Търсачка

Категории

Археология, История Аграрни науки Биология, Екология География, Геология Европейска интеграция Етнология, Фолклор Журналистика Икономика    Финанси, Банки    Маркетинг    Мениджмънт    Туризъм    Счетоводство    Международни Отношения (МИО)    Човешки ресурси, Икономика на труда    Макроикономика    Публична администрация    Реклама и PR    Планиране и прогнозиране    Бизнес комуникации и кореспонденция    Социални дейности    Търговия    Стопанска дейност на фирмата, Микроикономика    Агробизнес    Производство, технологии    Транспорт, Логистика    Застрахователно дело Информатика, ИТ Изобразително изкуство Литература Математика Отбрана, Полиция Право Психология Педагогика Политология, Политика Религия Социология Технически науки Физика Философия Чужди езици Горско стопанство Хранителни технологии Съобщения
Банер

Дипломни Икономика Планиране и прогнозиране Бизнес план за създаване на частна винарска изба


Малка дипломна работа, 27 страници по-големи от стандартните, съдържа таблици, формули, 1 схеми
Цена: 2.40лв.
Безплатно
Спестявате: 100.00%
Задайте въпрос за този материал

Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:"Table Normal"; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-parent:""; mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt; mso-para-margin:0cm; mso-para-margin-bottom:.0001pt; mso-pagination:widow-orphan; font-size:10.0pt; font-family:"Times New Roman"; mso-ansi-language:#0400; mso-fareast-language:#0400; mso-bidi-language:#0400;}

Съдържание:

1. Резюме

2. Мисия, цели и обхват

3. Технология и продукти

· Технология за производството на вина

· Технология за производството на ракии

· Продукти/опаковки

4. Маркетингов анализ

· Анализ на отрасъла

· Анализ на пазара

5. Маркетингова стратегия

6. Управление и организация

· Организационна структура на управление

· Персонал и заплати

7. Рискови фактори на проекта

8. Финансови разчети

· Предварителни обяснения и предположения по финансовите разчети

· Прогнозни себестойност, продажби и разходи

· Прогнозен отчет за приходите и разходите

· Прогнозни парични потоци

9. Финансов анализ и оценка на проекта

Основни финансови съотношения, характеризиращи проекта;

икономияеска оценка на проекта

Резюме

Виното е традиционна българска напитка и въпреки поскъпването на живота българинът трудно би се отказал от нея. Това е една от причините за решението да се стартира производство на вина и ракии. В настоящия бизнес план се прави опит да се докаже, че идеята е реално осъществима, тъй като се продължават традициите на стара фамилия за производство на вина и ракии.

По-особеното и благоприятно в случая е, че се разчита на наличното имущество, използвано преди това за производство на вина.През 1928 година фамилия Иванови създават фирма за производство на вина. През 1943 година единият от собствениците построява модерна за времето си винарска изба в село Пиргово, Русенско, която е национализирана окончателно през 1953 година. След национализацията избата е експлоатирана от Винпром-Русе. През 1982 година тя се предава безвъзмездно на ТКЗС-Пиргово, като инвентарът е иззет от Винпром-Русе. През 1992 година избата е реституирана и върната на собствениците, които в момента са двама. Избата е върната на фамилията без инвентара.

Винарната разчита да наложи своя продукт на пазара, залагайки на качеството, традициите, наличието на собствена материална база и на името на производителя - вина от старата изба на Винарска къща ”Иванов”.

Идеята за производство на вино се ражда в резултат от установените трайни потребности на българина от качествен, сигурен и лицензиран алкохол. На пазара присъстват множество алкохоли с доста съмнителен произход и на ниски цени. Хората, обаче, не купуват произволно, тъй като в много случаи тези нискокачествени питиета са вредни за здравето. Именно поради тази причина сремежът на фирмата е насочен към високо качество и приемливи цени с цел по-пълно задоволяване нуждите на клиентите. Идеята за това производство се базира и на наличието на добра и сигурна суровина от село Пиргово - известен лозарски район. В селото няма друга изба, а цялата суровина досега се изкупува от Винпром-Русе. Друго предимство е близостта на град Русе до река Дунав, което от своя страна може да се окаже важен стратегически момент при осъществяването на износ на част от продукцията. Предвижда се цялата продукция да се реализира на едро чрез известната в този бранш (търговия с вина) в русенския регоин фирма “Астия”. Допълнително предимство от гледна точка на производството и търговията с вино е неговата пригодност за дълготрайно съхранение. Тук важи максимата, че колкото повече старее виното, толкова по-качествено и вкусно става то, разбира се, ако се съхранява в прохладни, чисти, сухи и проветриви помещения при температура от 8 до 16 градуса по Целзий. А избата е в състояние да осигури такива условия.

Има предварителна уговорка - рамков договор гроздето за преработка да се доставя от ЗК “Дунав” (земеделска кооперация) и ЗК “Роса”, село Пиргово. Общо техните масиви са около 10 000 дка. От тях се произвеждат средно 8 000 тона грозде. Избата ще изкупува 6,25% (около 560 т) от продукцията им. Наличните сортове са висококачествени - тип Каберне Совиньон и Шардоне. Предвижда се и закупуване на грозде от частни стопани, а в по-далечен план - и собствено производство на грозде - очаква се на фамилията да бъдат върнати и 70 дка лозови масиви, които да са в реални граници. Тези масиви ще се педоставят за обработка на земеделските кооперации, от които първоначално ще бъде изкупувано гроздето.

Климатът на района е умерено континентален и в съчетание с черноземните и сивите горски почви благоприятства отглеждането на лозя, които са важна суровинна база за развитие на винарската промишленост в региона. Лозарството и овощарството са традиционните отрасли на селското стопанство в района.

Фирмата възнамерява през първата година да произведе 78 000 бутилки вино и ракия. През втората - 315 000, а през третата - 362 000 бутилки. Произвежданите от фирмата вина ще се продават само на вътрешния пазар в началото (основно в региона на бившия окръг Русе, София-окръг и Добрич), а в бъдеще (след третата година) се предвижда износ (чрез посредник) за Русия, Китай, Германия, Англия и Скандинавските страни.

Прогнозите за дейността на избата са отразени в таблицата по-долу:

Прогнозни резултати по години (в лв.):

Години

Нетни продажби

Нетна печалба

Нетен паричен поток

2002

99270

397080

456 642

2003

397080

46 948

25 950

2004

456642

57 140

64 565

За стартиране на бизнеса ще се използва едногодишен кредит (с гратисен период два месеца по главницата и годишен лихвен процент 15%) от 85 000 лв. за закупуване на МДА и 85 000 лв. собствени парични средства за стартиране на дейността (материални запаси, оборотни средства и други краткотрайни активи). Стойността на върнатия сграден фонд на собствениците от реституционния иск е 50 000 лв.

Предположенията са, че средният приход от единица продукция (брой бутилка) за разглеждания планов период от три години ще е 1,26 лв., средният разход за единица продукция ще е 0,74 лв. На базата на извършения финансово - икономически анализ може да се каже, че при така приетите изходни условия осъществяването на проекта е икономически изгодно.

Мисия, цели и обхват

Мисията на фирмата е да произвежда и предлага на клиентите отлични вина и ракии, произведени по специалната технология и рецептите на старите майстори-винари. Тези вина и ракии са със специфични вкусови характеристики, произведени от узряло грозде и съответстващи на традиционния вкус на българина както и с европейските и световни стандарти.

Краткосрочни цели:

¨ достигане на обем на продажбите от 200 000 бутилки трапезно вино, 50 000 бутилки десертно вино и 18 000 бутилки ракия;

¨ осигуряване за първата година на чиста печалба от над… лв. след изплащане на погашенията по дългосрочните заеми;

¨ привличане на част от клиентите на преките конкуренти и завоюване на 1% от пазара на вина в региона;

¨ продължаване на рамковия договор за следващата година със земеделските кооперации в село Пиргово за закупуване на необходимите количества грозде и предаване на 70 дка лозови масиви, в случай, че са върнати от поземлената комисия, за стопанисване от тези кооперации.

Дългосрочни цели:

· налагане на продуктите на винарската изба на пазара в края на втората година като символ на високо качество, традиция и вкус, както и увеличаване на продажбите с 15% спрямо предходната като се започне продажбата на продукцията от окръг Русе, София и Добрич;

· изплащане до края на 2003 година на взетия кредит от 85 000 лв.;

· експортно ориентиране на фирмата в средата на третата година, така че част от постъпленията от продажбите да са във валута;

· в края на 2004 година закупуване на машини, оборудване и транспортни средства, осигуряващи повишаване качвството на произвежданата продукция.

 

-------------------------------------------------------------------

 

Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:"Table Normal"; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-parent:""; mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt; mso-para-margin:0cm; mso-para-margin-bottom:.0001pt; mso-pagination:widow-orphan; font-size:10.0pt; font-family:"Times New Roman"; mso-ansi-language:#0400; mso-fareast-language:#0400; mso-bidi-language:#0400;}

Изчисляване на нетна настояща стойност на проекта

ННС е основният показател за оценка на финансовата ефективност на инвестиционния проект. Съдържанието на този показател се идентифицира с повишението на общата сума на всички дисконтирани парични потоци над извършените инвестиционни разходи. Изчисляването се свежда до разликата между общата съвременна стойност на нетните парични потоци и съвременната стойност на инвестициите.

ННС = НС – Инвестиции;

Дисконтов фактор = 15%;

НПП = Приходи – Експлоатационни разходи – Данъци + Амортизации

Норма на дисконтиране = 1/(1+r)n - (r-дисконтов фактор; n – номера на годината)

Приходи и печалба преди облагане с данък

Парични потоци

Планови периоди

Сума

(лв.)

2002 г.

2003 г.

2004 г.

1. Приходи от продажби

99270

397080

456642

952992

2. Разходи без амортизация

98 344

292185

335090,7

733714,6

3. Амортизации

7 548

15096

15096

37 740

4. Брутна печалба

926

104895

121551,3

219277,4

5. Лихви по заиеми

6 378

6 378

0

12656

6. Данък за Реп. Бюджет и общината

0

23358

29807

53165

7. Доход след данък и лихви

-5 452

75 159

91 744

161 451

(1 – 2 – 5 - 6)

8. Погашения по заеми

0

34 000

51 000

85 000

9. Нетен паричен поток

2 096

56 255

55 840

114 191

10. Дисконтов фактор

0,869565

0,756144

0,657516

11. Настояща стойност

1822,609

42536,86

36715,9

81075,37

12. Рентабилност на база Брутна печалба /в %/

0,93281

26,41659

26,61851

23,00936

13. Рентабилност на база печалба след данъци и лихви

-5,49209

18,92792

20,09101

16,94149

14. Рентабилност на база Нетна печалба

2,111413

14,16717

12,2284

11,98237

Определяне на ННС на проекта

Година

Първоначална инвестиция

НПП

Диск.ф-р

(15%)

Дисконтиран НПП към началото на периода

0

80780

1

-80780

1


Коментари на клиенти:

Все още няма коментари за този материал.
Моля, влезте в системата с потебителско име и парола, за да оставите коментар.


За сайта

Кой е онлайн

В момента има 545 посетителя в сайта

Намерете ни в Facebook


© 2010 znanieto.net Всички права запазени.
znanieto.net избра за свой хостинг партньор Viscomp.bg

Изграден с помощта на Joomla!.