Търсачка

Категории

Археология, История Аграрни науки Биология, Екология География, Геология Европейска интеграция Етнология, Фолклор Журналистика Икономика    Финанси, Банки    Маркетинг    Мениджмънт    Туризъм    Счетоводство    Международни Отношения (МИО)    Човешки ресурси, Икономика на труда    Макроикономика    Публична администрация    Реклама и PR    Планиране и прогнозиране    Бизнес комуникации и кореспонденция    Социални дейности    Търговия    Стопанска дейност на фирмата, Микроикономика    Агробизнес    Производство, технологии    Транспорт, Логистика    Застрахователно дело Информатика, ИТ Изобразително изкуство Литература Математика Отбрана, Полиция Право Психология Педагогика Политология, Политика Религия Социология Технически науки Физика Философия Чужди езици Горско стопанство Хранителни технологии Съобщения
Банер

Дипломни Икономика Макроикономика Макроикономическа нестабилност и инфлация в Русия


Дипломна работа, 48 стандартни страници, съдържа таблици, формули, 1 схема, има апарат
Цена: 4.80лв.
Безплатно
Спестявате: 100.00%
Задайте въпрос за този материал

Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:"Table Normal"; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-parent:""; mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt; mso-para-margin:0cm; mso-para-margin-bottom:.0001pt; mso-pagination:widow-orphan; font-size:10.0pt; font-family:"Times New Roman"; mso-ansi-language:#0400; mso-fareast-language:#0400; mso-bidi-language:#0400;}

Съдържание

 

1. Същност, причини, форми на инфлацията. Нива и основни видове инфлация. 5

1.1 Основни причини за инфлационно покачване на цените. 5

1.2 Алтернативни концепции за инфлацията. 8

1) Инфлация на търсенето. 8

2) Инфлация на издръжките. 9

1.3 Нива на инфлация. 12

1. Пълзяща инфлация. 12

2. Галопираща инфлация. 12

3.Хиперинфлация. 12

1.4 Причини и специфика на инфлацията в Русия в преходната икономика. 17

2. Социално-икономическите последствия от инфлацията. 22

3. Антиинфлационна политика на държавата. 27

3.1 Основни подходи на антиинфлационата политика. 29

3.2 Варианти и контури на руската антиинфлационна политика в перспектива. 31

Заключение. 40

Списък на използваната литература: 42


Увод

В света почти няма страни, където във втората половина на XX в. да не е съществувала инфлация. Тя се появява, за да замени предходната болест на пазарната икономика, която явно започва да отслабва - замества цикличната криза. Инфлацията е характерна за паричния оборот: Русия – от 1769 до 1895 г. (с изключение на периода от 1843 - 1853 г.); САЩ - в периода на войната за независимост от 1775 - 1783 г. и гражданската война в периода от 1861 - 1865 г.; Англия - по време на войната с Наполеон в началото на XIX в.; Франция - в периода на Френската революция от 1789 - 1791 г. Особено високи темпове инфлацията достига в Германия след първата световна война, когато през есента на 1923 г. паричната маса в оборот достигнала 496 квинтилиона марки, а паричната единица се обезценила в трилиони пъти.

Посочените исторически примери доказват, че инфлацията не е породена от съвременността, а е имала място и в миналото.

За съвременната инфлация са присъщи ред отличителни особености: ако по-рано инфлацията е имала локален характер, то сега той е повсеместен, всеобхващащ; ако по-рано тя е обхващала по-голям или по-малък период, т.е. имала е периодичен характер, то сега характера й е хроничен; съвременната инфлация се намира под въздействие не само на паричните, но и на непаричните фактори.

Следователно, съвременната инфлацията изпитва върху си въздействието на много фактори.

Какво е тогава инфлацията? Как икономическото явление инфлация съществува вече продължително време. Това понятие е възможно да е възникне едновременно с възникването на парите, с оборота на които тя е неразделно свързана. Непосредствено термина инфлация се е появил в Северна Америка в периода на гражданската война през 1861-1865 г. и обозначавал процеса на увеличаване на оборота на банкнотите.

Този термин се е употребявал също и в Англия и Франция. Обаче широко разпространение в икономическата литература термина инфлация е получил едва след Първата Световна война, а в руската литература едва в средата на 20-те години.

Най-общо и традиционно е определението за инфлация формулирано по следния начин: Инфлацията - е процес на препълване на каналите за оборот на паричната маса свръх потребностите на стокооборота, което предизвиква обезценяване на паричните единици и ръст на стоковите цени.

Обаче такова определение не може да се счита за пълно. Инфлацията, независимо от това, че се проявява в покачване на цените, е също така сложно и социално-икомическо явление, породено от диспропорциите във възпроизводството в различните сфери на пазарното стопанство, и е една от най-острите проблеми на съвременната икономика в много страни по света.

И така, проява на инфлация е повишаването на цените, което е възникнало във връзка с продължителното неравновесие на повечето пазари в полза на търсенето, т.е. това е дисбаланс между съвкупното търсене и съвкупното предлагане. Не трябва да се забравя и това, че ръста на цените може да бъде свързан и с отсъствието на равновесие между търсенето и предлагането, такова повишаване на цените на някой отделен стоков пазар - не е инфлация. Инфлацията се проявява в повишението на общото ниво на цените в страната. Да карат цените да се повишават могат и конкретни икономически обстоятелства. Независимо от състоянието на паричната сфера стоковите цени могат да нараснат в следствие на измененията в динамиката на производителността на труда, цикличните и сезонни колебания, структурните размествания в системата на възпроизводство, монополизация на пазара, държавно регулиране на икономиката, въвеждане на нови данъци, девалвация и ревалвация на паричните единици, изменения в конюнктурата на пазара, въздействие на външноикономическите връзки, стихийни бедствия. Така, например, енергетичната криза през 70 г. е повлияла на общото увеличение на цените: общото ниво на цените се е повишило през 1973 г. със 7%, а през 1979 г. - със 9%.

За разглеждане на същността на инфлацията и методите за борба с нея, в това число и имайки в предвид особеностите на протичането й в Русия, ни предстои да се спрем върху изучаването на действителните инфлационни причини за ръст на цените.

 

 

-----------------------------------------------------------

 

 

Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:"Table Normal"; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-parent:""; mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt; mso-para-margin:0cm; mso-para-margin-bottom:.0001pt; mso-pagination:widow-orphan; font-size:10.0pt; font-family:"Times New Roman"; mso-ansi-language:#0400; mso-fareast-language:#0400; mso-bidi-language:#0400;}

Заключение

По този начин, от изложеното по – горе се вижда, че инфлацията - е сложен многопрофилен процес, нанасящ сериозни вреди на икономиката на страната и на населението й. Инфлацията в днешно време в една или друга степен обхваща практически всички страни по света. Борбата с нея с цел намаляването и изисква големи усилия и материални загуби.

Последните събития на финансовия пазар в Русия, чийто резултат е ръста на курса на долара, замразяването на дълга по държавните краткосрочни задължения, девалвация на рублата, и като следствие - ръст на цените и обезценяване на спестяванията, което означава ново покачване на инфлацията, показват, че продължителните опити на руското Правителство да удържа инфлацията на ниско ниво и да задържи курса на рублата не са постигнали необходимия успех. Причините за кризата са заложени много по - рано, и тя е предопределила процеса за развитие на ориентацията в икономиката на Русия, последните залагания в която се базират върху експорта на суровинни ресурси, а също така и на особеностите в развитието и действието на банковата система, и общия спад на промишлеността Опитвайки се да защити стойността на рублата, опирайки се на показателя за стабилност и управляемост на икономиката, при това без да се предприемат действени мерки по поддържането и развитието на промишлеността на страната, Руското правителство в крайна сметка харчело повече, отколкото можело да си позволи. Световната финансова криза, падането на цените на нефт (чийто експорт носел достатъчни суми в валута, които се насочвали за поддържане на рублата) довели до това, че Централната банка на Русия загубила ресурсите за поддържане на валутния коридор, търговките банки потръпнали от тежестта на безпрецедентните загуби в търговията с валутните дългове на Русия, а инвеститорите устроили окончателна обструкция на рублевите задължения на Русия, и от руския пазар се отдръпнали всички нерезиденти, изземвайки своите парични влогове. В резултат правителството трябвало да предаде своите финансови граници.

И сега, след последните събития, както никога остро стои проблемът с предотвратяването на нови скокове на инфлация, което е пряко свързано с провеждането на неотложни мерки за преодоляване на кризата, и последиците от нея, стабилизиране на икономиката на Русия като цяло, стабилизиране на финансовата и система, ръста и развитието на промишлеността Подходи за решаване на тази задача се предлагат не малко от различни икономисти. Но сложността на решението се състои в избора на програма за по-нататъшното развитие на икономиката на страната и съответните лостове и мерки за преодоляване на кризата са в това, че те са тясно взаимосвързани с политическия курс на страната: развитие по пазарен курс или път към държавно регулиране на икономиката. Оценка на предприетите действия ще дадат времето, и един от основните показатели по оценката на ефективността на проведените мерки ще е намаляването на нивото на инфлация.


Списък на използваната литература

Документални източници

1. Правителство на Руската Федерация. Постановление от 18 януари 1993 г. №23 “За по - нататъшните мерки за държавно регулиране на инфлационните процеси и частично изменение на постановлението на Правителството на РФ от 31.01.92 №1041 “За държавното регулиране на цените за отделните видове продукция и стоки” ( в ред. Постановление на Правителството на РФ от 26.06.95 №600).

2. Президента на Руската Федерация. Указ от 3 юни 1993г. “За някои мерки за сдържане на инфлацията”.

3. Държавен комитет по статистика. Постановление от 29 юни 1995 г. № 79 “За утвърждаване на “Положението за реда на наблюдение и изменение на цените и тарифите на стоките и услугите, определяне на индекса на потребителските цени”.

Литература

4. Белоусови. Инфлация: фактори, механизъм, стратегия за преодоляване //Икономист: 1996г,

5. Видяпин В.И., Журавлева Г.П. Обща икономическа теория.//М: 1995.

6. Жуков Г.Ф. Обща теория на парите и кредита.//М: 1995.

7. Медведев А.В. Пътища за финансова стабилизация. //Пари и кредит:2000, N 7, С.50.

8. Лившиц А. Въвеждане в пазарната икономика.//М: 1991

9. Лившиц А.Я., Никулина И.Н. Въвеждане в пазарната икономика.//М: 2001.

10. Курс по икономическа теория под. ред. Чепурин М.Н., Киселева А.В.//Киров:1993

11. Самуелсън П.А. Икономика. //М: 1993.

12. Теория на преходната икономика под ред. Герасименко В.В.// МГУ:2001

13. Чекурин М.Н., Киселева Е.А. Курс по икономическа теория.// Киров, 1994.

Периодични издания

14. "Основни насоки на единната държавна парично-кредитна политика за 1997 г." //Пари и кредит: 1996, N 12, С.3.

15. Списание "Пари и кредит": 1995, N 8.

16. Списание "Въпроси на икономиката": 1996, N 2.

17. Списание "Икономист". 1996: N 9, С.8.

18. Списание "Пари", 1998: 14 септември, С.16.

19. Списание "Пари", 1998: 30 септември, С 31.

20. Вестник "Комерсант-daily", 1998: 1 октомври, С 3.


Коментари на клиенти:

Все още няма коментари за този материал.
Моля, влезте в системата с потебителско име и парола, за да оставите коментар.


За сайта

Кой е онлайн

В момента има 2142 посетителя и 66 потребителя в сайта

Намерете ни в Facebook


© 2010 znanieto.net Всички права запазени.
znanieto.net избра за свой хостинг партньор Viscomp.bg

Изграден с помощта на Joomla!.