Търсачка

Категории

Археология, История Аграрни науки Биология, Екология География, Геология Европейска интеграция Етнология, Фолклор Журналистика Икономика    Финанси, Банки    Маркетинг    Мениджмънт    Туризъм    Счетоводство    Международни Отношения (МИО)    Човешки ресурси, Икономика на труда    Макроикономика    Публична администрация    Реклама и PR    Планиране и прогнозиране    Бизнес комуникации и кореспонденция    Социални дейности    Търговия    Стопанска дейност на фирмата, Микроикономика    Агробизнес    Производство, технологии    Транспорт, Логистика    Застрахователно дело Информатика, ИТ Изобразително изкуство Литература Математика Отбрана, Полиция Право Психология Педагогика Политология, Политика Религия Социология Технически науки Физика Философия Чужди езици Горско стопанство Хранителни технологии Съобщения
Банер

Дипломни Икономика Маркетинг Маркетингът в 21 век


Малка дипломна работа (статия), 39 стандартни страници, съдържа 1 схема, има литература
Цена: 2.40лв.
Безплатно
Спестявате: 100.00%
Задайте въпрос за този материал

Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:"Table Normal"; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-parent:""; mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt; mso-para-margin:0cm; mso-para-margin-bottom:.0001pt; mso-pagination:widow-orphan; font-size:10.0pt; font-family:"Times New Roman"; mso-ansi-language:#0400; mso-fareast-language:#0400; mso-bidi-language:#0400;}

Маркетингът в 21 век

Ще разгледаме следните въпрoси:

· Какви са задачите на маркетингът?

· Какви са основните концепции и инструменти в маркетинга?

· Каква ориентация фирмите излагат на пазара?

· Как маркетолозите и комапаниите отговарят на новите предизвикателства?

Промяната настъпва с неочаквана скорост;днешният ден не е като вчерашният;утрешният ден ще бъде различен от днешният. Следването на днешната стратегия е рисковано и за това трябва да се насочим към нова стратегия. Поради тази причина бъдещите успешни компании ще трябва да вземат под внимание три неизбежни факта:

· Глобалните сили ще продължават да влияят както върху работата, така и върху личният живот на всички хора.

· Високите технологии ще продължават да напредват и да ни одивляват.

· Ще продължи развитието към дерегулация на икономическият сектор.

Тези три революции-глобализация, технически прогрес и дерегулация предвещават безкрайни възможности. Но какво представлява маркетингът и какво трябва да се направи, за да се справи с тези проблеми?

Сделките, осъществяващи се в маркетинга са сделки между срещаши се определни хора със социални нужди. Една от най-кратките дефиниции за маркетинга е „обществото има нужда от печалба”. Независимо дали маркетологът е Procter & Gamble, който забелязва, че хората усещат, че са с наднормено тегло и искат вкусна, но с по-малко калории храна и изобретява Olestra; или Car Max, койтo забелязва, че клиентите желаят повече сигурност, когато си купуват втора употреба кола и създават нова система за продажба на коли втора употреба;или ИКЕА, които забелязват, че хората искат качествени мебели на разумна ниска цена и създават сглобяеми мебели-всичко това показва пътят на превръщането на личната или социална нужда в печеливша бизнес възможност с помощта на маркетинга.

Задачи на маркетинга

Най-новата книга”Основи на маркетинга”, възхвалява компаниите като Харли Дейвидсън заради постигнатият успех чрез нарушаването на всички правила на маркетинга. Вместо да поръчват скъпи маркетингови проучвания, да дават огромни суми за реклама и управление на големи маркетинг отдели, те разширяват ограничените си източници, живеят близо до клиентите си и изобретяват по-задълбочени решения за нуждите на клиентите. Те учредяват клубове за купувачи, използват находчиво връзките с обществеността и се фокусират върху доставянето на качествени продукти, за да спечелят за дълго лоялни клиенти. Изглежда, че не целият маркетинг трябва да следва модела на P&G.

Всъщност ние можем да разграничим три етапа, през които маркетинг практиката може би е минала:

1. Предриемачески маркетинг:Повечето компании са започнали с хора, които имат ясна представа за възможността и чукат на всяка врата, за да спечелят внимание. Джим Кокс, основател на Бостънската компания за бира, чиято бира-Самюъл Адъмс стана най-продавана „craft” бира, е започнал през 1984 година, като е разнасял бирата Самюъл Адамс от бар на бар, за да убеди барманите да я продават. В продължение на 10 години е продавал бирата си чрез директни продажби и чрез връзки с обществеността. Днес бизнесът му възлиза на около 200 млн., правейки го лидер на пазара за бира в Съединените Щати.

2. Формулиран маркетинг: когато малките компании постигнат успех, те неизбежно превключват към по-формулираният маркетинг. Bostan Beer наскоро даде 15 милиона долара за телевизионна рекламна кампания. В момента за компанията работят повече от 175 продавачи и има марктинг департамент, който ръководи маркетинг проучването, възприемайки някои от инструментите, използвани професионално от бързо разрастващите се компании.

3. Дързък маркетинг:много големи компании са следват неотлъчно формулирания маркетинг, обмисляйки последните новости, проверявайки научните доклади, опитвайки се да се приспособят добре към връзките с търговеца и рекламните съобщения. На тези компании им липсва креативността и страстта на борещите се маркетолози от предприемаческият маркетинг.

Мениджърите на търговската марка и на продукта имат нужда да започнат да живеят с клиентите си и да представят нови начини за подобряване качеството на живота на клиентите си.

Основната черта е , че този маркетинг може да приеме много форми. Въпреки, че е по-лесно да научиш формулираната страна(което ще отнеме голяма част от вниманието ни в тази книга), ще видим също колко изобретателност и страст може да бъде използвана от натоящите и бъдещи маркетинг мениджъри.

 

---------------------------------------------

 

Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:"Table Normal"; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-parent:""; mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt; mso-para-margin:0cm; mso-para-margin-bottom:.0001pt; mso-pagination:widow-orphan; font-size:10.0pt; font-family:"Times New Roman"; mso-ansi-language:#0400; mso-fareast-language:#0400; mso-bidi-language:#0400;}

Извод

Всички маркетингови изследователи имат нужда да опознаят значението на глобализацията, технологиите и намаляване на държавния контрол над промишлеността. Повече опитвайки се да задоволят всички, маркетолозите започват с сегментация на маркетинга и разработване на пазарни предложения, което е позиционирано в същността на целевия пазар. За да задоволят нуждите на целевия пазар, желанията и търсенията, маркетолозите създават продукт, един от десетте вида (стоки, услуги, преживявания, събития, лица. места, имущества, организации, информация и идеи). Маркетолозите трябва да изследват усилено най-важните нужди, които се опитват да задоволят, знаейки че продуктите им ще имат успех само, ако доставят стойност (съотношение между изгодите и цените) на потребителите.

Всеки валутен пазар предполага най-малко две страни-и двете оценяващи нещо в другата страна;и двете способни да комуникират и да доставят, и двете свободни да приемат или откажат предложението, и двете намиращи сключването на сделка с другата страна за подходящо или желано. Едно валутно споразумение включва продажба или покупка на чужда валута, част от по-голямата идея на маркетинговата връзка. Чрез пазарното отношение, организациите целят да създадат дълготрайно договорно задоволяване на потребителите и другите ключови групи, за да е печеливш в дългосрочен план бизнесът им.

Достигането до целевите пазари има за цел каналите за комуникация. за дистрибуция и за продажба. Каналът за доставка, който се разширява от суровините до крайните продукти за крайните купувачи, представя ценова система за доставка. Маркетолозите могат да спечелят от ценовата верига за доставка чрез достигането на конкурентите или разширяване надолу или нагоре по течението.

В маркетинговата среда, маркетолозите се обръщат към продукта, индустрията, системата основната конкуренция. Маркетинговата среда може да се раздели на задача на средата (преките актъори в производството, разпространението и рекламата на предложеният продукт) и основна среда(силите в демографска, икономическа, естествена, технологична, политическо законна и социално-културна среда). За да успеят маркетолозите трябва да обърнат голямо внимание на тенденциите и предприятията в тези среди и в подходящ момент подобряват маркетинговите си стратегии. В тези среди, маркетолозите насочват вниманието си към маркетинг микса - набор от маркетингови инструменти, използвани да следят обектите на маркетинга на целевия пазар. Маркетинговият микс се състои от четири Ps: продукт, цена, място и реклама.

Компаниите могат да приемат една от петте ориентации към навлизането на пазара. Концепцията за продукта предполага, че потребителите искат широко достъпни, по джоба им продукти; концепцията за продукта предполага, че потребителите искат продукти с най-доброто качество, представяне или подобрени качества; концепцията за продажба предполага, че потребителите няма да закупят достатъчно продукти без агресивни усилия за реклама и продажба; маркетинговата концепция предполага, че предприятието трябва да бъде по-добро от конкурентите си в създаването, доставянето на облага за клиента и комуникацията с него, за да избере неговите целеви пазари; а социалната маркетингова концепция предполага, че предприятието трябва да задоволи клиентите по-ефективно, отколкото конкурентите, докато все пак запазват благосъстоянието на потребителя и на обществото. Следвайки тази концепция находчивите компании ще рекламират” поръчка по-високо качество” изобразявайки качествата, за доставянето на рационални и емоционални блага.

Комбинацията от технология, глобализация и дерегулация влияе по най-различни начини на потребителите, производителите на търговски марки и на търговските представители в магазини. За да отговорят на промените и на новите изисквания идващи от тези сили кара много компании да се приспособят. В заключение обиграните маркетолози трябва също да променят маркетинговите дейности, инструменти и да търсят начин да се справят с промените, пред които ще се изправят в настояще и в бъдеще.

ЛИТЕРАТУРА

1. Sam Hill and Glenn Rifkin, Radical Marketing (New York: HarperBusiness, 1999).

2. “Boston Beer Reports Barrelage Down, But Net Sales Stable, ” Modern Brewery Age, March 1,

1999, accessed on www. hoovers. com.

3. Jay Conrad Levinson and Seth Grodin, The Guerrilla Marketing Handbook (Boston:

Houghton Mifflin, 1994).

4. See Irving J. Rein, Philip Kotler, and Martin Stoller, High Visibility (Chicago: NTC

Publishers, 1998).

5. See Philip Kotler, Irving J. Rein, and Donald Haider, Marketing Places: Attracting Investment,

Industry, and Tourism to Cities, States, and Nations (New York: Free Press, 1993).

6. See Carl Shapiro and Hal R. Varian, “Versioning: The Smart Way to Sell Information, ”

Harvard Business Review, November–December 1998, pp. 106–14.

7. Peter Drucker, Management: Tasks, Responsibilities, Practices (New York: Harper & Row,

1973), pp. 64–65.

8. Dictionary of Marketing Terms, 2d ed. , ed. Peter D. Bennett (Chicago: American Marketing

Association, 1995).

9. From a lecture by Mohan Sawhney, faculty member at Kellogg Graduate School of

Management, Northwestern University, June 4, 1998.Коментари на клиенти:

Все още няма коментари за този материал.
Моля, влезте в системата с потебителско име и парола, за да оставите коментар.


За сайта

Кой е онлайн

В момента има 589 посетителя и 2 потребителя в сайта

Намерете ни в Facebook


© 2010 znanieto.net Всички права запазени.
znanieto.net избра за свой хостинг партньор Viscomp.bg

Изграден с помощта на Joomla!.