Търсачка

Банер

Дипломни Отбрана, Полиция Разработване на програмен продукт за изготвяне на оперативни планове за пожарогасене в среда на операционна система “WINDOWS”


Дипломна работа, 64 стандартни страници, съдържа схеми, графични елементи, формули, има апарат
Цена: 4.80лв.
Безплатно
Спестявате: 100.00%
Задайте въпрос за този материал

Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4

Анотация

Целта на дипломния проект е създаването на програмен продукт автоматизиращ изцяло процеса за изготвяне на оперативен план за пожарогасене.

Дипломния проект започва с анализ на логиката за разработването на оперативен план за пожарогасене. Дефинирани са основните принципи за разработване на ефективен оперативен план. Конкретизирани са елементите, от които се състой оперативния план за пожарогасене. Конкретизирана е методиката за определяне на необходимите силите и средствата, и необходимите изходни данни за процеса на изчисляването им. Разработени са алгоритми за различните изчислителни схеми, с цел подготовката им при проектирането на изчислителната част на програмен продукт.

Проектиран е модул за изчертаването на графичната част на оперативния план.

Извършено е кодиране на създадените алгоритми и привеждане на изходния код в завършен програмен продукт. Разработен е потребителски интерфейс.

За да бъде тестван създадения софтуерът е изготвен оперативен план за пожарогасене.

В края на дипломния проект са анализирани получените резултати и се завършва с направени изводи.

Разработения програмен продукт в може да намери приложения навсякъде, където е необходимо изготвянето на оперативен план за пожарогасене.

Дипломния проект съдържа 64 страници, 13 фигури, 1 приложениe и един компакт диск с програмния продукт OpPlan.


1.Увод

На съвременния етап от развитието на обществото годишно в света възникват над 5 милиона пожара. От тях загиват около 40 хиляди души, милиони са ранените, а в милиарди се оценяват загубите от тях.

Ежегодно при изпълнение на служебните си задължения загиват от 450 до 500 пожарникари.

Това до голяма степен се дължи на факта, че оперативната дейност при гасене на пожари и ликвидиране на аварии протича основно в условията на неопределеност и риск, и зависи от много фактори имащи случаен характер. Ето защо значителна част от усилията целящи подобряването на пожарната и аварийна безопасност на обществото и условията на работа на оперативните разделения на противопожарните служби по цял свят, е насочена към приближаването на обкръжението в което протича оперативната дейност от условия на неопределеност до условия на сигурност. За да се постигне това е необходимо.

-да се познават количествено и качествено параметрите които характеризират ситуацията

-да се познават възможните варианти за въздействие

-да се познават последиците от действието на всеки вариант

Това основно се постига чрез планирането на оперативните действия, което макар и творчески процес, е основано на обработката на информация Това изисква създаването на програмни продукти за повишаване ефективността на планирането.

Цел на настоящата дипломна работа е разработването на програмен продукт автоматизиращ процеса изготвяне на оперативен план за гасене на пожар. Тази автоматизация ще позволи откъсването от тривиалните трудоемки дейности при изготвянето и насочи усилията към творческата страна на процеса. Като резултата от това ще се постигне значително повишаване ефективността при планирането.

2. Анализ на логиката за разработването на оперативен план за пожарогасене.

Оперативният план за гасене на пожар е документ, който съдържа основните въпроси по организацията за гасенето на големи и сложни пожари във важни пожаро- и взривоопасни обекти. За гасенето на такива пожари най-често са необходими значително количество сили и средства, тъй като действията при тях са свързани с възможни аварии, опасност за хора и прилагането на различни способи за гасене

Разработването на оперативен план позволява в спокойна обстановка да се прогнозира развитието на пожара, да се определят силите и средствата за неговото гасене, да се уточни редът за тяхното оповестяване, съсредоточаване и въвеждане да се решат най-важните въпроси по организацията на ръководството на пожарогасенето и взаимодействието с инженерно-техническия персонал от обектите и с другите служби. Освен това работата по оперативните планове спомага за развиване на тактическото мислене на служителите, които ги разработват, а в последствие и при обучението на целия оперативен състав от служба ПАБ. Оперативните планове са основа за съставянето на разписанието за повикване на силите и средствата.

Следователно разработването на оперативните планове е важна съставна част от планирането на оперативните действия на служба ПАБ и се основава на възможността да се организира гасенето на пожара в обект, т.е. още преди възникването на пожар да се анализират и отчетат особеностите на възможната обстановка, да се разработят типови схеми на оперативните действия, да се набележат мероприятия за тяхното всестранно организиране и осигуряване.

В условията на оперативна работа планът помага на РОД по-бързо да се ориентира в обстановката, правилно да определи решаващото направление и в зависимост от особеностите в обстановката ефективно да използва силите и средствата, да предотврати тежки последици, да облекчи работата на ръководството по гасене на пожара.

Оперативните планове се съставят за предприятия с пожаро- и взривоопасни технологии, големи складове и складови бази, домове на културата и театри, училища и детски заведения, големи универсални магазини, високи сгради, нефтобази, предприятия на текстилната промишленост и други.Обектите, в чиито район следва да се разработят оперативни планове, се утвърждават от началника на РЗПАБ.

 

-----------------------------------------------------------

 

Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:"Table Normal"; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-parent:""; mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt; mso-para-margin:0cm; mso-para-margin-bottom:.0001pt; mso-pagination:widow-orphan; font-size:10.0pt; font-family:"Times New Roman"; mso-ansi-language:#0400; mso-fareast-language:#0400; mso-bidi-language:#0400;}

7. Изводи и препоръки


След проведени тестове на OpPlan можем да направим следните изводи:

1. OpPlan представлява програмен продукт, чрез който се постига цялостно автоматизиране на процеса за изготвяне на оперативен план за гасене на пожари.

2. Значително съкръщаване на времето за изготвяне на оперативен план за гасене на пожар. Това се постига по следните начини:

- изчиславането на силите и средствата се извършва автоматизирано, без търсене на справочна литература с методиката и др. данни;

- изчертаването на графичната част е изключително опростено, като потребителския интерфейс е така разработен че изчертаването на всеки графичен елемент да става с минимален брой деиствия от страна на потребителя;

- въвеждането на текстовата част става върху предварително разработена бланка;

3. За работа с програмния с OpPlan не е нужна предварителна специализирана компютарна подготовка, единствено е необходимо потербителя да бъде специалист в сферата на ПАБ.

4. Посредством архивиране на оперативните планове се позволява по нататъчното им актуализирането с минимални усилия.

5. Съхраняването им като файлове позволява те да бъдат по късно използвани в обща база данни като елементи от цялостна система за автоматизирано управление на ПАБ и по конкректно като елемент от под системата Оперативна дейност в частта й –“щаб пожарогасене” при реализиране на проекта за АСУПАБ от 1992 година.

6. Вече разработените опертивни планове на хартиен носител, могат да бъдат сканирани и актуализирани от разработения програмен продукт. Готовите чертежи на обекти, след сканиране могат да послужат като основа върху, която да се разработи схема за гасене. Това води до съкращаване на времето и усилията за изготвяне на графичната част на оперативен план за гасене на пожар, в пъти.

7. Изчислителния модул на ОpPlan може да бъде ползван за пресмятане на силите и средствата не само за изготвянето на оперативен план за гасене на пожар, но и в реална обстановка.

8. Изискванията от страна на OpPlan към хардуера позволява продукта да бъде използван дори на “морално” остарели компютърни конфигурации.

9. При бъдещо свързване в обща мрежа на компютрите от системата на НСПАБ се осигурява възможност за обмяна, редактиране, контрол и оценка на всеки един оперативен план за гасене на пожар разработен чрез OpPlan.


Литература

1. Указания за разработване на оперативни планове за гасене на пожари № ПО-220, 07.02.1984 .,МВР, София, 1984.

2. БДС ISO 6309 Пожарна защита знаци за безопасност.

3. БДС ISO 6790 Оборудване за пожарна защита и пожарогасене. Графични символи за планове за пожарна защита. Спецификация.

4.Радулов С. “Противопожарна тактика” София 1990.г.

5.Чочев В. “Оперативна тактика за гасене на пожари” изд. “Огнеборец” ЕООД, София 2003 г.


Съдържание

Анотация.. 1

2. Анализ на логиката за разработването на оперативен план за пожарогасене. 3

3. Дефиниране на основните принципи за разработване на ефективен оперативен план за пожарогасене. 9

3.1 Общи изходни данни, необходими за разработването на оперативния план. 9

3.2 Специфични изходни данни за определени обекти. 9

3.3 Определяне на вариантите за действия в зависимост от конкретните условия. 10

3.4 Формулиране на методите за обработка на изходните данни. 10

3.5 Разработване на схема за минимизиране на въвеждането на изходните данни.. 20

4. Разработване на програмен продукт за изготвяне на оперативния план. 21

4.1 Разработване на алгоритми за управление на програмния продукт. 24

4.2 Кодиране на алгоритмите. 29

4.3 Разработване на потребителския интерфейс. 29

5. Провеждане на тестове за правилното функциониране Чрез използването на програмния продукт. 40

6. Анализ на получените рeзултати. 40

7. Изводи и препоръки. 40

Литература.. 40


Коментари на клиенти:

Все още няма коментари за този материал.
Моля, влезте в системата с потебителско име и парола, за да оставите коментар.


За сайта

Кой е онлайн

В момента има 405 посетителя и 2 потребителя в сайта

Намерете ни в Facebook


© 2010 znanieto.net Всички права запазени.
znanieto.net избра за свой хостинг партньор Viscomp.bg

Изграден с помощта на Joomla!.