Търсачка

Банер

Дипломни Политология, Политика ИКОНОМИЧЕСКИ И ПОЛИТИЧЕСКИ АСПЕКТИ ЗА ПРИОБЩАВАНЕТО НА БЪЛГАРИЯ КЪМ НАТО


Дипломна работа, 116 стандартни страници, съдържа таблици, схеми, 1 диаграма, приложение, има апарат
Цена: 4.80лв.
Безплатно
Спестявате: 100.00%
Задайте въпрос за този материал

Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:"Table Normal"; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-parent:""; mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt; mso-para-margin:0cm; mso-para-margin-bottom:.0001pt; mso-pagination:widow-orphan; font-size:10.0pt; font-family:"Times New Roman"; mso-ansi-language:#0400; mso-fareast-language:#0400; mso-bidi-language:#0400;}

СЪДЪРЖАНИЕ

Обем – 117 стр.

УВОД

ГЛАВА ПЪРВА. ВОДЕЩАТА РОЛЯ НА НАТО ЗА СИГУРНОСТТА

1. Ролята на НАТО за сигурността

2. Бъдещето на НАТО в променящия се свят

3. Европейската сигурност и разширяването

на НАТО

3.1. Кризата в Косово и българският път към НАТО

3.2. Ролята на НАТО във войната срещу тероризма

3.3. Доктрината на Лугар

ВТОРА ГЛАВА. ИКОНОМИЧЕСКИ АСПЕКТИ НА ПРИСАЕДИНЯВАНЕТО НА СТРАНИТЕ ОТ БАЛКАНСКИЯ РЕГИОН

1. Военноикономическо сътрудничество между държавите от Балканския регион

2. Сравнителна оценка на готовността за членство на страните в НАТО

2.1. Сравненителна характерситика между България, Словакия и Румъния страни

2.2. Сравнение на готовността за членство в НАТО между трите държави, приети през 1999 г. (Чехия, Полша и Унгария), и групата на България, Словакия и Румъния

3. Процесът на интеграция на България в евроатлантическите и европейските структури

4. Плaна за организационно изгражане и развитие на Министерството на отбраната до 2004 г.

ТРЕТА ГЛАВА. ИКОНОМИЧЕСКИ АСПЕКТИ НА МОДЕРНИЗИРАНЕ НА ОТБРАНАТА

1. Модернизацията като неразривна част от отбранителната реформа

2. Външнополитически диалог между България и НАТО

3. Отбранителни и военни въпроси в Годишната национална програма на Република България за членство в НАТО

4. Реформата в Отбранителната промишленост и планът на действие за членство в НАТО

5. Национална военна стратегия в изграждането и поддьржанетo на отбранителните вьзможности на страната

ЗАКЛЮЧЕНИЕ

ИЗПОЛЗВАНА ЛИТЕРАТУРА

ПРИЛОЖЕНИЕ
Дати и събития между БЪЛГАРИЯ – НАТО


УВОД

В политически план членството на България в НАТО е потвърждение на логиката на европейската интеграция и въпрос на участие на страната в най-динамичния и фундаментален процес в сферата на евроатлантическата сигурност.

Във военностратегически план това членство се определя както от запазващия се потенциал на съюза да гарантира сигурността на своите членове срещу традиционните заплахи, визирани в чл. 5 на Северноатлантическия договор, така и от способността му да реагира ефикасно срещу съществуващите заплахи и рискове.

Поради сложната стратегическа обстановка България следва да кандидатства за НАТО без предварителни условия и ограничения. Интеграцията й в общото евроатлантическо пространство е начин да се избегне възможно негативно предизвикателство към собствените отбранителни способности, към надеждността на стратегическите партньори и към европейската система за сигурност.

България отделя сили за участие в Многонационалните мирни сили за Югоизточна Европа (ММСЮИЕ) и продължава участието си в Многонационалните мирни сили в Босна и Херцеговина (ЕСФОР) и в Косово (КЕЙФОР).

Повишаването на оперативната съвместимост на въоръжените сили е ключов елемент на интегриране на Република България в евроатлантическите структури за сигурност. Изпълнението на Плана за действие за членство в НАТО чрез Националната годишна програма определя постигането на основните оперативни, логистични и административни стандарти на НАТО. Приети са за изпълнение 82 цели за партньорство, които са елемент на програмите, разработени за периода 2000-2006 г.

Република България безусловно подкрепя инициативите за укрепване на мира и стабилността в района на Югоизточна Европа. Конкретен израз на тази политика е приносът в създаването и функционирането на Многонационалните мирни сили за Югоизточна Европа. Чрез поемането на реалната отговорност за домакинство на щаба на многонационалната механизирана бригада страната ни демонстрира европейско мислене и последователност в търсенето и предлагането на отговорни решения.

Обекта и предмета на изследване в дипломната работа ще бъде насочено към изясняване на структурите и функциите които изпълнява НАТО, както и политическите и икономически критерии, които трябва да изпълни България за да може да се приобщи към тази организация.

Актуалността на проблема се определя от факта, че пълноправното членство на Република България в Съюза може да се разглежда като необходимост за ефективно гарантиране на националната сигурност в условията на демократична политическа система и пазарна икономика.

Във връзка с това правителството и редица неправителствени организации насочват вниманието си към необходимостта от изпълнението на някои конкретни изисквания, поставяне от страна на НАТО към кандидатите за пълноправно членство в Съюза. Тези изисквания са формирани общо и не поставят стриктни условия към страните кандидатки и показват основните насоки за трансформационните процеси в страните от Централна и Източна Европа, става въпрос за осигуряването на оперативна съвместимост на съединения, части и подразделения от Българската армия с армиите на НАТО, състоянието на военно-промишления комплекс или на гражданския контрол над въоръжените сили.

Задачите, които се поставят в дипломната работа са:

1. Да се разгледат основните функции, организация и политики на НАТО, като съюз който поддържа световния мир;

2. Да се докажат предимствата от присъединяването на България към НАТО;

3. Да се посочат основните задачи и проблеми за решаване в процеса на присъединяване на РБългария към НАТО;

4. Да се разгледат икономическите аспекти на модернизиране на отбраната.


ГЛАВА ПЪРВА

ВОДЕЩАТА РОЛЯ НА НАТО ЗА СИГУРНОСТТА

1. Ролята на НАТО за сигурността

Преди десет години - след края на Студената война и след успеха на коалицията във войната в Персийския залив, много критици изпратиха НАТО в историята. Причините за съществуването му изчезнаха, казаха те, има по-добри начини за управление на новата среда за сигурност.
Но те сгрешиха. През 90-те години членовете на НАТО трансформираха Алианса - да се справи с проблемите на стабилността в страните от Югоизточна Европа, да осигурява сигурността на континента и да ръководи модернизацията на въоръжените сили. НАТО просперира, разширява се и дори спечели първата чисто военна операция в Косово за 78 дни без нещастни случаи, пострадали или ужас.

Броени часове след терористичната атака на 11 септември НАТО декларира, че това е непредвиден случай, като се позова на Член 5, който задейства споразумения за колективна отбрана за САЩ. Европейците разчитаха на нея по време на Студената война. Докато натовските самолети от военновъздушните системи за предупреждение и контрол (Awacs) патрулираха във въздушното пространство на САЩ, американският президент Джордж Буш ми напомни в Роуз гардън на Белия дом, че това не се е случвало никога преди това и че "ние сме много благодарни".

Европейските страни-членки на НАТО изиграха решаваща, понякога неафиширана роля, включваща ръководството на международните сили за сигурност, разположени в Кабул. Тяхната способност да работят ефективно, съвместно с американските въоръжени сили се дължи на многонационално сътрудничество с НАТО в продължение на десетилетия.

Афганистан показа, че една голяма и модерна военна операция не може да бъде предприета само от една държава, дори тя да е суперсила. Днес НАТО представлява най-голямата, най-ефективната и постоянна световна коалиция. Нейните 27 евроатлантически партньори за мир, включително и тези от Централна Азия като Узбекистан, предоставят бази и въздушно пространство. Без тях ефективните военни действия в Афганистан нямаше да бъдат възможни.

НАТО играе съществена роля в предотвратяването на многонационални конфликти и управление на кризи. От 11 септември светът се промени и всеки работещ в службите за сигурност трябва да се адаптира.

Алиансът се превръща в основно средство за развитие на ролята на въоръжените сили, които ще помогнат в победата над тероризма.

За да продължи модернизирането на европейските и канадските въоръжени сили с цел да си поделят товара при рискове и да се справят бързо с тероризма и разпространението на ядреното оръжие за масово поразяване. Европейците и канадците се нуждаят от инвестиции. Ролята на Европейския съюз в областта на отбраната е жизнено важна.

В НАТО е започнато усъвършенстване на процеса на вземане на решения. НАТО има уникалната способност да взема и осъществява бързи решения. Само НАТО може да осигури засилване на европейската отбрана за постигане на колективни способности. НАТО може да осигури стабилност и сигурност в евроатлантическия район и да предотврати промени в отбранителната политика на Европа.

По време на Студената война НАТО бе за засилване на общaта непоколебимост. Сега съюзът разширява границите си и включва участници от Русия, Индия, Пакистан и Китай и много други страни.

В дългосрочен план САЩ и техните съюзници трябва да се справят с държави, които дават подслон на терористи и допринасят за увеличаване на техния брой. Някои обвиняваха НАТО, че не може да води модерна война и цитират операцията в Косово като доказателство, че "няма война, която да се води само от заседания". Други внушават, че европейските военни нямат нищо съществено да предложат на САЩ и говорят за изтичане на разузнавателна информация, която води до намаляване на способностите на военните сили.

Активното участие във военните операции под ръководството на НАТО ще стимулира европейското военно трансформиране. В същото време Съюзът ще се изгражда на основата на общи ценности и на задължението на нашите най-близки съюзници срещу заплахата от Ал-Кайда и в помощта за пострадали от терористични организации страни, както и за създаване на фондации, които ще осигурят посрещане на нуждите на населението. Конфликтите от последното десетилетие показаха забележителната способност на НАТО да осигурява ефективни политически решения по отношение на трудностите и предизвикателствата пред ООН - изпълнението на мандата на ООН за операциите по поддържане на мира.

 

--------------------------------------------------

 

 

Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:"Table Normal"; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-parent:""; mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt; mso-para-margin:0cm; mso-para-margin-bottom:.0001pt; mso-pagination:widow-orphan; font-size:10.0pt; font-family:"Times New Roman"; mso-ansi-language:#0400; mso-fareast-language:#0400; mso-bidi-language:#0400;}

ЗАКЛЮЧЕНИЕ

Участието ни в Многонационалните мирни сили в Югоизточна Европа и използването на наши подразделения за действия в операции за поддържане на мира се извършват съгласно концепцията на Република България за участие в такива операции и Доктрината за участие на Българската армия в операции за поддържане на мира и в многонационални мирни сили.

Република България разглежда националната си сигурност в пряка връзка с регионалната и европейската сигурност при отчитане на създадените условия за глобализиране на сътрудничеството и взаимодействието във военната област, активно участва в изграждащата се общоевропейска архитектура за сигурност и отбрана, основана на НАТО и ЕС. Отчитат се процесите на възприемането на европейските и евроатлантическите ценности в областта на сигурността и отбраната, демократичните промени и интеграционните процеси. Решението на българското правителство за пълноправно членство в НАТО изисква създаването на адекватна нормативна база и изпълнението на конкретни мероприятия за повишаване на оперативната съвместимост на Българската армия с армиите на страните, членки на пакта.

Националната военна стратегия отразява залегналите в Концепцията за националната сигурност и Военната доктрина постановки. Тя се актуализира в съответствие с промените във военнополитическата и военностратегическата обстановка и схващанията за използване, изграждане и развитие на Въоръжените сили на Републлика България.

Пълноправното членство на Република България в Съюза е необходимост за гарантиране на националната сигурност в условията на демократична политическа система и пазарна икономика. Става въпрос за осигуряването на оперативна съвместимост на съединения, части и подразделения от Българската армия с армиите на НАТО, състоянието на военно-промишления комплекс или на гражданския контрол над въоръжените сили.

С членството си страната ще стане част от една интеграционна общност, чиито основни ценности тя безрезервно споделя и съблюдава - спазването на правата на човека, зачитане на върховенството на закона и принципите на правовата държава, свободата на мисълта, словото и печата.

Основният приоритет на НАТО се състои в опита му да интегрира Русия и Украйна към европейската сигурност през новия Съвет НАТО-Русия. Приема се фактът, че НАТО едва ли ще стане по-политическа организация като ОССЕ с военни "мускули". Тези, които мислят по този начин, възприемат военната роля на Алианса в Европа като "далечен мост" и смятат, че е достатъчно, ако НАТО се стреми да запази мира и да подобри безопасността на Европа.

Други смятат, че настоящето конституиране на НАТО е най-доброто, което може да се направи. Не желаят да се прави голям скок по отношение сътрудничеството на НАТО с Русия или в друго отношение, свързано с новите мисии като войната срещу тероризма. Тези, които споделят това становище, биха желали организацията да се разшири, като се включат допълнително някои държави, и призовават за предпазливост към сътрудничеството на НАТО с Русия. Тази позиция изразява желание да се работи със съюзниците в бъдещите мисии, но на ad hoc база и не като алианс, защото се страхуват рамката на НАТО да създаде "война чрез комитети" и коалиция "спирачка" във връзка с враждебни обвинения. Те предпочитат разделяне на работата, като САЩ ще се съсредоточат върху големите конфликти, а поддържането на мира и около Европа ще се поеме от европейците.

Третият начин на мислене относно НАТО е следното: организацията да се разглежда като естествена отбрана на трансатлантическата общност и като институция, която би могла да помага и да отговаря на новите предизвикателства като тероризма и оръжията за масово поразяване. С нарастване на сигурността в Европа, Алиансът се нуждае от обновяване на инструментите по начин, който да може да отговаря на критични заплахи към сигурността. Ако това означава, че трябва да застане зад Европа в бъдеще, то ще бъде направено.

Съществува проблем с аргумента "разделянето на работата" - САЩ да поемат големите конфликти извън Европа, а европейците да се грижат за малките конфликти в Европа. Това предполага, че САЩ ще имат по-малко интереси в Европа, а европейците - по-малко интереси в останалата част от света, което се счита за погрешно. САЩ има интереси в Европа и европейците имат интереси в останалата част от света, затова би следвало да се върви заедно. Освен това САЩ имат нужда от военен съюз с Европа, за да могат да се противопоставят ефективно на проблемите като тероризма и оръжията за масово поразяване.

Всичко това са аргументи с цел увеличаване на усилията, за да се разрешат проблемите по такъв начин, че НАТО да може да действа по-ефективно в бъдеще.

Икономическото развитие, както и навлизането на чужди капитали и предприятия днес вече трудно могат да бъдат разглеждани откъснато от военните теми.

Ето защо влизането на България в Европейския съюз и в НАТО набира скорост. Българското правителство преценява, че е възможно да получи покана за влизане в НАТО.


ИЗПОЛЗВАНА ЛИТЕРАТУРА

1. Политически и икономически аспекти на присаединяването на България към НАТО, изд. “Стопанство”, София, 2000

2. Обща европейска отбрана: икономически аспекти, Изд. “Стопанство”, София, 1998

3. Балканска сигурност и реформа на въоръжените сили: икономически аспекти, изд. “Стопанство”, София, 1999

4. Иванов, Т., Г. Кендеров, “Икономическата подготовка на страната за отбрана”, изд. “Стопанство”, София, 1998

5. Гербер, Йоханес “Европейската военна икономика и глабализация”

6. Интернет

7. www.nato.int

8. www.md.gowernment.bg

  1. http://www.md.government.bg/_bg_/docs/plan2004.html.
  2. http://www.mediapool.bg/site/business/2001/10/05/0014.shtml.
  3. http://www.government.bg/Priorities/Defence/2001-10-08/303.html.
  4. http://www.government.bg/Priorities/Justice/2002-10-07/3308.html.
  5. http://www.omda.bg/bulg/news/archcoment/army_1005.htm.
  6. http://www.md.government.bg/white_book/p038.htm.
  7. http://www.natoinfo.bg/english_ac/Velikden-lobby-bg.htm.

Коментари на клиенти:

Все още няма коментари за този материал.
Моля, влезте в системата с потебителско име и парола, за да оставите коментар.


За сайта

Кой е онлайн

В момента има 553 посетителя в сайта

Намерете ни в Facebook


© 2010 znanieto.net Всички права запазени.
znanieto.net избра за свой хостинг партньор Viscomp.bg

Изграден с помощта на Joomla!.