Търсачка

Категории

Археология, История Аграрни науки Биология, Екология География, Геология Европейска интеграция Етнология, Фолклор Журналистика Икономика    Финанси, Банки    Маркетинг    Мениджмънт    Туризъм    Счетоводство    Международни Отношения (МИО)    Човешки ресурси, Икономика на труда    Макроикономика    Публична администрация    Реклама и PR    Планиране и прогнозиране    Бизнес комуникации и кореспонденция    Социални дейности    Търговия    Стопанска дейност на фирмата, Микроикономика    Агробизнес    Производство, технологии    Транспорт, Логистика    Застрахователно дело Информатика, ИТ Изобразително изкуство Литература Математика Отбрана, Полиция Право Психология Педагогика Политология, Политика Религия Социология Технически науки Физика Философия Чужди езици Горско стопанство Хранителни технологии Съобщения
Банер

Дипломни Икономика Туризъм ЕКСТРЕМЕН ТУРИЗЪМ


Дипломна работа, 102 стандартни страници, съдържа таблици, има апарат и приложения
Цена: 4.80лв.
Безплатно
Спестявате: 100.00%
Задайте въпрос за този материал

Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 st1:*{behavior:url(#ieooui) } /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:"Table Normal"; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-parent:""; mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt; mso-para-margin:0cm; mso-para-margin-bottom:.0001pt; mso-pagination:widow-orphan; font-size:10.0pt; font-family:"Times New Roman"; mso-ansi-language:#0400; mso-fareast-language:#0400; mso-bidi-language:#0400;}

Съдържание:

I. Увод

1. Цели и задачи

II. Обща характеристика

1. Същност и съдържание

2. Актуалност и значение

III. Видове екстремен туризъм

1. Екстремен туризъм във въздуха

1.1.Парапланеризъм

1.2.Парашутизъм

2. Екстремен туризъм по суша

2.1.Бънджи скокове

2.2.Каньонинг

2.3.Спелеология

2.4.Катерене

2.5.Екстремни ски/ сноуборд

3. Екстремен туризъм по вода

3.1. Гмуркане

3.2. Рафтинг

3.3.Wakeboard

IV. Мениджмънт

1. Разработване, реклама, дистрибуция на продукта

2. Предлагане на екстремни преживявания в България

3. Перспективи и тенденции в развитието на екстремния туризъм

V. Заключение

VI. Използвана литература

VII. Приложения

1. Приложение 1- Основните моменти в оказването на първа помощ в планината

2. Приложение 2- Лавиноопасните склонове за free-ride в българските планини

I. Увод

1. Цели и задачи

Целта на настоящата разработка е разкриване потенциала на алтернативния продукт – екстремен туризъм, подчертаване на актуалността му в динамичното развитие на туристическия бранш. Значението му непрекъснато нараства с обособяването на отделни ниши, търсещи алтернативен начин за туризъм и отдих.

Нарастващият брой диференцирани туристически продукти и разнообразието от дестинации се приема като основен източник и потенциал за икономическо развитие и растеж. За поддържане на съществуващия пазарен дял и нарастване на конкурентоспобността дестинациите полагат големи усилия, за да удовлетворят очакванията на потребителите. Ключовите туристи се насочват към прогресивни дестинации, които отговарят на търсенето за по-краткосрочни пътувания, висококачествени туристически продукти и услуги, наситено и уникално изживяване, безопасност, чистота и естетика, удобен транспорт, достъп до интернет.

Наблюдава се пренасочване на туристите от традиционните, банални туристически пакети “слънце, море, пясък” към пътувания, предлагащи разнообразие, наситеност от емоционална гледна точка, които обогатяват опита и духа на туриста. За да е по-привлекателно едно пътуване, то може да включва спортуване, посещение на местни културно-исторически паметници, балнеоложки процедури, наблюдение на местни занаяти, допълнено с почивка на открито. По-пълноценното оползотворяване на времето за отдих се превръща в ключово за удовлетворяване на потребностите на съвременния турист. В отговор на засилващото се търсене на туристическия пазар се предлагат различни продукти, които отговарят на тези изисквания. Сред тях водещи позиции заемат т.нар. зелен туризъм – тук се включват природо-познавателен, природен, еко- както и културният, приключенски и здравен туризъм.

-------------------------------------------

Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 st1:*{behavior:url(#ieooui) } /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:"Table Normal"; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-parent:""; mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt; mso-para-margin:0cm; mso-para-margin-bottom:.0001pt; mso-pagination:widow-orphan; font-size:10.0pt; font-family:"Times New Roman"; mso-ansi-language:#0400; mso-fareast-language:#0400; mso-bidi-language:#0400;}

V.Заключение

През последните десетилетия особен тласък в световен мащаб получиха екстремните спортове, нестандартните начини на придвижване и туристически дисциплини, въобще дейности, свързани с изживяването на по-силни емоции, съзнателно търсени и организирани.

Екстремните пътувания са една новопрохождаща индустрия в сферата на туризма. Нараства процента от туристи, желаещи нещо повече от почивка на плажа. В днешните екстремни спортове и пътувания иновацията е ключът към развитие и поява на нови предизвикателства. Повишаването на риска и адреналина са условия за появата на нови възможности за практикуване на екстремен туризъм.

С нарастване на поставяните от потребителите изисквания, туроператорите разширяват номенклатурата от предлагани продукти и услуги по начин, задоволяващ ги в макисмална степен. В резултат на пазара се предлагат почивки по поръчка/инициатива на туриста. Преди компютъризирането на индустрията предлагането на почивки по поръчка на туриста се приема за неефективно от икономическа гледна точка. Днес свързването на резервационните системи посредством интернет позволява с един поглед да се проследят предлаганите оферти и туристически пакети. В резултат на бързото опериране разходите се намаляват чувствително.

Все още по света се продават евтини и банални туристически пакети. Туристическите агенции в световен мащаб ни заливат с предложения – кое от кое по-банални, като резултатът е повторна умора от тълпите, избрали най- популярните дестинации в разгара на сезона. Конкурентният натиск върху страната ни по отношение на туристическия бранш е изключителн силен. Ето защо смятам, че решението е в разкриване потенциала на алтернативните форми на туризъм, в това число и екстремния туризъм. Подобен туристически продукт е предизвикателство за всяка страна. Благодарение на природните дадености на страната ни, както и на творчеството, знанията и ентусиазма на хората, живеещи заради мечтите този продукт може да окаже постоянен източник на доходи и печеливш туризъм. Приносът тук е многостранен – така ще се елиминира ярко изразената концентрация на туристи около големите туристически центрове, като се създадат благоприятни условия за туризъм и във вътрешността на страната.

V. Литература

- списание “Зона” , бр.2, 3, 7,8 от 2004 г.

- списание “ Туристически пазар “, август , 2004г.

- списание “ Одисей”, бр. 9, 2004г.

- в-к “ Пътешественик” , бр. 15, 2004 г.

- Станкова, М. – Туроператорска и транспортрна дейност, Благоевград, 2003

- Tourism Works for America 2002 Report, Travel Industry Association of America. Geotourism Study Phase I: Executive Summary 2002, Travel Industry Association of America , Updated March 2003

- www.monisub.city.bg

- www.skynomad.com

- www.fbac.net

- www.roke-adventure.com

- www. Diving-bg.com

- www. Verticalworldbg.com

- www.scubadiving.com

- www.climbingguidebg.com

- www.padi.com

- www.river-adventure.com

- http://rotor.hit.bg/

- www.paragliding-bulgaria.com

- www.odysey-bg.com -

- http://aboard-rafting.com/

- http://www.balkan-speleo.org/ - Балкански Спелео Съюз

- http://www.speleo-bg.com - Българска Федерация по Спелеология

- http://www.geocities.com/bgpa - Българска Парашутна Асоциация

- http://extremno.com

- http://befsa.com - Българска Асоциaция по Ски Свободен и Екстремен Стил


Коментари на клиенти:

Все още няма коментари за този материал.
Моля, влезте в системата с потебителско име и парола, за да оставите коментар.


За сайта

Кой е онлайн

В момента има 1753 посетителя и 56 потребителя в сайта

Намерете ни в Facebook


© 2010 znanieto.net Всички права запазени.
znanieto.net избра за свой хостинг партньор Viscomp.bg

Изграден с помощта на Joomla!.