Търсачка

Категории

Археология, История Аграрни науки Биология, Екология География, Геология Европейска интеграция Етнология, Фолклор Журналистика Икономика    Финанси, Банки    Маркетинг    Мениджмънт    Туризъм    Счетоводство    Международни Отношения (МИО)    Човешки ресурси, Икономика на труда    Макроикономика    Публична администрация    Реклама и PR    Планиране и прогнозиране    Бизнес комуникации и кореспонденция    Социални дейности    Търговия    Стопанска дейност на фирмата, Микроикономика    Агробизнес    Производство, технологии    Транспорт, Логистика    Застрахователно дело Информатика, ИТ Изобразително изкуство Литература Математика Отбрана, Полиция Право Психология Педагогика Политология, Политика Религия Социология Технически науки Физика Философия Чужди езици Горско стопанство Хранителни технологии Съобщения
Банер

Дипломни Икономика Финанси, Банки Кредитирането на физически лица в банка – АД „ОББ”


Дипломна работа, 45 страници по-големи от стандартните, съдържа таблици, има апарат
Цена: 4.80лв.
Безплатно
Спестявате: 100.00%
Задайте въпрос за този материал

Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 st1:*{behavior:url(#ieooui) } /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:"Table Normal"; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-parent:""; mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt; mso-para-margin:0cm; mso-para-margin-bottom:.0001pt; mso-pagination:widow-orphan; font-size:10.0pt; font-family:"Times New Roman"; mso-ansi-language:#0400; mso-fareast-language:#0400; mso-bidi-language:#0400;}

СЪДЪРЖАНИЕ

I .УВОД

1.Образуване на ОББ

2.Банкови услуги

II. ИЗЛОЖЕНИЕ

1 .Какво представлява Потребителски кредит ОББ

2.Какво представлява Ипотечен кредит

3.Какво представлява Овърдрафт по дебитна/картова карта

4.Какво е Отворен кредит

5.Какво е ОББ 3+?

6.Предназначение на кредит “Енергийна ефективност”

7.Предимства на ОББ потребителски кредит

8.Параметри на ипотечен кредит ОББ, с цел покупка на недвижим имот

9.Лихвени проценти за ипотечни кредити за ремонт и реконструкция

10.Параметри на ипотечни кредити за граждани на ЕС, САЩ и Канада

11.Кредити за европроекти

12.Кредити за битова газификация

13.Кредити за земеделие

14.Кредити за покупка на дълготрайни стоки от търговски вериги

15.Кредити за свободни професии и микрокредити

16.Кредити и европрограми за фермери

17.Алтернативи на кредитите за физически лица се явяват следните кредити:

1./Зърнен кредит на ОББ

2./Агро кредити по програма с ДФ Земеделие

3./Кредити срещу складови записи

4./Агро кредити за земеделска техника

18.Кредитните карти са част от кредитните продукти за физически лица.

19. Какво най-общо трябва да се знае за Потребителски кредит

III.ЗАКЛЮЧЕНИЕ

IV. ИЗПОЛЗВАНА ЛИТЕРАТУРА


I .УВОД

Банковото кредитиране е една от основните форми на съществуване на кредита в нашето съвремие. Тъжните поуки от извървения от българската банкова система път и необходимостта от задоволяване на търсенето на кредити, правят темата за банковото кредитиране и неговата технология и организация особено актуална. Банките осъществяват дейността си в условията на валутен борд и това още повече повишава изискванията към тях. Ясно е, че в условията на пазарна икономика очакванията на икономическите субекти за задоволяване на нуждите им от капитали за дейността и инвестиции са насочени изцяло към банковата система. Затова банките трябва да могат да реагират адекватно на изискванията на новите икономически условия, като се стремят да бъдат ефективни, изграждайки подходяща организация на най-доходната банкова дейност - кредитирането на физически лица. Това може да стане като се предоставят различни видове кредити - както старите и утвърдени форми на кредита, така и нови видове кредити.

Един от тези видове кредити, са контокорентните кредити. В много европейски страни този кредит има огромно приложение, поради редицата предимства, които притежава, както за кредитополучателя, така и за банката. В България контокорентните кредити още не са намерили напълно своето приложение, но все повече навлизат в банковата практика.

Управлението на осъществяваната от банките дейност изисква от тях детайлно и задълбочено познаване на технологията на банковото кредитиране и изучаване влиянието на различните фактори, въздействащи върху това, за да бъдат дейностите им печеливши и да се предпазят от загуби.

Пред банките постоянно възникват проблеми от най-различен характер, чието разрешаване изисква наличието на огромен обем информация. Те трябва във всеки един момент да определят степента на риска и размера и срока на кредита, който може да се представи.

В настоящата разработка, са засегнати проблемите, свързани с изясняване същността и класификацията на кредита и неговото място в икономиката.

Думата кредит произлиза от латинското наименование “credere”, която означава вяра, доверие. С тази дума в латинското право се е изразявало доверието, което едно лице, наречено “кредитор” е оказвало на друго лице, наречено “длъжник”, като му е предоставило за временно ползване пари. И днес се среща отпускането на кредит срещу дадена дума, т.е. на доверие, но съвременният кредит обикновено е документиран и обезпечен. В дефинирането на кредита няма пълно покритие между отделните автори.

Така например според Ад. Вагнер кредитът е частно стопанско отношение или доброволно “даване”и “получаване” на стопански блага между различни лица на основа на доверието на едната страна за по-късното и удовлетворяване от другата.

Съществува и друго определение според Финансовата и кредитната енциклопедия, според което “Кредитът е икономическо отношение, което се създава при предаване на стойности (в натура, а в повечето случаи в парична форма) от лица, стопански организации или държавата за временно ползване с условие за връщане и обикновено при плащане на лихва.”

Главният признак на кредита е разкъсването във времето от момента на отчуждаване, до погасяване на възникналото задължение. За този период средствата временно преминават в ръцете на длъжника, след което отново се връщат при кредитора, обикновено с лихва. През това време кредиторът поема редица рискове от възможността кредитополучтеля да се окаже неплатежоспособен. Раздалечаването във времето е и един от признаците, въз основа на които се прави класификация на кредитите на краткосрочни и дългосрочни, което е много важно за банката.

1.Образуване

Обединена Българска Банка е първият мащабен консолидационен проект в българския банков сектор. Образувана е през 1992 г. посредством сливането на 22 български регионални търговски банки. Приватизирана е през 1997 г, което е и първата приватизация на голяма държавна банка в България. По-късно през 2000 година Националната банка на Гърция (НБГ) придобива 89.9% от ОББ, а през 2004 г делът й достига до 99.9%.

Националната банка на Гърция е най-старата и най-голяма гръцка финансова институция. Освен ОББ в групата на НБГ в България са “Интерлийз” – най-голямата лизингова компания в България и ОББ Асет мениджмънт, занимаваща се с управление на инвестиционни портфейли. Членовете на групата предлагат пълната гама финансови и банкови продукти, сред които инвестиционно банкиране, застраховане, взаимни фондове, брокерски услуги, лизингова дейност.

Понастоящем Обединена Българска Банка разполага със 134 структурни единици (клонове) в цялата страна. Намира се на второ място по размер на акционерния капитал и активи и държи челно място на пазара на картови услуги в областта на левовите разплащания в страната. Банката държи своите водещи позиции в основните банкови услуги и е известна със своята стабилност, продуктова гама, ефективност и ангажираност в обслужването на клиентите. ОББ предлага възможности за депозити в лева и чуждестранна валута, валутни операции, бързи и експресни вътрешнобанкови преводи, електронно банкиране, кеш мениджмънт за корпоративни клиенти, операции по левови и валутни сметки и пътнически чекове, разплащания с дебитни и кредитни банкови карти, инкасо на парични средства, банкови гаранции и акредитиви, търговия с ценна книжа и др., както и парични преводи чрез Western Union. Нейни са около 15 процента от банкоматите и 17 % от ПОС-терминалите в страната.

Според данни от началото на 2006 година ОББ има дял от 13 % от предоставените потребителски кредити, 18% от ипотечните кредити и 9 % от предоставените кредити за фирми. Това я нарежда на второ място в корпоративното кредитиране и кредитирането за граждани и говори за нейната стабилна и просперираща позиция на пазара.

Рейтинг

 • BBB+ дългосрочен в чуждестранна валута
 • F2 краткосрочен в чуждестранна валута
 • Перспектива "Стабилна"
 • Индивидуален C/D
 • Подкрепа - 2
 • ВBВ дългосрочен в чуждестранна валута
 • А-2 краткосрочен в чужгдестранна валута

· Перспектива "Стабилна"

Кореспондентски отношения
с 740 банки, включително 707 в чужбина и 35 в страната; 21 кореспондентски сметки

Клонова мрежа:
134 структурни единици в цялата страна

2.Банкови услуги:

 • кредити в лева и чуждестранна валута
 • депозити в лева и чуждестранна валута
 • валутни операции
 • бързи и експресни вътрешнобанкови преводи
 • електронно банкиране
 • кеш мениджмънт за корпоративни клиенти
 • операции по левови и валутни сметки и пътнически чекове
 • разплащания с дебитни и кредитни банкови карти
 • инкасови на парични средства
 • банкови гаранции и акредитиви
 • търговия с ценни книжа
 • депозитарни/попечителски услуги
 • парични преводи чрез Western Union

Пазарен дял (към 31 декември 2005 г., изчислен като процент от целия банков сектор в България по статистически данни на БНБ):

 • на второ място по размер на акционерния капитал и активи
 • на второ място в корпоративното кредитиране и кредитирането за граждани
 • лидер на пазара на картови услуги и в областта на левовите разплащания в страната
 • водещи позиции в основните банкови услуги (като процент от банковия пазар в страната):

 

------------------------------------------

 

 

Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:"Table Normal"; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-parent:""; mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt; mso-para-margin:0cm; mso-para-margin-bottom:.0001pt; mso-pagination:widow-orphan; font-size:10.0pt; font-family:"Times New Roman"; mso-ansi-language:#0400; mso-fareast-language:#0400; mso-bidi-language:#0400;}

III.ЗАКЛЮЧЕНИЕ

Чрез предоставянето на кредити от банките на физическите лица се решават няколко задачи. Кредитът е източник за формиране на доходи за самата банкова институция. За да повишава ефективността от дейността си банката трябва да поддържа кредитния си портфейл, в такова състояние, което и позволявя да повишава доходността си и да ограничава риска. Основно значение за това има водената цялостна и в частност кредитна политика, която се базира на целите на банката и банковата стратегия, приети от собствениците й. Това изисква отлично познаване особеностите на кредитните операции, пазарните условия, конюнктурата и правната уредба. Правилната оценка на кредитния риск и неговото диференциране по видове кредити и кредитополучатели е важна предпоставка за ефективното осъществяване на банковата дейност. В този смисъл коноткорентните кредити се явяват един малко по-рисков актив, който въпреки това е доказал своята ефективност в развитите пазарни икономики, и макар че неговото приложение в България все още е ограничено, той намира своето място в политиката на търговските банки.

За да ограничат негативните влияния на неговите недостатъци банките трябва да правят прецизна оценка на рисковете, които носи предоставянето на този вид кредити. За целта банката трябва да набира достоверна информация и оценява рисковите фактори - персоналните качества и финансовото състояние на клиента, както и много вътрешни показатели и величини.


ИЗПОЛЗВАНА ЛИТЕРАТУРА

1.www.google.com

2.www.banks.dir.bg

3.Банки и банково обслужване – автор: Ренета Димитрова; Издателство: Ромина

4.Банков контрол – автор: Д-р Йосиф Аврамов; Издателство: Нова звезда

5.Банкови закони – Издател: Сиби 2007

6.Как да получим банков кредит – автор: Димитър Димитров; Издател: РИТТ/2001

7. Банково дело - Радков, Р.,, Свищов

8. Пари и банки - Радков, Р., Адамов, В., В.Търново, 1998

9. Пари, банки, борси - Стоянов, В. София, 1996г.

10.Счетоводство на банките - Пергелов, К., Стоянов, Ст.,, ИК “Люрен”, София 1994


Коментари на клиенти:

Все още няма коментари за този материал.
Моля, влезте в системата с потебителско име и парола, за да оставите коментар.


За сайта

Кой е онлайн

В момента има 589 посетителя в сайта

Намерете ни в Facebook


© 2010 znanieto.net Всички права запазени.
znanieto.net избра за свой хостинг партньор Viscomp.bg

Изграден с помощта на Joomla!.