Търсачка

Категории

Археология, История Аграрни науки Биология, Екология География, Геология Европейска интеграция Етнология, Фолклор Журналистика Икономика    Финанси, Банки    Маркетинг    Мениджмънт    Туризъм    Счетоводство    Международни Отношения (МИО)    Човешки ресурси, Икономика на труда    Макроикономика    Публична администрация    Реклама и PR    Планиране и прогнозиране    Бизнес комуникации и кореспонденция    Социални дейности    Търговия    Стопанска дейност на фирмата, Микроикономика    Агробизнес    Производство, технологии    Транспорт, Логистика    Застрахователно дело Информатика, ИТ Изобразително изкуство Литература Математика Отбрана, Полиция Право Психология Педагогика Политология, Политика Религия Социология Технически науки Физика Философия Чужди езици Горско стопанство Хранителни технологии Съобщения
Банер

Дипломни Икономика Финанси, Банки Ролята на електронните пари в съвременната икономика


Дипломна работа, 40 стандартни страници, съдържа таблици,
Цена: 2.40лв.
Безплатно
Спестявате: 100.00%
Задайте въпрос за този материал

Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:"Table Normal"; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-parent:""; mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt; mso-para-margin:0cm; mso-para-margin-bottom:.0001pt; mso-pagination:widow-orphan; font-size:10.0pt; font-family:"Times New Roman"; mso-ansi-language:#0400; mso-fareast-language:#0400; mso-bidi-language:#0400;}

СЪДЪРЖАНИЕ

УВОД

ЧАСТ I

Дефиниране на понятието електронни пари

ЧАСТ II

Основни характеристики на схемите с електронни пари

ЧАСТ III

Фактори определящи развитието на електронните пари

ЧАСТ IV

Основни въпроси породени от развитието на електронните пари

ЧАСТ V

Електронните пари и свободното банкиране

ЧАСТ VI

Анализ на George Selgin

ЧАСТ VII

Анализ на Bert Ely

ЗАКЛЮЧЕНИЕ

Използвана литература

ПРИЛОЖЕНИЕ

Обем – 34 стр.


Модел на схема с електронни пари

ТАБЛИЦА 1

Банкноти и монети в обръщение

ТАБЛИЦА 2

Сеньораж и разходи на централната банка

Увод

Парите вече са се преобразили.

Те са нещо различно, те са система.

Парите са мрежа, която включва стотици

хиляди компютри, свързани заедно,

обслужващи места от изключително значение…

Kurtzman (1993)

Развитието на информационните технологии води до бързи промени не само в икономическата среда като цяло, но и в начина на водене на икономическата дейност. Технологичният прогрес допринася и за развитието на един нов платежен инструмент - електронните пари. Възможните последици от тяхното развитие са сериозни и много на брой, вероятно за това съществуват голямо количество различни и често противоречащи си една на друга прогнози. Интересът към електронните пари, обаче безспорно е голям, а важността на темата се доказва от заинтересоваността и честите публикации, свързани с електронни пари, на институции като Комисии към Европейския парламент и към Федералната Резервна Система, експерти от Г - 10, Банката за международен сетълмент и Японската централна банка, както и на почти всички икономисти - теоретици. Темата е актуална и за българската действителност, защото електронните трансфери ускоряват оборота на капитала и при наличие на доверие, биха могли да доведат до растеж на кредита, който е предпоставка за икономически ръст.

Настоящата теза дефинира понятието електронни пари в част I и се спира на различията между техните възможни схеми (като представя в приложение модел на една такава схема) в част II. Факторите, които стимулират или ограничават развитието и разпространението на електронните пари са описани в част III. Част IV разглежда основни въпроси свързани с влиянието на електронните пари върху сеньоража, провеждането на паричната политика, сигурността на финансовата система и с необходимостта от нови правни регулации отнасящи се до банковия сектор. Част V разглежда електронните пари като начин за заобикаляне на монопола при паричната емисия, което е пряко свързано с теориите за свободното банкиране. В части VI и VII са представени изследванията на двама икономисти, като целта е проблемите да се разгледат от различни страни.

Задачата на тази теза е да изяснят основни моменти и да се представят различни теории и прогнози за да се предизвика интерес у читателя и да бъде подтикнат той към разсъждения по темата.


ЧАСТ I

Дефиниране на понятието електронни пари

За целите на настоящата работа електронните пари[1] са дефинирани като продукти със съхранена на тях стойност или предварително заплатени (“prepaid) продукти, върху които по електронен начин е съхранена стойност и тя е на разположение на потребителя. Електронната стойност се закупува от клиента (например по начина, по който могат да бъдат закупени други предварително платени инструменти, като пътнически чекове) и се намалява всеки път, когато той я използва за да прави покупки, докато бъде изразходена напълно. За разлика от схемите работещи с карти предназначени за една единствена цел (като тези предлагани от телефонните компании), електронните пари са създадени за да бъдат използвани като всеобщо средство за разплащане. Така формулирано, определението за електронни пари включва както предварително платените карти (понякога наричани “електронни портфейли”) така и предварително платените софтуерни продукти, които използват компютърни мрежи като Internet (известни още като “дигитален кеш”).

Дефинирани по този начин електронните пари се различават от така наречените “продукти за достъп” (access products”), които позволяват на потребителите достъп до стандартни разплащателни услуги чрез използване на електронни средства (например разплащания. с кредитни карти или предаване на нареждания за трансфери на суми между банкови сметки от персонален компютър през Internet). Съществената черта на тези схеми за достъп е комуникационният метод т.е. използуването на компютърна мрежа замества посещението в банката. Въпреки че представляват известен интерес, те не пораждат същите последици за икономиката както електронните пари и не са обект на изследване в настоящата работа.

Основен белег на електронните пари е , че те са създадени в резултат от разбирането, че самите данни са пари и съответно продукта представлява стойност. Доказателството за задължението на емитента към собственика на продукта се състои от битове и байтове записани на картата или софтуера, също както доказателство за задължението на емитента на парите в обръщение към притежателя им са самите банкноти и монети. В този смисъл трябва да се отбележи, че всички пари, които циркулират в наши дни представляват вид кредит.[2] Технически, единица от паричното обръщение е просто малка деноминация безсрочен заем, който осигурява безлихвено финансиране за своя емитент.[3] Депозитите, чековите депозити и пътническите чекове също представляват видове кредит, чрез които се финансират банковите активи, като последните два са и средство за разплащане.


----------------------------------------------------------


Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 st1:*{behavior:url(#ieooui) } /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:"Table Normal"; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-parent:""; mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt; mso-para-margin:0cm; mso-para-margin-bottom:.0001pt; mso-pagination:widow-orphan; font-size:10.0pt; font-family:"Times New Roman"; mso-ansi-language:#0400; mso-fareast-language:#0400; mso-bidi-language:#0400;}

Заключение

В изложената теза беше направен преглед на ключовите характеристики на електронните пари и основните въпроси, които те повдигат. Според теоретиците - привърженици на децентрализираната парична емисия развитието на електронните пари ще доведе до формиране на ефективна и стабилна система от свободни банки, изчезването на емитираните от държавата пари като транзакционно средство няма да навреди на функцията им ”разчетна единица”, а новата “счетоводна система на размяна” ще доведе до по-добра координация на икономическата активност. Според George Selgin дори цялостна приватизация на паричната маса чрез налагане на електронните пари няма да доведе до идеално действие на правилото за твърдата парична база, но дори и в неперфектен вид то ще е по-добро от неперфектно прилагана дискреционна власт на централната банка. Според Bert Ely развитието на електронните пари няма да има сериозно влияние върху паричната политика (освен намален сеньораж). Той обаче се надява, че дискусиите около тях ще доведат до фундаментално преразглеждане на днешната парична действителност, което ще замени фикцията с факти, ще постави основите на монетарна теория, основана на пазарни сили, а не на централно планиране и резултата от това ще е икономически растеж.

Цялостният анализ, както и цитираните мнения, свидетелстват, че се очакват различни последици за икономиката и паричната политика от развитието на електронните пари. Безспорно, обаче е твърдението, че те имат потенциала да се превърнат в ефективно и евтино разплащателно средство и да изиграят важна роля при създаването на нова парична система, при която хората ще се ползват от повече информация и свобода. Предизвикателството е да се изградят нормативна рамка и институционална инфраструктура, които осигуряват ясни правила за действието на електронната платежна система, съхраняват стойността на парите и защитават индивидуалните свободи. Тогава ще се достигне по-голямо благосъстояние в резултат от информационната революция.


Използвана литература

1. Bank for International Settlements “Implications for Central Banks of the Development оf Electronic Money” (1996).

2. Bank of Japan - Institute for Monetary and Economic Studies /IMES/ “IMES Discussion Paper Series.” (1997).

3. Baumol, W. (1952) “The Transactions Demand for Cash: An Inventory Theoretic Approach.” Quarterly Journal of Economics 56; 545-56.

4. Bert Ely “Electronic Money and Monetary Policy: Separating Fact from Fiction”.

5. Explanatory Memorandum Commission proposal for European Parliament and Council Directives on the taking up, the pursuit and the prudential supervision of the business of electronic money institutions.

6. Folkerts - Landau, D. (1990) “Systemic Financial Risk in Payment Systems.”

7. Friedman, M. and Schwartz, A. “Has Government any Role in Money?”. Journal of Monetary Economics 17 (1986) 37 - 62.

8. Internet страницата - www.cato.org.

9. Intrnet страницата - www.eu.int.comm.

10. Intrnet страницата - www.mises.org.

11. McCallum, B. T. (1985) “Bank Deregulation, Accounting System of Exchange, and the Unit of Account: A Critical Review.” NBER Working Paper

No. 1572. Cambridge, Mass.

12. Melton, W. “Electronic Liquidity and Domains of Trust”

13. Porter, R.D.,and Judson, R.A. (1996) “The Location of U. S. Currency: How Much is Abroad?”

14. The Future of Money in the Information Age.

15. Tobin, J. (1956) “The Interest Rate Elasticity of theTransactions

Demand for Cash”. Review of Economics and Statistics 38: 241-47.

16. Wallace, N. (1986) “The Impact of New Payment Technologies - A Macro View.” In C. Lawrence and R. Shay (eds.) Technological Innovation, Regulation and the Monetary Economy.
Коментари на клиенти:

Все още няма коментари за този материал.
Моля, влезте в системата с потебителско име и парола, за да оставите коментар.


За сайта

Кой е онлайн

В момента има 1108 посетителя в сайта

Намерете ни в Facebook


© 2010 znanieto.net Всички права запазени.
znanieto.net избра за свой хостинг партньор Viscomp.bg

Изграден с помощта на Joomla!.