Търсачка

Категории

Археология, История Аграрни науки Биология, Екология География, Геология Европейска интеграция Етнология, Фолклор Журналистика Икономика    Финанси, Банки    Маркетинг    Мениджмънт    Туризъм    Счетоводство    Международни Отношения (МИО)    Човешки ресурси, Икономика на труда    Макроикономика    Публична администрация    Реклама и PR    Планиране и прогнозиране    Бизнес комуникации и кореспонденция    Социални дейности    Търговия    Стопанска дейност на фирмата, Микроикономика    Агробизнес    Производство, технологии    Транспорт, Логистика    Застрахователно дело Информатика, ИТ Изобразително изкуство Литература Математика Отбрана, Полиция Право Психология Педагогика Политология, Политика Религия Социология Технически науки Физика Философия Чужди езици Горско стопанство Хранителни технологии Съобщения
БанерРеферат (малка дипломна работа), 20 страници по-големи от стандартните, съдържа таблици, схеми, графики
Цена: 2.40лв.
Безплатно
Спестявате: 100.00%
Задайте въпрос за този материал

Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:"Table Normal"; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-parent:""; mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt; mso-para-margin:0cm; mso-para-margin-bottom:.0001pt; mso-pagination:widow-orphan; font-size:10.0pt; font-family:"Times New Roman"; mso-ansi-language:#0400; mso-fareast-language:#0400; mso-bidi-language:#0400;}

СЪДЪРЖАНИЕ:

1. Еволюция на понятието мотивация...........................1 стр.

1.2 Потребности и мотивирано поведение.................2 стр.

1.3 Възнаграждение......................................................3 стр.

2. Съдържателни теории за мотивацията...................... 4 стр.

2.1 Йерархия на потребностите по Абрахам Маслоу.... 4 стр.

2.2 Теория на потребностите според Дейвид Мак Клеланд ………………………………………………................................. 7 стр.

2.3 Двуфакторна теория на Херцберг...................... 7 стр..

3. Процесуални теории за мотивацията.........................8 стр.

3.1 Теория на очакването........................................... 9 стр.

3.2 Теория на справедливостта............................... 10 стр.

3.3 Моделът Потър – Лоулер....................................10 стр.

4. Ангажираност..............................................................11 стр.

5. Практика.......................................................................12 стр.

6. Възможности за мотивацията на учителския персонал…14


“Работата и любовта са най-вълнуващите форми на самоизява, които хората могат да изпитат.”

Зигмунд Фройд

1. ЕВОЛЮЦИЯ НА ПОНЯТИЕТО МОТИВАЦИЯ

1.1 Ръководителите винаги са съзнавали, че е необходимо да подтикват хората да работят за организацията. Всеки, който знае причините за нашето поведение и начинът, по който съзнанието ни е достигнало до тях, държи в ръцете си мощно оръжие за влияние върху това, което правим. Ето защо този аспект на човешката психология, наречен мотивация, предизвиква огромен интерес и се счита за един от най-важните в мениджмънта на персонала.

Мотивацията представлява процес на подтикване на себе си и другите към дейност, която води до достигане на личните цели или целите на организацията.

Първоначалните коцепции за мотивацията са вкоренени много дълбоко в нашата култура. Още в Библията, в митовете и в античните предания могат да се намерят много случаи, в които властелин държи наградата пред очите на предполагаемия герой или е издигнал меч над главата му. И в единия и в другия случай предполагаемият герой е силно мотивиран. В древността, когато хората са били бедни и неуки, те са били благодарни на всичко, което им е позволявало да преживеят или изхранят семейството си.

Положението не е било по-различно и в страните от Западна Европа в края на XIX век. В течение на почти целия период условията на живот са били много тежки. Прилаганото заплащане е било “заработка на границата на глада”.

В началото на следващия век възниква школата на “Научното управление” и тогава Тейлор формулира понятиети “Достатъчна дневна заработка”. Отпада мотивацията на принципите “ камшик и глад”, “здравият камшик”. С техническия прогрес и повишаването на жизниния стандарт управленската наука почва да търси нови решения на проблемите с мотивацията в псохологически план. Елтън Майо пръв стига до извода, че не заплатата, а условията на труда могат в даден случай да мотивират работника (така той спира текучеството на работна ръка в една фабрика). Негова е концеп-цията за “ човешкото отношение”, която е доминирала в управленската наука до средата на 50-те години.

Мотивацията е събирателна концепция, която се използва, за да се обяснят причините за човешкото поведение и логиката, чрез която хората избират своите действия.

1.2 ПОТРЕБНОСТИ И МОТИВИРАНО ПОВЕДЕНИЕ

Друго важно понятие са потребностите. Психолозите твърдят, че човек изпитва потребност, когато чувства, че физиологически или психически му липсва нещо или го притежава недостатъчно. Потребностите биват :

1. Първични – по своята природа те са физиологични или вродени. Примери за такива потребности са:потребността от вода, храна; потребността от дишане, сън; както и сексуалните поребности. Заложени са генетически.

2. Вторични – по своята природа те са психологически. Например това са потребностите от успех, уважение, власт, принадлежност към дадена група и др.. Те се осъзнават с течение на времето и зависят от опита на човека.

Когато някоя човешка потребността бъде почувствана, тя пробужда у човек устременост /състояние на напрежение/. Подбудата /мотива/ – това е усещането, че нещо ти липсва. Трябва нещо да се направи, но това още не е достатъчно - необходимо е да се осъзнае какво точно представлява обекта /или състоянието/, който ще означава задоволяване на потребността. В този смисъл подбудата /мотива/ представлява концентрацията за достигане на някаква цел. Целта, в този смисъл e осъзнато средство за удов-летворяване на някаква потребност.

И така мотивацията представлява процес, чрез който ние решаваме “защо” трябва да действаме и кой точно начин на дей-ствие да изберем.

 

-----------------------------------------------------------------------------

 

Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:"Table Normal"; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-parent:""; mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt; mso-para-margin:0cm; mso-para-margin-bottom:.0001pt; mso-pagination:widow-orphan; font-size:10.0pt; font-family:"Times New Roman"; mso-ansi-language:#0400; mso-fareast-language:#0400; mso-bidi-language:#0400;}

Б/ Мотивиране чрез с награди

Смисълът на наградата е във факта, че хората не работят само за пари, а и за свое вътрешно удовлетворение, което идва от изпълнението на задачите, от решаването на проблемите или постигането на цел. Ръководителят тук може да подходи за моти-виране на учителите чрез:

- добавяне на нови задачи;

- ползване на по-голям по обем или с по-високо качество ресурс на организацията;

- получаване на точна и своевременна информация за резултатите от труда на работника;

- елиминиране на неприятни задачи;

- компенсации към отпуските.

Добре е да се подчертае, че такава мотивация може да се приложи към работници с вторични потребности.

16

За много учители мотив за по-добра работа се явява отно-шението към тях, степента на предоставене отговорности и делe-гирани права. В тоя смисъл могат да се посочат следните начини за мотивация:

- предоставяна на възможност за творческа изява;

- увеличаване обхвата на отговорностите;

- участие във вземането на важни решения;

- повишаване трудността на следващите задачи.

Професионалната гордост е свързана с убеждението за важ-

ността и полезността на извършваната работа. Тук успешния ръководител трябва да проведе комуникацията, която да изложи тази успешност и значимост на положения от кадъра труд.

ПОЛЗВАНА ЛИТЕРАТУРА:

1. Фани Узунова – УПРАВЛЕНСКО ПОВЕДЕНИЕ

2. Андрей Андреев – ОСНОВИ НА МЕНИДЖМЪНТА

3. Брент Филсън – из статия за НОВА ВИЗИЯ

 


Коментари на клиенти:

Все още няма коментари за този материал.
Моля, влезте в системата с потебителско име и парола, за да оставите коментар.


За сайта

Кой е онлайн

В момента има 2202 посетителя и 39 потребителя в сайта

Намерете ни в Facebook


© 2010 znanieto.net Всички права запазени.
znanieto.net избра за свой хостинг партньор Viscomp.bg

Изграден с помощта на Joomla!.