Търсачка

Банер

Дипломни Информатика, ИТ Разработване на курс за дистанционно обучение с помощта на Front Page – модул Текстообработка


Малка дипломна работа, 38 стандартни страници, съдържа таблици и схеми, има апарат
Цена: 2.40лв.
Безплатно
Спестявате: 100.00%
Задайте въпрос за този материал

Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:"Table Normal"; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-parent:""; mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt; mso-para-margin:0cm; mso-para-margin-bottom:.0001pt; mso-pagination:widow-orphan; font-size:10.0pt; font-family:"Times New Roman"; mso-ansi-language:#0400; mso-fareast-language:#0400; mso-bidi-language:#0400;}

Съдържание

УВОД.. 3

ГЛАВА 1. 7

МОДЕЛИ НА ДИСТАНЦИОННО ОБУЧЕНИЕ. 7

Събитийно-ориентиран модел. 8

ГЛАВА 2. 12

ТЕХНОЛОГИИ ЗА ДИСТАНЦИОННО ОБУЧЕНИЕ. 12

Компютърно - базирано обучение. 12

Компютърно - подпомагано обучение. 14

Web-базирано обучение. 16

Електронна поща и дискусионни групи. 17

Компютърна конференция. 18

Дъски за съобщения. 18

Чат. 19

Телеконференция. 19

ГЛАВА 3. 21

ПРОУЧВАНЕ НА УЧЕБНОТО СЪДЪРЖАНИЕ И ДЪРЖАВНО ОБРАЗОВАТЕЛНИТЕ ИЗИСКВАНИЯ. 21

І. Общо представяне на учебната програма. 21

ІІ. Цели на обучението на информационни технологии в ІХ клас. 22

ГЛАВА 4. 30

АНАЛИЗ НА ТЕХНОЛОГИИТЕ ЗА РАЗРАБОТКА НА.. 30

ОН - ЛАЙН УЧЕБНИК.. 30

HTML. 30

FrontPage. 31

Microsof Word. 31

Разработване на курс за дистанционно обучение. 32

Модул "Текстообработка". 32

Качествена характеристика на проекта - курс за дистанционно обучение - Модул "Текстообработка". 32

Описание на електронния учебник. 33

ЗАКЛЮЧЕНИЕ. 37

ИЗПОЛЗВАНА ЛИТЕРАТУРА.. 38

УВОД

На прага на 21 век човечеството осъзнава, че информационното общество е общество на бъдещето оформено под влияние на навлизащите с бързи темпове информационни и комуникационни технологии. Развитието на компютрите дава възможност занятията да бъдат представени в електронен вид и повишава много скоростта на работа с информация.

Информационните технологии позволяват тази информация да бъде запазвана, пренасяна и разпространявана на далечни разстояния по всяко време.

Тези технологии предоставят нови алтернативи за обучение по начин, немислим преди това.

Постиженията в областта на телекомуникационните технологии проправя пътя за развитието на нови технологии за обучение, които могат да предоставят знания без ограниченията на традиционния начин на обучение. Тези нови технологии допринасят много за развитието на дистанционното обучение. През последните години този начин на обучение намира широко разпространение. Това е така тъй като младото поколение има все по-добра компютърна грамотност и интерес към новите технологии, достъпът до компютри е по-голям и по-лесен, интерфейсът непрекъснато се подобрява.

Най-общо дистанционното обучение може да се опише като обучение, при което учащите се намират на различно място от това на преподавателя и осъществяват връзка помежду си чрез компютър или други комуникационни средства. За тази цел е необходимо да има двупосочна комуникация. Ученето може да бъде индивидуално или групово, като и в двата случая то може да става без физическо присъствие на преподавателя. Учебният материал трябва да бъде структуриран в такава форма, че да позволява ученето от разстояние.

Днес много учебни заведения си задават въпроса- може ли Интернет да замести традиционното обучение „учител-ученик” ?

Реалността показва, че World Wide Web и другите технологии в много случаи са много ефективно средство за обучение, което дава добри резултати, но не може изцяло да замести традиционното обучение.

Въпреки мненията на някои хора, че дистанционното обучение с Интернет понижава качеството на обучението практиката показва, че има полза от такъв вид преподаване и че тази форма придобива все по-голяма популярност. За това има няколко причини.

Първо, дистанционното обучение с Интернет отваря нови възможности за учащите, които иначе не биха могли да участват в учебния процес. Второ, това обучение позволява на учебните заведения да обучават голям брой учащи с относително малко преподаватели. Трето, желаещите да учат имат възможността да продължават своето обучение през целия си живот без значение къде и как живеят. Така впоследствие цялото общество има полза, защото много повече хора успяват да получат образование. Всяка нова технология за обучение е необходимо да мотивира хората, които я ползват. Дистанционното обучение с Интернет не прави изключениe.

Кое е това уникално нещо, което отличава Интернет от другите технологии и което довежда до създаването на много програми и приложения за дистанционно обучение? Първо трябва да се вземе под внимание графичният интерфейс на Web- браузърите, който спомага за изключително широкото потребление на Интернет по целя свят. Всеки Web браузър е лесен за употреба. Въпреки,че различните Web браузъри имат различен външен вид, функционално те имат еднакви възможности. Тези универсални свойства на Web-браузърите и леснотата им на използване карат много организации да използват интернет за осъществяване на дистанционни курсове на обучение. Втората причина за използване на Интернет за дистанционно обучение е относително ниската цена. Ако в учебните заведения има компютри свързани към Интернет, учащите могат да ги използват за обучение, без да правят допълнителни разходи, а преподавателите лесно могат да разпространяват учебния материал.

Предимствата на дистанционното обучение:

· Гъвкавост, достъпност, удобство. Потребителите се обучават със свое собствено темпо и на място избрано от тях. Обучават се само тогава, когато желаят и колкото имат нужда.

· Пести време и пари- тъй като интернет може да се осигури навсякъде, няма разходи за пътуване.

· Евтино разпространение по целия свят. Дистанционното обучение с Интернет е достъпно за всеки компютър в света свързан към Интернет, което значително намалява разходите по доставяне на материалите.

· Лесно за преработка- Когато е нужно да се правят промени се правят само на едно място – върху сървъра, където се намира курса. Така всеки потребител по целия свят веднага може да види промените. – Естествено дистанционното обучение има своите недостатъци.

· Ограничения на скоростта на връзката- Ако скоростта на връзката е малка, това директно се отразява върху възпроизвеждането на звука, видеото и големите картинки. Такива ограничения могат да предизвикат дълго чакане и пречат на учебния процес.

· Могат ли компютрите да заместят обучението между хората? В някои случаи липсата на обикновено обучение с преподавател може да предизвика трудности в учебния процес.

· Не всеки предмет може да бъде изучаван на компютър- обучението чрез компютър не е подходящо за някои дисциплини, където се изисква повече общуване между хората и човешки емоции

· Програмите за дистанционното обучение с интернет понякога са прекалено статични. Нивото на взаимодействие между учащия и програмата понякога е ниско.

Имайки предвид нарастващото приложение на дистанционното обучение, като средство за извършване на по- пълноценен образователен процес се стига до разработка на настоящия дипломен проект.

Основната цел на разработката е да се разработи модел на он- лайн учебник по Информационни технологии за ІХ клас

За постигане на целта бе необходимо да се реализират следните задачи.

  1. Проучване на различни модели на он- лайн учебници публикувани в Интернет.
  2. Проучване на учебното съдържание и държавнообразователните изисквания за разглеждания модул.
  3. Анализ на технологиите за разработка на он-лайн учебник.
  4. Описание ма реализацията на он-лайн учебник

 

------------------------------------------------------------

 

Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:"Table Normal"; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-parent:""; mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt; mso-para-margin:0cm; mso-para-margin-bottom:.0001pt; mso-pagination:widow-orphan; font-size:10.0pt; font-family:"Times New Roman"; mso-ansi-language:#0400; mso-fareast-language:#0400; mso-bidi-language:#0400;}

ЗАКЛЮЧЕНИЕ

Появата на Интернет и все по-голямата масовост на персоналния компютър са възможност и предизвикателство за процеса на обучение. Дистанционното обучение навлиза и подпомага традиционното обучение. Интернет се превръща в проверено място за дистанционно обучение. Мрежата притежава някои характеристики необходими за една “отворена“ информационна магистрална структура, като достъпност и широка приложимост. Разбираме, че Интернет и дистанционното обучение ще са с нас още дълги години.Интернет е предопределен да бъде част от успеха на всички учебни заведения в бъдеще. Едва сега започнаха да се разбират необходимите действия, да не се изпуска “единствената за целият ни живат “възмажност.


ИЗПОЛЗВАНА ЛИТЕРАТУРА

1. Асенова, П, С. Иванов, К. Марчева, Р. Марчева, Информационни технологии за ІХ клас, изд.”Регалия”, София, 2004 г.

2. Иванов, И, С.Кънчева, Информационни технологии за ІХ и Х клас, “Нова звезда”,София, 2004 г.

3. Учебни програми ІІІ част за Ззадължителна и профилирана подготовка ІХ,Х,ХІ и ХІІ клас, МОН, София 2003.

4. http://www.cdlponline.org/dlinfo/cdlpl/distance/home.html

5. http://www.uidaho.edu/evo/distglan.html

6. http://www.iea.fmi.uni-sofia.bg/demand/


Коментари на клиенти:

Все още няма коментари за този материал.
Моля, влезте в системата с потебителско име и парола, за да оставите коментар.


повече категории
Компютърни системи

За сайта

Кой е онлайн

В момента има 559 посетителя и 3 потребителя в сайта

Намерете ни в Facebook


© 2010 znanieto.net Всички права запазени.
znanieto.net избра за свой хостинг партньор Viscomp.bg

Изграден с помощта на Joomla!.