Търсачка

Категории

Археология, История Аграрни науки Биология, Екология География, Геология Европейска интеграция Етнология, Фолклор Журналистика Икономика    Финанси, Банки    Маркетинг    Мениджмънт    Туризъм    Счетоводство    Международни Отношения (МИО)    Човешки ресурси, Икономика на труда    Макроикономика    Публична администрация    Реклама и PR    Планиране и прогнозиране    Бизнес комуникации и кореспонденция    Социални дейности    Търговия    Стопанска дейност на фирмата, Микроикономика    Агробизнес    Производство, технологии    Транспорт, Логистика    Застрахователно дело Информатика, ИТ Изобразително изкуство Литература Математика Отбрана, Полиция Право Психология Педагогика Политология, Политика Религия Социология Технически науки Физика Философия Чужди езици Горско стопанство Хранителни технологии Съобщения
Банер

Дипломни Икономика Човешки ресурси, Икономика на труда Удовлетвореност на кадрите от факторите на труда в българските фирми (изследване на състоянието на проблема в туристическа фирма “Клас Холидейс)


Малка дипломна работа, 34 стандартни страници, съдържа таблици, схеми, има апарат
Цена: 2.40лв.
Безплатно
Спестявате: 100.00%
Задайте въпрос за този материал

Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:"Table Normal"; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-parent:""; mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt; mso-para-margin:0cm; mso-para-margin-bottom:.0001pt; mso-pagination:widow-orphan; font-size:10.0pt; font-family:"Times New Roman"; mso-ansi-language:#0400; mso-fareast-language:#0400; mso-bidi-language:#0400;}

съдържание

1.Удовлетвореността на кадрите в контекста на управлението на кадрите в туристическо предприятие “Клас Холидейс” 1

1.1.Представяне на предприятието, предназначение и обхват на

стопанската дейност 1

1.2.Продуктова политика 2

1.3.Управленска структура на “Клас Холидейс” 3

1.4.Цели и стратегии на “Клас Холидейс” 4

1.5.Начин на вземане на управленски решения и стил на

ръководство в “Клас Холидейс” 6

2.Удовлетворение от факторите на труда на кадрите в туристическото

предприятие 12

2.1.Представяне на проведеното изследване, относно

удовлетвореността от факторите на труда откадрите

на “Клас Холидейс” 13

2.2.Групов мтивационен профил 23

3.Изводи от проведеното изследване 28

Литература 32


1. удовлетвореността на кадрите в контекста на управлението на кадрите в туристическо предприятие “Клас Холидейс”

1.1.Представяне на предприятието, предназначение и обхват на стопанската дейност

Търговско дружество „Клас Холидейс" ООД е регистрирано в Бургаския окръжен съд на 11.10.1996 год., с лиценз за туроператор и туристически агент. Предмета на дейност на дружеството е :

1.Туристически услуги и туроператорска дейност;

2.Транспортна дейност в страната и чужбина;

3.Представителство и агентсво, хотелиерство и ресторантьорство;

4.Външнотърговска, вътрешнотърговска и производствена дейност;

7.Покупка и производство на стоки с цел продажба;

8.Разкриване и експлоатация на търговска мрежа в страната и чужбина;

9.Както и дейности не забранени от действащото законодателство.

Дружеството се представлява и управлява от двама съдружници заедно и поотделно.

Дружеството регистрира уставен капитал, разпределен на дялове, като съответно между съдружниците е разпределен по равен брой дялове.

В зависимост от мястото на извършваната дейност и характера на предлагания туристически продукт, „Клас Холидейс"ООД е изпращащ туроператор, организиращ обслужването на своите туристи в дестинацията чрез свои чуждестранни контрагенти и приемащ туроператор и туристически агент извършващ цялостното обслужване на туристите директно по и извън предварително закупения туристически пакет.

Туристическия контингент на предприятието е основно от руския, белоруския, молдовския и украинския пазар.

Дружеството е пряк реализатор на туристическия пакет и отделни туристически услуги, като резервира и продава формирани от туроператора туристически, хотелски, екскурзоводски, транспортни и пътнически услуги. Туристическият пакет представлява предварително организирана програма, която включва основни и допълнителни услуги. Основните услуги представляват: настаняване, хранене и транспорт. Допълнителните услуги са: екскурзии и развлечения с културен и спортен характер, балнеолечебни и други рехабилитационни дейности, бизнес мероприятия и др. „Клас Холидейс” извършва своята дейност директно или на база на търговски договори с лицензирани превозвачи, хотелиери, ресторантьори, туроператори и туристически агенции.

Като туроператор „Клас Холидейс” договаря и изготвя програми за съответния туристически продукт, изготвя и публикува рекламни материали и проспекти с подробно описание на хотелите, анимационните продукти, които предлага, обзорни и исторически турове и условията за записване. Отговаря за цялостното изпълнение на публикуваната програма, като осъществява непрекъснат контрол върху нивото и качеството на предлаганите услуги.

1.2.Продуктовата политика

Туристическия продукт на „Клас Холидейс” е съвкупност от:

- подслона и изхранването /легловите бази с техните ресторанти по Южното ни Черноморие - к-с “Дюни” (хотел “Марина”, хотел “Пеликан”, хотел “3еленика”); комплекс “Марина” - гр. Китен (хотел “Марина” и хотел “Балканите”); хотел "Китен" - гр. Китен; хотел "Гея" - гр. Китен; хотел "Хелиос" - гр. Приморско; хотел "Рея" - гр. Приморско; хотел "Парнас" - гр. Созопол. Легловият контингент на север - комплекс „Сл.бряг”, хотел-санаториум "Сана" - Дружба; хотел "Тича" - гр. Обзор";

- превоз;

- атракция, привлекателност на туристическата дестинация за осигуряване на целевите функции на туриста:

1.Обзорните екскурзии Несебър – Слънчев бряг, р. Ропотамо -Созопол, екскурзия до Велико Търново, посещение на делфинариума във Варна, екскурзия София - Рилски манастир, самолетна екскурзия за един ден до София.

2. Развлекателни програми като: посещение на българско село в село Бата и дегустация, свързани с бита и обичаите на българина, включително инфраструктурните дадености на страната; посещение на бар-вариете в Слънчев бряг, пикник, разходка на яхта, остров „Робинзон".

3. Екскурзии в чужбина: еднодневна и двудневна обзорна екскурзия в Истанбул; за децата се организира еднодневно посещение на увеселителен парк „Татиля”.

Услугите по превозване, подслоняване и изхранване на туриста са основни, а всички останали услуги (екскурзии и развлечения с културен и спортен характер, бизнес и конгресни мероприятия, балнеолечебни допълнителни и други рехабилитационни дейности) – допълнителни.

 

-----------------------------------------------------------------

 

Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:"Table Normal"; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-parent:""; mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt; mso-para-margin:0cm; mso-para-margin-bottom:.0001pt; mso-pagination:widow-orphan; font-size:10.0pt; font-family:"Times New Roman"; mso-ansi-language:#0400; mso-fareast-language:#0400; mso-bidi-language:#0400;}


3. ИЗВОДИ ОТ ПРОВЕДЕНОТО ИЗСЛЕДВАНЕ

Изобразяването на равнището на удовлетвореност на персонала чрез двата групови мотивационни профила не решават проблемите за удовлетвореността на кадрите. Това изобразяване е една "снимка", чийто правилно разчитане ще послужи на ръководството на предприятието за разработване и провеждане на програма за повишаване на мотивацията на персонала.

В “Клас Холидейс” са анкетирани 8 души (група А). Степента на тяхната удовлетвореност според въздействието на основните мотивационни фактори е представена на фиг. 3. Зоната, очертана с непрекъсната линия на тази фигура представлява фактическата удовлетвореност на тези служители. Мотивационните фактори, предизвикали най-високо ниво на удовлетвореност, според тази група от персонала са: самата работа, условия на труда в офисите в София, Бургас и Китен, социалното осигуряване и участието във вземането на решения. Тези фактори са взаимосвързани. Възможността за участие за вземане на решения в управлението, както и добрите условия на труд създадени във фирмата, обуславят високата степен на удовлетвореност от самата работа. Никога не може да се определи пълното изчерпаност на даден фактор като основен мотиватор.

Изграждането и поддържането компютърна техника за подобряване на ефективността от труда, вземането на мнение от почти всички служители при решаването на значими въпроси не само от вътрешнопроизводствен характер, за действия на ръководството, дали добри резултати досега. Тяхното доразвиване ще е предпоставка за поддържане на висока мотивация на хората от група А.

На същата фигура, зоната, ограничена между непрекъснатата линия и очертанията на кръга е зона, която представя неудовлетворението на управленския персонал във фирмата. Точките, в които тази непрекъсната линия е максимално отдалечена от контурите на кръга са факторите, чиято неудовлетвореност е в най-голяма степен отразена от анкетираните. Тези фактори са: възможности за растеж, заплащането, признанието на персоналните способности. Тук трябва да се отбележи, че тези фактори са подредени съответно на 1,2 и 4 място в ранглистата за степен на важност според служителите. Това означава, че три от най-значимите мотиватори за хората са неудовлетворени. Неудовлетворението от заплащането, възможността за растеж и признанието на личните способности са потребности с най-голяма тежест за група А, говори за наличието на мотивационен проблем в тази група. Ръководството на фирмата трябва да предприеме навременни действия за отстраняването на този проблем. Като се има предвид изчерпаността и по-ниската степен на значимост на останалите мотивационни фактори съществува реална заплаха от силно намаляване на мотивираността сред служителите, а оттам на трудовата дисциплина. За да се избегне всичко това, генералният директор на “Клас Холидейс” трябва да коригира своето отношение спрямо хората от група А. Явно са нужни промени по отношение на формиране на работните заплати и по създаването и разясняването на възможностите за растеж и развитие на всеки един служител. По-горе бе отбелязано, че близо 60% от анкетираните изпитват удовлетвореност от вземането на решения. Ефектът от този силен мотиватор може да отслабне значително при отсъствие на признание за добре взетите решения. Генералният директор не бива да забравя, че признанието на личните способности е един от най-мощните мотиватори за всеки управленски работник.

Обобщавайки всичко до тук се налага следния извод по отношение на мотивацията на служителите от група А: Едва ли ще продължава дълго съвестната работа на служителите, дължащи се предимно на много добрите условия, на добрата социална осигуровка и на удовлетвореността от интересната работа. Само 37 % от тях са доволни от заплатите си, 29 % - от възможността за развитие във фирмата, а 38 % от стила и поведението на управляващите. При такъв мотивационен профил трябва да се коригира поведението спрямо управленския персонал. Не бива да се забравя значимостта на мотивацията в управленския труд, още повече, че от тях се очаква да мотивират хората от група Б.

Анкетираните от група Б са 23 на брой. Техният групов мотивационен профил е представен на фиг. 4, съобразно въздействието на 10 основни мотивационни фактора (числата от 1 до 10 по окръжността са класацията за важност за потребностите, според анкетираните). От фигурата се вижда, че фактори, подредени съответно на 1,3,5,и 6 място в ранглистата по степен на важност според служителите са: заплащането, социално осигуряване, стил и поведение на управляващите и организацията на работната време. За разлика от група А, тук две от най-важните потребности според направеното класация, а именно социалната осигуреност и доброто заплащане са най-силно удовлетворени. 65% от запитаните са отбелязали като удовлетворена потребността от социално осигуряване, а от заплащането са доволни 52 %.

“Клас Холидейс” е с двадесет и четири часов режим на работа. Графикът е на смени, което дава възможност за почивни дни, удовлетворяващ повече от работещите. Ето защо 58 % от анкетираните от група Б са отчели удовлетвореност от фактора работното време.

Явно така създадената организация на работа дава добри резултати. Високото качеството на обслужване е показател за това. Степента на удовлетвореност при тази група анкетирани е проявена по отношение на факторите условия на труд, участието във вземането на решения и сигурността на работното място. При позиции 2, 4 и 9 прекъсната линия на мотивационния профил на фигура 14 е най-отдалечена от очертанията на кръга. Става възможно определянето на пропуските по отношение на мотивацията и за тази група от персонала. Ранжирането им на второ и четвърто място, според важността за работниците мотивационни фактори – сигурност и условия на труд са сред мотиваторите, с голямо влияние за подобряване на трудовия процес. От фигура 12 се вижда, че едва 38% от анкетираните работници са отбелязали сигурността като удовлетворена потребност. Това е тревожен сигнал за управляващите.

Участието във вземането на решения, признанието на персоналните способности и самата работа са мотивационни фактори, влиянието на които не придизвиква високи резултати според анкетираните от група Б. Работата от страна на управителите за повишаването на удовлетвореността от потребности, като признание и вземане на решение се състои не само в прилагането на някои правила и процедури, а в промяна на личностното отношение към обслужващия персонал от група Б.

В обобщение ще посоча, че във фирма „Клас Холидейс" е необходимо да се обърне повече внимание на персонала и да се работи по отбелязаните по-горе проблеми, както и за в бъдеще да се следи степента на удовлетвореност на персонала и да се реагира при евентуални мотивационни проблеми.


литература

1. Аврамов, В., Управление на персонала на търговската фирма, Тракия-М., София, 1998.

2. Ангелов, А., Азбуката на мениджмънта, График Амат, София, 1994.

3. Армстронг, М., Преуспяващият мениджър, Делфинпрес, Бургас, 1993.

4. Бланчард, К., Дж. Спенсър, Едноминутният мениджър, Медицина и физкултура, София, 1989.

5. Близнаков, П. и колектив, Икономическа социология, Галактика, Варна, 1995.

6. Донъли, Дж. И колектив, Основи на мениджмънта, Отворено общество, София, 1997.

7. Желев, С., Маркетингови изследвания, УНСС, София, 1995.

8. Иванов, И., Г. Герогиев, Основи на мениджмънта, Университетска фондация, Пловдив, 1995.

9. Палешутски, К., Мениджмънт, Форчън, Благоевград, 1994

10. Панайотов, Д., Психология на успеха, Оупън маркет, София, 1992.

11. Попов, Г., Човешкият потенциал и структурната реформа, Персонал - GRH, София, 1996.

12. Силаги, Е., Мениджмънт, наука, изкуство, практика, кн. 3, Информационно-издателско бюро на ИУ, Варна, 1992.

13. Силаги, Е., Мотивацията, кн. 1, Информационно-издателско бюро на ИУ, Варна, 1992.

14. Смит, Х., Дж. Уейкли, Психология на организационното поведение, Информационно-издателско бюро на ИУ, Варна, 1992.

15. Стефанов, Н., Персонален мениджмънт, Призма, София, 1994.


Коментари на клиенти:

Все още няма коментари за този материал.
Моля, влезте в системата с потебителско име и парола, за да оставите коментар.


За сайта

Кой е онлайн

В момента има 1757 посетителя и 63 потребителя в сайта

Намерете ни в Facebook


© 2010 znanieto.net Всички права запазени.
znanieto.net избра за свой хостинг партньор Viscomp.bg

Изграден с помощта на Joomla!.