Търсачка

Банер

Дипломни Информатика, ИТ ЕЛЕКТРОННА ТЪРГОВИЯ


Дипломна работа, 58 стандартни страници, съдържа схеми, диаграми, графични елементи, има апарат
Цена: 4.80лв.
Безплатно
Спестявате: 100.00%
Задайте въпрос за този материал

Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:"Table Normal"; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-parent:""; mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt; mso-para-margin:0cm; mso-para-margin-bottom:.0001pt; mso-pagination:widow-orphan; font-size:10.0pt; font-family:"Times New Roman"; mso-ansi-language:#0400; mso-fareast-language:#0400; mso-bidi-language:#0400;}

Анотация

В настоящия дипломен проект са представени накратко най-новите тенденции в развитието на електронната търговия, електронните разплащания и платформите за създаване на сайтове за електронна търговия.

При анализа е използвана основно информация, публикувана по въпросите на страниците на фирми, университети и организации, за­нимаващи се със стандартизирането и развитието на технологиите в об­ластта на електронната търговия.

Крайният резултат от дипломния проект е напълно функционален сайт за електронна търговия, базиран на PHP и MySQL, с възможности за регистриране на потребители, управление на потребителската кошница- добавяне и изтриване на артикули, разплащане и др.

Дизайнът на сайта е съобразен с изискванията да се визуализира добре в болшенството от разпространените браузъри.


1. Обща част

1.1 Въведение в интернета

Рожденият ден на Интернет (Internet ) се счита 1 януари 1983 г. Тази дата се свързва с Въвеждането на протокола Transmission Control Protocol/Internet Protocol (ТСР/IР) в мрежата ARPANET. Тази мрежа беше създадена през 1969 г. за свързване на изследователски организации и университети. През 1992 г, беше на разположение и мрежата, известна kaтo World Wide Web (WWW, Web) една реализация на hypertext. Основната идея беше да се организира достъп до документи, които са Взаимно свързани. Тук се използват термините: клиент (client) - за програма, която изисква информация или услуги и сървър (server) - за програма, която осигурява информация или услуги.

Информационната система World Wide Web (WWW или W3) е една от най-популярните услуги, достъпни чрез Internet. Тя позволява да се комбинират текст, аудио, видео, графика и анимация в мултимедийни документи. Хипервръзки в тези документи правят възможен достъпа до други документи, свързани с първичния. Те от своя страна могат да сочат към други документи, намиращи се в други сървъри по мрежата без да имат директна връзка помежду си.

Информационната система World Wide Web е базирана на хипертекст (hypertext) технология. Една дума в хипертекст документ може да служи като указател (hyperlink) към друг документ, в който се намира информация свързана с думата-указател. В съвременните Web документи свободно се комбинират хипервръзки, аудио и видео фрагменти, графични икони и изображения, което ги превръща в хипермедийни.

Информационната система WWW се състои от множество информационни сървъри (Web server), които са постоянно достъпни по мрежата и непрекъснато се променят. Наблюдаваните промени са насочени към съдържанието на представената информация, начина на нейното представяне и структуриране. Нови Web точки непрекъснато се появяват в Internet.

За получаването на достъп до WWW е необходима връзка с мрежата и програма клиент (client, browser), която интерпретира и визуализира документите, достъпни чрез WWW. Документите са хипермедийни и съдържат текст и команди за структуриране. По този начин WWW клиентът извършва форматиране с цел получаване на най-добрите възможни визуални резултати върху екрана на компютъра.

Като източник на информация Internet оmкривa невиждани до сега възможности. Ние можем да отваряме Web страници, използвайки програма наречена браузър (browser). Кодиращият език e HyperТext Markup Language (HTML). Достъп до ресурсите се осъществява чрез техните адреси, които се наричат още Uniform Resource Location (URL). Взаимодействието между браузър и сървър се базира на протокола HyperText Transport Protocol (HTTP). Широко разпространение доби форматът за файлове Portable Document Format (PDF). За откриване на необходимата информация се използват търсещи програми.

1.2 Електронна търговия

1.2.1 Въведение: преходът от традиционна към интернет-базирана електронна търговия

Електронната търговия(ЕТ) представлява обмен на търговска ин­формация, поддържане на търговски взаимоотношения и извършване на търговски обмен посредством телекомуникационни мрежи. В съвремен­ното бизнес обкръжение, когато оперативните граници между фирмите са размити, често е неползотворно да се разделят вътрешнофирмените бизнес процеси от междуфирмените. Следователно ЕТ включва както връзките и обмена между различните фирми, така и процесите, които поддържат търговията в рамките на самите фирми.

ЕТ е едно ново и модерно название, но методиката, за която се от­нася, е започнала преди повече от половин век в Берлин. Тази методика се превръща в електронния обмен на данни (EDI), обмен на стандарти­зирани електронни документи от компютър до компютър. Въпреки, че това, което сега наричаме традиционна ЕТ, не е ограничено само до EDI, а включва и дейности, свързани с преноса на разнообразни форму­ляри, бар кодове и файлове от компютър до компютър, използването на EDI стои в основата на най-значимите организационни промени.

Търговското разрастване на Интернет след 1993 г. определя разви­тието на новата ЕТ. В наши дни ЕТ представлява обединение между ня­колко основни информационни технологии и бизнес дейности. Между принципните технологии в основата на съвременната ЕТ са: компютър­ни мрежи и телекомуникации; клиент/сървър технологии; мултимедия и хипермедия; системи за обработка на информацията; обмен на елект­ронни данни (EDI); системи за управление на изпращането на съобще­ния и процеса на работа; системи за работа в група; криптография, бази­рана на публичен ключ. В по-широк смисъл, всички съвременни компютърни и телекомуникационни технологии стоят в основата на днешната ЕТ. Набора от технологии, движещи ЕТ, са въплътени днес в Интернет. Интернет предоставя отворена среда за нов вид електронна търговия, ка­то намалява времето, необходимо за доставка, специфичността на дъл­готрайните активи и двустранността на електронната търговия, която се дължи на традиционните частни EDI.

Би било погрешно ЕТ да се счита основно за технологична разра­ботка. Този начин за осъществяване на бизнес може да се приеме за раз­гръщане на информационните технологии заедно с организационни и управленчески подобрения, които дърпат технологията напред и са тласкани от нея на свой ред.

 

----------------------------------------------------------

 

v:* {behavior:url(#default#VML);} o:* {behavior:url(#default#VML);} w:* {behavior:url(#default#VML);} .shape {behavior:url(#default#VML);} Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:"Table Normal"; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-parent:""; mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt; mso-para-margin:0cm; mso-para-margin-bottom:.0001pt; mso-pagination:widow-orphan; font-size:10.0pt; font-family:"Times New Roman"; mso-ansi-language:#0400; mso-fareast-language:#0400; mso-bidi-language:#0400;}

5. Заключение

Разработения сайт за електронна търговиа има практическо значение за търговията в международно отношение. Целта му е извършване на виртуална търговия в Интернет. Дизайнът на сайта е проектиран съобразно изискванията за този вид сайтове : сравнително бързо зареждане на сайта в произволен браузър, достъпно меню за потребителите без изисквания за специални познания, галерия с пълната информация и снимки на артикулите, въможност за бърза поръчка и др.

6. Приложение

6.1 Ръководство за купувача

6.1.1Регистриране

За да пазарувате от този виртуален магазин, не е задължително да се регист­рирате. Регистрацията ще ви бъде нужна ако ще купувате. При вашето регистриране в нашата БД се запазват вашите лични данни и адреси на e-mail . Регистрацията също ви включва в нашите списъци за реклама по пощата, специални намаления за редовни клиенти и спе­циални предложения. При първото Ви посещение в магазина сайтът ви регистрира като гост-потребител. За да пазарувате използвайте съществуващата си регистрация.А за да се регистрирате, изберете "Регистриране". При следващи посещения, сайтът ще ви разпознае по запазената ин­формация във вашия компютър и ще ви предложи две възможности: 1 -да използвате съществуващата си регистрация или 2-да се регистри­рате под нова самоличност.

6.1.2 Продуктов каталог

Във виртуалния магазин за мебелни крака продуктите са организирани в категории, които от своя страна могат да съдържат подкатегории и други продукти.

При избор на коренна категория от навигационния панел, в горната дясна част на екрана се извежда съдържанието на категорията (продукти и подкатегории). Размера на всеки продукт представлява препратка към страница с подробна информация и бутон " ", който добавя изб­раното количество от продукта към потребителската кошница.

6.1.3 Потребителска кошница

Потребителската кошница много наподобява пазарската количка в супермаркетите. В нея се съхраняват артикулите, които сте избрали да закупите. Избирайки препратката "Кошница" от заглавната част на страницата, вие може да разгледате съдържанието на вашата "пазарска количка " и да изтривате или променяте количествата на избраните от вас стоки. Съдържанието на потребителската кошница се запомня на вашия компютър, така че може да направите покупката в удобно за вас време, без да е необходимо отно­во да избирате желаните стоки.

6.1.4 Адреси

Съхранението на потребителските адреси ви създава улеснения при многократно пазаруване. Ако сте регистриран потребител, няма да има нужда от нова регистрация защото вашите данни се пазят базата данни на сайта.

6.1.5 Доставка

След избора на страна за доставка, вие ще получите в отговор цената за доставката.

6.1.6 Справки за направени поръчки

Тази функция е на разположение само на регистрирани потреби­тели които са направели някаква поръчка. Тя ви позволява натискайки бутона "Изпрати поръчката" да се информирате за нея например статус (одобрена, изчаква одобрение, изпратена).

Използвана литература:

1. Гавраилов Антон, Електронна търговия през Интернет,
http://web.dir.bg/e-commerce/.

2. PC WORLD бр.1’2002.

3. PC WORLD бр.4’2002.

4. Помощни материали на Microsoft.

5. Трилеван, Ф., проф. Как да създадем своя фирма в Internet, Център за икономическо развитие, София.

6. Граматиков, М. Форми на разплащане при електронния бизнес, сп.Банкови информационни технологии.

7. Йоловска, Н. Електронна търговия с ePay.bg, COMPUTER­ WORLD/България.

8. Граматиков, М. Разплащания в Интернет, сп. Банкови информацион­ни технологии, COMPUTERWORLD/България.

9. Грубер M.SQL том 1.2001, Софтпрес, София.

10.Кастро E.HTML за WWW. София, 1999, превод Д.Томов.


Съдържание

Анотация.......................................................................................... 1.

1. Обща част..................................................................................................................... 2.

1.1 Въведение в интернета......................................................................................... 2.

1.2 Електронна търговия.............................................................................................. 3.

1.2.1 Въведение: преходът от традиционна към интернет-базирана електронна търговия.......... 3.

1.2.2 Структура на електронната търговия............................................................ 5.

1.3 Видове електронни разплащания................................................................... 13.

1.3.1 Еволюционен подход....................................................................................... 14.

1.3.1.1 Кредитни карти................................................................................................. 14.

1.3.1.2 Дебитни карти................................................................................................... 16.

1.3.2 Революционен подход..................................................................................... 17.

1.3.2.1 Създаване и предаване на Value-Token (паричен знак)................... 17.

1.3.2.2 Инструкции за електронно разплащане................................................... 21.

1.3.3 Интегриран подход............................................................................................. 22.

1.3.3.1 Разплащане с карти със записана стойност (SVC).............................. 22.

1.3.4 Договаряне на механизъм за разплащане (JEPI)..................................... 22.

1.4 Форми на разплащане при електронната търговия в България............ 23.

1.4.1 EPAY.BG.................................................................................................... 23.

1.4.2 BGPAY........................................................................................................ 24.

1.5 Инструменти за създаване на електронни магазини................... 24.

1.5.1. MS Commerce Server.......................................................................... 24.

1.5.2. Intershop Enfinity................................................................................... 27.

1.5.3. Yahoo! Store........................................................................................... 30.

1.5.4. Bigstep.com........................................................................................... 31.

2. Общ преглед на езиците за разработване на уеб сайтове и обосновка на работната Среда. 32.

2.1 Езици за разработване на уеб сайтове............................................... 32.

2.1.1 HTML........................................................................................................... 34.

2.1.2 XML............................................................................................................. 35.

2.1.3 PHP............................................................................................................... 38.

2.2 Обосновка на работната среда.............................................................. 40.

3. Проектиране.................................................................................................... 41.

3.1 Проектиране на сайта................................................................................ 41.

3.1.1 Изисквания към системата.......................................................................... 41.

3.2 Проектиране на блоковата схема на сайта........................................ 43.

3.2.1 Категории.................................................................................................... 44.

3.2.2 Търсачка.................................................................................................... 45.

3.2.3 Галерия...................................................................................................... 45.

3.2.4 Монтаж....................................................................................................... 46.

3.2.5 Бърза поръчка........................................................................................ 47.

3.2.6 Потребителска кошница....................................................................... 48.

3.2.7 Регистрация............................................................................................. 49.

3.2.8 Разплащане....................................................................... 49.

Блокова схема............................................................................ 51.

4. Разработване на сорса на уеб сайта...................................................... 52.

5. Заключение.................................................................................................... 53.

6. Приложение.................................................................................................... 54.

6.1


Коментари на клиенти:

Все още няма коментари за този материал.
Моля, влезте в системата с потебителско име и парола, за да оставите коментар.


повече категории
Компютърни системи

За сайта

Кой е онлайн

В момента има 1228 посетителя и 56 потребителя в сайта

Намерете ни в Facebook


© 2010 znanieto.net Всички права запазени.
znanieto.net избра за свой хостинг партньор Viscomp.bg

Изграден с помощта на Joomla!.