Търсачка

Категории

Археология, История Аграрни науки Биология, Екология География, Геология Европейска интеграция Етнология, Фолклор Журналистика Икономика    Финанси, Банки    Маркетинг    Мениджмънт    Туризъм    Счетоводство    Международни Отношения (МИО)    Човешки ресурси, Икономика на труда    Макроикономика    Публична администрация    Реклама и PR    Планиране и прогнозиране    Бизнес комуникации и кореспонденция    Социални дейности    Търговия    Стопанска дейност на фирмата, Микроикономика    Агробизнес    Производство, технологии    Транспорт, Логистика    Застрахователно дело Информатика, ИТ Изобразително изкуство Литература Математика Отбрана, Полиция Право Психология Педагогика Политология, Политика Религия Социология Технически науки Физика Философия Чужди езици Горско стопанство Хранителни технологии Съобщения
Банер

Дипломни Икономика Маркетинг I. Маркетингов одит на фирма „Търговска лига - Национален Аптечен Център”АД


Реферат (малка дипломна работа), 31 страници малко по-големи от стандартните, съдържа таблици, формули, схеми
Цена: 2.40лв.
Безплатно
Спестявате: 100.00%
Задайте въпрос за този материал

v:* {behavior:url(#default#VML);} o:* {behavior:url(#default#VML);} w:* {behavior:url(#default#VML);} .shape {behavior:url(#default#VML);} Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:"Table Normal"; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-parent:""; mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt; mso-para-margin:0cm; mso-para-margin-bottom:.0001pt; mso-pagination:widow-orphan; font-size:10.0pt; font-family:"Times New Roman"; mso-ansi-language:#0400; mso-fareast-language:#0400; mso-bidi-language:#0400;}

I. Маркетингов одит на фирма „Търговска лига - Национален Аптечен Център”АД

1. Представяне на фирма „Търговска лига”ООД

Създадена е през 1993г. Капиталът е изцяло частен. Учредители са трима съдружници- Тихомир Каменов, Тони Веков и Георги Пасков. В съответствие с цялостното развитие до момента, през 1993г. „Търговска лига” бе преобразувана от еднолично дружество с ограничена отговорност в акционерно дружество, с Управителен и Надзорен съвет. Предмет на нейната дейност са:

Ø Търговия на едро с консумативи, лекарства за хуманната и ветеринарна медицина. В продуктовата листа влизат 5500 позиции.

Ø Импорт, експорт и реекспорт. Внася продукциите на 10 водещи фармацевтични фирми в света Smith Kline Becham /САЩ/ , Bristol- Myers Squibb /САЩ/, Johnson & Johnson /САЩ/, Roche /Швейцария/, Bayer /Германия/ и Nestle /Швейцария/

Изнася продукция на български фармацевтични фирми: „Фармация” /Дупница/, „Трояфарм” /Троян/, „Соффарма” и „Антибиотик” /Разград/ в страните от ЕС, Централна Европа /Чехия, Полша и Унгария/ и в страните на ОНД/ бившия СССР/.

Реекспотрира продукцията на Bayer Германия и Nestle в Македония, Албания, Босна и Херцеговина, както и в редица страни от Азия/ бившите съветски републики в Кавказ/ , Индия и Бирма.

Фирмата пласира продукцията на вътрешния пазар посредством 10 клона в страната. Те се намират в градовете: Пловдив, Варна , Русе, Плевен, Разград, Стара Загора, Габрово, Смолян и Благоевград.

Днес фирмата планира да развива и производствена дейност. В процес на изграждане е FDA сертифициран завод за животоспасяващи лекарствени средства и ифузионни разтвори на Търговска Лига.

С подкрепата на две западноевропейски правителства и редица международни институции, Търговска Лига ще започне изграждането на GMP лицензирано качествено,местно, генерично производство в бъдещия собствен завод за животоспасяващи лекарствени средства и инфузионни разтвори в София. Така се създават изключителни възможности за диверсификация на източниците на лекарствоснабдяване, подпомагаме развитието на фармацевтичния бранш и цялата здравна система на страната.

Проектът „Care Pharmaceuticals” на Търговска Лига – Национален Аптечен Център” за изграждане на FDA сертифициран завод за животоспасяващи лекарствени средства и инфузионни разтвори е на стойност 70 млн. В негова подкрепа бе сформирана правителствена комисия начело с министъра на здравеопазването. Проектът е включен също в Инвестиционната програма на Република Австрия за Източна Европа, осигурено е партньорството на AUSTROPLAN, най-голямата организация за промишлен инженеринг в Централна Европа. Голямата част от стойността на проекта ще бъде осигурена чрез външни инвестиции, а остатъка ще бъде предоставен като кредит от българска банка, гарантиран от „Търговска Лига- Национален Аптечен Център”.

2. Организация и управление

„Търговска лига” АД се управлява от Управителен съвет от 3 човека- Тони Веков- Изпълнителен директор и Председател на Управителния съвет; Таквор Бохосян- Изпълнителен директор; Добрин Александров- Член на Управителния съвет.

Маркетинговата информационна система /МИС/ е част от общата информационна система на предприятието, осигуряваща информация за управленските решения в областта на маркетинга. МИС на предприятието се състои от няколко подсистеми- за материално снабдяване, за управление на маркетинга и продажбите, за съхранение и разпределение на готовата продукция. МИС управлява следните информационни потоци:

Ø За снабдяването- движението на материалите от придобиването до постъпването в склада;

Ø За управление на продажбите по клиенти и стокови групи;

Ø Информация за разходите за реклама, административни и пласментни разходи

 

-------------------------------------------------------------

 

 

Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:"Table Normal"; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-parent:""; mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt; mso-para-margin:0cm; mso-para-margin-bottom:.0001pt; mso-pagination:widow-orphan; font-size:10.0pt; font-family:"Times New Roman"; mso-ansi-language:#0400; mso-fareast-language:#0400; mso-bidi-language:#0400;}

Критерии за сравнение на методите на допитване

Гъвкавост при събирането на данните- персоналните интервюта са по- добре представени както от телефонните, така и от анкетите. Най-гъвкави са персоналните интервюта в дома на респондента, независимо дали са с хартиен въпросник или CAPI. От анкетите добра гъвкавост има Интернет анкетата. Телефонните интервюта и другите разновидности на анкетите имат ограничена гъвкавост поради ограниченост на начина на комуникация.

Използване на физически стимули- водещи са персоналните интервюта пред анкетите по Интернет, домашните и пощенските анкети. Най-слаби в това отношение са телефонните интервюта и анкетите в местата на продажба.

Контрол върху извадката- най-висок контрол върху извадката имат персоналните интервюта в домовете, следвани от телефонните и домашните анкети и анкетите по Интернет.Малък е контролът при пощенската анкета и при анкетите в местата за продажба.

Контрол върху полевата среда- персоналните интервюта отново са с най- добри данни. При телефонните интервюта степента на контрол е средна. При анкетите като цяло контролът върху средата е нисък.

Контрол върху полевите сътрудници- най- силен контрол може да се упражнява при CATI и CAPI. Възможностите за контрол при персоналните интервюта с хартиен въпросник са средно добри.

Количество на данните- най- голямо количество данни може да се добие с персоналните интервюта в домовете на респондентите. Значително по- кратки могат да бъдат интервютата в обектите на продажба.Чрез Интернет анкетите и пощенските анкети може да се добие средно голямо количество данни.

Равнище на отговаряне- при персоналните интервюта в домовете на респондентите този дял може да бъде много висок. Средно високо равнище на отговаряне се получават при телефонните интервюта, персоналните интервюта в обектите на продажба и домашните анкети. Високото равнище на неотговаряне при пощенската и ad hoc Интернет анкетата води до голямо изкривяване на резултатите.

Възприемана поверителност- с най- висока степен на възприемана поверителност се ползват по- опосредстваните методи като анкетата в обектите на продажба, пощенската анкета и ad hoc анкетата по Интернет. Със средно висока възприемана поверителност се ползват телефонните интервюта, а най- ниска- персоналните интервюта.

Риск от свръхизява- най-висок риск от свръхизява има при персоналните интервюта в обектите на продажба.

Възможност за събиране на деликатни данни- персоналните интервюта, анкетите по Интернет и пощата са слаби методи по този критерий. Телефонните интервюта са най- добри в това отношение. Със средни възможности за събиране на деликатни данни е CAPI.

Възможност за изкривяване на данните от полевия сътрудник- най- уязвими са персоналните интервюта. Средно рискови са телефонните интервюта,а малко- анкетите у дома.

Бързина на изпълнение на полевата работа- най- бързи в осъществяване на полевата работа са Интернет анкетите, телефонните интервюта и персоналните интервюта в обектите на продажба.

Разходи за изпълнение- най- високи разходи са нужни за изпълнение на персоналните интервюта в домовете и CATI с централно набиране. Средно високи са разходите за осъществяване на интервютата в обектите на продажба. Ниски са разходите за Интернет анкетите, анкетите у дома, в обектите на продажба, телефоните интервюта с локално набиране.

Първичната проверка на данните започва още с пристигането на първите въпросници в централата на изследователската организация и се изразява предимно в две дейности: изброяване и отчитане на името на съответния сътрудник по дадените въпросници и др. полеви документи; отстраняване на негодните за ползване въпросници. Следваща стъпка е редактиране на данните, под което се разбират процедурите по откриване на измами, грешки и пропуски в необобщените данни и опитите те да бъдат поправени или отстранени. При събирането на въпросниците в изследователския център се извършва цялостната редакция. Кодирането на данните е процес, при който се извършва класификация на отговорите на откритите въпроси и означаването им с някакъв символ. По този начин данните стават разбираеми за компютъра, в който се въвеждат поредица от цифри. След като класификаторът е окончателно разработен следва отнасянето на всеки конкретен отговор от интересуващия ни въпрос към съответната категория и вписването на нейния код в определеното и място във въпросника. Работата по въвеждането на данните се изразява в три момента: 1) създаване на схема за въвеждане на данните, 2) въвеждане на данните в компютъра, 3) проверка на въвеждането. Изчистването на данните е следваща стъпка от анализа на информация. Тя започва от изчисляване на честотните разпределения по всяка променлива. След това тези разпределения се подлагат на подробен оглед, за да се види дали при някое от тях не е налице нещо смущаващо. Изправянето на несъответствията в извадката е познато като ажустиране на данните. То се опира на т. нар. балансиране на извадката- процедура при която извадката се претегля по определените признаци, така че да пасне на разпределенията на съвкупността по тях. Често преди същинската аналитична работа на изследователите се налага преобразуване на оригиналните данни. Тези преобразувания са: 1) Преобразуване на променливи в променливи; 2) преобразуване на случаи в променливи и обратно; 3) преобразуване на скали

Качеството на всяко допитване зависи в много голяма степен от качеството на въпросите, които се използват. Въпросите се строителните блокчета на въпросниците. Използването им е свързано с четири основни цели: 1) да се съберат нужните данни; 2) да се осигури сравнимост на данните; 3) да се минимизира възможността за изкривяване на данните; 4) да се мотивира респондентът. Въпросникът може да се разглежда като обособен в три части: Въведение, Основна част, Заключение. Въведението трябва да запознае изследваните лица с полевия сътрудник, агенцията , която представлява той и предмета на проучването. В основната си част въпросникът съдържа въпроси по предмета на изследването, освен това- препратки, указания за попълване, пояснения и по- рядко картинки, прототипи, реклами и пр. Заключението на въпросника се състои в класификационни въпроси , отнасящи се до различни характеристики на респондента- пол, възраст, образование, големина на домакинството му, доходи и т.н.

Източници

1. „Маркетингови изследвания”- С. Желев

2. Интернет


Коментари на клиенти:

Все още няма коментари за този материал.
Моля, влезте в системата с потебителско име и парола, за да оставите коментар.


За сайта

Кой е онлайн

В момента има 441 посетителя и 2 потребителя в сайта

Намерете ни в Facebook


© 2010 znanieto.net Всички права запазени.
znanieto.net избра за свой хостинг партньор Viscomp.bg

Изграден с помощта на Joomla!.