Търсачка

Категории

Археология, История Аграрни науки Биология, Екология География, Геология Европейска интеграция Етнология, Фолклор Журналистика Икономика    Финанси, Банки    Маркетинг    Мениджмънт    Туризъм    Счетоводство    Международни Отношения (МИО)    Човешки ресурси, Икономика на труда    Макроикономика    Публична администрация    Реклама и PR    Планиране и прогнозиране    Бизнес комуникации и кореспонденция    Социални дейности    Търговия    Стопанска дейност на фирмата, Микроикономика    Агробизнес    Производство, технологии    Транспорт, Логистика    Застрахователно дело Информатика, ИТ Изобразително изкуство Литература Математика Отбрана, Полиция Право Психология Педагогика Политология, Политика Религия Социология Технически науки Физика Философия Чужди езици Горско стопанство Хранителни технологии Съобщения
Банер

Дипломни Икономика Маркетинг Усъвършенстване на маркетинговата дейност на фирма “Нитекс” АД


Дипломна работа, 93 стандартни страници, съдържа таблици, съдържа таблици, формули, схеми, има апарат
Цена: 4.80лв.
Безплатно
Спестявате: 100.00%
Задайте въпрос за този материал

Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:"Table Normal"; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-parent:""; mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt; mso-para-margin:0cm; mso-para-margin-bottom:.0001pt; mso-pagination:widow-orphan; font-size:10.0pt; font-family:"Times New Roman"; mso-ansi-language:#0400; mso-fareast-language:#0400; mso-bidi-language:#0400;}

Резюме

Целта на настоящата дипломна работа е Усъвършенстване маркетинговата дейност на фирма “Нитекс” АД - Доспат с основен предмет на дейност - производство на детско, дамско и мъжко облекло, чрез която да се утвърди търговската марка “Choise“ на Българския пазар, да се популяризират продуктите, да се увеличи обема на продажбите.

Съвременният маркетинг – изисква доста повече от това да създаде добър продукт, да му се определи предварително цена, да се осигури достъпност за целевите потребности. Фирмите са длъжни да осъществяват и развиват комуникации със своите клиенти.

Маркетинговите комуникации директни или недиректно помагат на фирмата да предусети тенденциите на пазара. По този начин тя финансови ресурси, които могат да се използват за развитието на нови продукти. Новият продукт позволява на фирмата по добре да задоволява бързо-променящите се потребности на потребителите.

Решаването на трудностите в Нашата пазарна икономика зависят много от усъвършенстването и развитието на маркетинговите дейности. Те помагат да се получат по-големи печалби, което е важно не само за оцеляването на организацията, но и за крайното оцеляване на икономиката като цяло.


Глава I

1.Същност и обхват на фирмения маркетинг

“Маркетингът е функция на управлението, която организира и насочва всички стопански дейности, включени в оценката и превръщането на покупателната сила на потребителя в ефективно търсене за специфичен продукт или услуга, както и тези дейности, свързани с придвижването на продукта или услугата да крайния потребител или консуматор, така че да бъде постигната поставената пред фирмата цел – печалба или други поставени цели...” /Британски институт по маркетинг/

Същността на маркетинга е да даде отговор на въпросите:

-какво да произвежда;

-какви да бъдат характеристиките на стоките и услугите, за да са продаваеми на конкретния пазар;

-кога се произвежда;

-при какви разходи по производството и реализацията фирмата ще спечели на даден пазар;

-какви специфични изисквания имат различните пазари, групи потребители към произвежданата стока или услуга?

Следователно потребността от маркетинг възниква едва, когато е на лице някаква неопределеност:

-не е известен броя на реалните и потенциалните потребители;

-не е ясно какви са техните потребности и от какво произтичат, т.е. не е ясно точно за какво ще се използват те съответния продукт;

-какви са предпочитанията на потребителя и от какво се определят те;

-как да се повлияе на потребителя в процеса на вземане на решения за покупка;

-каква цена е готов да заплати потребителят в замяна на предлаганите стоки и услуги.

За да може една фирма да отговори правилно на въпросите е необходимо тя да избере и правилната философия, която да направлява маркетинговите и усилия.

Съществуват пет концепции, съобразно които организациите провеждат своята маркетингова дейност.

Концепция за производство

Това е най-старата концепция за организация на маркетинговата дейност. Според нея потребителите одобряват онези продукти, които са широко разпространени и са на ниска цена. Мениджърите на организации, ориентирани към производство се концентрират върху постигане на широка производствена ефективност и широка дистрибуторска мрежа.

Допускането, че потребителите се интересуват най-вече от ниската цена и достъпност на стоката, е вярно поне в три случая:

-при ниски доходи на основна част от реалните и потенциални потребители;

-когато обема на търсене надхвърля обема на предлагане;

-при големи производствени разходи;

Концепция за продукта

Тази концепция предполага, че потребителите ще са настроени благоприятно към стоката, почти винаги ще приветстват високото качество, новостта, допълнителните функции, които предлага продукта. За нейното прилагане е необходимо да са налице следните предпоставки:

-фирмата концентрира вниманието си върху производството на стоки с високо качество и умерени цени;

-потребителите са заинтересовани от покупка на тези стоки;

-потребителите знаят за наличието на изделия аналози;

-потребителите осъществяват избора си чрез сравнение с качеството и цените на изделията аналози.

Концепция за продажбите

Тя предполага,че потребителите ще купуват само в случай, че се прилагат съответните търговски техники и реклама.

Условията за прилагането и са следните:

-главната цел на фирмата е достигане на определен обем продажби;

-потребителите няма да купуват стоката в желания обем без определено въздействие;

-потребителите могат да бъдат заставени с помощта на различни методи за стимулиране на продажбите.

Концепция на маркетинга

Тази концепция се основава на определянето на потребностите и рекламните оценки на потребителите за асортимента и качеството на стоките и признава необходимостта да се приспособят производството и пласмента към тези потребности.

Маркетинговата концепция се разграничава от другите по-организиране на маркетинговите дейности:

-Фирмата вижда своята задача в удовлетворяване продажбите на определена група потребители.

-Фирмата си дава сметка за това, че удовлетворяването на тези потребности изисква провеждането на цял комплекс маркетингови изследвания за тяхното откриване и изясняване.

-Маркетинговата дейност на фирмата непрекъснато се контролира и анализира.

-Фирмата е уверена, че резултат от дейността по удовлетворяване на търсенето ще бъде повторната покупка на продукцията и благоприятното обществено мнение.

Социална маркетингова концепция

Концепцията на социално-етичния маркетинг предполага постигане на целите на фирмата с отчитане и удовлетворяване на потребностите както на отделния потребител, така и на обществото като цяло.

Главния въпрос, вълнуващ общественото мнение във връзка с традиционната маркетингова концепция, е всъщност не съмнението в практическата и полза, а в законността и морала.

За прилагането на социално-етичния маркетинг като концепция са характерни следните задължителни елементи:

-Основната цел на фирмата е удовлетворяване на разумните потребности на потребителите в съответствие с интересите на обществото.

-Фирмата се отказва от продажбата на такива стоки, които противоречат на интересите на потребителите.

-Фирмата постоянно търси нови стоки, напълно удовлетворяващи търсенето и потребностите на клиентите, или усъвършенства съществуващите в такава посока.

Концепцията на социално-етичния маркетинг се различава от маркетинговата концепция по това, че нейната цел е осигуряването на дълговременно благополучие на отделния потребител и цялото общество.

Управление на маркетинга в съвременната фирма

Маркетинг е процесът на управление, който е отговорен за установяване, предвиждане и задоволяване на изискванията на купувача. Процес, който гарантира, че компанията получава приходите, от които тя се нуждае, за да постигне своите предварително набелязани цели по-отношение на печалбата. Мениджмънтът на маркетингът във фирмата представлява анализ, планиране, прилагане и контрол на програми, проектирани, за да създават, изграждат и подържат изгодна размяна и взаимни връзки с определени пазари със задачата да се постигнат целите на организацията.

Маркетингът като обособена част засяга живота не само на всеки от нас, но и бъдещето развитие на фирмата. Процес в хода на, който се разработват и предоставят на разположение на хората стоки и услуги осигуряващи определено равнище на живот. Вид човешка дейност насочена към удовлетворяване на нуждите и потребностите, чрез размяна. Началната точка на маркетинга лежи в човешките потребности и желания, които се трансформират в търсене на продукти от хора, които могат и ще платят за тях, вярвайки че тези продукти имат стойност и ще осигурят нужното удовлетворение.

Управлението на маркетинга във фирмата се извършва сред една икономическа, социална и политическа околна среда, която обхваща дейности като предварително проучване, на търсенето, предлагането и цените, организация на производството, организация на продажбите и реклама. Всеки занимаващ се с маркетинг трябва да умее да въздейства върху равнището, времето и характера на търсенето, доколкото това търсене може да съвпада това, което желае производителя. И затова един от законите на маркетинга е “Произвеждай само това, което може да продадеш, отколкото да се мъчиш да продадеш това, което си произвел”.

Маркетингът е функция на управлението, която организира и насочва всички дейности включени в оценката и превръщането на покупателната сила на потребителя в ефективно търсене на специфичен продукт или услуга, както и тези дейности свързани с придвижването на продукцията до крайния потребител, така че да бъде постигната поставената пред фирмата цел – печалба.

В теорията и практиката маркетингът можем да го разглеждаме като:

-система от организационно-управленски функции във фирмата свързани с производството и реализацията на стоките и услугите;

- организация на пласментната дейност във фирмата;

-философска система за пазарно управление на производството и фирмата, т.е. като философия на бизнеса;

-интегрирана и ориентирана към потребителя печалба и философия на бизнеса;

-концепция и управленски подход съгласно, който цялостният възпроизводствен процес на фирмата се осъществява в съответствие с изискванията на пазара, в съответствие с познатите или изкуствено създадени потребности. Като концепция се основава и развива върху фундаментални бази от знания – обща икономическа теория, статистика, социология, психология, теория на управлението и др.

Като управленски подход, маркетингът не е просто набор от инструменти за управление на фирмата, а съвкупност от дейности които обхващат целия процес на привеждане на ресурсите на фирмата, в съответствие с изискванията на пазара с цел да бъде решен проблема на потребителя – задоволяване на определена потребност и проблема на фирмата – печалбата. При това взаимодействие ключовите елементи са потребителите, които стоят в началото и на изхода на системата, а също и фирмата като система на управление.

1.1Същност и обхват на фирмения маркетингов микс

Жизнено необходим елемент за всяка маркетингова стратегия са маркетинговия микс. Първоначално компонентите са били обяснени от проф. Нийл Бордън от Харвардския университет през 1904г. Той е описал 20 ключови фактора в маркетинговата програма. С течение на времето тези 20 фактори са били обединени в четири глави. Принципно те са разделени на продукция, цена, промоция, дистрибуция.

1.1.1Продукт

Продукт е всяко нещо, изгодно или неизгодно, което човек получава в размяна. Съвкупност от материални и нематериални свойства, включващи функционалност, социални и психологически полезности и блага. Продукт може да бъде идеята, услугата, стоката или всяка комбинация от тях. Продуктите попадат в една от двете основни категории в зависимост от намеренията на купувачите. Продуктите , купени за удовлетворяване на лични и семейни потребности, са потребителски стоки. Тези, които се купуват за употреба в дейността на фирмите или за производство на други продукти са индустриални стоки.

След като продуктът се класифицира като потребителски или индустриален, той може да се категоризира по-нататък да се разглеждат характеристиките на тези субкатегории и да се изследват маркетинговите дейности, свързани с някой от тях.

Класификация на продуктите

Потребителски продукт

Най-широко използваният подход за класифициране на потребителските стоки разчета на общите характеристики на поведение на потребителите при покупка. Според него продуктите биват четири категории:

-Удобни продукти – те са относително не скъпи, често купувани неща, за които купувачите искат да изразходват минимално покупателно усилие /хляб, бензин, вестници и др./. А купувача губи малко време за планиране на удобната вещ или за сравняване на личните търговски марки или продавачи.

-Шопинг продукти – те са неща, за които купувачите желаят да изразходват повече усилия за планиране и извършване на покупката. Пример за шопинг продукти са електроуредите, мебелите, велосипедите и др.

-Специални продукти – те притежават една или повече уникални характеристики и много от купувачите желаят да положат значителни усилия, за да ги получат. Купувачите на практика планират покупката на специалните продукти: те знаят точно какво искат и няма да приемат заместител.

-Не търсени продукти – те се купуват поради внезапен проблем, който трябва да се реши, или когато се използва агресивно предаване за постигане на продажба, която при други условия не би станала.

Индустриални продукти

Индустриалните продукти обикновено се купуват на основата на целите на организацията. Обикновено функционалните аспекти на продукта са по-важни от психологичните възнаграждения свързани понякога с потребителските продукти. Можем да ги класифицираме в седем категории:

-Суровини – те са основни материали, които на практика стават част от физическия продукт.

-Основно оборудване – то включва големи оръдия на труда и машини, използвани за производствени цели /стругове, кранове, мотокари и др./. Обикновено основното оборудване е скъпо и е предназначено за употреба в производствения процес за дълго време. Тъй като основното оборудване е много скъпо, решенията за покупката се взема от висшето ръководство. Добре е доставчиците на такова оборудване да предоставят и различни услуги /инсталиране, обучение, ремонт и поддръжка /.

-Допълнително оборудване – използва се в производството или дейността на администрацията /компютри, калкулатори и др./.

-Компонентни части – те стават част от физическия продукт и са или завършени изделия, готови за монтаж, или продукти, които се нуждаят от малка доработка преди монтажа.

-Материали за обработка – те се използват директно в производството на други продукти.

-Консумативни доставки – те улесняват производството и функционирането, без да става част от крайния продукт (хартия, моливи, масла и др.).

-Индустриални услуги – те са не материални продукти, които много организации използват в своята дейност, включително финансови услуги, юридически услуги, услуги за маркетингово проучване и пр.

Търговска марка

Търговската марка е име, термин, символ, дизайн или комбинация, която идентифицира продуктите на производителя и ги отличава от продуктите на конкуренцията. За потребителите търговската марка е толкова важна, колкото самия продукт.

 

 

-----------------------------------------------------------------

 

 

Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:"Table Normal"; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-parent:""; mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt; mso-para-margin:0cm; mso-para-margin-bottom:.0001pt; mso-pagination:widow-orphan; font-size:10.0pt; font-family:"Times New Roman"; mso-ansi-language:#0400; mso-fareast-language:#0400; mso-bidi-language:#0400;}

Заключение

Бързо променящите се условия налагат фирмите много внимателно да проучат своите дейности. Като трябва да обърнат по голямо внимание на продуктовите асортименти и своята маркетингова дейност. Производството и търсенето на стоки и услуги в миналото не е непременно причина за производството и предлагането на тези стоки в бъдеще. Пазарът непрекъснато се променя и развива и фирмата трябва да е наясно с промените ако иска да оцелее.

Заедно с получаването на данни за потребителския профил на фирмата е важно да се открие и какви клиенти са загубени от фирмата и по какви причини.

Трябва да се направи пазарно прогнозиране, което представлява трудност за всяка фирма, защото съдържа разчети за бъдещето, които не могат да се направят с голяма степен на сигурност, но въпреки това прогнозирането е изключително важно, защото решението какво да се произвежда и какви инвестиции да се направят се основава на очакванията за продажби.

Значението на маркетинга е голямо и за това е необходимо на маркетинговия отдел да се даде специален статут. Производството е важно, но ако фирмата не може да продаде продукта, няма смисъл да го произвежда.

Фирма “Нитекс” АД нямат обособени маркетингови структури и е необходимо хората, които се занимават с тази дейност да обърнат внимание на този факт. Въпреки липсата на специален маркетингов отдел фирмата е успяла да създаде добри външни и вътрешнотърговски контакти, с които успява да постигне достъп до клиентите и узнаване на техните изисквания.

Достъпа до пазарите, разходите за труд, образование и умение, инфраструктурата, данъчното законодателство, услугите и много други фактори имат значение за създаването на предимства или недостатъци при сравняването на един производител или търговец с друг. Трябва да се опитват предимствата да се максимизират, а недостатъците да се минимизират.

Ключът към успеха до голяма степен е създаването на маркетингов отдел, който да създаде по-добри контакти с фирми, пазари и клиенти.

В момента продукцията на “Нитекс” АД са търсени и добре приети от българските и чужди потребители, но не трябва да се забравя, че репутацията се гради върху производството на продукти с подходящо качество, количество и в подходящо време.

Доброто име е много силен фактор, който укрепва бизнес отношенията, то може да се изгради само с течение на времето и е отражение на успешни търговски отношения и взаимно доверие между две страни – клиент и производител. Много често за конкуренцията е изключително трудно да се проникне там, отношениятя се градят на доброто име и репутация на фирмата. 

----------------------------------------------------

Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:"Table Normal"; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-parent:""; mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt; mso-para-margin:0cm; mso-para-margin-bottom:.0001pt; mso-pagination:widow-orphan; font-size:10.0pt; font-family:"Times New Roman"; mso-ansi-language:#0400; mso-fareast-language:#0400; mso-bidi-language:#0400;}

Съдържание

Резюме ……………………………………………………...………1

Глава I ………………………………………………………………2

1.Същност и обхват на фирмения маркетинг … ……………. 2

1.1. Същност и обхват на маркетингов микс ………… ……….6

1.1.1. Продукт ………………………………………………… …....6

1.1.2. Ценова политика ………………………………..…… …...12

1.1.3. Дистрибуция ………………………………………… ….....14

1.1.4. Промоция ……………………………………………. .…....16

2. Маркетингов инструментариум ………..……………… ……18

2.1. Маркетингова стратегия ……………………………………18

2.1.1. Базисни стратегии (модел на Портър) ……………… ..19

2.1.2. Интензивно развитие………………………………………21

2.1.3. Интегрално (комплексно) развитие……………………..22

2.2. Маркетингова структура…………………………………… 24

2.2.1. Функционална ориентация………………………………..24

2.2.2. Продуктова ориентация…………………………………...25

2.2.3. Пазарна ориентация……………………………………….26

3. Общи характеристики на МИС………………………………..27

3.1. Маркетингова информационна система………………….29

3.2. Маркетингов контрол………………………………… ……36

Глава II ………………………………………………………… …39

1.Анализ на собствеността, правната форма и организационно – управленска структура на фирмата …….39

2. Състояние на макросредата (ПИСТ анализ)……………....40

3. Анализ на маркетинговата ситуация на “Нитекс” АД……..45

3.1. Пазарно сегментиране……………………………………….45

3.1.1. Видове потребители……………………………………….45

3.1.2. Персонални демографски характеристики……...……..46

3.1.3. Ценови пазар на “Нитекс” АД – Доспат…………………46

3.2. Позициониране на продукта……………………… ……...46

3.3. Състояние на продуктовата група…………………… …..47

3.4. Степен на конкуренцията……………………………………48

3.5. Сила на потребителя………………………………………...49

3.6. Състояние на промоцията и рекламата……… ………..49

3.7. Състояние на дистрибуцията………………………………50

3.8. Състояние на пазарите…………………………………….. 53

3.9. Състояние на производствената и управленската система……………………………………………………………..55

3.9.1. Производствена система……………………………...…55

3.9.2. Управленска система……………………………………..57

3.10. Състояние на системата за осигуряване качеството на произвежданите изделия………………………………………..58

4. Силни и слаби страни (SWOT анализ)……………………..59

4.1. Комуникационна политика………………………………….60

4.2. Финансови разчети на “Нитекс” АД – Доспат……………61

4.2.1. Показатели за рентабилност…………………………….61

4.2.2. Показатели за ефективност……………………………...61

5. Анализ на МИС ………………………………………………...62

5.1. Оценка на информационните нужди……………………..62

5.2. Разпространение на информацията ……………………..62

6. Технология на производството на фирма “Нитекс” АД….63

6.1. Технологично описание на конфекциониране на дамска жилетка…66

Глава III …………………………………………………………....69

1.Основни насоки за подобряване на маркетинговата дейност………..69

1.1. Място на маркетинга във фирмата……………………....69

1.2. По отношение на кадрите………………………………….69

1.2.1. Мотивация на персонала………………………………...70

1.3. По отношение на МИС……………………………………...70

1.4. Цели и мисия на фирма “ Нитекс” АД – Доспат……… ..71


Коментари на клиенти:

Все още няма коментари за този материал.
Моля, влезте в системата с потебителско име и парола, за да оставите коментар.


За сайта

Кой е онлайн

В момента има 883 посетителя и 6 потребителя в сайта

Намерете ни в Facebook


© 2010 znanieto.net Всички права запазени.
znanieto.net избра за свой хостинг партньор Viscomp.bg

Изграден с помощта на Joomla!.