Търсачка

Категории

Археология, История Аграрни науки Биология, Екология География, Геология Европейска интеграция Етнология, Фолклор Журналистика Икономика    Финанси, Банки    Маркетинг    Мениджмънт    Туризъм    Счетоводство    Международни Отношения (МИО)    Човешки ресурси, Икономика на труда    Макроикономика    Публична администрация    Реклама и PR    Планиране и прогнозиране    Бизнес комуникации и кореспонденция    Социални дейности    Търговия    Стопанска дейност на фирмата, Микроикономика    Агробизнес    Производство, технологии    Транспорт, Логистика    Застрахователно дело Информатика, ИТ Изобразително изкуство Литература Математика Отбрана, Полиция Право Психология Педагогика Политология, Политика Религия Социология Технически науки Физика Философия Чужди езици Горско стопанство Хранителни технологии Съобщения
Банер

Дипломни Икономика Счетоводство Финансови разходи в предприятието


Дипломна работа, 69 стандартни страници, съдържа таблици, формули, схеми, бележки под линия, има апарат
Цена: 4.80лв.
Безплатно
Спестявате: 100.00%
Задайте въпрос за този материал

Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:"Table Normal"; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-parent:""; mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt; mso-para-margin:0cm; mso-para-margin-bottom:.0001pt; mso-pagination:widow-orphan; font-size:10.0pt; font-family:"Times New Roman"; mso-ansi-language:#0400; mso-fareast-language:#0400; mso-bidi-language:#0400;}

Съдържание

Увод.................................................................................................. 1

 

Глава първа

СЪЩНОСТ, КЛАСИФИКАЦИЯ И ЗНАЧЕНИЕ НА ФИНАНСОВИТЕ РАЗХОДИ .......................................................... 4

1. Същност на разходите................................................................... 4

2. Същност на финансовите разходи............................................ 15

3. Класификация на финансовите разходи ....................................16

4. Значение на финансовите разходи .............................................19

Глава втора

ОТЧИТАНЕ НА ФИНАНСОВИТЕ РАЗХОДИ ........................... 20

1. Характеристика на сметките за отчитане на финансовите разходи................................................................................................ 20

2. Отчитане на финансовите разходи ........................................... 23

2.1 Отчитане на разходите за лихви.................................................23

2.2 Отчитане на разходите по операции с финансови активи и инструменти....................................................................................... 31

2.3 Отчитане на разходите по валутни операции ......................... 41

2.4 Отчитане на разходите от последващи оценки на финансови активи и инструменти .......................................................................49

2.5. Отчитане на другите финансови разходи ............................ 50

3. Възможности за подобряване отчитането на финансовите разходи ...............................................................................................57

Заключение .........................................................................................59

Приложения ....................................................................................... 60

Използвана литература ..................................................................... 71

Съдържание ........................................................................................72

 

 

 


 

В настоящата дипломна работа се изследват основните въпроси свързани с методологията и организацията на отчитане на финансовите разходи в предприятието.

Счетоводното отчитане на приходите и разходите е сложен, непрекъснат, целенасочен, икономически и организационно - технически процес на управление, който се осъществява по определена технология с помощта на система от методи и средства, целящ постигането на ефективен контрол върху тяхната динамика.

Размерът, ролята и значението на финансовите разходи в условията на интензификация на процесите по утвърждаване на пазарните принципи в националната икономика имат нарастващо значение за икономическият просперитет и конкурентноспособността на предприятията.

На тази основа, въпросът за счетоводното отчитане на финансовите разходи придобива особена значимост и актуалност, затова тяхното счетоводно отчитане изисква специално внимание. Целта е финансовите разходи умело да се следят и управляват с оглед влиянието им в крайния финансов резултат.

Спецификата на финансовите разходи определя и големия интерес към тяхната счетоводна интерпретация. Настъпилите промени в модела на икономиката през последните години доведоха до увеличаване значимостта на финансовите разходи спрямо разходите въобще.

В практиката често се допускат съществени нарушения при осчетоводяването на финансовите разходи, които се дължат на недостатъчното познаване на тази група разходи и неправилното им тълкуване. Това налага по-обстойно и задълбочено изследване и отчитане на финансовите разходи.

В специализираната литература съществуват множество разработки, третиращи счетоводното отчитане на финансовите разходи. По въпроса са работили такива имена в областта на счетоводството, като Дамян Дамянов, Васил Божков, Иван Душанов, Стоян Дурин и други. Следва да се отбележи, че в повечето от публикациите в частта, в която разглеждат финансовите разходи са кратки и засягат счетоводното отчитане на финансовите разходи в общи линии и в контекста на цялостното отчитане на разходите.

Това изследване бе осъществено във фирма “ВИЛИ – АЛ” ООД – гр. Русе. Основният предмет на дейност на дружеството е производство, доставка и монтаж на алуминиева и пластмасова дограма за строителството. Анализът на финансовите разходи в рамките на настоящата разработка ще бъде илюстриран с конкретни примери от оперативната отчетност на “ВИЛИ – АЛ” ООД, а за онези категории разходи, които са характерни на банките и небанковите финансови посредници, ще се направят примерни постановки на счетоводни записвания.

Информационната база на изследването е формирана от данни на финансово – счетоводния отдел на “ВИЛИ – АЛ” ООД, законови и подзаконови нормативни актове, както и научни разработки и други публикации в специализирания печат, имащи отношение по темата. Представени са възможните случаи на възникване на финансови разходи и практическата реализация на отчитането им.

В настоящата разработка се поставя задача да се изследва детайлно същността и класификацията на финансовите разходи и тяхното отчитане, като в изследването се включат и такива, сравнително слабо разработени аспекти на проблема, като значение за формиране на финансовия резултат, подробна характеристика на сметките за отчитане на финансовите разходи, документооборот, възможности за подобряване на отчитането на финансовите разходи.

 

-------------------------------------------------

 

Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:"Table Normal"; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-parent:""; mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt; mso-para-margin:0cm; mso-para-margin-bottom:.0001pt; mso-pagination:widow-orphan; font-size:10.0pt; font-family:"Times New Roman"; mso-ansi-language:#0400; mso-fareast-language:#0400; mso-bidi-language:#0400;}

Заключение

Отчитането на финансовите разходи е важен момент в процеса на счетоводното отчитане на дейността на стопанските субекти. В условията на пазарна икономика и развитие на частната инициатива се разгръщат нови възможности за увеличаване на финансовия резултат. Тъй като финансовата дейност е свързана пряко с него, умелото използване на финансовите средства е един от начините за постигане на желания положителен резултат от дейността на предприятието. Това изисква добро управление на тези средства, в противен случай операциите свързани с тях ще доведат до увеличаване на финансовите разходи.

Причините за възникване на финансовите разходи, както и за увеличаване на техния размер в общия размер на разходите в предприятието са лошото управление на финансовите средства и съществуващите общи икономически условия.

За да могат да се обхванат цялостно и да се отразят правилно финансовите разходи и разходите изобщо е необходимо да се подобри и усъвършенства тяхното счетоводно отчитане, което предполага непрекъсната връзка между теория и практика.

 

------------------------------------------------------

 

Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:"Table Normal"; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-parent:""; mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt; mso-para-margin:0cm; mso-para-margin-bottom:.0001pt; mso-pagination:widow-orphan; font-size:10.0pt; font-family:"Times New Roman"; mso-ansi-language:#0400; mso-fareast-language:#0400; mso-bidi-language:#0400;}

Използвана литература

 

1.Дамянов, Д. Финансово счетоводство. – Свищов: Акад. изд. “Ценов”, 2006.

2.Дамянов, Д., В. Божков и колектив. Финансово счетоводство. – Свищов: Акад. изд. “Ценов”, 2002.

3.Дамянов, Д. Международни стандарти за финансови отчети. – Свищов: Акад. изд. “Ценов”, 2005.

4.Аверкович, Е., Г. Илиев и колектив. Управленско счетоводстсво. – Свищов:.

5.Дурин, Ст. Счетоводство на предприятието. – София: Изд. “Форком”, 2006.

6.Душанов, И., Марин Димитров. Курс по счетоводство на предприятието. – София: Изд. “Форком”, 2001.

7.Адамов, В. и др. Финанси. – В. Търново:Изд. “Абагар”, 2001.

8.Национални счетоводни стандарти. Национален сметкоплан. Закон за счетоводството. – София: Изд. “Сиела”, 2004.

9.Заповед 311 от 07.07.1998 на МФ. – Държавен вестник, бр. 80, 1998.

10.Примерен национален сметкоплан. – Свищов: Акад. изд. “Ценов”, 2002.

11.Закон за счетоводството. Закон за независимия финансов одит. – София, Изд. Труд и право, 2004.

 


Коментари на клиенти:

Все още няма коментари за този материал.
Моля, влезте в системата с потебителско име и парола, за да оставите коментар.


За сайта

Кой е онлайн

В момента има 1420 посетителя и 53 потребителя в сайта

Намерете ни в Facebook


© 2010 znanieto.net Всички права запазени.
znanieto.net избра за свой хостинг партньор Viscomp.bg

Изграден с помощта на Joomla!.