Търсачка

Банер

Дипломни Информатика, ИТ Архитектура на средата client-server (Програма за информационно обслужване на банка)


Дипломна работа, 70 стандартни страници, съдържа схеми, има апарат
Цена: 4.80лв.
Безплатно
Спестявате: 100.00%
Задайте въпрос за този материал

Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:"Table Normal"; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-parent:""; mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt; mso-para-margin:0cm; mso-para-margin-bottom:.0001pt; mso-pagination:widow-orphan; font-size:10.0pt; font-family:"Times New Roman"; mso-ansi-language:#0400; mso-fareast-language:#0400; mso-bidi-language:#0400;}

Увод

Стадиите в еволюцията на човешкото общество, неминуемо води до отделяне на една определена компонента на съвременните бизнес системи – информацията. В съвременните условия е немислимо провеждането на какъвто и да е бизнес, без помощта на информацията. Тенденциите на глобализация и непрекъснато увеличаване информацията във всички сфери на съвременния живот, води до извода, че новата трансформацията на обществото ще е именно информационното общество. Потоците от информация, която постоянно ни залива и с която се сблъскваме постоянно, приемат веществена форма при един далновиден начин на сортирането й и извличането на важната съставка за бизнес организацията. Съвременната бизнес организация се изгражда на базата на една добре развита информационна технология, която е отворена и е интегрирана със световната система за информация. За да задоволи потребностите на една бизнес организация, огромния поток от информацията, трябва да се отсее информацията и индивидуализира, в зависимост от конкретните нужди и индивидуални изисквания. За да се постигне това съвременната бизнес организация, трябва да се опре на една добре изградена и съобразена със съвременните тенденции мрежова инфраструктура.

Всички съвременни решения в областта на информационната дейност и бизнес информационните системи се базират на разпределена обработка на данните и цялостни решения в среда на компютърни мрежи и технологии клиент сървър[1]. За да се създаде тази информационна инфраструктура, създателя й трябва да е добре запознат мрежовата инфраструктура на която ще се опре. Това включва и добро познаване на положителните и отрицателни характеристики на мрежите и в частност на Локалните мрежи, начина по който ще се изграждат, методите и данните върху които ще почиват бъдещата мрежова структура на бизнес организацията. Познаването на технологията и начина на използване на Локалната мрежа, позволява на съвременната бизнес организация да запази своята самоличност, да се предпази от неправомерен достъп от вън и да планува, съгласува своите действия вътре в самата инфраструктура, независимо от разстоянията между служителите й и да провежда своите вътрешни организационни мероприятия.

В настоящия магистърски проект се разглеждат положителните и отрицателни страни на локалните мрежи изградени на базата на технологията клиент/сървър.

В глава първа описвам мрежите като цяло,


ГЛАВА ПЪРВА

Мрежи и мрежова структура

1. Мрежи

В средата на 80-те гадини в се появяват локалните мрежи изградени в помощ на фирмените организации. Тогава именно се поставя началото на нов етап от развитието на комуникационните технологии, като цяло и в частност на компютърните технологии. Всяка фирма основава своята информационна инфраструктура в днешно време на локалните мрежи. Мрежите и мрежовите услуги са изключително бързо развиващи се технология, като това развитие доведе до глобализация на световната икономика и бизнес.

Локалната мрежа е комуникационна мрежа, която предава данни на основата на физическа среда, свързваща два или повече компютри или други устройства на териториално ограничен район. Основните компоненти на една мрежа най-общо казано са работната станция(клиент), сървър и общи устройства[2].

Услугите който се използват най-често в една мрежа са:

 

А.Общо ползване на дисково пространство

Б. Ползване на мрежови принтери

В. Достъп до общи периферни устройства

Г. Двустранна комуникация в реално време

Д. Електрона поща

Е. Общи бази от данни

Ж. Защита на данните

З. Междумрежови комуникации

 

Основната идея при внедряване на една Локална Мрежа(ЛМ) е осигуряване и повишаване на комуникацията между членовете на една фирма, и предоставяне на достъп до общи данни или мрежови ресурси. Елементите на една локална мрежа най-често са компютри, терминали, принтери, факс-машини, аудио и видео системи, както и достъп и използване на сървъри и хост-компютри.

 

------------------------------------------------------------------------

 

 

 

v:* {behavior:url(#default#VML);} o:* {behavior:url(#default#VML);} w:* {behavior:url(#default#VML);} .shape {behavior:url(#default#VML);} Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:"Table Normal"; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-parent:""; mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt; mso-para-margin:0cm; mso-para-margin-bottom:.0001pt; mso-pagination:widow-orphan; font-size:10.0pt; font-family:"Times New Roman"; mso-ansi-language:#0400; mso-fareast-language:#0400; mso-bidi-language:#0400;}

ГЛАВА ЧЕТВЪРТА

Приложение на МОС от тип "client-server" в "Първа Източна Международна Банка"-гр. Плевен

 

Дисковата операционна система на базата на която работи Dacoms е принцип Dos5.X и Dos6.2 , но добре се държи и под Windows. Програмата използва много приложения работещи под Dos като Clipper, Arj, file и други. Програмата без проблем работи и с приложения на Windows.

Мрежовата операционна система под която работи Dacoms е Novell Network 3.11, като 4.11 също може да бъде използвана. По принцип системата работи добре и с приложения , който работят под Windows. Подготвя се системата да работи и под Windows NT, като единна система дискова и мрежова под която да работи цялата система. Мрежата на банката се състои от 9 работни станции и 1 сървър, по следната схема:

външен

компютър1 компютър2 достъп

 

К4

К3

 

 

 

От схемата си личи, че само 1 компютър има външен достъп и този достъп се осъществява чрез модем (33,6 INT Voice Rockwell) и арендувана телефонна линия, като връзка се осъществява главно с мрежата на Централната банка или с мрежата на собствената централа на банката в София. Използва се системата "клиент- сървър", в сървъра се пази цялата информация на банката. Модема не е инсталиран като мрежови, а достъпа се осъществява само от един компютър. 7 компютъра са следните характеристики процесор 133MH, диск 850MB, памет 16RAM, другите 2 са със следните характеристики : процесор 233MH, диск 1,5GB, памет 36RAM. Сървъра се отличава със следните характеристики: два процесора по 266MH, диск 3,2GB, памет 64RAM. Подържа огледални копия за всички данни. Мрежата е изградена на звездообразен принцип, с шинна топология. Мрежата е създадена главно за да обезпечава на една програма Dacoms, тя представлява приложна система с голям обхват.

Програмата е създадена за пълната информационна и счетоводна поддръжка за една банка. Системата е създадена за банков клон или централа . Dacoms има модална структура и за това всяко инсталиране е индивидуално за всеки клон и всяка централа.

Тази програма предлага обезпечаване на всички информационни потребности на работещия в банката персонал. Тази програма така е разработена че да може сама да реагира своевременно на грешките в нея да ги локализира само отстранява,част от тях или да сигнализира на съответните лица оторизирани с поддръжката й. В банката има човек който отговаря за мрежата и поддръжката, като не е на щат към банката, а към фирмата. Програмата има възможност за своевременна корекция на счетоводната база при нормативното й изменение. Показателно е че ПИМБ е първата банка преминала към новия сметкоплан - май 94г.Dacoms съдържа много автоматизирани операции.

Тя притежава модална структура и поради този факт добавянето на нови функции и помощни операции е доста лесно. Системата включва блокове който автоматично олихвяването на сметките на клиентите при настъпване на съответната датата на сметката като лихвата се отчита автоматично без да се задава индивидуално за всеки отделен клиент, лихвата се изчислява от нивото и зададено като цяло. Всеки петък се води отчет за съответните лихви през седмицата, който се формира също автоматично от Dacoms.

Всеки ден се формира баланс по сметките на клиентите и общ баланс на банковия клон. Линията чрез която става връзката на банката с другите банки и централата се осъществява както вече споменах модем и арендувана телефонна линия, при която достъпа е ограничен само от един компютър. Връзката със централата на банката се осъществява чрез Airolink, а връзката с други банки чрез БИСЕРА и посредством BankService. Всяка вечер се изпращат към централата :

1. Общ баланс на банковия клон

2. Валутен баланс

3. Разчет за бъдещите периоди

4. Избрани Аналитични сметки

5. Финансов разчет

6. ОСП

 

Само в края на месеца се изпраща и баланс на общия кредит или само по някои сметки. При предаване данните се засекретяват, но само при предаване на данни между централата и клона.

Базата данни която използва банката се запазва и архивира на дисковото пространство на сървъра. На дисковете на другите компютри не се пазят голямо количество данни, а само програмата и минимална част от данните които да дават възможност на служителите на банката да си извършват нормално своите задължения. Базата данни която използва банката не може да бъде използвана от друга организация поради факта, че системата за управление е уникална и е създадена само за тази банка. Файловете които се изпращат към централата са с разширение .BIM , а тези които се получават .BRM. След приключване на работния ден се формират автоматично баланса на банката след което се изпращат към централата. В началото на работния ден се получават преводите от централата към клоновете, посредством Airolink. По късно през работния ден се получават и преводите от други банки до ПИМБ- Плевен чрез BankService. получава се и информация за курса на валутата , след което автоматично се попълва таблото, което също се осигурява от Dacoms. Преводите от други банки които са от града на клона не минават през централата, но от другите градове задължително минават през централата. Освен счетоводните операции програмата предлага и услуги свързани с информация свързана с дейността на банката. Програмата предлага и работа с програми под Dos и Windows, като редица текстообработващи, създаващи електронни таблици, изчислителни, графични и др. Системата има вградена възможност за администриране и защита на данните. Защитата на данните на програмно ниво, се осъществява главно на няколко етапа: първо още при стартиране на машините се пита за парола, всеки служител си знае паролата на съответната машина на която работи; при влизане в мрежата също се осъществява контрол на достъпа на ниво МОС, като там потребителя също трябва да се идентифицира и при влизане в самата програма също се осъществява контрол на достъпа. Главния счетоводител е натоварен и с частичните функции на супервайзор, той има функции да администрира мрежата ,а и да я управлява. Главния счетоводител има следните възможности :

 

01. Ръководство

02. Гл. Счетоводител

03. Валутен отдел

04. Външен отдел

05. Кредиторен отдел

06. Касов отдел- левове

07. Касов отдел- валута

08. Охрана

09. Информационно технически отдел

 

За администрирането на данните в мрежата права има само главната счетоводителка, но подържането в изправност на мрежата, мрежовата операционна система, както и системата Dacoms отговорност носи фирмата производител на програмата, тя обезпечава и хардуерно и софтуерно мрежата.

При избиране на всеки един от горепосочените варианти в зависимост от отдела или работата която изпълнява съответния служител, той заема съответната група и се идентифицира по определен, индивидуален начин, като получава и съответните права за достъп,администриране или управление на мрежата или базата от данни. Правата са ранжирани по реда на подреждане стават все по големи с намаляване на номера. Операциите са подредени в следните групи:

 

1. За ръководство и управление на банката

2. Счетоводно- информационно обслужване на клона

3. Външен отдел. Дилър на банката. Клонове

4. Текстообработка. Юридически и приложни услуги

5. Администриране. Поддържане на каталози номенклатури

6.Сервизно поддържане на Интегрираната система

 

Банката не може да си позволи мрежата и да е свързана към мрежите на други банки пряко, поради съображения за сигурност. Достъпа до Интернет също е немислим, поне на този етап на развитие на Банковата система в България и в случая на Първа Източна Международна банка. Мрежата която е изградена в тази банка, напълно поне за сега обслужва дейността в момента на банката, но за едно бъдещо развитие тази мрежа или поне в този и вид не може да покрие всички дейности и би трябвало да се помисли за едно бъдещо развитие, надграждане и създаване на нови мощности.

Немислимо е развитието на една банка, без услуги от рода на кредитни и дебитни карти, разполагане с сметката на клиента по всяко време и електронно пазаруване по Интернет, електроните пари са една неразривна част от съвременната банкова система, а за да се подържа тя трябва една добре изградена мрежа със съвременни средства за защита, връзка с Интернет, денонощна поддръжка на мрежата и добра интеграция с други банки, български и чужди.


Използвана литература

 

1. Върбанов, Р., Мрежова информационна среда на фирмата, изд. "Д.А.Ценов", Свищов, 1996г.

2. Скот Зимерман Интернет и Интранет с Windows NT - части II изд. "Експрес Дизайн", София, 1997г.

3. Върбанов, Р., Операционни системи, Свищов, 1996г.

4. Върбанов, Р., Информационните технологии в съвременния офис, Свищов, 1995г.

5.сп. PC WRLD/България, бр.9/1996г.

6. сп. PC WRLD/България, бр.1/1999г.

7. сп. PC WRLD/България, бр.5/1997г.

8. сп. PC Magazin/България, бр. 6/1995г.

9. сп. PC Magazin/България, бр. 3/1997г.

10. в-к Computerworld, бр. 12/1993г.

11. в-к Computerworld, бр. 3/1997г.

12. в-к Computerworld, бр. 15/1993г.

13. в-к Computerworld, бр. 45/1994г.

14. в-к Computerworld, бр. 43/1995г.

15. в-к Computerworld, бр. 45/1996г.

16. в-к Computerworld, бр. 40/1995г.

17. в-к Computerworld, бр. 21/1997г.

18. в-к Computerworld, бр. 12/1995г.

19. в-к Network World бр. 1/1997г.

20. в-к Network World бр. 4/1996г.


Коментари на клиенти:

Все още няма коментари за този материал.
Моля, влезте в системата с потебителско име и парола, за да оставите коментар.


повече категории
Компютърни системи

За сайта

Кой е онлайн

В момента има 1129 посетителя и 66 потребителя в сайта

Намерете ни в Facebook


© 2010 znanieto.net Всички права запазени.
znanieto.net избра за свой хостинг партньор Viscomp.bg

Изграден с помощта на Joomla!.