Търсачка

Категории

Археология, История Аграрни науки Биология, Екология География, Геология Европейска интеграция Етнология, Фолклор Журналистика Икономика    Финанси, Банки    Маркетинг    Мениджмънт    Туризъм    Счетоводство    Международни Отношения (МИО)    Човешки ресурси, Икономика на труда    Макроикономика    Публична администрация    Реклама и PR    Планиране и прогнозиране    Бизнес комуникации и кореспонденция    Социални дейности    Търговия    Стопанска дейност на фирмата, Микроикономика    Агробизнес    Производство, технологии    Транспорт, Логистика    Застрахователно дело Информатика, ИТ Изобразително изкуство Литература Математика Отбрана, Полиция Право Психология Педагогика Политология, Политика Религия Социология Технически науки Физика Философия Чужди езици Горско стопанство Хранителни технологии Съобщения
Банер

Дипломни Икономика Туризъм СЪЗДАВАНЕ И УПРАВЛЕНИЕ НА ТУРИСТИЧЕСКА БАЗА В МЕСТНОСТ “БУДЖАКА”, общ СОЗОПОЛ, обл БУРГАС


Дипломна работа, 70 стандартни страници, съдържа снимки, схеми, таблици, 1 диаграма, бележки под линия, има апарат
Цена: 4.80лв.
Безплатно
Спестявате: 100.00%
Задайте въпрос за този материал

Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 st1:*{behavior:url(#ieooui) } /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:"Table Normal"; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-parent:""; mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt; mso-para-margin:0cm; mso-para-margin-bottom:.0001pt; mso-pagination:widow-orphan; font-size:10.0pt; font-family:"Times New Roman"; mso-ansi-language:#0400; mso-fareast-language:#0400; mso-bidi-language:#0400;}

Съдържание

І. Въведение

І.1.Кратко описание на местоположението на Бургаска област и гр.Созопол – природна, географска, историческа, екологична и икономическа справка

1.1.Местоположение и историческа справка на Бургаска област

1.2.Забележителности

1.3.Местоположение и историческа справка на община Созопол

1.4. Местоположение и историческа справка на град Созопол

1.4.1.Релеф

1.4.2.Климат

1.4.3.Водни ресурси

1.4.4.Почви

1.4.5.Флора

1.4.6.Горски фонд

1.4.7.Земеделие

1.4.8.Животновъдство

1.4.9.Икономика

1.4.10.Туризъм

1.4.11.Екология

1.4.12.Култура и изкуство

1.4.13.Инфраструктура

1.4.14.Население

І.2.Същност и значение на селския туризъм

2.1.Обща информация

2.2.Условия

2.3.Потребители

2.4.Конкуренти

2.5.Промоция и реклама

ІІ.Кратко описание на проекта “Създаване и управление на туристическа база в местността Буджака, гр.Созопол

ІІ.1.Организирани маршрути

ІІ.2.Очаквани резултати след изграждане на проекта

ІІ.3.Кратка информация за дейността на фирмата собственик

3.1.Правен статут

3.2.Организация, структура и управление

3.3.Конкуренция

3.4.Пазарна среда


I. Въведение

Хилядолетна България, заемаща само около 2% от територията на Европа изненадва всеки, който я посети съ своята културно и историческо наследство, богатата и сравнително добре запазена от грубото замърсяване и унищожаване от цивилизацията и индустрияна природа, със своите нрави и обичаи, със своята гостоприемност и сблъсъка на двете основни култури – истока и запада. България, като страна разположена на Балканскините където хората се отличават по своя нрав и култура е една етнически толерантна страна, в която може да се види джамия и църква една срещу друга или църква и синегога.

В България съвместно съжителстват – българи, турци, евреи, арменци, цигани и по- малко хора от други националности.

Разположена на основен кръстопът между истока и запада, взела в наследство от двете култури, заграбвана и опожарявана във вековете, народа в тази страна е успял да запази и съхрани за поколенията над 40 000 исторически паметници /7 от които в списъка на ЮНЕСКО за световното културно наследство/, 36 културни резервата, 160 манастира, 330 музея и галерии.

По територията на Българските земи древните обитатели и нашите предшественици са ни завещали в наследство многобройни паметници от различни исторически епохи: праисторически находки, тракийски гробници, обекти от гръцката епоха, римски крепости, исторически паметници от времето на Първото и Второто Българско царство, архитектурни забележителности от епохата на Възраждането - оформили облика на цели градове или на части от тях.

Древните траки обитавали нашите земи са ни завещали великолепните гробници в Казанлък и Свещари, включени в списъка на ЮНЕСКО за световното културно наследство, и още Долината на тракийските царе, която включва около 15 новооткрити гробници.

През последните години траколозите се радваха и на нови, сензационни открития. През 2000 г. бяха разкрити гробницата в с. Старосел, Пловдивско и тракийският дворец до крепостта "Перперек", Кърджалийско.

Наша национална гордост са и паметниците на културата, включени в Списъка на ЮНЕСКО:

- Казанлъшката гробница - /IV - III в.пр.н.е/;

-Тракийската гробница при с. Свещари край Разград - /датирана преди 2300 години/;

- Мадарският конник / нач. на VIII век /;

- Боянската църква със стенописи, датиращи от 1259г.;

- Ивановските скални църкви /край Русе/, / XI - XIV век/;

- Рилският манастир - / X век/;

- Старият град в Несебър;

Манастирите и църквите са съхранили българщината през бурните векове от историята на България. Най - посещаваните манастири днес са - Рилският, Бачковският, Роженският, Троянският, Земенският, Преображенският, Аладжа манастир и др. Около 20 от тях предоставят възможност за пребиваване на поклонници и туристи. Интерес представляват и стотиците църкви, запазили уникални образции на българските иконографски, зографски и дърворезбарски школи, стари ръкописи, църковна утвар и др.

Гостите на страната могат да се запознаят и с традиционни стопански дейности по нашите земи - производство на вино, розово масло и др., да участват в курс по традиционен български занаят - бродерия, плетиво, дърворезба, грънчарство и др., да изучават автентичния български фолклор.

Запознаване с различни занаяти, кратки демонстрации и хобита - курсове се предлагат в Етнографски музеи на открито.

Богат е фолклорният календар на страната, включващ традиционни празници и обичаи, свързани с българския бит и култура, множество народни събори и фестивали.

Изумителното многообразие на багри и форми, на причудливи маски и завладяващ ритъм от стотици звънци и народни инструменти привличат все повече зрители съпричастни на магията на българския фолклор на традиционните народни събори.

Корените на българския дух и характер могат да се открият в българското село, съхранило в най-голяма степен своеобразието на българските традиции. Престоят в българско село дава уникална възможност да се усети и навлезе в един бит, който прокарва мостове между времена и култури.

Атрактивната природна среда, съхранените фолклор, обичаи и занаяти, селищата-архитектурни резервати, традиционната кухня, известното българско гостоприемство правят почивката в българско село все по-предпочитана.

В България вече ясно са очертани два големи района за селски туризъм - Западна и Средна Стара планина, Предбалкана и Родопите, а в последните години и редица села намиращи се не далеч от морските курорти. Традиции в предлагането на селски туризъм вече има в с.Осмар и с.Лозево /Шуменска обл./, с.Аспарухово /Варненска обл., общ. Дългопол/, с.Казичено /общ. Поморие/, с.Малка Верея /общ. Стара Загора/. До момента над 50 села и 30 манастира предлагат настанителна база.

В българското село туристът се приема като гост и може да се почувства като приятел или пътешественик-изследовател. Той може да се идентифицира и живее с местното население, да се включи в селскостопанските дейности, в пешеходни турове, преходи с коне и каруци, в занаятчийски дейности като дървообработване, резбарство, текстил, керамика, тъкачество, ковачество и др, да занесе вкъщи платно, глинен съд или друг предмет, изработен от собствените му ръце. При желание гостът може да се включи в кулинарни курсове или дегустации на вино, да изучава българския фолклор, да наблюдава местните семейни или религиозни празници.

Съхранените традиции в природосъобразния начин на селскостопанско производство в личното стопанство са подчертано впечатляващи за туристите. Ръчното косене и доене, производството на домашно сирене и кашкавал, квасенето на кисело мляко, приготвянето но сладка и конфитюри са елементи от туристическия продукт на селска България.

Повечето стопани на село отглеждат разнообразни зеленчуци, овощия, десертни и винени сортове грозде и много домашни животни и птици. Това е определя и многообразието в домашното производство на вина, ракии, месни деликатеси, на богата и вкусна кухня и разбира се прочутото домашно българско кисело мляко.

Настаняването обикновено е в собствената къща на домакините, като в зависимост от желанието им гостите могат се хранят на трапеза заедно със стопаните. Спазва се основното изискване да се поднася традиционна местна кухня, екологично чисти натурални храни и напитки, като при желание туристите могат да участват в приготвянето на храната.

Много места в България предлагат атрактивни дейности из селския бит - кратки програми като “Един ден на село” или почивки с по-дълъг престой.

В Бургаския регион интерес представляват местните празници и обичаи. Незабравими са спомените, свързани с посещение на архитектурно - етнографския комплекс в село Бръшлян (в сърцето на Странджа планина), разходки до старинни воденици, тепавици, обучение в езда на магаре, разходки с магарешки каруци. Девствената Странджанска природа е част от атмосферата на тайнствените “Нестинарски танци” (танц върху жарава) - останали от древността. Организирането на “Рибен пикник” е възможност за любителите на природата да се разходят с лодка, да вкусят от прясно уловената и приготвена по местни рецепти риба.

Голямо емоционално въздействие оказват националните и международни фолклорни фестивали - Международния фолклорен фестивал в гр. Бургас, Международен фолклорен фестивал - гр. Пловдив, Международен фестивал на маскарадните и карнавални игри и обичаи “Сурва” -гр.Перник, Националните фолклорни събори в местността “Рожен” край гр.Смолян и в гр. Копривщица, Национален събор “Китна Тракия пее и танцува”- гр.Хасково, Национални фолклорни детски Орфееви празници - гр. Смолян и др.

Настоящата разработка се състои в проект за изграждането, обзавеждането и управлението на ТУРИСТИЧЕСКИ ОБЕКТ за развитие на селски туризъм, в урегулиран поземлен имот 44, кв. 2 в землището на местност Буджака, гр. Созопол, обл. Бургас, с цел организирано настаняване на посетители български и чуждестранни граждани, и предлагането на различни форми на селски туризъм - участие в различни атрактивни фолклорни и културни събития в региона и в областта, екскурзии до забележителни места в региона, занимания и други атракции организирани от фирма СТРОЙЕООД от гр. Созопол, обл. Бургас.

 

-----------------------------------------------------------------------

 

Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:"Table Normal"; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-parent:""; mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt; mso-para-margin:0cm; mso-para-margin-bottom:.0001pt; mso-pagination:widow-orphan; font-size:10.0pt; font-family:"Times New Roman"; mso-ansi-language:#0400; mso-fareast-language:#0400; mso-bidi-language:#0400;}

ІІ.3.Кратка информация за дейността на фирмата собственик

Фирмата има опит в приемането на туристи.

Приходите и за предходната година са на 60% от хотелиерска и обслужваща дейности 20% от селскостопанска продукция и 20% от строителна дейност- ремонт на пътища. Приходите на дружеството за предходната година са в размер на 80 000 лв., а направените разходи за същия период за тези дейности са в размер на 45 000 лв.

3.1.Правен статут.

“СТРОЙ” ЕООД е регистриран с Решение от 20.02.2004 год. на Бургаския окръжен съд и е вписан в търговския регистъра при същия съд под № 2222 по описа за 2004 год., том 0, стр 222, парт. № 77, по ф.д. № 2220/2004 год.

седалище – гр. Созопол

адрес на управление гр. Созопол, ул. “Морски звуци” №22

Предмет на дейност: Покупки на стоки и други вещи с цел продажбата им в първоначален, преработен или обработен вид; продажба на стоки от собствено производство; вносно-износна търговия; търговско представителство и посредничество и сключване на бартерни сделки в страната и чужбина; складови и превозни сделки и услуги; хотелиерски, ресторантъорски, туристически, рекламни, програмни, информационни и импресарски услуги, ел. услуги и строеж и експлоатация на електрически инсталации, мрежи и съоръжения

Фирмата се управлява и представлява от Иван Стоянов Драганов, от гр. Созопол, ул. “Морски звуци” № 22

3.2.Организация, структура и управление.

Фирмата “СТРОЙ” ЕООД се управлява и представлява от управителя Иван Стоянов Драганов гр. Созопол, ул. “Морски звуци” № 22

Във фирмата работят 7 работника.

От тях –

2 броя – рецепция

1 брой готвач

1 брой барман и 1 брой сервитьорка

1 броя камериерки

1 брой туристически водач и екскурзовод

Задълженията по организация, управление и снабдяване се поемат от семействата на собственика на фирмата.

3.3.Конкуренция.

· Основни местни конкуренти;

Условно конкурентите могат да се обособят в три основни групи:

*Първа група – големи хотели. Те не могат да бъдат конкуренция на иззграждащата се туристическа база, тъй като тяхната форма на обслужване на клиентите е друга. Те имат задължението да създадат лукс при нощувките и храната на клиента.

*Втора група – средни хотели. Те не притежават собствен облик и чар, но не са лишени от желаещи да ги посетят отново. Хотелите спадащи в тази група са също много, дори повече от големите хотелски вериги в района и в страната. По- известни от тях са хотел “Мария Антоанета, хотел “Бриз, хотел “Верона”, хотел “Амон Ра” и хотел “Орион” в гр.Созопол.

* Трета група – малки хотели и туристически обекти. Това са семейните хотели. Те са много повече предпочитани от нашите и чуждестранните туристи, поради факта, че предлагат много разнообразие и възможности за организирана активна почивка. Предлаганите в тези хотели услуги се отличават с по-ниски продажни цени. Такъв тип хотели са многобройните малки семейни хотели.

Много голяма е конкуренцията в хотелиерския бизнес. Основни местни конкуренти представляващи интерес са хотел “Исмена”, хотел “Манолов”, хотел “Паунови” и други.

Конкурентните предимства на фирма “СТРОЙ” ЕООД да работи успешно в тази област са:

- Необремененост с излишни ДМА и малък брой персонал, което води до по- малък обем на относително постоянните разходи /подръжка, амортизации, заплати, социални осигуровки/;

- Качеството на услугите е издигнато на професионална основа;

· Сравнение с цените на конкуренцията

Цените на услугите са на равнището на някои от конкурентите в района на Бургаска област, но и за страната. Хотел с предлагане на типично хотелски услуги – само нощувка, без предлагане на организирани посещения до природни забележителности в района и други опознаванелни и развлекателни услуги, цените при тях са следните – 80,00 лв. нощувка в двойна стая, 110,00 лв. нощувка в апартамент.

При туристическите бази цените са следните – около 18,00 лева на легло в двойна стая и около 55,00 лева за апартамент.

Начини за повишаване на конкурентноспособността.

1. Туристическият обект е разположена в края на града, на много тихо място, близо до природата, което предлага спокойствие на почиващите туристи.

2. Големината на хотела предполага ниска себестойността на предлаганите услуги и тяхното по- високо качеството.С направените инвестиции ще се постигне увеличаване броя на посетителите.

3. За разнообразяване престоя на туристите собствениците предлагат ежедневни пикници сред природата, екскурзии до природни забележителности в района на града и региона, разходка по море с придружител и състезание по морски риболов.

4. За спокойствието на родители с малки деца се организира почасово забавление на децата.

5. Провеждане на агресивна маркетингова и рекламна политика.

3.4. Пазарна среда.

Дружеството не заема пазарен дял на вътрешния пазар на хотелиерските услуги и няма позиции на международния пазар.

Кандидата предлага леглова база на туристическия и хотелиерския пазар, придружена с много разнообразие за клиента и специфични услуги. Поради големия брой хотели, туристически бази и индивидуални квартири за туристи в страната, пазарния дял на дружеството е незабележимо малък, като хотелиерство, но като вид на организиланите атракции и разнообразие, на предлаганите услуги – този вид туристическа дейност е много малко развита в страната. Този сектор в обслужващата сфера тепърва предстои да се развива.

С извършената приватизация на голяма част от държавните хотели и изграждането на нови такива, все повече се засилва конкуренцията на местно ниво, а и изискванията на пазара стават все по-големи.

Промените в потребителското търсене са насочени към все по- засилващото се търсене на България, като туристическа дестинация;

Пазарен сектор в който ще се развива дружеството – хотелиерство със селски туризъм.

 

------------------------------------------------------------

 

 

Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:"Table Normal"; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-parent:""; mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt; mso-para-margin:0cm; mso-para-margin-bottom:.0001pt; mso-pagination:widow-orphan; font-size:10.0pt; font-family:"Times New Roman"; mso-ansi-language:#0400; mso-fareast-language:#0400; mso-bidi-language:#0400;}

Използвана литература

1. "Градовете на България", проф.д-р Игнат Пенков, доц.д-р Васил Дойков, СУ Велико Търново, 1998г, изд.Парнас, 222стр.

2. "Райони за планиране, области и общини в България", ст.н.с.д-р Илия Копралев, София, 2004г, изд.къща Петър Берон, 335стр.

3. "Енциклопедичен географски речник на България", Светлин Кираджиев, София, 1999г, изд.къща Петър Берон, 464стр.

4. "Портрет на регионите", том 10 - България, изготвен съвместно със Статистическата служба на Европейските общности и програма PHARE, 2001г, 99стр.

5. "България Пътеводител", Александър Тур, София, 2002г, изд.къща Тангра, 392стр.

6. Записки от лекционен курс ".....", НБУ, проф. ....., доц.д-р ....


Коментари на клиенти:

Все още няма коментари за този материал.
Моля, влезте в системата с потебителско име и парола, за да оставите коментар.


За сайта

Кой е онлайн

В момента има 972 посетителя и 47 потребителя в сайта

Намерете ни в Facebook


© 2010 znanieto.net Всички права запазени.
znanieto.net избра за свой хостинг партньор Viscomp.bg

Изграден с помощта на Joomla!.