Търсачка

Категории

Археология, История Аграрни науки Биология, Екология География, Геология Европейска интеграция Етнология, Фолклор Журналистика Икономика    Финанси, Банки    Маркетинг    Мениджмънт    Туризъм    Счетоводство    Международни Отношения (МИО)    Човешки ресурси, Икономика на труда    Макроикономика    Публична администрация    Реклама и PR    Планиране и прогнозиране    Бизнес комуникации и кореспонденция    Социални дейности    Търговия    Стопанска дейност на фирмата, Микроикономика    Агробизнес    Производство, технологии    Транспорт, Логистика    Застрахователно дело Информатика, ИТ Изобразително изкуство Литература Математика Отбрана, Полиция Право Психология Педагогика Политология, Политика Религия Социология Технически науки Физика Философия Чужди езици Горско стопанство Хранителни технологии Съобщения
Банер

Дипломни Икономика Застрахователно дело Ликвидация на щети при застраховка на имущество, Същност, Етапи


Дипломна работа, 86 стандартни страници, съдържа таблици, формули, има апарат
Цена: 4.80лв.
Безплатно
Спестявате: 100.00%
Задайте въпрос за този материал

Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:"Table Normal"; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-parent:""; mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt; mso-para-margin:0cm; mso-para-margin-bottom:.0001pt; mso-pagination:widow-orphan; font-size:10.0pt; font-family:"Times New Roman"; mso-ansi-language:#0400; mso-fareast-language:#0400; mso-bidi-language:#0400;}

Съдържание

Въведение – цел на дипломната работа ………………………….......3 стр.

Глава I.Същност и характеристики на имущественото застраховане

1.Същност на застраховка „ Имущество”................................................. 4 стр.

2.Приложение на застраховка „Имущество”.............................................8 стр.

3. Състояние на пазара на имуществените застраховки в България.......9 стр.

Глава II. Видове застраховки имущество

1.Застраховка“Пожар и природни бедствия”.........................................10 стр.

2.Застраховка “Кражба, грабеж и вандализъм”......................................27 стр.

Глава III. Същност и етапи на ликвидацията на щети при имущественото застраховане

1.Същност на ликвидацията на щети.......................................................33 стр.

2.Етапи в ликвидацията на щети.............................................................34 стр.

3. Особености на ликвидацията на щети................................................51 стр.

Глава IV.Финансов анализ на имущественото застраховане и тенденции за развитие

1.Финансов анализ на икономическите показатели по имуществено застраховане на ЗАД „Евроинс”...............................................................57 стр.

2.Тенденции на развитие........…………………................………..........62 стр.

Заключение – основни изводи и предложения.............................……..………....67 стр.

Приложение 1

Общи условия при сключване на имуществени застраховки в Застрахователно дружество “Армеец”....................................................68 стр.

Използвана литература………………….………………………...........76 стр.


Въведение

Настоящата дипломна работа има за цел да покаже същноста на застраховката „Имущество”, както и начините за нейното сключване и поддръжка.Внимание също ще бъде отделено и на равнището, което заема този вид застраховaне в общия дял на тази икономическа дейност в обществения живот, а също така тенденциите на развитие на застраховането като цято и в частност на застраховката „Имущество”.

С приемането на Кодекса за застраховане от 01 януари 2006 г. са уредени правните норми на целия процес застраховане, както и правата и задълженията на участниците в него.Формулирани са също така и основните положения при функционирането на застрахователните дружества, сключването и поддържането на застраховките, както и изплащането на застрахователните суми.

Интерес представляват условията, тарифите и ликвидацията на щети при отделните застрахователни дружества, в случая – Общите условия на застрахователно дружество “Армеец”.

Информацията, която е представена е от Комисията за Финансов Надзор, която дава оценка и статистичека информация относно развитието на имущественото застраховане през последните няколко години, както и от финансовите източници.

Таблица1 дава представа относно активите и резервите на застрахователните дружества, извършващи дейност по имуществено застраховане.

Таблица2 изяснява пазарния дял при имущественото застраховане на различните застрахователни дружества за последните месеца на 2006г. и наачалото на 2007 г.

Глава I.

Същност и характеристики

на имущественото застраховане

Същност на Застраховка „Имущество”

Предмет на имуществените застраховки винаги е имуществено благо, оценяемо в пари.Съществуват различни видове имуществени застраховки в зависимост от: 1) вида на застрахованото благо; 2) рисковете; 3) юридическият факт, който поражда застрахователното правоотношение – в момента няма задължително имуществено застраховане.

Застрахованият е лицето, което има правен интерес от застраховката – той може да е носител на вещнотоправо на собственост, но и лице, което отговаря за вещта – наемател, превозвач, спедитор, комисионер, влогоприемател и т.н.При сключването на договора от представител без представителна власт са предвидени специални правила в чл.395 ТЗ, различни от общия ржим на чл.42 ЗЗД.Търговският закон в ал.1 на чл.395 предвижда лична отговорност на мнимия представител за плащането на застрахователната премия.Ако премията е платена, мнимо представляваният може да санира договора и след настъпване на застрахователното събитие – ал.2, ал.1 е в интерес на застрахователя, а ал.2 в интерес на застрахования.

Едно от основните понятия при имущественото застраховане е застрахователната стойност. Тя е горната граница, до която може да достигне застрахователната сума и застрахователното обезщетение. Застрахователна стойност обаче не е легален, а доктринален термин, в чл.396, ал.1 се говори за действителна стойност: Сумата, срещу която се застрахова имуществото, не може да надвишава действителната му стойност. За действителна се смята стойността, срещу която вместо застрахованото имуществото може да се купи друго от същото качество. Във връзка с действителната стойност се поставя един въпрос, който не е изяснен, към кой момент се определя тази стойност: 1) към момента на сключване на договора; 2) към момента на постъпване на вредите.Според някои автори действителната стойност се определя към втория моменткато се изчилсяват амортизациитя и направените разноски за подобрения.За установяване на действителната стойност застрахования може да прегледа имуществото и към двата момента.Застрахователната стойност е неделимо свързана с други две поянтия:

- Надзастраховане – когато застрахователната сума е по-голяма о застрахователната стойност. Застрахователната сума е по начало сумата, която застрахователят трябва да заплати при насъпване на застрахователното събитие. В случай на надзастраховане, застрахователят има право да намали застрахователната сума до размера на застрахователната стойност, като договорът остава валиден (т.нар. частична недействителност). Ако застрахователното събитие не е настъпило, но има надзастраховане – намаляването на застрахователната сума става с намаляване на бъдещите премии.Ако застрахователното събитиенастъпи и има надзастраховане, застрахователят не е длъжен да върне разликатамежду застрахователната сума и застрахователната стойност, освен ако застрахованият е добросъвестен (не е знаел за надзастраховането), като добросъвестността се предполага.

Обикновено регламентирането на надзастраховнето е с цел да се покрие пазарната разлика между сключването на договора (тогава се определя обезщетението) и погиването а вещта (тогава се определя какво ще се плати).Застрахователното обезщетение се изчислява спрямо пазарната стойност не на погиналата, а на една нова вещ, тъй като застрахованият не продава вещта, я засрахова, т.е. има интерес да може да я купи нова.

- Подзастраховане – при него застрахователната сума е по-малка от застрахователната стойност.Ако има подзастраховане договорът е действителен.Ако цялото застраховано имущество погине, застрахователят плаща пълния размер на застрахователната сума.Въпросът, който изниква е какво трябва да се плати при повреда или частично погиване.Има две правила – 1) Основно правило (пропорционално). Застрахователното обезщетение се определя от съотношението между застрахователната сума и засрахователната стойност към момента на застрахователното събитие.В този случай се плаща съответната част от определеното обезщетение и застрахователното правоотнощение продължава да съществува; 2) Правило на обезщетение срещу първи риск (то трябва да се уговори изрично) – застрахователното обезщетение трябва да покрие цялата вреда до размера на страхователната сума. Идеята при тази застраховка е да се получи максималното възможно обезщетение – плаща се пълният размер на вредата, но не повече от застрахователната сума и правоотношението се прекратява.

 

---------------------------------------

 

Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:"Table Normal"; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-parent:""; mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt; mso-para-margin:0cm; mso-para-margin-bottom:.0001pt; mso-pagination:widow-orphan; font-size:10.0pt; font-family:"Times New Roman"; mso-ansi-language:#0400; mso-fareast-language:#0400; mso-bidi-language:#0400;}

Втори се нарежда ЗПАД„Булстрад”

Премийният приход на компанията за първите три месеца на 2006 г. е 48.208 млн. лв., което е с около 12% повече от приходите за същия период на миналата година. Пазарният дял на дружеството е 17.75% спрямо 18.07% за същия период на миналата година. Сред най-продаваните от дружеството застраховки са „Гражданска отговорност“, „Пожар и природни бедствия“, „Каско“ и „Плавателни съдове“.

Трети в класирането е ЗПАД„Алианц България“с 39.345 млн. лв. премиен приход. Пазарният дал на дружеството е 14.49%. В края на миналата и началото на тази година дружеството положи много маркетингови и други усилия, за да се намеси по-сериозно в пазара на задължителното автомобилно застраховане. Въпреки това приходите от продажбата на тази застраховка отреждат на ЗПАД„Алианц България“ едва 5-о място.

Анализирайки резултатите на пазара от първото тримесечие на 2006 г., виждаме, че все още има висока концентрация на бизнеса – първите три компании държат над 52 от пазара. В сравнение с миналата година делът на лидерите е намалял с около 2 пункта. Тази тенденция се повтаря вече няколко години, което подсказва, че т.нар. малки застрахователни компании проявяват не само характер, но и имат потенциал и възможност да развиват успешно своя бизнес. Нека да не забравяме, че извън тройката са компании като „ХДИ Застраховане“ЗАД, „Кю Би И Интернешънъл иншуранс (Юръп) лимитит“- клон София, „Ей Ай Джи България “ ЗПД, ЗК „Български имоти“ АД (собственост на най-големия австрийски застраховател Vienna Insurance Group), които, макар и добре да стоят на пазара, не се задоволяват от сегашното си статукво и за в бъдеще ще бъдат все по-агресивни в добрия смисъл на думата. Появятват се и нови играчи, които също ще се борят за по-голямо парче от „баницата“. Например едно дружество като ЗД „Витоша“ АД, което винаги е било с добри позиции на пазара, демонстрира още по-голяма стабилност и реализира още по-добри резултати, след като преди няколко месеца дял в нея придоби австрийската застрахователна група UNIQA.

Освен лидерите на пазара по премиен приход трябва да отличим и компаниите, които имат най-голям ръст в приходите през първото тримесечия на 2006 година. Това са ЗК „Български имоти“ АД с 88.09%,ЗК” Дженерали“ АД с 80%, “Общинска застрахователна компания” АД- 68.38, и ЗАД „Армеец“ с 44.72 на сто. Единствената дружество, което има по-малко приходи през първото тримесечие на т.г. в сравнение със същия период на миналата, е ЗАД „Енергия“. Това обаче не му е попречило да е в тройката по реализирана печалба. Другите отличници по този показател са ЗПАД „Алианц България“,ЗД „Уника“АД.

В рамките на последните 12 месеца премийния приход, реализиран от застрахователите, нараства с 16,20%, с което се запазва тенденцията от последните пет години към трайно нарастване стойностите на този показател. Очаква се общата сума на премийния приход от общото и животозастраховането да достигне 1 242,37 млн. лв. Това обявиха за медиите от КФН.

Запазва се преобладаващият дял (на база брутен премиен приход) на общото застраховане спрямо животозастраховането, който към края на периода е 84,42%. Същевременно обаче, относителният дял на животозастраховането в общия премиен приход се повишава от 12,12% през 2004 г. до 14,03% за 2005 г. и 15,58% в края на 2006 г. Причина за увеличението е изпреварващият ръст на брутния премиен приход по животозастраховане (29,02%) спрямо този по общо застраховане (14,10%), поясняват от КФН.


Заключение

В краткосрочен план, с цел достигане на по-високите капиталови изисквания,

въведени с кодекса, до края на 2007 г. може да се очаква консолидиране на застрахователния пазар и промяна в собствеността на някои застрахователи.

В по-дългосрочен план вероятно е да се засили чуждестранният инвеститорски интерес към българското застраховане.Предпоставки за това създават стабилната макроикономическа среда в страната, ясната регламентация на застрахователната дейност и надзора върху нея, въведени с кодекса, както и съществуващия висок потенциал за растеж на българския застрахователен пазар. При тези предпоставки и при условията на свобода на предоставяне на услуги и правото на установяване, след присъединяването ни към ЕС е логично да се очаква някои големи западноевропейски застрахователи, които, по една или друга причина, досега не са присъствали на българския пазар, да проявят интерес към навлизане, ползвайки се от правото на свободата на установяване или от правото за свободно предоставяне на услуги.

В резултат на засилената конкуренция след приобщаването на българския застрахователен пазар към европейския се очаква да се увеличи разнообразието на предлаганите застрахователни продукти и степента на тяхното обновяване, да се подобри качеството на застрахователните услуги.

В дейността на застрахователите все повече се очаква да навлизат дистанционните методи за продажба на застрахователните продукти.

 

--------------------------------------------------------------

 

Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:"Table Normal"; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-parent:""; mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt; mso-para-margin:0cm; mso-para-margin-bottom:.0001pt; mso-pagination:widow-orphan; font-size:10.0pt; font-family:"Times New Roman"; mso-ansi-language:#0400; mso-fareast-language:#0400; mso-bidi-language:#0400;}

Използвана литература

1. Нейков, М., проф. Хр. Драганов „Имуществено и лично застраховане”, С., 2000г.

2.Драганов, Хр., доц. Й.Близнаков „Застраховане”, С., 2000г.

3. Общи условия при застраховането на имущество в ЗПАД “Армеец” АД

4. Икономическа информация и данни за ЗД „Евроинс” АД

5. Лекционен материал

6. Интернет сайтове:

www.insurance.bg

www.fsi.bg

www.cio.bg

www.zastrahovatel.com

www.investor.bg

www.fsc.bg

www.econ.bg

www.ceeol.com

www.bse-sofia.bg

www.infoins.netinfo.bg

 Коментари на клиенти:

Все още няма коментари за този материал.
Моля, влезте в системата с потебителско име и парола, за да оставите коментар.


За сайта

Кой е онлайн

В момента има 1334 посетителя и 89 потребителя в сайта

Намерете ни в Facebook


© 2010 znanieto.net Всички права запазени.
znanieto.net избра за свой хостинг партньор Viscomp.bg

Изграден с помощта на Joomla!.