Търсачка

Банер

Дипломни Информатика, ИТ Компютърни системи Софтуерни агенти в Интернет


Дипломна работа, 49 стандартни страници, има апарат, съдържа таблици и схеми
Цена: 2.40лв.
Безплатно
Спестявате: 100.00%
Задайте въпрос за този материал

Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:"Table Normal"; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-parent:""; mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt; mso-para-margin:0cm; mso-para-margin-bottom:.0001pt; mso-pagination:widow-orphan; font-size:10.0pt; font-family:"Times New Roman"; mso-ansi-language:#0400; mso-fareast-language:#0400; mso-bidi-language:#0400;}

СЪДЪРЖАНИЕ: 2

ВЪВЕДЕНИЕ 3

Глава 1 ЕЛЕКТРОНЕН ПАЗАР. ПАЗАРНИ УЧАСТНИЦИ 5

1. 1 Дефиниране на електронния пазар 5

1. 2 Пазарни участници 5

1. 3 Нов икономически модел на пазарни взаимоотношения 11

Глава 2 ЕЛЕКТРОННА ТЪРГОВИЯ 17

2. 1 Кое движи търговия през Интернет 17

2. 2 Банкови карти. Банкови разплащания. Електронни транзакции в Интернет 17

2. 3 Схеми за плащания в Интернет и цифрови пари 20

2. 4 Получаване на приходи по Интернет 25

2. 5 Сигурност и защита на данните при електронните транзакции 26

2. 6 Използване на JAVA агенти в електронната търговия 27

2. 7 Реализация на система за Електронна търговия с използване на аглети 31

Заключение 35

Използвани източници 39

Приложение 40

Повечето хора използват глобалната мрежа Интернет за електронна поща или пък събиране на общодостъпна информация за нуждите на своята работа. Най-предприемчивите представители на световния бизнес елит обаче вече са наясно, че развитието на Интернет е на път да промени не само естеството на човешкото общуване, но и света на търговията и услугите.

В Интернет-бизнеса не важат нормалните правила за управление на корпоративните финанси. Инвеститорите вече плащат цената за това — котировките на акциите на най-големите Интернет-компании непрекъснато се колебаят нагоре-надолу в голям диапазон. Много компании занимаващи се с Електронна търговия се превърнаха в публични дружества. Въпросът е дали техните акционери някога ще видят мечтаните дивиденти от инвестицията в Интернет.

Другият голям въпрос е какво точно означава да правиш бизнес чрез и по Интернет — очевидно не става въпрос за производство в традиционния смисъл на тази дума.

Интернет е среда за осъществяването на традиционния бизнес; средата, наричана Интернет, прилича повече на фондова борса, където се осъществяват сделки; претегля се стойността на една или друга стока или услуга; разменя се информация, при това в повечето случаи двупосочна. Интернет ще е цялостната промяна в начина на правене на бизнес, в начина на общуване, в начина, по който човекът възприема и контактува със света.

На практика част от електронните услуги могат да се осъществяват по един или друг начин при сега действащите стандарти на Интернет. Цялата процедура обаче е твърде хаотична, времеемка и практически недостъпна за обикновения и технически непросветен потребител. В много случаи ще ви се наложи да отсявате измежду десетки, ако не и стотици страници в мрежата.

Визията за бъдещето на електронните услуги е доста обещаваща. В общи линии потенциалният пазар на електронните услуги е необятен.

С течение на времето търговията и услугите чрез Интернет излизат извън сферата на чисто компютърния бранш. Доскоро единствено фирмите, които се занимаваха с продажби на хардуер и софтуер, използваха предимствата на този новозараждащ се бизнес. В крайна сметка обаче доста логично е точно те да станат пионерите на електронната търговия, тъй като всичките им клиенти са компютърни потребители. Постепенно все повече от “конвенционалните” бизнес субекти се отварят към дигиталните технологии. Най-бързо адаптиращи се вероятно ще се окажат фирмите от финансово-кредитната система, на чиито плещи се пада най-тежката част от електронната търговия-подсигуряването на обезопасени парични преводи в Интернет-среда.

Вече се появи системата за провеждане на търгове с наддаване и в Интернет, което отваря редица възможности за правене на бизнес. Системата на Интернет позволява на потенциалните продавачи и купувачи да общуват в световен мащаб и да определят цената на дадена стока, базирайки се на световното търсене и предлагане.

Основавайки се на възможностите, които този вид търговия предлага и за междукорпоративна търговия, и за търговията производител - потребител, доста от анализаторите на Интернет-пазара смятат, че броят на търговските транзакции по мрежата ще расте със завидни темпове през следващите години.

В глобален мащаб тази бизнес практика открива огромни възможности както пред единичните потребители и малките компании, така и пред големите международни компании. Когато този процес се развие достатъчно, всеки ще може да си купи наистина всичко, без да излиза от дома си.

Около 13 процента от телефонните разговори в световен мащаб (а повечето потребители, пазаруващи по Интернет осъществяват връзката си със световната мрежа именно чрез телефонна връзка и модем) ще се осъществяват чрез мрежи (IP-телефония) , подобни на Интернет, вместо през старите класически телефонни мрежи.

Перспективите пред електронната търговия (e-commerce) са почти неограничени и могат да донесат фантастични печалби, но и рискът, който носят, е огромен. Наричат я dot. com икономика и сега всеки иска да има част от играта.

Днес няма друга индустрия, където потенциалът да е толкова огромен.

Сухата статистика сочи, че през последните пет години чрез Интернет са извършени финансови операции за стотици милиарди долара. Така че по всяка вероятност фирмите, които останат извън Интернет, постепенно ще отпаднат от пазара.

 

 

-------------------------------------------------------------------

 

 

Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:"Table Normal"; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-parent:""; mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt; mso-para-margin:0cm; mso-para-margin-bottom:.0001pt; mso-pagination:widow-orphan; font-size:10.0pt; font-family:"Times New Roman"; mso-ansi-language:#0400; mso-fareast-language:#0400; mso-bidi-language:#0400;}

Електронния бизнес се основава на няколко много прости свойства на Интернет – неговата комуникативност, универсалност и глобалност.

Нашата цивилизация постоянно открива нови и нови начини за общуване на големи разстояния. Нищо досега познато ни не може да обхване практически всички жители и да осигури двупосочно общуване. Или едното липсва или другото.

Интернет променя правилата.

За да сме наясно с Интернет трябва да знаем основните му принципи, на които дължи световната си популярност:

Интернет не е собственост на никоя международна организация, държава, правителство, фирма или човек. Той е ничий, защото е общ;

· Няма ограничения във вида и съдържанието на информацията, която се публикува там. Никои не я цензурира;

· Тенденцията е, повечето неща там да стават абсолютно безплатни. Собствениците им печелят от реклама и други неща;

· Интернет е океан от всякакви ресурси-новини, продукти, знания, опит, развлечения. Всеки лесно може да намери и използва които и да е ресурс.

· Всички хора са относително равнопоставени, независимо от техния пол, националност, вяра материално положение и др., въпреки че има и ограничения (например за клиенти и не клиенти на дадена фирма) ;

Въпреки външната либералност, технически Интернет се реализира чрез твърдо установени протоколи за комуникация.

Цялата тази техническа база служи за това да направи възможно и да улесни размяната на информация на всички потребители в мрежата. С усъвършенстване на техническо ниво, бариерите за комуникация са вече премахнати. Хората разбират, че възможността да се пренася информация може да носи пари и усилията се насочват в комерсиализирането (в добрия смисъл на думата) на мрежата. Появява огромно търсене в областта на ИТ, това отваря и пазари за производителите на техника. Пазара на труда се преобръща. Всички фирми разбират, че това е бъдещето и къде по-бързо, къде по-бавно се ориентират към промяна или или прекрояване на своята стратегия:

- В най-общ план: от предлагането на стоки към предлагането на услуги свързани със стоките;

- В областта на софтуера – от софтуер за единични потребители или локални мрежи към софтуер за глобалната мрежа – Браузери, Операционни системи, Офис приложения, СУБД,

- В рекламата и промоцията: от off-line към on-line реклама. От Мултимедийни презентации към корпоративни статични сайтове.

- В областта на хардуера: От хардуер за телекомуникациите към хардуер за IP-мрежи (рутери, сървъри, gateways…)

- В областта на услугите: От предлагане на информационни услуги със средствата на физическия свят (каталози, Жълти страници, новини, списания, бюлетини и др. ) към Интернет портали с търсещи машини (yahoo, Excite, CNN).

Появява се разделение на отношенията Бизнес-потребител и Бизнес – Бизнес, а също и Потребител-Потребител. Тези отношения обаче, все още в зората на Интернет носят характерните черти на физическа търговия, която наследяват. Интернет се използва главно за емайл, чрез който се получават поръчките. Стоките се доставят по установените дистрибуционни канали, маркетинга се прави със установените и изпитани средства offline. Това все още не е електронна търговия.

Електронната търговия в идеалния си вариант се извършва почти изцяло със средствата на мрежа за пренос на данни. Никоя мрежа не е толкова развита, че да предлага едновременно:

- предлагане на продукта от продавача;

- търсене на продукта от купувача;

- събиране на двете страни на едно място и размяна на информация по уговаряне на сделката;

- юридическо сключване на сделката (размяна на електронни документи и подписи) ;

- превод на парични единици или техен аналог;

- доставка на продукта;

- след продажбено обслужване.

Никоя освен Интернет – затова е и единствената, но като че ли не е нужна друга. Със създаването на такава инфраструктура изглаждане на недостатъците по процеса на покупко-продажба, вече може да се говори и за появата на електронна търговия (e-commerce).

Много от предпоставките вече се появяват и в България:

- съществува сравнително добра опорна мрежа и достатъчно доставчици на едро и дребно, много сравнително евтини крайни устройства (PC-та) – осигуряващи физическото съществуване на Интернет у нас.

- Съществуват макар и не много портални сайтове, осъществяващи брокерската дейност по събирането на едно място на продавачи и купувачи.

- Много фирми вече инвестират сериозни средства и наемат персонал за изграждане на своите електронни магазини и обмислят начини за дистрибуция.

Това вече е сериозен капитал за БЪЛГАРИЯ и единственото което остава да се промени е мисленето на хората и нагласата им по отношение на промяна на традиционния им начин на пазаруване.

Вече доста хора интуитивно усещат, че в Интернет има някакво скрито съкровище за техния сегашен или бъдещ бизнес. Причините за евентуалния успех не са много трудни за откриване:

1. Отстояване и развитие на търговската марка – чрез постоянна реклама

2. Генериране на приходи от нови пазари

3. Намаляване на общите разходи от експлоатационните разходи на един е-магазин

4. Поддръжка на клиента –24/7 (24 часа, 7 дни в седмицата)

Така дефинирани тези възможности вече правят наложително експлоатирането им в бизнеса на фирмата и затова изискват компетентното им управление. Тъй като тук става въпрос за едно паралелно присъствие на фирмата в Интернет пазара, заедно с физическото, се налага разработване на няколко стратегии за навлизане и присъствие в Интернет и тяхното им имплантиране в главната стратегия, мисия и цели на фирмата.

Основните въпроси които трябва да намерят отговор са:

- Нива на присъствие в Интернет

- Съставяне на Бизнес План за електронна търговия

- Маркетингова стратегия

- Изграждане на търговска марка (branding)

- Промоционална стратегия

- Стратегия за запазване на посетителите-клиенти

Погледнато по-този начин електронното присъствие вече става сериозна дейност от фирмата и се стреми да стане равноправна насока за развитие от най-висшите приоритети на целите на фирмата.

Икономическите закони в Интернет обаче се различават доста от досега познатите ни в класическата и новата икономически теории. Това изисква електронната търговия да бъде реализирана от екип от специалисти в Интернет, а не общи мениджъри. Реализирана правилно и навреме, тя крие потенциала да изведе фирмата в позиция на лидер на все още незаетия електронен пазар в България или да реализира изключително печеливш бизнес базиран на иновации, които Интернет в световен мащаб все още крие за находчивите и търсещи мениджъри.

1. Cisco Systems, High School of Management, Boston,

2. Albert Anghern, Designing Mature Internet Business Strategies, Europen Management Journal, vol. 15, pp. 361-369, 1997

3. Elizabeth Daniel, George Klimis, The Impact Of The Electronic Commerce On The Market Structure, Europen Management Journal, vol. 15, pp. 318-325, 1997;

4. Intermarketgroup http: //www. intermarketgroup. com/

5. Hermes Internet users Survey Michigan University Busines School-http: //www-personal. umich. edu/~sgupta/hermes/index. html

6. Маджаров, Иван "Интернет за персонален компютър" ISBN 954-9680-01-0


Коментари на клиенти:

Все още няма коментари за този материал.
Моля, влезте в системата с потебителско име и парола, за да оставите коментар.


За сайта

Кой е онлайн

В момента има 1197 посетителя и 54 потребителя в сайта

Намерете ни в Facebook


© 2010 znanieto.net Всички права запазени.
znanieto.net избра за свой хостинг партньор Viscomp.bg

Изграден с помощта на Joomla!.