Търсачка

Банер

Дипломни Отбрана, Полиция ОРГАНИЗИРАНА ПРЕСТЪПНОСТ БИЗНЕСА С АНТИКИ


Реферат (малка дипломна работа), 34 стандартни страници, има апарат
Цена: 2.40лв.
Безплатно
Спестявате: 100.00%
Задайте въпрос за този материал

Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:"Table Normal"; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-parent:""; mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt; mso-para-margin:0cm; mso-para-margin-bottom:.0001pt; mso-pagination:widow-orphan; font-size:10.0pt; font-family:"Times New Roman"; mso-ansi-language:#0400; mso-fareast-language:#0400; mso-bidi-language:#0400;}

СЪДЪРЖАНИЕ

1. Увод.

2. Феноменът ,, организирана престъпност ”.

3. Транснационална престъпност.

4. Прилики и различия между организираната престъпност и криминалната група.

5. Определение за организирана престъпност в България.

6. Силовите групировки, екстремно рисковите предприемачи и олигарсите.

7. Сива и черна икономика - опит за дефиниция.

8. Бизнесът с антики.

9. Вътрешен пазар за антики.

10. Иманярството и първичният пазар на антики.

11. Трансграничен трафик на антични предмети и паметници на културата от България. ,, Каналджии ” и ,, мулета ”.

12. Дестинации.

13. Перспективи за регулиране на пазара с антики.

14. Европейски стандарти за движението на антики в България.

15. Заключение.

16. Литература


1. Увод

Настоящата разработка не се нуждае от пояснения за своята актуалност. Подкрепа за това е нестихващия обществен интерес към организираната престъпност в международен мащаб и нейната дейност. Този интерес може да се разглежда като особен мазохистичен подход на обществото към тези, които имат съществен принос за ощетяването на държавата, за задържането на реформите в икономическата и политическата сфера, за компрометирането на държавата в международен аспект.

И ако тези последици са малко отдалечени от конкретния живот на отделния обикновен човек, изправен пред безкомпромисните и сурови условия на стихийните стопански и икономически промени, то засягането на битието му и ежедневния му ход от страна на организираната престъпност и нейната дейност изпълва общественото съзнание на недоволство, чувство за обреченост и провокира нестихващия интерес към „далаверите” на управляващи и групировки.

Свидетелство за това е гарантираният успех на всяко книжле с изповедите на бивши престъпни босове или обикновени изпълнители на мръсни поръчки, успехът и непрестанният наплив от журналистически разследвания, касаещи ранните събития на вече остаряващия преход.

Обектът на настоящата разработка са трансграничните организирани престъпления, които в зората на прехода съществуват под формата на отделни бандитски формирования с по-тясна специализация на престъпна дейност, а в процеса на хаотичното реформиране на страната ни се утвърждават като солидни икономически субекти, с влияние във всички сфери на стопанския и политически живот, с всеобхватност на интересите и бизнес инициативите си.

Предмет на разработката са последиците от дейността на групировките. Тук е мястото да се посочи основната авторова теза, а именно, че зараждането, утвърждаването, високата приспособимост на групировките, тяхната организираност и безскрупулност довеждат до „завладяването на държавата” като най-съществената последица от овладяването на основните й лостове за управление, защита на обществения интерес и гарантиране на сигурността и просперитета на гражданите.

Макар и научната стойност на тази информационна база да е под въпрос, както и нейната разклатена достоверност, поради липса на легитимна държавна оценка, съществуването на явленията, за които предстои да се говори е безспорно.

Поредната условност идва от уговорката, че настоящата разработка няма претенции за научно и задълбочено изследване. То е по-скоро опит на един човек с обществена позиция да проследи процесите, които довеждат неговата държава до състояние да е зависима и подчинена на интересите на отделни икономически субекти, чието начало по ирония съвпада със зараждането на обществените очаквания през 1989 г. за благотворна промяна и благополучие.

Най-същественият период от съвременното развитие е т.нар. време на преход, което, въпреки обществените надежди, продължи по-дълго в сравнение с която и да било посткомунистическа страна. Условията, които обективно или субективно се наложиха като същностни за съществуването и развитието на обществото ни подпомогнаха формирането и последващото утвърждаване на различни престъпни групировки.

Предпоставките за това са многобройни.

Настъпването на политическа, социално-икономическа и нравствено-поведенческа криза, която само улеснява сенчестата страна на реформите, е предпоставка с особена подхранваща роля за раждането на такива организирани престъпни групировки.

Възникването на ценностен вакуум, също не бива да се пренебрегва само защото звучи абстрактно и поучително, а обществото ни е уморено от поучения и наставления.

Но именно този ценностен вакуум прави нерелевантни старите ценности, а новите в началото на прехода не са добре усвоени и превърнати в жизнени ориентири. Това в съчетание с обедняването на голяма част от гражданите в този период, както и с драстичното увеличаване на социалната диференциация, подтикват към индивидуални тактики на оцеляване, които драстично се разминават с публичния интерес и морал. Неверието в колективното социално действие, във възможността чрез граждански контрол да се влияе върху функционирането на властите, отчуждението от държавата, администрацията, институциите, както и кризата на доверието в ценности като почтеност, нравственост и солидарност неминуемо довеждат да засилена толерантност към престъпните инициативи и престъпното сдружаване.

 

--------------------------------------------------------

Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:"Table Normal"; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-parent:""; mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt; mso-para-margin:0cm; mso-para-margin-bottom:.0001pt; mso-pagination:widow-orphan; font-size:10.0pt; font-family:"Times New Roman"; mso-ansi-language:#0400; mso-fareast-language:#0400; mso-bidi-language:#0400;}

15. Заключение

Организираната престъпност е сериозна заплаха за устоите на съвременното общество.

Транснационалната престъпност създава среда за развитие на нови форми на развитие на нционалната и международна престъпност.

Със своя икономически потенциал и доказана ефективност на корупцията във всички нива и сфери на общественният живот тя може да окаже пагубно въздействие върху всяко общество, независимо от степента на неговото развитие и културни основи.

България все още няма ясна концепция за състоянието на престъпността и борбата срещу нея. Проблема прекалено се експлоатира от политическите сили.

Безспорни са успехите на оперативно-издирвателното взаимодействие със съответните органи на отделните страни и международни организации, основано на двустранни споразумения с Интерпол и Европол.

В механизма за сътрудничество и проверка на напредъка в България са заложени следните показатели:

Ø Приемане на изменения в конституцията, които премахват всички двусмислия по отношение на независимостта и отчетността на съдебната система;

Ø Гарантиране на по-прозрачен и ефективен съдебен процес чрез приемане и прилагане на нов закон за съдебната власт и на нов граждански процесуален кодекс;

Ø Докладване за въздействието на тези нови закони и на наказателно-процесуалния кодекс и административния процесуален кодекс, преди всичко върху досъдебната фаза;

Ø Продължаване на реформата на съдебната власт с цел нарастване на професионализма, отчетността и ефективността;

Ø Оценяване на въздействието на тази реформа и публикуване на резултатите всяка година;

Ø Провеждане и докладване за професионални и независими разследвания по обвинения в корупция на високо равнище;

Ø Докладване за вътрешни проверки на публичните институции и за огласяване на имуществото на високопоставени длъжностни лица;

Ø По-нататъшни мерки за предотвратяване и борба с корупцията, особено по границите и в местното управление;

Ø Прилагане на стратегия за борба с организираната престъпност, която се съсредоточава върху тежките престъпления, изпирането на пари, както и върху системното конфискуване на имуществото на престъпниците;

Ø Докладване за нови и текущи разследвания, повдигнати обвинения и присъди в тези области.

Какво трябва да направи България спешно, за да възстанови позициите си?

Дори със съществуващите си структури и въпреки техните недостатъци България би трябвало да бъде в състояние да демонстрира резултати.

Със създаването на държавната агенция „Национална сигурност“, с назначаването на заместник министър-председател, който да упражнява надзор върху усвояването на средствата от ЕС, и с признаването на необходимостта от реформа на Министерството на вътрешните работи страната предприе стъпки в правилната посока.

България обаче трябва да превърне думите в действия и с подновена политическа воля и решимост да следва ангажимента си за сериозна реформа до отбелязването на резултати и по-конкретно:

Ø Трябва да се предприемат стъпки за улесняване на по-ефективното правораздаване;

Ø Това включва преработване на Наказателно-процесуалния кодекс и цялостно реформиране на Наказателния кодекс;

Ø Важно е да се създаде по-ефективен закон за конфликта на интереси и контрола върху придобиването на имущество;

Ø Новоизбраният Висш съдебен съвет трябва да поеме своите отговорности в процеса на реформи и да предприеме мерки, с които да гарантира издаването от страна на съдебните органи на експедитивни и ефективни решения;

Ø Правоприлагащите органи трябва да са организирани по-добре, за да се справят със сложни случаи;

Ø Трябва да се изяснят ролите и отговорностите на всеки участник в досъдебната фаза, така че да се постигне по-добро сътрудничество между полицията, следствието, специалните отдели и прокуратурата;

Ø Разследващата функция на държавна агенция „Национална сигурност“ трябва да се разясни и отчетливо да се разграничи от ролята на агенцията в разузнаването;

Ø Трябва да се въведат съответните механизми за контрол;

Ø Не се спазват изискванията за поверителност и за защита на свидетели и това трябва да се поправи;

Ø Трябва да се укрепи административният капацитет на правоприлагащите и съдебните органи;

Ø Полицията има нужда от по-добре обучен персонал и съответното оборудване, за да разследва сложни случаи;

Ø Трябва да приключи компютризирането на работата на съдебните органи;

Ø България трябва да работи за повече прозрачност, по-добро оповестяване и регулиране на движението и трансакциите с финансови активи;

Ø Системно трябва да се ограничат конфликтите на интереси и нежелателното упражняване на влияние.


16. Литература

1. Боян Станков ,,Организирана престъпност” издателство ,,АЛБАТРОС”, София 2000

2. Валентин Недев ,,Организирана престъпна дейност„ Криминалистическа характеристика и методи на разследване издателство ,, Фенея „ София 2005

3. Доклад на Национална служба „Полиция” – МВР. Главна дирекция „Противодействие на престъпността, опазване на обществения ред и превенция”, 25 ян. 2007, с. 3.

4. Вестник ,,Стандарт”, 27 окт. 2007 г.

5.http://www.segabg.com/online/article.asp?issueid=2432§ionid=31&id=0001701

6. http://www.factor-bs.com/news-2797.ht

7. http://www.dnevnik.bg/show/?storyid=406928

8.http://209.85.135.104/search?q=cache:Dg0ZzDDWEqIJ:europa.eu/rapid/pressReleasesAction.do%3Freference%3DMEMO/08/521%26format%3DDOC%26aged%3D0%26language%3DBG%26guiLanguage%3Den+1.+%D0%9E%D0%A0%D0%93%D0%90%D0%9D%D0%98%D0%97%D0%98%D0%A0%D0%90%D0%9D%D0%90%D0%A2%D0%90+%D0%9F%D0%A0%D0%95%D0%A1%D0%A2%D0%AA%D0%9F%D0%9D%D0%9E%D0%A1%D0%A2+%D0%92+%D0%91%D0%AA%D0%9B%D0%93%D0%90%D0%A0%D0%98%D0%AF&hl=bg&ct=clnk&cd=8&gl=bgКоментари на клиенти:

Все още няма коментари за този материал.
Моля, влезте в системата с потебителско име и парола, за да оставите коментар.


За сайта

Кой е онлайн

В момента има 746 посетителя и 3 потребителя в сайта

Намерете ни в Facebook


© 2010 znanieto.net Всички права запазени.
znanieto.net избра за свой хостинг партньор Viscomp.bg

Изграден с помощта на Joomla!.