Търсачка

Банер

Дипломни Информатика, ИТ Въведение в създаването на Web страници


Дипломна работа, 59 стандартни страници, съдържа таблици, формули, схеми, снимки, има апарат
Цена: 4.80лв.
Безплатно
Спестявате: 100.00%
Задайте въпрос за този материал

Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:"Table Normal"; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-parent:""; mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt; mso-para-margin:0cm; mso-para-margin-bottom:.0001pt; mso-pagination:widow-orphan; font-size:10.0pt; font-family:"Times New Roman"; mso-ansi-language:#0400; mso-fareast-language:#0400; mso-bidi-language:#0400;}

Съдържание:

Увод Въведение в създаването на Web страници

1. Малко история

2. Основи на маркирането

3. Основи на дизайна на страница

4. Инструменти за Web дизайн

5. Създаване на HTML шаблон

Глава 1 Работа с текст

1.0 Въвеждане на абзацен текст

1.1 Допълнителни средства за регулиране на абзац

1.2 Форматиране на текст

1.2.1 Физически стилове

1.2.2 Логически стилове

1.3 Елемент за предварително форматиран текст

1.4 Работа със списъци

Глава 2 Работа с изображения

2.1 Файлови формати

2.2 Създаване и преобразуване на изображения

2.3 Елемент за вмъкване на изображение

Глава 3 Таблици

3.1 Елемент за създаване на таблици

3.2 Цветни клетки и редове. Таблица и текст

3.3 Вмъкване на изображения в клетка от таблица

Глава 4 Изграждане на хипервръзки

Използвана литература


Увод

1. Малко история

За изучаване на Web дизайн до момента съществуват два основни подхода:

-Усвояване на базови технологии на ниво кодиране;

-Усвояване на графични Web редактори.

Учебният пакет използва технологии на ниво кодиране, базирани на HTML (Hypertext Markup Language-език за маркиране на хипертекст). Този език представлява съвкупност от стандартни кодове, проектирани за създаване на страници, които се показват в специализирани програми от типа на Web браузърите.

Името HTML пределно ясно показва, че това не е език за програмиране-това е език за маркиране на текст. Най-общо HTML съдържа инструкции, които “казват” на Web браузъра как да покаже на заредената страница дадени текст и изобрaжения. Всичко, което потребителят вижда на страницата, всъщност е част от HTML маркировката. Изображенията в HTML документа не са вградени като част от него (както е например в документите на Word), а HTML документа съдържа елемент, сочещ към местоположението на изображението, независимо от това, къде се намира то. Така че, когато даден Web браузър чете HTML документ, той също така чете и инструкциите за зареждането и позиционирането на всички файлове и мултимедии, които са включени в страницата. Много често сред тези инструкции се срещат и такива, които водят до създаването на хиперлинк- връзка към други HTML документи, като по този начин се реализира основната идея на Световната паяжина .

След появата си в началото на 90-те години на миналия век, HTML търпи развитие и в последствие се появиха няколко негови различни версии. Макар че всяка от следващите версии е изградена на базата на предшестващата и повечето Web браузъри са съвместими с предишните, добре е да има общовалидни стандарти, спазвани от всички, които се занимават със създаване на Web браузъри и устройства за разглеждане на Web страници. Отговорност за създаването на такива спецификации носи World Wide Web Consortium. W3C е индустриална група, основана от Тим Бърнърс-Лий, в която са включени Microsoft, Netscape, AOL и др.

Последната официално издадена версия е HTML 4.01 (1999г.). В момента усилията на разработчиците са насочени към установяване на съвместимост на основните HTML елементи със стандарта XML (Xtensible Markup Language-разширяем език за маркиране), проектиран като основа на много други езици за маркиране. Резултатът от това преработване на HTML е наречен XHTML. На пръв поглед използването на XHTML 1.0 издлежда най-удачния избор за Web дизайнерите, но е възможно да се появят проблеми със по-старите браузъри. Затова в рамките на стандарта XHTML има два основни подхода- стриктен и преходен. Очевидно е, че бъдещето принадлежи на стриктния XHTML, но поради изложените вече съображения в настоящия учебен пакет са използвани команди и инструкции от HTML 4.01, които се съдържат и в преходния XHTML.

 

--------------------------------------------------------------

 

v:* {behavior:url(#default#VML);} o:* {behavior:url(#default#VML);} w:* {behavior:url(#default#VML);} .shape {behavior:url(#default#VML);} Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:"Table Normal"; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-parent:""; mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt; mso-para-margin:0cm; mso-para-margin-bottom:.0001pt; mso-pagination:widow-orphan; font-size:10.0pt; font-family:"Times New Roman"; mso-ansi-language:#0400; mso-fareast-language:#0400; mso-bidi-language:#0400;}

Глава 4 Изграждане на хипервръзки

В Web дизайна хипервръзките са в основата на навигацията и манипулацията в сайта. От добрата им организация зависи до голяма степен качеството на вашата страница.

От особена важност за удобната и лесна навигация във вашия сайт е структурата на страницата да бъде разделена на нива. Информацията, представена в нея, да бъде съхранена в отделни файлове, намиращи се в директории (папки), организирани в подходяща йерархична структура. Най-лесният начин за създаване на добри линкове е структурата на страницата да дублира дървовидната структура на директориите. Ако основната ви страница съответства на пораждащата директория, тогава всички линкове ще могат да бъдат задавани с относителните си адреси спрямо нея. Така ще си спестите евентуална възможност за объркване при добавяне в последствие на нова информация, по-лесно ще поддържате страницата и не на последно място тя ще се зарежда по-бързо.

За създаване на хипервръзка се използва елемент <a>a> (anchor), наречен още елемент-котва, със задължителния атрибут href, чиято стойност е URL адреса на страницата, към която сочи линка. Между таговете на елемента-котва се изписва текста, който потребителят ще вижда като хипервръзка. Общият вид на линк приема следния формат:

<a href=”URL”> Тук поставяте текста на вашия линк a>

Допустимо е на мястото на текста на вашия линк да поставите някакво изображение, като не забравяте, че трябва да използвате елемента за вмъкване на изображение <img/>. Независимо от големината на изображението, при преминаване през него показалецът на мишката ще се промени във вид на малка ръчичка, което ще подскаже на потребителя, че това също е някаква хипервръзка.

В Web дизайна е много атрактивно (и удобно, особено когато искате обратна информация от посетителя) да използвате някои специални линкове. Типичен пример в това отношение е поставянето на e-mail линк в HTML документ. Това става доста лесно, стига да имате валиден e-mail адрес. Единственото, което трябва да направите, е да дадете стойност mailto:e-mail адрес на атрибута href в елемента –котва . Тогава при щракване върху този линк ще се отвори подходящо приложение, което ще даде възможност на посетителя да ви изпрати съобщение веднага.

Ето и примерен сорс код за страница, в която са използвани някои хипервръзки.

pr4.1

ДОБАВЯНЕ НА ТЕКСТ КЪМ ТАБЛИЦА

<TR><TD>Иван ИвановTD>TR>

СВЕДЕНИЕ
Име и фамилияТелефон
Стоян Петров30 821
Петър Иванов30 267

Петър и Иван са баща и син, затова използват един и същи телефонен номер.

Добавянето на текст е лесно, но все пак

виж текст

P>

<P>P>

<P align="center">за повече информация се обърнете към менP>

Вашите въпроси тук

есен

P>

body>

html>

Самата страница, показана от браузър, би изглеждала така:

фиг.4.1

Задача 4.1 Разгледайте сорс кода на страницата, представена на фигура 4.1. Обърнете внимание на начина, по който е оформена таблицата в началото на страницата. Определете колко вида линкове са създадени в тази страница.

Създайте ваш сорс код, в който да приложите различни видове линкове.

Покажете резултата в режим Preview на редактора Guten Editor 2.21.

Представете на учителя за проверка.

Използвана литература:

1. Стоуфър, Тод Създаване на Web страници, София, СофтПрес,2003г.

2. Авторски колектив на СофтПрес, В лесни стъпки HTML 4, София, СофтПрес, 2000г.


Коментари на клиенти:

Все още няма коментари за този материал.
Моля, влезте в системата с потебителско име и парола, за да оставите коментар.


повече категории
Компютърни системи

За сайта

Кой е онлайн

В момента има 1050 посетителя и 94 потребителя в сайта

Намерете ни в Facebook


© 2010 znanieto.net Всички права запазени.
znanieto.net избра за свой хостинг партньор Viscomp.bg

Изграден с помощта на Joomla!.