Търсачка

Категории

Археология, История Аграрни науки Биология, Екология География, Геология Европейска интеграция Етнология, Фолклор Журналистика Икономика    Финанси, Банки    Маркетинг    Мениджмънт    Туризъм    Счетоводство    Международни Отношения (МИО)    Човешки ресурси, Икономика на труда    Макроикономика    Публична администрация    Реклама и PR    Планиране и прогнозиране    Бизнес комуникации и кореспонденция    Социални дейности    Търговия    Стопанска дейност на фирмата, Микроикономика    Агробизнес    Производство, технологии    Транспорт, Логистика    Застрахователно дело Информатика, ИТ Изобразително изкуство Литература Математика Отбрана, Полиция Право Психология Педагогика Политология, Политика Религия Социология Технически науки Физика Философия Чужди езици Горско стопанство Хранителни технологии Съобщения
Банер

Дипломни Икономика Човешки ресурси, Икономика на труда Особености на персонала от 20 до 25 години


Малка дипломна работа, 48 стандартни страници, съдържа бележки под линия, има апарат
Цена: 2.40лв.
Безплатно
Спестявате: 100.00%
Задайте въпрос за този материал

Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:"Table Normal"; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-parent:""; mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt; mso-para-margin:0cm; mso-para-margin-bottom:.0001pt; mso-pagination:widow-orphan; font-size:10.0pt; font-family:"Times New Roman"; mso-ansi-language:#0400; mso-fareast-language:#0400; mso-bidi-language:#0400;}

Съдържание

1. Управление на човешките ресурси и управление на персонала.

1.1. Обща характеристика на персонала от 20 до 25години

2. Анкетно проучване на „Менпауър” за подбор на персонала и изводи от него.

2.1. Препоръки на Елица Янкова, Manpower Bulgaria относно кандидастване за работа на студентите( базирайки се на изводите от проучването на „Менпауър” ), т.е за персоналът 20-25г.

3.Реалната ситуация на трудовия пазар

3.1 Как да се задържи младият служител на трудовия пазар ?

3.2. Кои са най-често използваните средства, за да се задържи на трудовия пазар младият служител?

4. Мотивация на персонала и „седем практични съвета, които ще повишат мотивацията на персонала без нито един лев допълнителен разход”

4.1. Как трябва да се подхожда от страна на мениджъра, за да се мотивира и задържа на работа младият служител?

5. Безработица и заетост сред населението - изследване на НСИ

5.1. Агенци по заетостта изграждат програми и проекти предназначени за младежи (новозавършили студенти)

6. Мечтата на 23-годишния Стоян Йорданов

6.1. Как да разберете дали новата работа е наистина подходяща за вас?

7. Образа на младият служител изграден от обществото

7.1. Предимства на младия служител.

7.2. Недостатъци на младия служител

8. Преимущества и надестатъци да се работи с младите служители

8.1. Основните преимущества да се работи с тях (млади служители, новозавършили студенти )

8.2. Основните недостатъци да се работи с тях ( млади служители, новозавършили студенти )

9. Трудноста на емоциите на възраст 20 – 25 години

9.1. Как да се научи да възпира емоциите си на работното място младият персонал?

10. Младите студенти предпочитат чужбина

11. Какво става с персонала по времето на рецесия и подем

12. Къде трябва да внимават студентите


1. Управление на човешките ресурси и управление на персонала

За да се говори за персонал, трябва да се говори и за неговото управление. Управлението на човешките ресурси е понятие, което е добило популярност най-напред в САЩ. До 80-те години в Европа в оборот е понятието управление на персонала, което се е приемало като алтернатива на американското понятие. Впоследствие се застъпва схващането, че двете понятия се различават. Днес се приема, че управлението на човешките ресурси включва както стратегически проблеми, решавани в дългосрочен план от висшите ръководители, така и оперативни проблеми, решавани в краткосрочен план от линейните ръководители и специалистите. Това по-широко третиране и обединяване на обсъжданата проблематика улеснява изследването й чрез единна система от критерии, принципи, норми, програми и други.

Управляваният обект и при двете понятия в една стопанска организация е един и същ, т.е хората и квалификацията им. И двете понятия произтичат от бизнес стратегията. И при двата случая се признава, че общите мениджъри са отговорни за управлението на хората, че търсенето на съответствие между качествата на работната ръка и длъжностните изисквания е общо, че в един и същи спектър се развиват техниките за подбор, развитие, оценяване, информационно обслужване и други.

Следователно управлението на човешките ресурси включва управлението на персонала. При това успоредното използване на двете понятия не е неправомерно.

Управлението на персонала се осъществява в дадена организация. Също така с управлението на персонала се влияе върху изпълнителите.

Управлението на персонала се отнася до състава от ръководители, специалисти и работници в отделните структурни звена на организацията, а също и цялата в даден момент.

1.1. Обща характеристика на персонала от 20 до 25 години

Когато става дума за персонал вниманието се насочва преди всичко към интересите на наемните работници и специалисти. То е оперативна дейност с времеви хоризонт до една година и се осъществява от специалисти, притежаващи професионални умения за формиране на определено трудово поведение. Персоналът включва и хора но възраст от 20 до 25 години. Това е тази част от него, която е по-неопитна. В някои случаи те са подготвени теоретично, но не и практически. Друг път пък имат малко практически опит.

Общото е, че им предстоят много ситуации, с които ще се сблъскат. Те са потенциал за обучение. Освен това тази част от персонала (20-25 години) са склонни да поемат повече рискове. Те са тези, които внедряват нови неща като технологии и други. Персоналът от 20 до 25 години по-бързо схваща новите неща, по-лесно се справя с новата техника и по-бързо се учи. Това е персоналът, който се учи от по-възрастните, като успоредно с това е в крак с новите технологии. Понякога от този персонал има хора, които имат някакъв опит от преди това. Друга част пък са учили и нямат никакъв опит. За тази част работата представлява интерес. Научават нови неща и се специализират в дадена област. Имат нова социална среда. Завързват нови познанства и понякога обвързват личния си живот с професионалния, т.е срещат се с колеги. Тази част, която има придобит опит в областта е по-малко заинтересована, тъй като и преди се е занимавала с това и всичко им е познато. Те вече са утвърдили някои нагласи към работата си. Докато втората част (без опит в областта) в момента трябва да си изграждат нагласи, свързани с професията.

Персоналът от 20 до 25 години не е ориентиран с какво точно иска да се занимава понякога. Затова е по-склонен да напуска работа, която не му харесва и започва да си търси друга, която му е по-интересна и е по-благоприятна за него. Докато е човек, който е по-възрастен по-трудно би се решил да напусне работното си място, защото не е сигурен дали ще го приемат добре на друго място. От друга страна този човек е привързан към работата си и не иска да я напуска. И така той предпочита да си остане в познатата за него среда, сред познатите хора. Тук той се чувства по-сигурен, защото познава работата и всичко свързано с нея, познава тънкостите й.

 

---------------------------------------------------

 

 

Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:"Table Normal"; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-parent:""; mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt; mso-para-margin:0cm; mso-para-margin-bottom:.0001pt; mso-pagination:widow-orphan; font-size:10.0pt; font-family:"Times New Roman"; mso-ansi-language:#0400; mso-fareast-language:#0400; mso-bidi-language:#0400;}

12. Къде трябва да внимават студентите

Новозавършващите студенти се страхуват първо от превръщането на професиите в "стоки". Те се опасяват от развитие, в което дори висококвалифицирани хора се наемат и уволняват произволно, да се купуват и продават все едно са борсови стоки. При такъв сценарий как може дори да мислим за задоволство от работата? Все пак, ако една работа не изисква нищо друго освен познаването на дадена технология, тя може да се извършва от всекиго и навсякъде по света. Работата може да я върши и компютър.

Често си мислим, че машините могат да заменят само нискоквалифицирания труд. Оказва се обратното. Медицинските познания се заменят с компютризирани системи за диагностика. Работата на инженерите се поема от специализираните чертожни и изчислителни програми. Според песимистичните прогнози на студентите подобни технологии ще продължат да изместват квалифицираните служители, да предизвикват спад в заплащането, да увеличават несигурността и дори да елиминират някои професии.

Едно от решенията на проблема е, че е по-добре да продаваш и купуваш стоки, отколкото да продаваш способностите си срещу заплащане. Затова много мои студенти смятат, че е най-добре да получат образование в областта на бизнеса, финансовото управление или дори правото. Те искат такива способности, че да могат да управляват в условията на новата икономика, а не да бъдат управлявани. Международният характер на много от тези дисциплини им дава чувство за сигурност. Обратно, медицината и инженерните науки с тяхното тясно специализирано познание се смятат за по-неконкурентни, за науки, които не могат да подготвят човека за условията на глобалната икономика. Именно тези професии, смятат студентите, че най-бързо ще се превърнат в "стоки".

Трябва ли наистина младите да се страхуват от превръщането на една професия в насъщна стока, заместена от компютърни технологии? Икономистите показват някои тенденции, които могат да наведат на тази мисъл, но не и да гарантират изводите на студентите.

Експертното мислене се изразява в намирането на нови решения в непознати и уникални проблеми. Комуникационните умения включват разбирането на сложни идеи, оценката на потенциалната им социална значимост и способностите за убеждаване - задачи, които нито една машина не би могла да изпълни.

Ако новите студенти правилно разпределят усилията си, те ще могат да придобият тези способности във всяка избрана от тях университетска дисциплина. Ако пък някой има амбиция да се посвети на тясно специализирано техническо познание, той няма причина да се отказва от мечтата си. Специализирането в бизнес уменията, финансите или правото също не е гаранция, че тези професии няма да се автоматизират. Работещите в тези области се "купуват" от големите корпорации точно толкова често, колкото и техническите специалисти. Малко са хората, които заемат върха в света на бизнеса, а повечето остават служители.

Важно е студентите да помнят, че трябва да се приучат към способности за разбиране на дадена материя, а не за запомнянето й. Само така те могат да станат истински експерти в своята област. Като част от обучението трябва задължително да се придобият и способности за комуникация и убеждаване, които са ключови за кариерата на бъдещето.

За да се постигнат тези образователни цели, ми се струва, че всеки студент трябва да се стреми да изучава интересна за него дисциплина, била тя финанси или психология. Студентите трябва да спрат да се тревожат толкова много за бъдещето, да се потопят в избраната област и да се научат да оценяват усилията на хората, които са изградили това познание. Това може да им се струва като някакъв нереален образователен лукс, но всъщност именно това е необходимото обучение, което никой не може да си позволи да пропусне.[1]


Източници

1. http://www.expert.bg/save/n124804/

2. http://www.karieri.bg/show/?storyid=469138

3. http://www.karieri.bg/show/?storyid=469138

4. http://www.novavizia.com/187.html

5. http://www.nsi.bg/ZActual/Rabsila3q08-n.htm

6. http://mobi.karieri.bg/show/?storyid=538730

7. http://www.karieri.bg/show/?storyid=262354

8. http://www.ibs.bg/hotelier/home.nsf/0/618CCDEB4821FCE8C2257491002D5875

9. http://karieri.rozali.com/rabotno-miasto/p8577.html

10. http://karieri.rozali.com/rabotno-miasto/p8665.html

11. www.mlsp.government.bg/bg/docs/NPDZ/Prilojenie%206%20NPDZ%202008.doc

12. http://moon-magazine.info/?p=159#more-159

13. http://karieri.rozali.com/rabotno-miasto/p8860.html

14 http://www.dnevnik.bg/show/?storyid=559823[1] http://www.karieri.bg/show/?storyid=262354


Коментари на клиенти:

Все още няма коментари за този материал.
Моля, влезте в системата с потебителско име и парола, за да оставите коментар.


За сайта

Кой е онлайн

В момента има 2645 посетителя и 43 потребителя в сайта

Намерете ни в Facebook


© 2010 znanieto.net Всички права запазени.
znanieto.net избра за свой хостинг партньор Viscomp.bg

Изграден с помощта на Joomla!.