Търсачка

Категории

Археология, История Аграрни науки Биология, Екология География, Геология Европейска интеграция Етнология, Фолклор Журналистика Икономика    Финанси, Банки    Маркетинг    Мениджмънт    Туризъм    Счетоводство    Международни Отношения (МИО)    Човешки ресурси, Икономика на труда    Макроикономика    Публична администрация    Реклама и PR    Планиране и прогнозиране    Бизнес комуникации и кореспонденция    Социални дейности    Търговия    Стопанска дейност на фирмата, Микроикономика    Агробизнес    Производство, технологии    Транспорт, Логистика    Застрахователно дело Информатика, ИТ Изобразително изкуство Литература Математика Отбрана, Полиция Право Психология Педагогика Политология, Политика Религия Социология Технически науки Физика Философия Чужди езици Горско стопанство Хранителни технологии Съобщения
Банер

Дипломни Икономика Маркетинг Оценка на възможностите на Интернет в областта на мобилните комуникации


Дипломна работа, 59 страници по-големи от стандартните, съдържа таблици и диаграми, не е довършена, липсва литература
Цена: 2.40лв.
Безплатно
Спестявате: 100.00%
Задайте въпрос за този материал

Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:"Table Normal"; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-parent:""; mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt; mso-para-margin:0cm; mso-para-margin-bottom:.0001pt; mso-pagination:widow-orphan; font-size:10.0pt; font-family:"Times New Roman"; mso-ansi-language:#0400; mso-fareast-language:#0400; mso-bidi-language:#0400;}

СЪДЪРЖАНИЕ;

Увод

1.Възникване и развитие на Интернет стр.1

1.1. Обща характеристика на мрежата Интернет стр.1

1.2. Историческо развитие на световната мрежа стр.2

1.3. Преход към глобална инфраструктура стр.5

1.4. Технологията World Wide Web стр.7

2. WEB-мрежата като търговска среда стр.8

2.1. WWW като активен канал за маркетинг-комуникации стр.11

2.2 Преимущества за потребителя стр.13

2.3. Преимущества за фирмите-продавачи стр.14

2.4. Растеж и развитие на световното WEB пространство стр.15

2.5. Международен бизнес и Интернет стр.19

2.5.1 Анализ на възможностите стр.19

2.5.2 Приложение на Интернет в туризма стр.19

2.5.3 Приложение на Интернет в производството стр.21

2.5.4 Приложение на Интернет в областта на търговията стр.21

2.5.5 Интернет и приложението му в областта на услугите стр.22

2.6. Особености на глобалния маркетинг в Интернет стр.22

2.7. Бизнес-преговори по Интернет стр.24

2.7.1 Модели на бизнес преговори стр.24

2.8. Сключване на договори по Интернет стр.24

2.8.1 Сключване на договори стр.25

2.8.2 Видове договори стр.25

2.8.3 Условия стр.25

2.8.4 Типове приемане стр.26

2.8.5 Форма стр.27

2.8.6 Въпроси, свързани с доказването стр.27

2.9. Електронни пазари – търсене и предлагане стр.28

2.9.1 Пазарни участъци стр.29

2.9.2 Доставчици стр.29

2.9.3 Производители на Стоки и Услуги стр.29

2.9.4 Търговци стр.30

2.9.5 Клиенти стр.30

2.9.6 Спомагателни звена по информационната верига стр.31

3. Интернет - новата медия стр.31

4. Уеб маркетинг и реклама. Какво е това? стр.36

5.Електронна и мобилна търговия стр.41

Октомври 2007 г.

Съдържанието - това е, което аз очаквам, че ще донесе истинските пари в Интернет! Интернет позволява информацията да бъде дистрибутирана по цял свят на базова цена, близка до нулата за своя издател!"

Бил Гейтс
Майкрософт

УВОД

Най-често сравняват Интернет с "море от информация", "информационен потоп " или други помпозни наименования, зад които стои простата истина, че Интернет е мястото, в което има всичко

Хората казват, че нищо не става от първи път и що се касае за търсенето в Интернет са прави. Ценната информация е много "по-дълбокa" и пътят към нея минава през много мислене и промени. Нищо никога не е случайно във всеки един сайт. Докато търсите важната за вас информация има и доста от психологията от играта на топло и студено, но решаващото е да не се отказвате, рано ….или малко по-късно пътищата в глобалната Мрежа ще Ви заведат на желаното място.

Интернет е една невероятна възможност за развитие на собствен печеливш бизнес. Тук не съществуват много от традиционните ограничения, стоящи пред малкия и среден бизнес. Електронния бизнес не е от типа "бързо стани богат", въпреки, че дава възможност за генериране на големи приходи в кратки срокове. Той, като всеки друг бизнес, изисква доброто му познаване, инвестиции и (поне в началото) упорита работа.

1. Възникване и развитие на Интернет

1.1. Обща характеристика на мрежата Интернет

В последните няколко години все по-голяма популярност придобива световната мрежа Интернет. Революционното влияние на Интернет върху света на компютрите и телекомуникациите няма исторически аналог. Изобретяването на телеграфа, телефона, радиото, телевизията и компютъра подготвят почвата за ставащата днес безпрецедентна интеграция.

Интернет се явява не само средство за осъществяване на комуникации, а и начин за разпространение на информация, среда за сътрудничество и бизнес между милиони хора по цялата земя. На базата на историческото развитие на Интернет може да се направи предположение за влиянието, което ще окаже “Мрежата” върху развитието на човечеството в близко бъдеще.

От тук съвсем естествено следва въпроса - какво точно означава да се прави бизнес чрез и по Интернет. Интернет е среда за осъществяването на традиционния бизнес - претегля се стойността на една или друга стока или услуга, разменя се информация, при това в повечето случаи двупосочна. Интернет-революцията е далеч по–радикална от изобертяването на телевизията или телефона. Става въпрос за изобретение, сравнимо с откриването на електрическия ток, а телевизията, и телефона са следствие на електричеството – по същия начин следствие от Интернет ще е цялостната програма в начина на правене на бизнес, в начина на общуване, в начина, по който човекът възприема и контактува със света.

1.2. Историческо развитие на световната мрежа

Исторически погледнато в древността човек е упражнявал непосредствено физическо влияние върху околната среда. Както всички животни и той с крайниците си е вършил всички дейности, свързани с изхранването и оцеляването. В последствие древния човек започва да използва различни инструменти, които многократно увеличават физическата му сила и му дават голямо предимство пред другите животни. През следващия етап от своето развитие човечеството започва да използва машини, които с помощта на различни механизми изпълняват цял комплекс от човешки дейности. За разлика от предишния етап, човек се отдалечава от прякото въздействие върху околната среда. Той въздейства върху машините, така че те да въздействат по желания от него начин върху околната среда. Следващия етап се характеризира с това, че човек създава машини, които управляват машини – това са устройства, които до голяма степен заменят човека при управлението на машините. Благодарение на машините невероятно много се увеличава производствената мощ на човечеството като цяло и може да се каже, че човек е безспорен лидер на планетата в сравнение с другите животни.

След това настъпва компютърната ера. Първоначално компютърът е машина, която има способността да извършва сложни изчисления с невероятна скорост. Има предположение, че всяка човешка дейност може да се формализира, алгоритмизира и програмира. С помощта на компютрите се извършва революция във всички сфери на човешката дейност – производство, услуги, търговия, реклама, образование, изкуство. В еволюционен план следва разработването на международната мрежа Интернет.

Днес се забелязва бурно прерастване на компютърната революция в информационна. В какво се състои разликата? По време на компютърната революция самият компютър се разглеждаше като главно средство за автоматизация – автоматизация на изчисленията, автоматизация на проектирането, автоматизация на превеждането от един език на друг и т.н. Информационната революция направи от комютъра основно средство за телекомуникация, оставяйки назад присъщите му възможности за обработка на информацията.

И макар телефонът и телеграфът също да са средства за телекомуникация, компютърната телекомуникационна връзка е доста по–бърза и евтина, и което е по–главно – много по–мощна и с по-големи възможности. По телефона не могат да се предават изображения и видеоматериали, а телекса не може да предаде звукови файлове. Компютърните мрежи се различават от телевизията по наличието на обратна връзка: едновременно можеш да слушаш своя събеседник (който може да се намира на другия край на света) и същевременно да му задаваш въпроси, както и да изкажеш своето мнение.

Интернет е един от най-успешните примери за това каква полза могат да донесат дългосрочните инвестиции, поддържането на изследванията и разработките в областта на информационните структури. Историята на Интернет може да бъде разгледана в четири различни аспекти:

На първо място трябва да се постави техническата еволюция. През 1962 г. Управлението по отбранителни перспективни изследвания и разработки (DARPA - Defence Advanced Research Agency) започва да работи по проект за обединяване на компютри в мрежа и обмяна на информация между тях, наречен ARPANET и финансиран от Министерство на отбраната на САЩ. Гениалната идея е информацията да се разбие в отделни малки пакети, които

се придвижват по различни пътища до предназначението си. Ако част от комуникационната линия се повреди, малките пакети ще бъдат предадени по други работещи линии. Ако някой пакет се загуби, компютърът просто ще го изпрати повторно.

Вторият аспект се явява експлоатацията и управлението на сложната глобална инфраструктура.

 

 

-------------------------------------------------------------

v:* {behavior:url(#default#VML);} o:* {behavior:url(#default#VML);} w:* {behavior:url(#default#VML);} .shape {behavior:url(#default#VML);} Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:"Table Normal"; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-parent:""; mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt; mso-para-margin:0cm; mso-para-margin-bottom:.0001pt; mso-pagination:widow-orphan; font-size:10.0pt; font-family:"Times New Roman"; mso-ansi-language:#0400; mso-fareast-language:#0400; mso-bidi-language:#0400;}

WAP услугата в България

WAP услугата в България започва да се измъква от сянката на неизвестността и bg-сайтовете вече набират скорост. Скептицизмът, с който беше приет "орязания" мобилен вариант на Интернет, не се оправда и се оказа, че той е напълно адекватен за информационни и новинарски приложения, електронна поща, он-лайн речници и дори за търсачки.

Опит да се направи WAP-справочник за клубовете в България е адресът http://tagtag.com/4bg. Страницата събира седмичната програма на партитата в различни клубове, както и списък по градове с техните адреси. За съжаление липсват клубовете на живо.

WAP-страницата "Български бизнес вестник" http://wap.bba.bg/ е доста добре разработен новинарски сайт с водещи бизнес новини, архив, спорт, живот и търсачка.

Он-лайн вариант на популярния речник SA Dictionary може да откриете на www.ynex.com/wml/sa/index.wml. Използването е доста мъчително, защото преводът е съкратен и е представен на смесица от кирилица и латиница.

В българското WAP-пространство се срещат много страници с претенцията за портали. Такива са: http://wap.mobilebg.net, http://bg-id.com, http://wap.top.bg/, http://wap.infoinfotech.bg/, които предлагат различна информация: новини, прогноза за времето, валутни курсове, кина, разписания на полети и маршрутни таксита. По неизвестни причини не всички линкове на тези страници работят.

www.f1bg.f2s.com е българска WAP-страница за Формула 1. Сайтът е направен перфектно и се поддържа на английски и на български (на латиница). Освен новините и класиранията има информация за отборите и състезанията през сезона, както и класирането в световния рали - шампионат.

На адрес http://www.bs.dir.bg (Български WAP сервиз) е поместен списък на българските WAP-сайтове на фирми и организации, както и лични сайтове. Страницата се обновява, но трябва да се има предвид, че повечето сайтове се хостват на безплатни сървъри извън страната, с които не винаги има връзка.

Притежателите на мобилни телефони с WAP-функция могат да проверяват пощата си в Yahoo на адрес: http://wap.yahoo.com. Възможност за проверяване на пощата през WAP подготвя и другият е-mail гигант - hotmail. Сървър, на който може да сe регистрира безплатно WAP сайт и е-mail е www.wapdrive.com.

На сайта се предлага и безплатен софтуер за създаване и редактиране на страници в WAP-формат. На личната си страница може да поставите картинка от библиотеката на сайта или от своя архив.

Ако се сбъднат някои прогнози, до 10 години мобилната търговия може да надрасне значително електронната търговия в потребителската сфера, както и да заеме позиция при търговията между компаниите. В крайна сметка ще стане възможно компаниите да възприемат методи на работа, основани на максимално повишаване на ефективността и на подобряване на доходността, а не на ограниченията на технологията. Това може да означава по-голямата част от работата да се извършва по време на движение и от разстояние по начини, които все още не можем да предвидим, както и да окаже решаващо влияние върху работата на икономиките като някои индустрии ще изчезнат или ще се променят до неузнаваемост. Дали банките ще имат нужда от местни клонове, когато всички пари ще се спестяват по електронен път чрез мобилните телефони и дали ще се обменят по същия начин?

Мобилните устройства определят нова ера в технологията - дали е "традиционен" телефон, или модерен телефон, или безжичен, мобилната технология доведе до фундаментални промени в начина, по който правим бизнес и даже в начина, по който живеем.

Изчислено е, че за по-малко от 10 години мрежовите оператори по целия свят ще спечелят около 322 млрд. USD с мобилната телефонна услуга UMTS. Към 2010 г. 30% от всички мобилни клиенти ще използват UMTS, и повече от половината от тях ще бъдат в Европа. Американската организация за проучване на пазарите Telecompetition достигна до тези резултати в проучване, поръчано от международния Форум за UMTS.

През последната година мобилната E-търговия в Европа е изчислена на около 1.3 млрд. евро. Към 2008 г. всички европейски страни могат да очакват годишен темп на нарастване с около 200%. (Източник: EITO). С нарастване разпространението на UMTS, E-бизнесът акцентира в сектора “бизнес-клиент”, в който се очаква, че клиентите ще използват мобилни устройства от нова генерация.

През 2005 г. бяха инвестирани повече от 15 млрд. евро за UMTS лицензи в Европа.

Разгледаните по-горе примери далеч не дават обяснение на всички новопоявили се явления в Интернет, но обхващат основна част от най-разпространените модели за поведение в новата икономика и по-специално в електронната търговия. Като заключение може да се каже , че:

Електронният бизнес ще предизвика революция в бизнес света. Той отваря нови хоризонти и възможности за Телекомуникационните компании.

Електронната търговия постепенно става неразделна част от икономическия живот на хората и е въпрос на време он-лайн сделките да се превърнат в ежедневие за всеки от нас.

Електронна търговия

Процент на годишния оборот на фирмите от електронна търговия за 2003г.

Телекомуникационните компании са в отлични позиции за комуникации и хостинг, но все още са начинаещи в областта на приложните услуги и не се справят съвсем с интеграцията на индивидуални системи, имайки предвид степента на използване на ИТ от клиентите.Коментари на клиенти:

Все още няма коментари за този материал.
Моля, влезте в системата с потебителско име и парола, за да оставите коментар.


За сайта

Кой е онлайн

В момента има 549 посетителя в сайта

Намерете ни в Facebook


© 2010 znanieto.net Всички права запазени.
znanieto.net избра за свой хостинг партньор Viscomp.bg

Изграден с помощта на Joomla!.