Търсачка

Категории

Археология, История Аграрни науки Биология, Екология География, Геология Европейска интеграция Етнология, Фолклор Журналистика Икономика    Финанси, Банки    Маркетинг    Мениджмънт    Туризъм    Счетоводство    Международни Отношения (МИО)    Човешки ресурси, Икономика на труда    Макроикономика    Публична администрация    Реклама и PR    Планиране и прогнозиране    Бизнес комуникации и кореспонденция    Социални дейности    Търговия    Стопанска дейност на фирмата, Микроикономика    Агробизнес    Производство, технологии    Транспорт, Логистика    Застрахователно дело Информатика, ИТ Изобразително изкуство Литература Математика Отбрана, Полиция Право Психология Педагогика Политология, Политика Религия Социология Технически науки Физика Философия Чужди езици Горско стопанство Хранителни технологии Съобщения
Банер

Дипломни Икономика Туризъм Индия - страна на географски контрасти и туристически потенциал


Дипломна работа, 93 стандартни страници, има съдържание, липсва литература
Цена: 2.40лв.
Безплатно
Спестявате: 100.00%
Задайте въпрос за този материал

Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4

СЪДЪРЖАНИЕ

УВОД

ГЛАВА ПЪРВА. СЪЩНОСТ, ОСОБЕНОСТИ И ЗНАЧЕНИЕ НА ТУРИЗМА. ВИДОВЕ ТУРИЗЪМ

ГЛАВА ВТОРА. ФАКТОРИ И РЕСУРСИ ЗА РАЗВИТИЕ НА ТУРИЗМА

2.1. Фактори за развитието на туризма.

2.2. Туристически ресурси.

2.2.1 Природни ресурси.

2.2.2. Антропогенни ресурси

ГЛАВА ТРЕТА. МАТЕРИАЛНО- ТЕХНИЧЕСКА БАЗА НА ТУРИЗМА В ИНДИЯ

ГЛАВА ЧЕТВЪРТА. РАЗВИТИЕ НА ТУРИЗМА В ИНДИЯ

4.1. Активен международен туризъм

4.2. Пасивен международен туризъм

4.3. Вътрешен туризъм.

ГЛАВА ПЕТА. ТЕРИТОРИАЛНА СТРУКТУРА НА ТУРИЗМА В ИНДИЯ

ГЛАВА ШЕСТА. ОСНОВНИ ПРОБЛЕМИ И ТЕНДЕНЦИИ В РАЗВИТИЕТО НА ТУРИЗМА В ИНДИЯ


УВОД

Официалното название на страната Индия, произлиза от древно персийската дума синдху — историческото название на река Инд. Конституцията на Индия признава официалното използване и на названието Бхарат, което произлиза от санскритското име на древно индийски цар, чиято история е описана в епоса Махабхарата. Третото име Хиндустан се използва за название на страната по времето на Империята на Великите монголи, но не се ползва с официален статут.

Индия - огромна и относително изолирана страна е създала у хората чувство за самодостатъчност, затова Индия рядко е предприемала завоевания извън своите граници. Нейните завоевания винаги са били в сферата на религията и културата. Противно на това нейната плодородна земя и огромни богатства винаги са привличали завоеватели отвън, а тя ги е приемала отначало естествено с дължимата съпротива, а после ги е абсорбирала, обогатявайки своята култура. Онези, които в древността и средновековието са успявали да я завладеят за по-дълго време, не са могли да я считат за провинция, а са я приемали като своя нова родина. Както може би никъде другаде в такава степен, победителите са се оказвали победени, а истинският победител е била отново индийската култура.

Никъде другаде в света толкова много раси и култури не са се срещнали и взаимно проникнали в течение на времето, както в Индия. Затова днес е трудно да се установи приносът на всяка една от тях. Ако е вярно обаче, че хората се отнасят избирателно към идеите и културните богатства, трябва да приемем, че от всички тях е възприето действително най-ценното и жизненото, онова, което е могло да се затвърди през вековете. Ето защо една от най-привлекателните черти на индийската култура днес е нейната непреходна мъдрост и поучителност. Интереса на туриста към Индия е голям, някои искат да усетят бедността и мизерията, които са като нюанс към останалите причини. Религиите в Индия са като щрих към общата картина- различни и многоцветни, а историята й не е като платно, а може би резба, която постоянно се променя.


ГЛАВА ПЪРВА

СЪЩНОСТ, ОСОБЕНОСТИ И ЗНАЧЕНИЕ НА ТУРИЗМА. ВИДОВЕ ТУРИЗЪМ

История на Индия

Още от създаването на държавата през 1947г. Индия не може да бъде разглеждана като единна държава. Преди това става дума по-скоро за една култура. Областта под формата на полуостров, или субконтинент, е дълго време откъсната от другите народи. Това се дължи на това, че естествените граници на областта се образуват на север от огромни планински върхове, най-известният сред тях Хималай, на юг Арабско море и Бенгалският залив.

Едва когато арабски мореплаватели и търговци откриват днешна Индия около 1000г. след Христа, настъпват съществени промени. С новопристигналите араби в районите на днешна Индия се разпространява исляма. Стига се до трайно ислямско присъствие в страната. Основават се султанати, укрепва се ислямското господство и се създават големите царства, които просъществуват чак до 18 век. След това възниква нестабилен съюз от държави. Под мюсулманско господство индусите успяват да съхранят религията си. В края на мюсулманското господство само около една пета от населението изповядва мюсулманска религия.

Но още от 1498 - когато Васко да Гама открива морският път към Индия - християнските европейци нахлуват в Индия. Преднина имат португалците. През 17 век британски "Източно-индийски търговски компании" се установяват в пристанищни градове в Индия, например в Мадрас, Калкута и Бомбай. Постепенно те се опитват да наложат контрол над цялата страна и слагат началото на военното завладяване на Индия. Тъй като британците не могат лесно да подчинят тази огромна страна (около 3,3 милиона km2) с многобройното й население (около 200 милиона) на британско централно управление, те оставят териториалното деление така, както са го заварили. Господарите на отделните области са подчинени на британско господство. Думата в Индия са имали британските генерали, които са били подчинени на короната, или на британското правителство. Съществуващата феодална система и системата на кастите британците също оставят недокоснати, защото и двете системи поделяли индийците на групи, което е образувало пречка за обединението на индийците срещу британците и оказването на съпротива. През 1858г. все пак се стига до въстание, което е потушено. През същата година британският генерален гувернатор става вице-крал. Индийците реагират през 1885г. със създаването на Индийският Национален Конгрес, който има за цел постигането на независимостта на Индия - много преди Ганди да започне своята борба. Това обединение е толерирано от британците, тъй като е било ясно, че мюсулмани и индуси не могат да се обединят. По-късно Националният Конгрес се превръща във водещата партия в Индия.

 

 

-------------------------------------------------------------------------------

 

 

 Коментари на клиенти:

Все още няма коментари за този материал.
Моля, влезте в системата с потебителско име и парола, за да оставите коментар.


За сайта

Кой е онлайн

В момента има 1284 посетителя и 93 потребителя в сайта

Намерете ни в Facebook


© 2010 znanieto.net Всички права запазени.
znanieto.net избра за свой хостинг партньор Viscomp.bg

Изграден с помощта на Joomla!.