Търсачка

Категории

Археология, История Аграрни науки Биология, Екология География, Геология Европейска интеграция Етнология, Фолклор Журналистика Икономика    Финанси, Банки    Маркетинг    Мениджмънт    Туризъм    Счетоводство    Международни Отношения (МИО)    Човешки ресурси, Икономика на труда    Макроикономика    Публична администрация    Реклама и PR    Планиране и прогнозиране    Бизнес комуникации и кореспонденция    Социални дейности    Търговия    Стопанска дейност на фирмата, Микроикономика    Агробизнес    Производство, технологии    Транспорт, Логистика    Застрахователно дело Информатика, ИТ Изобразително изкуство Литература Математика Отбрана, Полиция Право Психология Педагогика Политология, Политика Религия Социология Технически науки Физика Философия Чужди езици Горско стопанство Хранителни технологии Съобщения
Банер

Дипломни Икономика Застрахователно дело Автомобилното застраховане в Република България /по примера на „ДЗИ – ОЗ” АД /


Дипломна работа, 63 стандартни страници, съдържа таблици, формули, има апарат
Цена: 4.80лв.
Безплатно
Спестявате: 100.00%
Задайте въпрос за този материал

Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:"Table Normal"; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-parent:""; mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt; mso-para-margin:0cm; mso-para-margin-bottom:.0001pt; mso-pagination:widow-orphan; font-size:10.0pt; font-family:"Times New Roman"; mso-ansi-language:#0400; mso-fareast-language:#0400; mso-bidi-language:#0400;}

Съдържание:

1.Увод-стр 4

2. История и перспективи -стр.5

3. Застраховане - същност, отношения, продуктова политика и продуктов портфеил - стр.9

4. Застрахователен риск - стр.15

• Съшност - стр.15

• Видове риск - стр.15

5. Застрахователна калкулация - стр.23

• Характеристика - стр. 23

• Статистически величини - стр. 24

• Аналитични величини - стр.25

6. Автомобилни застраховки - стр.27

6.1Анализ на застраховка „Автокоско на МПС”-стр.27

Предмет на застраховката-стр.27

Рискове, покривани от застраховката-стр.27

Изключени от покритие рискове-стр.29

Сключване и действие на застраховката-стр.32

Застрахователна сума и лимит на отговорност-стр.33

Взаимоотношение на страните при настъпване на застрахователно събитие-стр34

Обобщение-стр.35

6.2. Застраховка "Гражданска Отговорност" на собствениците, ползвателите, държателите и водачите на моторни превозни средства /МПС/ - стр.36

Обект-стр.36

Застрахователна сума-стр.37

Застрахователна премия-стр.38

Настъпване на застрахователно събитие-стр.39

Застрахователно обещетение-стр40

Гаранционен фонд - стр. 41

6.3. Застраховка "Гражданска отговорност на собствениците, ползвателнте, държателите и водачите на моторни превозни средства за чужбина ("Зелена карта")- стр. 41

6.4.Доброволна застраховка “Автоосистанс при пътуване в България”-стр43

6.5. Доброволна застраховка “Автоосистанс при пътуване в Чужбина”-стр44

7.Ликвидация на щети.-47

7.1. Уведомяване за настъпване на застрахователно събитие -стр.47

7.2. Извършване на оглед на увреденото МПС - стр. 48

7.3. Определяпе размера на обезщетенията - стр. 51

7.4.Изплащане на обезщетения - стр.55

7.5. Регресни права и погасяване на давност - стр. 57

8. Вътрешен финансов контрол - стр.58

9.Заключение-стр.59

Използвана литература – стр.61

Приложиния- стр.62


1. Увод

Автомобилното застраховане представлява обществен обезщетителен източник, чрез който се компенсират загубите и претърпените вреди на транспортните средства. Като самостоятелна икономическа категория застраховането изразява определени икономически отношения, които възникват между застрахователните дружества и физическите и юридическите лица във вразка с образуването, управлението и разпределението на застрахователния фонд. Тези взаимоотношения се оформят в правна форма чрез сключване на застрахователен договор, като по този начин застрахователните отношения се превръщат в застрахователни правоотношения. За осъществяването на застрахователната политика държавата очертава основните икономически рамки, чрез които се определят рисковите групи и стопанските обекти, като предвижда задължителното застраховане на транспортните средства.


2. ИСТОРИЯ И ПЕРСПЕКТИВИ

Застраховането е една от човешките дейности, възникнали в дълбока древност и породени от обективни потребности в хода на развитие на обществения живот. Застраховането на стоки по време на превоз по суша и море, развито във Финикия, Гърция и Рим се счита за родоначалник на застраховането въобще. Развитието на търговията в градовете републики Венеция, Генуа, Флоренция през ранното Средовековие върви ръка за ръка с укрепване на застраховането. През 17 век търговският разцвет на най-големите морски държави - Холандия, Испания, Англия, Португалия и Франция стимулира и развитие в застрахователния бизнес. В 1680 г. Едуард Лойд основава станало по-късно легендарно кафене, където обикновено са се събирали собствениците на кораби и превозвачите на стоки, за да сключват помежду си застрахователни сделки. От това заведение се създава уникалната корпорация Лойдс - най известният световен застрахователен център.

За начало на застрахователното дело в България можем да считаме регистрираният в Русе филиал на Румънскато застрахователно дружество "Дачия" през 1882 г. Последвалите го учредени между 1887 и 1890 г. компании "Ню Йорк лайф" , "Ла Насионала" и "Анкер" се ползвали с благоразположението на българското правителство. В периода между Освобождението и Втората световна война, българското застраховане с цялата своя специфика се утвърждава в страната като важен стопански отрасъл, в които водещо място заемат българските застрахователни дружества. Едновременно с това е налице сравнително ефикасна система на държавен контрол /надзор/ върху специфичната дейност.

На 27.06.1946 г. е приет Законът за национализация на застрахователните дружества и за държавния монопол в застраховането. Съгласно този закон всички активи и пасиви на съществуващите акционерни и кооперативни застрахователни дружества, ведомствени каси, фондове, застрахователни отдели на банките и други, се поемат от Държавния застрахователен институт. Всички действащи застраховки и портфейли, задължения, както и презастрахователните договори запазват своето действие и преминават по право върху ДЗИ. С този акт по същество се извършва сливане на действащите застрахователни предприятия в една голяма компания. Държавният застрахователен надзор също преустановява дейността си, тъй като функциите по контрола на застраховането също преминават в ДЗИ.

ДЗИ е създаден с този закон като автономно предприятие, юридеическо лице със седалище гр. София и със сложна структура, като в този си вид е работил до 1952 г., когато започва изграждането на клоновете и постепенната децентрализация на дейността на Института.

 

------------------------------------------------------------------------

 

 

Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:"Table Normal"; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-parent:""; mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt; mso-para-margin:0cm; mso-para-margin-bottom:.0001pt; mso-pagination:widow-orphan; font-size:10.0pt; font-family:"Times New Roman"; mso-ansi-language:#0400; mso-fareast-language:#0400; mso-bidi-language:#0400;}

9. ЗАКЛЮЧЕНИЕ

Миналото на ДЗИ е чудесна основа за бъдещото им развитие. Опитът на служителите им и авторитетното място, което са завоювали на застрахователния пазар са най големият капитал, който смятат да използват и през следващите години.

Усилията на ДЗИ са насочени към запазване на достигнотото равнище в обстановка на силна конкуренция и динамичен пазар, като се взема под влияние факта на навлизане на чуждестранниастрахователи на българския пазар. Амбициите на ДЗИ са свързани с изграждането на нов качествен портфейл от ефективни застраховки, като се разчита на квалифицираната и активна работа на служителите, както и на доброто име и на спечеленото доверие, пред клиентите.

ДЗИ ОЗ”АД съвсем закономерно се стреми да задържи завоюваната си през последните години лидерска позиция на българския пазар, основните усилия на ДЗИ са насочени към утвърждаване на постигнатото. Както бе упоменато по-горе, навлизането в България на чужди инвеститори, включително и в застраховането, поставят пред “ДЗИ – Общо застраховане” АД задачи от качествено ново естество, а именно ДЗИ да остане предпочитания застраховател на масовия клиент в България. Същевременно ДЗИ ще трябва да продължи да бъде пълноценен участник в международния застрахователен бизнес. Политиката, на която залага ДЗИ, за привличане на корпоративните си клиенти(български или чуждестранни), ще бъде както винаги гарантирано обслужване по най-добрите съществуващи професионални стандарти.

Автомобилното застраховане заема водещо място по премиен приход сред браншовете от Общо застраховане. По доброволната застраховка Автокаско ръстът е на много задоволително равнище.

По задължителната застраховка “Гражданска отговорностсе наблюдава незначително увеличение, което до голяма степен се дължи на изострената конкуренция.

Както се забелязва Автомобилното застраховане държи един относително голям дял от Общото застраховане-около 70%, и поради факта, че пазара предлага развитие на Автомобилното застраховане ,“ДЗИ ОЗ”АД ще продължи да запазва лидерските си позиции в Автомобилното застраховане и за в бъдеще.

Дали “ДЗИ- ОЗ” ще запази лидерското място и през 2008 г. можем да разберем едва когато годината приключи и компаниите изготвят своите финансови отчети. Несъмнено придобиването на близо 80 % от KBC ще засили конкурентните му позиции и ще увеличи разнообразието на предлаганите застрахователни услуги. Независимо от това, според мен, дружеството още дълго време ще бъде водещо, защото името “ДЗИ” означава традиция, сигурност и доверие за голяма част българското население. Единсвеното, което компанията трябва да запази е лоялното отношение към клиентите си, защото то е по-важно от промяната в собственика или в името.


Използвана литература

1. Интернет сайт: www.dzi.bg

2. Застрахованe - проф. Драганов Х.,Форком, 1998г.

3. Методика за определяне дейсвителната стойност на МПС

4. Методика за определяне размера на обезщетенията

5. Баланс на "ДЗИ - 03"АД за 2001 г.

6. Отчет за приходите ио разходите на "ДЗИ - 03"АД за 2001г.

7. Годишен отчет на "ДЗИ - 03"АД за 2000г.

8. Годишен отчет на "ДЗИ - 03"АД за 1999г.

8.Годишен отчет на "ДЗИ - 03"АД за 1998г.

9. Годишен отчет на "ДЗИ - 03"АД за 2005г

10. Общи условия на застраховка "Автокаско"

11. Общи условия на застраховка "Гражданска отговорност на собствениците, ползвателите, държателите и водачите на моторни превозни средства за чужбина" ("Зелена карта")

12. Офертен каталог

13. Интернет


Коментари на клиенти:

Все още няма коментари за този материал.
Моля, влезте в системата с потебителско име и парола, за да оставите коментар.


За сайта

Кой е онлайн

В момента има 1603 посетителя и 58 потребителя в сайта

Намерете ни в Facebook


© 2010 znanieto.net Всички права запазени.
znanieto.net избра за свой хостинг партньор Viscomp.bg

Изграден с помощта на Joomla!.