Търсачка

Категории

Археология, История Аграрни науки Биология, Екология География, Геология Европейска интеграция Етнология, Фолклор Журналистика Икономика    Финанси, Банки    Маркетинг    Мениджмънт    Туризъм    Счетоводство    Международни Отношения (МИО)    Човешки ресурси, Икономика на труда    Макроикономика    Публична администрация    Реклама и PR    Планиране и прогнозиране    Бизнес комуникации и кореспонденция    Социални дейности    Търговия    Стопанска дейност на фирмата, Микроикономика    Агробизнес    Производство, технологии    Транспорт, Логистика    Застрахователно дело Информатика, ИТ Изобразително изкуство Литература Математика Отбрана, Полиция Право Психология Педагогика Политология, Политика Религия Социология Технически науки Физика Философия Чужди езици Горско стопанство Хранителни технологии Съобщения
Банер

Дипломни Икономика Мениджмънт Профил на организационната култура на „Петрол” АД


Малка дипломна работа, 26 стандартни страници, има апарат
Цена: 2.40лв.
Безплатно
Спестявате: 100.00%
Задайте въпрос за този материал

Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:"Table Normal"; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-parent:""; mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt; mso-para-margin:0cm; mso-para-margin-bottom:.0001pt; mso-pagination:widow-orphan; font-size:10.0pt; font-family:"Times New Roman"; mso-ansi-language:#0400; mso-fareast-language:#0400; mso-bidi-language:#0400;}

Съдържание

І. УВОД

ІІ. ПЪРВА ЧАСТ - теория

1. Същност на организационната култура

2. Елементи на организационната култура

3. Показатели, характеризиращи организационната култура

4. Видове организационна култура

5. Функции на организационната култура

ІІІ. ВТОРА ЧАСТ – профил на организационната култура на „Петрол” АД

1. Характеристика на организационната култура на „Петрол” АД

1.1. „Петрол” АД

1.2. Същност на организационната култура на „Петрол” АД

1.3. Елементи на организационната култура „Петрол” АД

1.4. Показатели, характеризиращи организационната култура „Петрол” АД

1.5. Видове организационна култура „Петрол” АД

1.6. Функции на организационната култура „Петрол” АД

2. Възможност за усъвършенстване на „Петрол” АД

ІV. ЗАКЛЮЧЕНИЕ

V. ЛИТЕРАТУРА


І. УВОД

Съвременните организации се намират под непрекъснато въздействие на множество външни и вътрешни променливи, които оказват влияние върху тяхната дейност.

Един от актуалните въпроси през последните години е проблемът за организационната култура. В съвременните условия обединяването на персонала трудно би могло да стане с административни средства. Ето защо е необходимо да се използва по-различен модел, който да е свързан с човешкото поведение и неговата ориентация. Обединяването в едно цяло между хората и организацията, обединяването на техните цели не трябва да става чрез администриране. Необходимо е да се потърсят възможности за това върху съвсем друга основа. Това може да стане посредством организационната култура.

Организационната култура съдейства за по-ефективното решение на проблемите. Посредством нея се пробужда и стимулира поведение и конкретни действия, които водят до постигане на организационните цели. Тя показва йерархията на стойностите в организацията и съдейства за издигане на нейния имидж.

Организационната култура е феномен, който се отнася не до отделни личности, групи или дейности. Тя се отнася до всичко, което става в организацията. Тя е средство, чрез което се определят „правилата на играта” в една организация.

От всичко това става ясно, че организационната култура е определящ фактор за поведението на организацията и следва да се превърне в елемент не нейната поведенческа политика.

Организационната култура е важна за организация като „Петрол” АД. За фирма, притежаваща повече от 500 бензиностанции в цялата страна, е наистина важно и необходимо да съществува стабилна организационна култура, която да подпомага положителното й развитие. „Петрол” АД успява до голяма степен да оправдае и покрие критериите на това понятие с условията, които се предоставят на персонала.


ІІ. ПЪРВА ЧАСТ

1. Същност на организационната култура

Съществуват множество определения за това какво представлява организационната култура.

А. Мирчев определя организационната култура като „модел от общи нагласи, представи, вярвания, предположения и очаквания на персонала, определящ начина на работа и поведението на персонала в предприятието”.

Според М. Паунов организационната култура представлява „оценъчният компонент, вграден във всеки човешки акт и присъщ на всяко човешко възприятие; културата са всички материални и духовни предпоставки и резултати от тази оценка, т.е. всичко, което я прави възможно и е неин продукт”.

Д. Маерсън определя организационната култура като сбор от три схващания :

Първо схващане : комплекс от знания, ценности и форми на поведение, чийто източник е главно мениджърът или колективният орган за управление на организацията;

Второ схващане: самоорганизираща се система, чийто механизъм за функциониране и развитие е активно приспособяване както към вътрешните организационни изменения, така и към външните въздействия;

Трето схващане : резултат от съчетаване на разнообразни индивидуални особености на членовете на организацията.

Анализирайки различните становища, бихме могли да дадем следното определение за това какво представлява организационната култура: съвкупност от споделяни норми и правила на организационно поведение, отчитащи действието на вътрешните и външни сили върху дейността на организацията, споделяни от отделните членове на организацията, които създават чувство за съпричастност и принадлежност и съдействат за постигане на организационните цели.

 

---------------------------------------------------------

 

 

Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:"Table Normal"; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-parent:""; mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt; mso-para-margin:0cm; mso-para-margin-bottom:.0001pt; mso-pagination:widow-orphan; font-size:10.0pt; font-family:"Times New Roman"; mso-ansi-language:#0400; mso-fareast-language:#0400; mso-bidi-language:#0400;}

ІV. ЗАКЛЮЧЕНИЕ

Организацията представлява ред, дейност по създаване на подреденост, някакво обединение, учреждение, противоположното на дезорганизация.

Функционирането на каквато и да е институция не може да бъде възможно без да има организираност, обединение, някаква дейност и ред на създаване. Това важи за всякакви видове организации. При едни е по-добре изградена с ясно и точно определении правила, норми, ценности, идеи, преследвани цели идр. При други – не е толкова силно застъпена организационната култура, но е грешно да се смята, че такава липсва.

Организационната култура на „Петрол” АД е съставена по много правилен и точен начин. Същностната характеристика е застъпена с изградените стандарти за поведение на служителите или това е Правилник за управление на бензиностанциите, както и длъжностните характеристики на всеки един служител. Елементите на организационната култура като норми и правила на поведение, ценности, идеи, преследвани цели, организационен климат, управленски стил и др., също са застъпени и заложени там. Това определено улеснява служителите на дадената организация, които с тяхна помощ се адаптират към организацията. Свидетелство е и за отношение към самия персонал на компанията, независимо от мястото, което заемат в йерархичното ниво.

Показателите, характеризиращи организационната структура, само доказват преднината на компанията пред конкуренцията. Наложените норми за облекло на служителите, степента на формалност, обзавеждането на офиси и кабинети (като се спазва йерархията), начините на обръщение в цялата тази организация и т.н., са ясно формулирани и не подлежат на коментиране от хората в институцията. Оттук може да се направи следния извод, че има дисциплина, нещо важно за съществуването на една организация.

Видът култура показва как „Петрол” АД стимулира работата в екип, обединението на персонал, което е много важно за институция с голям брой служители. Функциите са еднакви за всички организации, важно е коя организация по какъв начин ще ги развие и приобщи към своята среда. „Петрол” АД е наблегнал на функциите, обединяващи и адаптиращи служителите си като по този начин организацията изпълнява поставените цели.

Организационната култура на „Петрол” АД е създадена по начин, който да удовлетворява хората, работещи в нея. Да ги стимулира, да дават всичко от себе си за развитието си. По начин, по който да постигне преследваните си цели и задачи. Това не значи, че занапред не трябва да се работи за доразвиване и запазване на нивото на организационната структура.

Организационната култура съдейства за постигане на организационно съвършенство. В същото време и тя самата би могла да се усъвършенства, като се използва човешкия фактор и неограничените потенциални възможности на хората. Следователно бихме могли да говорим за управление на организационната култура. Имайки в предвид нейната същност, особености, елементи и функции, не трябва да забравяме, че това е може би най-сложният, най-трудният и най-феноменален обект на управление.


V. ЛИТЕРАТУРА

1. Пенчева, Ив. – Организационно поведение, ВТ, Абагар 2007

2. Пенчев, П., Пенчева, Ив. – Основи на управлението, ВТ, Абагар 2002

3. Организационно поведение – лекции на Ив. Пенчева

4. www.petrol.bg


Коментари на клиенти:

Все още няма коментари за този материал.
Моля, влезте в системата с потебителско име и парола, за да оставите коментар.


За сайта

Кой е онлайн

В момента има 1201 посетителя и 56 потребителя в сайта

Намерете ни в Facebook


© 2010 znanieto.net Всички права запазени.
znanieto.net избра за свой хостинг партньор Viscomp.bg

Изграден с помощта на Joomla!.