Търсачка

Категории

Археология, История Аграрни науки Биология, Екология География, Геология Европейска интеграция Етнология, Фолклор Журналистика Икономика    Финанси, Банки    Маркетинг    Мениджмънт    Туризъм    Счетоводство    Международни Отношения (МИО)    Човешки ресурси, Икономика на труда    Макроикономика    Публична администрация    Реклама и PR    Планиране и прогнозиране    Бизнес комуникации и кореспонденция    Социални дейности    Търговия    Стопанска дейност на фирмата, Микроикономика    Агробизнес    Производство, технологии    Транспорт, Логистика    Застрахователно дело Информатика, ИТ Изобразително изкуство Литература Математика Отбрана, Полиция Право Психология Педагогика Политология, Политика Религия Социология Технически науки Физика Философия Чужди езици Горско стопанство Хранителни технологии Съобщения
Банер

Дипломни Икономика Туризъм Развитие и проблеми на туризма на община Пазарджик


Реферат (малка дипломна работа), 19 страници по-големи от стандартните, има апарат
Цена: 2.40лв.
Безплатно
Спестявате: 100.00%
Задайте въпрос за този материал

Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:"Table Normal"; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-parent:""; mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt; mso-para-margin:0cm; mso-para-margin-bottom:.0001pt; mso-pagination:widow-orphan; font-size:10.0pt; font-family:"Times New Roman"; mso-ansi-language:#0400; mso-fareast-language:#0400; mso-bidi-language:#0400;}

Съдържание:

1. Географско положение на общината

2. Оценка на природните ресурси

3. Население и селищна мрежа

4. Структура на стопанството

- първичен сектор

- вторичен сектор

- третичен сектор

5. Ресурси за развитие на туризма

- природни - състояние и оценка

- антропогенни – състояние и оценка

6. Материална база

7. Видове туризъм

8. Туристически потоци

9. Изводи

10. Използвана литература

Географскo положение на Община Пазарджик

Община Пазарджик е разположена в Южна България, в плодородното Пазарджишко- Пловдивското поле, представляващо западната част на Горнотракийската низина, на север от планината Родопи, по поречието на река Марица.

Площта на община Пазарджик е 639,8 кв.км, това е 14,2% от територията на Пазарджишка област и 0,5% от територията на Република България.

Релефът на общината е равнинен.Надморската височина е от 190м (на изток) до 370м, като за град Пазарджик надморското равнище е 205м.

Климата е преходно-континентален, като през лятото са възможни засушавания.Зимното полугодие се характеризира с по-мек климат,отколкото в Северна България – ранна пролет и късна топла есен. Средната температура за годината е 11,3°С Като най-ниските температури са през месец януари,а средната юлска температура е 23,3°С. Благодарение на голямата продължителност на вегетационния период (над 210 дни) и високата температурна сума за този период (3800-3900°С) позволяват отглеждането на редица ранни и топлолюбиви култури (ранни зеленчуци,памук,ориз и други).Голямата продължителност на периода без слани (около 200 дни) се отразява благоприятно върху развитието на земеделието. Годишната сума на валежите е 515мм,при средно за страната 650мм/кв.км,което е наложило рационалното използване на съществуващите водни запаси.Района има летен максимум и зимен минимум на валежите.

Западната част на Горнотракийската низина е богата на водни ресурси. Това се дължи на река Марица с нейните средногорски притоци – река Тополница и река Луда Яна.Тъй като пълноводието е най-голямо през пролетта е необходимо използването и на други източници на вода за през лятото когато е най-необходимо за напояване.В областта се използват водни канали с обща дължина 346 км, които пренасят вода от шест големи язовира.В Пазарджишка област има множество изградени язовири: “Батак”, “Голям Беглик”, “Малък Беглик”, “Белмекен”, Широка поляна”, “Доспат”, “Тополница”, “Луда Яна” и други.Те се използват за добив на екологично чист начин за електрическа енергия и за напояване.Също така се използват и подпочвените води,които са разположени в няколко хоризонтални водоносни пласта.

В Пазарджишка община са разпространени нерудните полезни изкопаеми. Най- много мрамори и доломити.Те се намират по северния склон на Родопите- кариера “Свети Петър” над село Црънча.Залежи има и в Бесапарските хълмове. Край град Белово има калциеви мрамори и доломит,ценна суровина за стъкларската промишленост.Строителен мрамор има край село Огняново както и добре разработено находище на варовик.Тук се добива и произвежда цяла гама от инертни материали на базата на трошен камък (каменно брашно,чакъл), негасена и хидратна вар и пепелина. Риолити се добиват в кариера “Брацигово”. В землището на село Величково се добиват скални облицовъчни материали.От тях не са проучени и разработени добре находищата от гранит,скалит и габро.Пясък и баластра се добиват в ТМСИ (Трошачно-миячна сортировъчна инсталация) – “Динката”, собственост на “Напоителни системи”- град Пазарджик.

Почвите в Пазарджишко-Пловдивското поле са плодородни – чернозем-смолници, канелено-горски и делувиални-ливадни, също така има и засолени почви, наречени солонци и солончаци. Високопланинската част е заета предимно от кафяви горски почви, които поради планинския климат създават условия за отглеждане на картофи и пасищно животновъдство.

Обработваемата земя е 70% от общата площ на общината, при средно равнище на областта 24% и на 42% за страната като цяло.Отглеждат се ранни домати и пипер, в много от селищата има големи площи с оранжерии – в град Пазарджик, село Звъничево,град Стрелча и други. От културните растения – жита,царевица,бобови растения.От промишлените растения- тютюн (основно ориенталски и Вирджиния), коноп, памук, захарно цвекло, слънчоглед, фъстъци и други. Овощни (ябълки, дюли, череши).Почти 100% от ориза се произвежда в Маричината низина (Пазарджишко- Пловдивското поле).Има малко маслодайни и етерично- маслени култури;естествени и изкуствени ливади,пасища,които намаляват. Поради благоприятния климат и почви в общината се отглеждат и различни винени сортове грозде.Като цяло областта е известна с много винарски райони и изби.Общината има 11,9% от горските площи на областта.От полските гори се срещат върби, клонеста топола, акация и други.

 

------------------------------------------------------------

 

Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:"Table Normal"; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-parent:""; mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt; mso-para-margin:0cm; mso-para-margin-bottom:.0001pt; mso-pagination:widow-orphan; font-size:10.0pt; font-family:"Times New Roman"; mso-ansi-language:#0400; mso-fareast-language:#0400; mso-bidi-language:#0400;}

Изводи

Богатото природно и културно наследство чрез развитие на алтернативен туризъм е една от целите и неизползваните възможности за развитие на общината. Усилията трябва да се насочат към създаване на продаваеми туристически продукти и туристически “новини”, изграждане на туристическа инфраструктура, квалификация на кадри, специализирана информация, активен маркетинг, регионално и национално коопериране, информираност и адекватно поведение на местното население, благоустрояване в планираните дестинации.

Настоящите стопански резултати от сектор “туризъм” са символични. Възможностите за многократно увеличение са реални, но на първо време, присъствието на туризъм в структурата на общинската икономика би трябвало да се третира като създаващо имидж и подпомагащо другите сектори, а не като техен заместител или компенсатор. За селските райони, продаването на туристически услуги може да стане и осезаема икономическа опора.

Основните природни и антропогенни ресурси за развитие на туризъм в общината са в селските й райони и околностите на града. Екологизацията, естетизирането и устройването на пространствата, през които ще преминават и в които ще пребивават посетители/туристи, са заложени в предходните мерки. Аграрната политика се интегрира с туристическата. Това е шансът на общината да създаде среда за експониране и валоризиране на природни и културни ценности. Спецификата на възможните туристически продукти на общината предполага сравнително кратък престой и ограничено предлагане. Това налага коопериране (включително регионално и национално) за включване в мащабни продаваеми продукти.

Използвана литература

1. www.pa-media.net

2. www.pazardjik.bg

3. www.nsi.bg

4. www.rimpazar.hit.bg

5. www.images.google.bg

6. www.pz.government.bg

7. География на България – физическа и социално – икономическа. Изд.Сиела, проф.д-р Д.Дончев и проф.д-р Хр. Каракашев


Коментари на клиенти:

Все още няма коментари за този материал.
Моля, влезте в системата с потебителско име и парола, за да оставите коментар.


За сайта

Кой е онлайн

В момента има 583 посетителя в сайта

Намерете ни в Facebook


© 2010 znanieto.net Всички права запазени.
znanieto.net избра за свой хостинг партньор Viscomp.bg

Изграден с помощта на Joomla!.