Търсачка

Категории

Археология, История Аграрни науки Биология, Екология География, Геология Европейска интеграция Етнология, Фолклор Журналистика Икономика    Финанси, Банки    Маркетинг    Мениджмънт    Туризъм    Счетоводство    Международни Отношения (МИО)    Човешки ресурси, Икономика на труда    Макроикономика    Публична администрация    Реклама и PR    Планиране и прогнозиране    Бизнес комуникации и кореспонденция    Социални дейности    Търговия    Стопанска дейност на фирмата, Микроикономика    Агробизнес    Производство, технологии    Транспорт, Логистика    Застрахователно дело Информатика, ИТ Изобразително изкуство Литература Математика Отбрана, Полиция Право Психология Педагогика Политология, Политика Религия Социология Технически науки Физика Философия Чужди езици Горско стопанство Хранителни технологии Съобщения
Банер

Дипломни Икономика Международни Отношения (МИО) Кралство Испания: икономика и външноикономически връзки


Дипломна работа, 69 страници по-големи от стандартните, съдържа таблици, графики, формули, 1 карта, има апарат
Цена: 4.80лв.
Безплатно
Спестявате: 100.00%
Задайте въпрос за този материал

Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:"Table Normal"; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-parent:""; mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt; mso-para-margin:0cm; mso-para-margin-bottom:.0001pt; mso-pagination:widow-orphan; font-size:10.0pt; font-family:"Times New Roman"; mso-ansi-language:#0400; mso-fareast-language:#0400; mso-bidi-language:#0400;}

Съдържание

Увод............................................................................................................стр 4

Първа глава..............................................................................................стр 5

Съвременна Испанска икономика......................................................стр 5

Преминаване в модерна икономика...................................................стр 5

90-те и последствията от тях.................................................................стр 5

Вътрешен пазар.......................................................................................стр 7

Население и работна сила на Испания...............................................стр 8

Грижи за околната среда.......................................................................стр 9

Статистика и икономически данни....................................................стр 10

Втора глава...............................................................................................стр 16

Външноикономически връзки на Кралство Испания.....................стр 16

Външна търговия на Кралство Испания...........................................стр 16

Инвестиции..............................................................................................стр 19

Туризъм.....................................................................................................стр 23

Миграция..................................................................................................стр 27

Трета глава...............................................................................................стр 31

Кралство Испания и Европейския Съюз...........................................стр 31

Испания и Икономическия и

Валутен Съюз на Европейския Съюз.................................................стр 35

Испания и Регионалната и Структурна

Политика на Европейския Съюз........................................................стр 40

Испания и Общата Селскостопанска

Политика на Европейския Съюз........................................................стр 50

Четвърта глава.......................................................................................стр 57

Икономически връзки между Кралство Испания и

Република България..............................................................................стр 57

Външна търговия...................................................................................стр 57

Преки инвестиции..................................................................................стр 62

Туризъм..................................................................................................стр 64

Миграция на работна сила.................................................................стр 67

Заключение............................................................................................стр 70

Списък на използваните съкращения............................................стр 72

Списък на използваните източници.................................................стр 73


Увод

Актуалността на темата „Кралство Испания: икономика и външноикономически връзки” е породена от силно развиващата се през последните години испанска икономика, навлизаща във впечатляващ икономически цикъл, който продължава и 2007 г, характеризиращ се с отличителен икономически растеж.

Целта на настоящата дипломна работа е да представи постиженията на испанската икономика, преди и след приемането на страната в Европейския Съюз, промените и предизвикателствата пред нея, външноикономическите й връзки, както със страни-членки от ЕС, каквато е вече и България, така и със страните извън ЕС.

Настоящата дипломна работа се състои от увод, четири глави и заключение.

В Глава първа е представена характеристика на испанската икономика от 1975 г до наши дни, като се проследяват промените в икономическите й показатели, причините за тях, състоянието на вътрешния пазар на страната, данни за населението и работната сила на Испания, грижи за околната среда.

В Глава втора се обръща внимание на външноикономическите връзки на Кралство Испания, в това число външната търговия, внос и износ, туризъм, миграция. Тази глава разкрива външноикономическите връзки на Испания със страните от ЕС, с африканските държави, със САЩ и страните от Латинска Америка, дават се данни за инвестициите, постъпили в страната по страни, по години и по големина. Показателите за туризма определят страната като една от най-желаните дестинации за почивка и най-посещаваната държава от ЕС след Франция. Също така, Испания е една от най-желаните страни за имигранти, обусловено от създаването на нови работни позиции, от растежа на икономиката и туризма.

В Глава трета се проследява пътя на приемане на Испания в ЕС и промените, последвали от това. Обръща се внимание на изискванията на Икономическия и Валутен Съюз на ЕС, приемането на еврото като единна валута, на реформите, наложени от Общата селскостопанска политика и от Регионалната и структурна политика на ЕС и последствията от прилагането им, от освояването на структурните и кохезионни фондове от ЕС с цел развитие на Испанските територии и намаляване на различията с другите страни-членки на ЕС..

Четвърта глава е отделена на икономическите връзки между Кралство Испания и Република България, разгледани в следните аспекти: външна търговия с данни за търговския стокообмен между страните, преки инвестиции, туризъм-испански граждани,посетили България и български граждани, посетили Испания и миграция на работна сила. Между двете държави съществуват споразумения още от 1979 г и след приемането на България в ЕС, сътрудничеството между тях се засилва.

Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:"Table Normal"; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-parent:""; mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt; mso-para-margin:0cm; mso-para-margin-bottom:.0001pt; mso-pagination:widow-orphan; font-size:10.0pt; font-family:"Times New Roman"; mso-ansi-language:#0400; mso-fareast-language:#0400; mso-bidi-language:#0400;}Първа глава

Съвременна испанска икономика

1.Преминаване в модерна икономика

Това, което е сега 8-та най-развита икономика в света, е наследство от регулираната икономика на режима на Франко, който започва да залязва през 1975 г.

Въпреки смъртта на Франко и изгрева на днешна конституционална монархия, интервенционизмът е широко разпространен: основни продукти като хляб и захар са с фиксирани от правителството цени, огромни обществени фирми контролират всички сектори,смятани за стратегически като телефони, тютюнопроизводство, петрол и т.н; магазините имат определено работно време, въпреки че това съществува и в други европейски страни като Германия, пасивните и активните лихвени проценти са фиксирани от правителството и т.н. Всички тези ограничения и още като тях стават очевидни с настъпването на кризата за гориво през 1973 г, която прекратява предишния цикъл на разширяване и дава начало на тежка 10 годишна индустриална криза (1975-1985г). Това определя нуждата да се модернизира икономиката и да се присъедини към Европейската Общност.

Приемането на Испания в Европейската Общност, сега Европейски Съюз, през Януари 1986 г осигурява на страната отваряне на икономиката й, модернизиране на индустриалната база и преработка на икономическото законодателство. Чрез полагане на необходимите усилия, подпомагани от ЕС със значителни парични фондове от Европейския Фонд за Регионално Развитие, Испания значително подобрява инфраструктурата си, увеличава Брутния Вътрешен Продукт, намалява обществения дълг до коефициента на БВП, съкращава безработицата от 23% на 10% и намалява инфлацията до под 3%.

2. 90-те и последствията от тях

Следва икономически растеж в късните години на 1980-те, докато през 1992 г испанската икономика не е засегната от рецесията през изминалите годинi. Икономиката се стабилизира при администрацията на Азнар (1996-2000 г), водена от възвръщането на потребителската увереност и увеличаване на личното потребление. Безработицата достига до 7,6% (октомври 2006 г), което показва значително подобрение от 80-те и по-добри показатели от тези на Германия и Франция. Девалвацията на песетата през 90-те години прави испанския експорт по-конкурентен.

През 1999 г Испания е сред водещите страни в групата на ЕС по подготовка за приемането на еврото като тяхна парична единица, което се случва на 1 януари 2002 г. На тази дата Испания премахва историческата си валута-песетата и я заменя с евро, което се превръща в нейна национална валута, споделяна с 13 други страни от Еврозоната. Това кулминира един бърз процес на икономическа модернизация, въпреки че с приемането на еврото се зараждат безпокойства относно това, че испанският експорт извън пределите на ЕС няма да бъде оценен достатъчно от западните купувачи. Въпреки това се слага началото на улесняване на търговията м/у европейските нации.

Испанската икономика е кредитирана за това, че е успяла да избегне виртуалния нулев растеж на някои от най-големите си партньори в ЕО (главно Франция и Германия) до късните години на 90-те и да започне 21-ви век с процес по намаляване ролята на държавата на пазара, дължащ се на либерализацията и дерегулиращите реформи на главния министър Азнар. През 1997 г Испания навлиза във впечатляващ икономически цикъл, който продължава и 2007 г, характеризиращ се с отличителен икономически растеж.

Това стеснява постоянно икономическата разлика м/у Испания и нейните водещи партньори от ЕО през този период. От там нататък на испанската икономика започва да се гледа като на една от най-динамичните в ЕО ( 8-та икономика в света и 5-та в ЕО), дори на способна да измести управляващата роля на много по-големи икономики като тези на Франция и Германия, като по този начин привлича значителни количества от чужди инвестиции.

Благодарение на собственото си развитие и увеличението на страните от ЕО на 27 членки (2007 г), Испания като цяло най-накрая превишава (100.7%) средния за ЕО БВП от 2004 г. Колкото до крайностите в Испания, три региона се включват във водещата група на ЕО, надминаваща 125% от средното ниво на БВП (Мадрид, Навара и Автономната Баска Общност) и един, който е под 85% (Екстрамадура). Според данните за растеж от 2004 г до днес, забележителният прогрес продължава и през 2007 г.

Фундаменталните проблеми на испанската икономика в началото на 2007 г, според Financial Times, са търговският дефицит, „загубата на конкурентоспособност срещу основните й търговски партньори” и също така, като част от последните, инфлационна стойност по-висока от тази на европейските й партньори, по-късно повлияна от увеличението на жилищните цени със 150% от 1998 г и увеличаващата се задлъжнялост на семействата (115%), главно дължаща се на имотния бум. Въпреки това се очаква, че испанската икономика ще продължи растежа си чрез по-голямата сила на индустрията, растежа на глобалната икономика и най-обширната търговия с Латинска Америка и Азия. Има индикации, че икономиката е станала по-малко зависима от строителството като мотор на ръста, след като инвестициите в капиталови стоки са се увеличили рязко. Над 2 милиона работни места са създадени откакто Сепатеро е начело на правителството - 2004. Това са 40% от общото за Европа увеличение. Мощният приток на емигранти позволява инфлацията да бъде овладяна. Безработицата, сега 8.5%, е на най-ниско равнище от 1979, производителността на труда, Ахилесовата пета на испанската икономика, започва да се подобрява.Сапатеро предвижда през 2007 икономически ръст за Испания от над 3.5%. Правителството се насочва към създаване на по-ефективна и производителна икономика, инвестирайки в инфраструктура и образование.Сапатеро обаче не е обявил за нови икономически инициативи по време на годината до края на мандата си. Става дума за огромния дефицит по текущата сметка на Испания, който в абсолютни цифри е втори след този на САЩ. Дефицитът се дължи на високите цени на петрола, големият ръст на корпоративното кредитиране и бумът в потребителските разходи. През януари дефицитът възлиза на €8.62 млрд., 37% повишение спрямо предходната година.

------------------------------------------------------------------------------------

 

Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:"Table Normal"; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-parent:""; mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt; mso-para-margin:0cm; mso-para-margin-bottom:.0001pt; mso-pagination:widow-orphan; font-size:10.0pt; font-family:"Times New Roman"; mso-ansi-language:#0400; mso-fareast-language:#0400; mso-bidi-language:#0400;}

Заключение

Това, което е сега 8-та най-развита икономика в света, е наследство от регулираната икономика на режима на Франко, който започва да залязва през 1975 г.

Следва икономически растеж в късните години на 1980-те, докато през 1992 г испанската икономика не е засегната от рецесията през изминалите годинi. Икономиката се стабилизира при администрацията на Азнар (1996-2000 г), водена от възвръщането на потребителската увереност и увеличаване на личното потребление. Безработицата достига до 7,6% (октомври 2006 г), което показва значително подобрение от 80-те и по-добри показатели от тези на Германия и Франция. Девалвацията на песетата през 90-те години прави испанския експорт по-конкурентен.

През 1999 г Испания е сред водещите страни в групата на ЕС по подготовка за приемането на еврото като тяхна парична единица, което се случва на 1 януари 2002 г. На тази дата Испания премахва историческата си валута-песетата и я заменя с евро, което се превръща в нейна национална валута, споделяна с 13 други страни от Еврозоната. Това кулминира един бърз процес на икономическа модернизация, въпреки че с приемането на еврото се зараждат безпокойства относно това, че испанският експорт извън пределите на ЕС няма да бъде оценен достатъчно от западните купувачи. Въпреки това се слага началото на улесняване на търговията м/у европейските нации.

През 1997 г Испания навлиза във впечатляващ икономически цикъл, който продължава и 2007 г, характеризиращ се с отличителен икономически растеж.

Това стеснява постоянно икономическата разлика м/у Испания и нейните водещи партньори от ЕО през този период. От там нататък на испанската икономика започва да се гледа като на една от най-динамичните в ЕО ( 8-та икономика в света и 5-та в ЕО), дори на способна да измести управляващата роля на много по-големи икономики като тези на Франция и Германия, като по този начин привлича значителни количества от чужди инвестиции.

В търговията с продукти Испания е на 17-то място в света като износител и на 12-то като носител; докато в търговията с услуги заема 7-мо място като износител и 10-то като вносител. Испанският дял от износа на стоки и услуги (испански износ/световен износ) е 1.8%, докато делът за внос на стоки и услуги (испански внос/световен внос) е 2,6%.

Разпределението на индустрията във външната търговия е неравномерно както се вижда от следващата таблица. През 2006 главните търговски партньори на Испания са страните от ЕО-25. износът към ЕС представлява 70,3% от целият износ на страната, увеличен с 8% от предходната година, докато продажбите към Евро зоната достигат 56,2 %-7.8% увеличение от 2005 г. Вносът в Испания от тези страни също се покачва през 2006 г: 7.8% от ЕО и 7,5% от Евро зоната.Основните търговски партньори на Испания през 2006 г са Франция и Германия, следвани от Латинска Америка и Северна Африка. Търговските връзки извън ЕС са много динамични с покачване от 17.5% в износа и 19% във вноса.

Благодарение на собственото си развитие и увеличението на страните от ЕО на 27 членки (2007 г), Испания като цяло най-накрая превишава (100.7%) средния за ЕО БВП от 2004 г. Колкото до крайностите в Испания, три региона се включват във водещата група на ЕО, надминаваща 125% от средното ниво на БВП (Мадрид, Навара и Автономната Баска Общност) и един, който е под 85% (Екстрамадура). Според данните за растеж от 2004 г до днес, забележителният прогрес продължава и през 2007 г.

Фундаменталните проблеми на испанската икономика в началото на 2007 г, според Financial Times, са търговският дефицит, „загубата на конкурентоспособност срещу основните й търговски партньори” и също така, като част от последните, инфлационна стойност по-висока от тази на европейските й партньори, по-късно повлияна от увеличението на жилищните цени със 150% от 1998 г и увеличаващата се задлъжнялост на семействата (115%), главно дължаща се на имотния бум. Въпреки това се очаква, че испанската икономика ще продължи растежа си чрез по-голямата сила на индустрията, растежа на глобалната икономика и най-обширната търговия с Латинска Америка и Азия. Има индикации, че икономиката е станала по-малко зависима от строителството като мотор на ръста, след като инвестициите в капиталови стоки са се увеличили рязко. Над 2 милиона работни места са създадени откакто Сепатеро е начело на правителството - 2004. Това са 40% от общото за Европа увеличение. Мощният приток на емигранти позволява инфлацията да бъде овладяна. Безработицата, сега 8.5%, е на най-ниско равнище от 1979, производителността на труда, Ахилесовата пета на испанската икономика, започва да се подобрява.Сапатеро предвижда през 2007 икономически ръст за Испания от над 3.5%. Правителството се насочва към създаване на по-ефективна и производителна икономика, инвестирайки в инфраструктура и образование.

Главната цел на испанската икономика е да подобри жизнения стандарт на гражданите си като повиши качеството им на живот. Тази цел напълно съответства с решението на Европейската Комисия да изпълни Лисабонската стратегия като фокусира приоритетите си към икономически растеж и заетост, както е отбелязано и в Испанската национална реформена програма за заетостта. Предвижда се до 2010 г Испания да се изравни със ЕС по показател доход на глава от населението и да достигне ниво на заетост от 66%.

Постигането на тези цели изисква не само изпълнението на икономическата политика в стимулиране на висок растеж, който генерира заетост, но и на осигуряване на стабилността през това време. Текущият икономически растеж на Испания е подкрепян частично от временни фактори като нисък лихвен процент и приток на имигранти, които увеличават разходите за частно потребление, както и повишават данните в раздел строителство, но които ще е трудно да се задържат същите и в бъдеще. Също така, бързият разстеж е провокиран и от колебанията в цените и във външния сектор. Следователно, сегашната стратегия за развитие е ориентирана към подпомагане и достигане на увеличението на производството и производителността и поддържане на висока заетост.

Тази стратегия се основава на следните принципи:

-засилване на бюджетната стабилност , което да доведе до намаляване на публичния дълг като процент от БВП, което да доведе до повишаване на стабилността на публичните финанси.

-подобряване на конкурентоспособността и повишаване на продуктивността

-подобряване на икономическата информираност на граждaните

 

 

Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:"Table Normal"; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-parent:""; mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt; mso-para-margin:0cm; mso-para-margin-bottom:.0001pt; mso-pagination:widow-orphan; font-size:10.0pt; font-family:"Times New Roman"; mso-ansi-language:#0400; mso-fareast-language:#0400; mso-bidi-language:#0400;}

Използвана литература

www.maec.es

www.bcci.bg

www.mi.givernment.bg

www.mfa.government.bg

www.expert.bg

www.cebe.bcci.bg

www.law.dir.bg

www.economist.com

www.evroportal.bg

www.la-moncloa.es

www.us.spainbusiness.com

www.spanishkid.org

www.wikipedia.org

www.hs.government.bg

Търговски вестник, бр.48, 7.XII.1998г

„ Испания: Бизнеса в Испания”- доклад на Държавната агенция за повишаване и привличане на чужди инвестиции-2007 г

„Европа в 12 урока”-Паскал Фонтен (Европейска комисия, Генерална дирекция „Комуникация”)

„Обща политика на Европейския Съюз”-глава 11-Икономически и валутен съюз

„Испания в ИВС”-доклад на Европейската Комисия-февруари 2005 г

„Европейската Икономика”-доклад на Европейската Комисия №5/2006 гКоментари на клиенти:

Все още няма коментари за този материал.
Моля, влезте в системата с потебителско име и парола, за да оставите коментар.


За сайта

Кой е онлайн

В момента има 1313 посетителя и 60 потребителя в сайта

Намерете ни в Facebook


© 2010 znanieto.net Всички права запазени.
znanieto.net избра за свой хостинг партньор Viscomp.bg

Изграден с помощта на Joomla!.