Търсачка

Категории

Археология, История Аграрни науки Биология, Екология География, Геология Европейска интеграция Етнология, Фолклор Журналистика Икономика    Финанси, Банки    Маркетинг    Мениджмънт    Туризъм    Счетоводство    Международни Отношения (МИО)    Човешки ресурси, Икономика на труда    Макроикономика    Публична администрация    Реклама и PR    Планиране и прогнозиране    Бизнес комуникации и кореспонденция    Социални дейности    Търговия    Стопанска дейност на фирмата, Микроикономика    Агробизнес    Производство, технологии    Транспорт, Логистика    Застрахователно дело Информатика, ИТ Изобразително изкуство Литература Математика Отбрана, Полиция Право Психология Педагогика Политология, Политика Религия Социология Технически науки Физика Философия Чужди езици Горско стопанство Хранителни технологии Съобщения
Банер

Дипломни Икономика Счетоводство Счетоводно отчитане придобиването на ДМА


Малка дипломна работа, 18 страници по-големи от стандартните, има апарат
Цена: 2.40лв.
Безплатно
Спестявате: 100.00%
Задайте въпрос за този материал

Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:"Table Normal"; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-parent:""; mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt; mso-para-margin:0cm; mso-para-margin-bottom:.0001pt; mso-pagination:widow-orphan; font-size:10.0pt; font-family:"Times New Roman"; mso-ansi-language:#0400; mso-fareast-language:#0400; mso-bidi-language:#0400;}

Съдържание

УВОД

ГЛАВА I. Същност, оценка и организация на счетоводното отчитане на ДМА

1. Същност и организация на ДМА

2. Оценка на ДМА

3. Организация на счетоводното отчитане на ДМА

ГЛАВА II. Счетоводно отчитане на ДМА

1. Счетоводно отчитане придобиването на ДМА

1.1 Счетоводно отчитане придобиването на ДМА чрез покупка

1.2 Счетоводно отчитане придобиването на ДМА чрез строеж

1.3 Счетоводно отчитане придобиването на ДМА по други причини

1.4 Счетоводно отчитане преоценката на ДМА

2. Счетоводно отчитане амортизацията на ДМА

3. Счетоводно отчитане ремонта на ДМА

4. Счетоводно отчитане намалението на ДМА

4.1 Счетоводно отчитане намалението на ДМА при бракуване

4.2 Счетоводно отчитане намалението на ДМА вследствие продажба

4.3 Счетоводно отчитане намалението на ДМА по други причини

ЗАКЛЮЧЕНИЕ

ЛИТЕРАТУРА

ПРИЛОЖЕНИЯ


Увод

От гледна точка на мястото и ролята на средствата на труда в трудовия процес те са най-важният, най-бързо развиващ се елемент на трудовия процес във всички епохи от развитието на човешкото общество.

По своята икономическа същност те представляват цялата съвкупност от движимото и недвижимото имущество, независимоот своя вид, предназначение и срок на използване.

Когато това имущество е включено в активите на дадено предприятие, то приема икономическата форма на дълготрайни активи.

Поради фундаменталната роля на дълготрайните активи, темата във връзка с отчитането на същите никога не е губела своята актуалност.

В процеса на управление ръководството на предприятието отделя сериозно внимание на дълготрайните материални активи, като решаващ елемент на производствения процес.

Дълготраините материални активи предсавляват значителна част от инвестирания капитал в предприятието.

Те участват пряко или косвено в производствения процес, като пренасят на части своята стойност в себестойността на произвежданата продукция. В зависимост от обема и характера на своята дейност предприятието може да наема допълнително ДМА за покриване на върхови натоварвания или отдаване под наемвременно свободни активи.

Отчитането на дълготрайните материални активи се извършва по правилата, регламентирани в НСС 16 ДМА

Целта на курсовата работа е да бъде разработен проблема на счетоводното отчитане на ДМА в предприятието като се използват по възможност всички настъпили промени в ЗСч, Националните счетоводни стандарти и други нормативни документи, отразяващи същността, придобиването, амортизацията, поддържането, ремонта и извеждането от употреба на активите.

При разработването на темата за ДМА най-голямо приложение намират два от общологическите методи, а именно – анализът и синтезът, които се използват едновременно и се допълват взаимно.

Предприятието, което послужи за основа на курсовата работа е „Хемустурист” АД.

То е правоприемник на основаното през 1957 г. ДСП Балкантурист. Основният предмет на дейност са хотелиерските услуги.

Дружеството е собственик на тризвездния хотел „Балкан” и на петнадесет етажен хотел „Янтра” в гр. Габрово.

Мажоритарен собственик на дружеството е „Албена инвест холдинг” АД с дялово участие от 96,36 % от капитала.

„Хемустурист” АД работи с български туроператори, като основни са „Албена” АД, „Хорнит” ООД, „Балкантурист” АД, „Турист сервиз холдинг” АД, „Хермес травел “ АД.

Прилага се двустранно счетоводно записванеи компютърна обработка на първичните счетоводни докоменти.

 

--------------------------------------------------------------------------------

 

Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:"Table Normal"; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-parent:""; mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt; mso-para-margin:0cm; mso-para-margin-bottom:.0001pt; mso-pagination:widow-orphan; font-size:10.0pt; font-family:"Times New Roman"; mso-ansi-language:#0400; mso-fareast-language:#0400; mso-bidi-language:#0400;}

Заключение

Проблемите на счетоводното отчитане на дълготрайните материални активи в условията на свободно пазарно стопанство ще придобива все по-важно значение за фирмите. Обновлението на производствените мощности е в основата на зараждащата се конкурентна борба за пазари в национален и световен мащаб.

Дълготрайните материални активи са едно от основните предпоставки за правилно осъществяване на производствените процеси на фирмата. Те имат съществено значение за изпълнение на поетите договорни задължения, производството на висококачествена продукция, правилна отработка на съровините и материалите. Ето защо всяка фирма трябва да определи размерът на необходимите дълготрайни активи за реализацията на определения предмет на дейност на основата на задълбочено маркетингово проучване. По-големият размер на дълготрайните материални активи има като неизбежна последица непъълноценното им използване и тяхното замръзяване в повечето случаи. Явление, което има отрицателни последици за издръжката на производството и крайните финансови резултати на фирмата. Затова вниманието на ръководствата трябва да се насочи към ефективни начини за снабдяване на фирмите с ДМА, като се използват не само класическите покупка и строителство, но се използва и цялата богата палитра, предлагана от затвореното пазарно стопанство – арендуване, лизинг, бартерни сделки, търговски и фирмени кредити и т.н.

При извършеното изследване в „Хемустурист” АД се стигна до заключението, че в предприятието стриктно се спазва ЗСч. и се прилага Националния сметкоплан. Възникналите стопански операции във връзка с отчитането на ДМА са документирани и използваните документи са подредени в папки по хронологичен ред.

Наблюдава се тенденция към увеличение размера на ДМА в предприятието. Тази тенденция се дължи на факта, че през изтеклата 2007 година се извърши преоценка на активите и те бяха увличени. Увеличението се дължи и на факта, че новопостъпилите ДМА са повече от бракуваните. Така те постепенно се обновяват.

Ръководството на „Хемустурист” АД трябва да обърне внимание на осигуреността с необходимата точна информация за състоянието и наличноста на ДМА, тяхното използване, движение и най-вече на осигуряването на съответната материална отговорност. По този начин ще се съдейства за правилната експлоатацията и опазване на наличните активи, разкриване на случеите на нарушение при тяхното използване, отчитане на виновните лица.

Поради факта, че в предприятието развитието на материалната база е от съществено значение, е нужно да се направи една задълбочена оценка на наличността, състоянието и перспективността на ДМА, да се оцени способността им да обслужват в едно по далечно бъдеще фирмата и нейните клиенти, което неминуемо ще доведе до по-добри финансови резултати.

Литература

1. Закон за счетоводството

2. Закон за корпоративното подоходно облагане

3. Закон за данъка върху добавената стойност

4. Търговски закон

5. Примерен национален сметкоплан

6. Национални счетоводни стандарти

7. Албум на първичните счетоводни документиКоментари на клиенти:

Все още няма коментари за този материал.
Моля, влезте в системата с потебителско име и парола, за да оставите коментар.


За сайта

Кой е онлайн

В момента има 593 посетителя и 2 потребителя в сайта

Намерете ни в Facebook


© 2010 znanieto.net Всички права запазени.
znanieto.net избра за свой хостинг партньор Viscomp.bg

Изграден с помощта на Joomla!.