Търсачка

Банер

Дипломни Информатика, ИТ Компютърни системи Структура и функции на мрежовите операционни системи (МОС)


Материал за дипломна работа, 51 страници по-големи от стандартните, съдържа таблици и схеми, липсва апарат
Цена: 2.40лв.
Безплатно
Спестявате: 100.00%
Задайте въпрос за този материал

Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:"Table Normal"; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-parent:""; mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt; mso-para-margin:0cm; mso-para-margin-bottom:.0001pt; mso-pagination:widow-orphan; font-size:10.0pt; font-family:"Times New Roman"; mso-ansi-language:#0400; mso-fareast-language:#0400; mso-bidi-language:#0400;}

СЪДЪРЖАНИЕ

1. Въведение в света на операционните системи…………………….....1

2. Мрежови операционни системи (МОС) – структура и функции……2

3. Функции на МОС по организирането на мрежовата работа………...5

3.1. Работни станции (workstation) 5

3.2. Обслужващи станции – сървър (server). 6

4. Видове МОС и мрежови услуги предоставяни от тях……………….7

4.1. MS DOS 7

4.2. РС LAN 8

4.3. LAN Manager 9

4.4. LAN Server 9

4.5. Windows NT 10

4.6. Windows 2000 16

4.7. UNIX 25

4.8. LINUX 26

4.9. NetWare 29

5. Сигурност на МОС……………………………………………………32

5.1. Пробиви във сигурността на МОС 32

5.2. Защита на сигурността на МОС 37

5.3. Безопастност на данните 39

6. Сравнителен анализ на МОС………………………………………....42

7. Заключение…………………………………………………………….49

1. Въведение в света на операционните системи

Операционната система – ОС (Operating SystemOS) е софтуер, който управлява входно/изходните операции, изпълнението на програмите, разпределянето на ресурсите и управлението на данните. В Internet най-използваната операционна система е UNIX, но почти всички протоколи и програми работят и под управлението на MS-DOS, Windows, Macintosh, NeXT и др. Като синоним на операционна система често се използва понятието "платформа".

Операционната система е комплекс от програми, разработени за управление на ресурсите на компютъра, за създаване на програми и за управление на процесите свързани с изпълнението им от системата. Главното предназначение на операционната система е управлението на ресурсите на машината ( памет, процесори, входно-изходни устройства, данни ) и тяхното разпределение в съответствие с възможностите на компютъра и изискванията на потребителите. Наред с това операционната система предоставя комплекс от услуги, които осигуряват на потребителите удобен и “дружелюбен “ интерфейс с хардуера.

Създаването на операционните системи е свързано с огромни разходи, наличие на висококвалифицирани специалисти и утвърден авторитет на компютърния пазар.

Еволюцията и функциите на операционните системи са свързани с еволюцията на хардуера като цяло. Първите компютри не притежават операционни системи. От петдесетте години започва тяхното разработване за компютри от голям и среден клас. По-късно те се усъвършенстват за работа в мултипрограмен режим, за колективно използване от много потребители, за мултипроцесорни системи и за мрежи от електронно изчислителни машини. Независимо от съществуващите различия между операционните системи най-общо те изпълняват едни и същи функции.

През относително краткия период от създаване на компютърните системи до сега са изградени и се използват с различен успех множество операционни системи. Те могат да се класифицират според различни признаци, но един от най-съществените признаци е според мрежовите си възможности операционните системи биват:

Ø едномашинни, и

Ø мрежови.

2. Мрежови операционни системи (МОС) – структура и функции

Мрежова операционна система - МОС (Network Operating SystemNOS) е софтуер, чрез който всички мрежови устройства могат да използват ефективно общите ресурси на мрежата и да обменят данни помежду си (най-често се инсталира върху файловия сървър). МОС е софтуер, проектиран за да оперира работи върху сървър, който управлява достъпа до и от потребителските клиентските РС-та за услуги като електронна поща (e-mail) или принтери. МОС е основа на системния софтуер, който е компонент на мрежовия софтуер (софтуер на локалната мрежа).

Структурата на МОС е представена на фиг. 1.

 

------------------------------------------------------------

 

Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:"Table Normal"; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-parent:""; mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt; mso-para-margin:0cm; mso-para-margin-bottom:.0001pt; mso-pagination:widow-orphan; font-size:10.0pt; font-family:"Times New Roman"; mso-ansi-language:#0400; mso-fareast-language:#0400; mso-bidi-language:#0400;}

7. Заключение

При вземането на решение за избиране на МОС трябва внимателно да се анализират няколко основни критерия:

Ø Поддържани операционни системи за настолни компютри в мрежата;

Ø Необходим обем RAM памет за инсталиране и стартиране на МОС в сървъра и в работната станция;

Ø Осигуряване на връзки към други мрежи, т.е. комуникационни протоколи, с които се работи и които определят разнообразието от възможности за свързване;

Ø Производителност;

Ø Поддържани мрежови приложения;

Ø Предлагани средства за сигурност на данните и защита на целостта на информацията;

Ø Възможности за мениджмънт на мрежата;

Ø Средства за обучение на потребителите и администратора;

Ø Надежност на фирмата-доставчик;

Ø Цена на мрежовата операционна система.

Много важна характеристика на МОС е отказоустойчивостта. За оценката й се предлагат няколко показателя – отделен диск, дублиране на диск, дублиране на FAT, проследяване на транзакции, възстановяване на връзката, откриване на дефекти по дискове на сървъра, дублиране на файлове от мрежовия сървър на друг сървър.Коментари на клиенти:

Все още няма коментари за този материал.
Моля, влезте в системата с потебителско име и парола, за да оставите коментар.


За сайта

Кой е онлайн

В момента има 2174 посетителя и 59 потребителя в сайта

Намерете ни в Facebook


© 2010 znanieto.net Всички права запазени.
znanieto.net избра за свой хостинг партньор Viscomp.bg

Изграден с помощта на Joomla!.