Търсачка

Банер

Дипломни Информатика, ИТ Интегриране и сравнение на системи за електронни разплащания в потребителски уебсайт


Дипломна работа, 55 стандартни страници, съдържа таблици, схеми, графични елементи, програмиране, има апарат
Цена: 4.80лв.
Безплатно
Спестявате: 100.00%
Задайте въпрос за този материал

Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:"Table Normal"; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-parent:""; mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt; mso-para-margin:0cm; mso-para-margin-bottom:.0001pt; mso-pagination:widow-orphan; font-size:10.0pt; font-family:"Times New Roman"; mso-ansi-language:#0400; mso-fareast-language:#0400; mso-bidi-language:#0400;}

Съдържание

Увод ........................................................................................................... 3

Изследване на PayPal, 2Checkout, Moneybookers, Google Checkout като системи за онлайн разплащане.. 6

1. Характеристика на системата Paypal ............................................ 6

1.1 Видове регистрации (акаунти) в PayPal ......................... 8

1.2 Методи за онлайн плащане при PayPal ......................... 9

2. Характеристика на системата 2CheckOut ................................... 14

3. Характеристика на системата Mooneybookers ............................ 16

4. Характеристика на системата Google Checkout ...........................19

4.1 Сравнение на Google Checkout и Paypal ………………...20

5. Сравнение между най-разпространените системи за онлайн разплащане ……. 22

6. Имплементиране на PayPal, Moneybookers и Google Checkout като системи за онлайн разплащане в уебсайтове на български търговци ……………………………………………………………..…. 23

Имплементиране на системите Paypal, 2Checkout, MoneyBookers и Google Checkout като системи за онлайн разплащане.Практическо вграждане на системата Google Checkout…............ 24

1. Практическа насоченост на компанията “SPS Consult”…………24

2. Регистрация на компанията в Google Checkout……………….… 25

3. Интеграция на уебсайта на SSP Consult с Google Checkout...... 26

4. Checkout Merchant Center……………………………...……………. 35

4.1 Използване на Google Checkout Merchant Center .....… 35

4.2 Предимства на Google Merchant Center………...……… 38

4.3 Проверка и потвърждение на плащането….................39

4.4 Интегриране на Google Checkout с външна система за обработка на поръчките….. 41

5. Добавяне на допълнителни потребители в Google Checkout… 42

6. Извлечения за транзакциите на SPS Consult…...……………….. 43

Заключение ............................................................................................. 47

Използвана литература ...........................................................................49

Приложение 1 ...........................................................................................50

Приложение 2 .......................................................................................... 51


УВОД

Глобализацията в днешния електронен свят изисква от търговците да предоставят на потребителите си лесен достъп до всички услуги, които предлагат на уебсайта си.Освен дизайнът на страниците и продуктите, както и формите за контакт, съществуват други аспекти на уеб страницата, които по-трудно се осъществяват.Един от най-комплексните елементи е начинът на плащане и изграждането на портала за плащане.Този елемент трябва да бъде подсигурен срещу нежелано въздействие от трети лица, защита на личните данни на потребителите, детайлите на банковата сметка на търговеца и др.

Съществуват много компании, които предлагат да поемат изграждането, функционирането и поддържането на електронната система за разплащане на уебсайтът.Като цяло системите за електронно разплащане са разделение на няколко категории: електронно разплащане с кредитни карти, кеш електронно разплащане, електронно разплащане с електронни чекове и смарт карти базирани на система за електронно разплащане.

Всяка система за онлайн разплащане има своите предимства и недостатъци за клиенти и търговци.Системите за разплащане имат определени изисквания като сигурност, достъпност, анонимност, контрол, удобство и разходи по използването им.

Различните страни предпочитат различни форми за онлайн разплащане.Кредитните карти са най-предпочитаният начин за онлайн разплащане в целия свят.Този факт се подкрепя от изследването направено от „Юпитер Медиа Матрикс” (Jupiter Media Matrix (2000)).Изследването показва, че кредитните карти са предпочитани за онлайн разплащане.

Таблица 1.Онлайн продажби в определени страни

в милиарди долари

Страни / Години

2007

2008

2009

2010

2011

Австралия

13.6

20.4

26.4

28.7

31.1

Китай

3.8

6.4

11.1

16.9

24.1

Индия

1.2

1.9

2.8

4.1

5.6

Япония

43.7

56.6

69.9

80.0

90.0

Южна Корея

10.9

12.4

14.0

15.9

17.9

Азия

73.3

97.7

124.1

145.5

168.7

Източник: eMarketer

Според размера на електронните плащания системите за онлайнразплащане се разделят на няколко категории като Бизнес-Бизнес(B2B), Бизнес-Потребители (B2C), Потребители-Бизнес (C2B) и Потребители-Потребители(C2C).Всяка от тези категории притежава различни характеристики, които зависят от размера на плащането.

Системите, които поддържат разплащане с малки суми трябва да се съобразяват с това да бъдат удобни и сигурни за потребителите.От друга страна транзакциите за по-големи суми изискват използването на високо надеждни протоколи, използването на които е скъпо.

Едни от най-използваните платформи за онлайн разплащане според eMarketer(2010 година) са PayPal, 2Checkout, Mooneybookers, GoogleCheckout.

Целта на настоящата разработка е изследване и анализ на възможностите на най-разпространените системи за онлайн разплащане PayPal, 2Checkout, Mooneybooker, Google checkout и практическото им имплементиране в интернет сайт на търговец.

Основните задачи са пълна характеристика на системита за онлайн разплащане PayPal, 2Checkout, Mooneybooker, Google checkout, представяне на методите за разплащане, техните предимства и недостатъци.Ще бъде извършено сравнение на отделните системи като се представят предимствата и недостатъците на всяка от тях.

Дипломната работа се разделя на следните части:

· Първа глава

Изследване на PayPal, 2Checkout, MooneyBookers, Google Checkout като системи за онлайн разплащане - Характеристика на системите, видове акаунти, леснота на използване и такси и сравнения между тях.

· Втора глава

Имплементиране на системите Paypal, 2Checkout,MooneyBookers и Google Checkout като системи за онлайн разплащане. Практическо вграждане на системата Google Checkoutв уебсайт на онлайн търговец


ПЪРВА ГЛАВА

Изследване на PayPal, 2Checkout, MooneyBookers, Google Checkout като системи за онлайн разплащане

1. Характеристика на системата PayPal

Paypal е система за онлайн разплащане с кредитна карта.Могат да се използват Visa, MasterCard, Discover и Amerisan Express кредитни карти. При плащанията не се показва номера на кредитната карта от продавача или администратора обслужващ плащанията. През тази система може да се получава плащане с кредитна карта, да се пазарува онлайн и да се изпращат пари навсякъде по света.

В основата насистемата е потребителската регистрация. С тази регистрация може:

· Да се съхраняват пари;

· Да се изпращат и получават пари;

· Потребителят да се свързват с банковата си сметка или сметката, обслужваща кредитната карта;

· Да се ползват мобилни услуги.

Всеки притежател на електронен пощенски адрес може свободно да си направи такава регистрация. В момента има над 120 милиона PayPal регистрации.

PayPal поддържа работа с повече от 20 различни валути.Средствата по сметките се преобразуват автоматично, без да се налага поддържане на отделен баланс в различни валути.

Всяка регистрация се идентифицира с електронен адрес.Възможно е използването на 8 различни имейла, като един от тях е главен.

Главният електронен адрес се ползва от PayPal за изпращане на съобщения при извършена транзакция, промени в условията за използване на услугата, известия при обновяване на политиката на PayPal и други.

Създадената регистрация може да се използва и от други лица, ако е активирана функцията Multi-User Access. Има възможност за добавяне на нови потребители, всеки от които се идентифицира с потребителски номер (ID) и парола.Всеки потребител има определени права, които се дават от администратора (собственика) на акаунта.

Правата, които могат да се разрешат са :

· Изпращане на пари;

· Заявка на пари;

· Добавяне на средства от банкова сметка;

· Теглене на средства, чрез свързана с регистрацията банкова сметка;

· Отказване на изчакващо плащане;

· Достъп до информацията за наличните средства;

· Разглеждане на профил;

· Редактиране на профил;

· Достъп до файлове за създаване и сваляне чрез HTTP post;

· Използване на виртуален терминал;

· Ауторизации за определени транзакции;

· Oтдел Обслужване на клиенти.

Към всяка регистрация има възможност за добавяне на неограничен брой кредитни карти.Само една от тях е главна. Всяка кредитна карта преминава през определена процедура,с която се потвърждава собственикът на картата.Ако даден потребител плаща с кредитна карта, не е задължително да влиза в системата с регистрацията си, за да извърши плащането.

Освен неограничен брой кредитни карти, могат да бъдат добавяни и неограничен брой банкови сметки към дадена регистрация и по подобен начин само една от тях е главната.Чрез приемане на предварителните споразумения с PayPal, системата таксува регистрираните потребителивсеки месец за ползвани услуги.

Приемането на плащания може да бъде базирано на определени условия.Така търговците определят нивата на сигурност, като отказват или приемат определени плащания. Това се осъществява чрез опцията PayPal Risk Control.

PayPal поддържа репутация за регистрацията.Тя се определя от броя на уникалните проверени членове на PayPal, които са платили за стоки и услуги на търговеца.

 

 

---------------------------------------

 

 

Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:"Table Normal"; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-parent:""; mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt; mso-para-margin:0cm; mso-para-margin-bottom:.0001pt; mso-pagination:widow-orphan; font-size:10.0pt; font-family:"Times New Roman"; mso-ansi-language:#0400; mso-fareast-language:#0400; mso-bidi-language:#0400;}

ЗАКЛЮЧЕНИЕ

От направеното сравнение между четири от най-големите ситеми за електронни разплащания може да заключим, че за всяка компания, която възнамерява да извършва електронната търговия, изборът на стабилна и надеждна система за извършване на разплащанията е от съществено значение. Познати още като Electronic Data Interchange (EDI), системите за електронни разплащания стават все по-популярни благодарение на широкото използване на интернет базираното пазаруване и банкиране.

Втората част на направената разработка показва внедряването на Google Checkout като система за електронни разплащания в уебсайта на SPS Consult. Това дава възможност за извършване на разплащания в реално време между компанията и нейните клиенти, което предлага големи ползи за фирмата относно разходи и време и което ще доведе до улеснение на паричния поток. Дори и клиентите на компанията все повече очакват възможността да извършват електронни разплащания през сайта на SPS Consult.

За улеснение на клиентите, в уебсайта на компанията са предвидени няколко начина за електронни разплащания. Въпреки че само Google Checkout е описана подробно, останалите три системи не изостават по функционалност и сигурност, което показва направеното сравнение в първата част на разработката.

Използването на системите за електронни разплащания през уебсайта на SPS Consult е лесно и не изисква специални умения. Процесът започва с избор на желаната услуга и избор на предпочитания начин на плащане. Пренасочването към системата за извършване на плащането става с натискането на бутон, след което потребителя трябва да въведе личните си данни.

Уведомяването на търговеца и клиента за дадена транзакция става по електронен път, като по този начин се пестят време и средства. В системите е предвидена възможност за предоставяне на извлечения и цялостна информация за сделките в реално време.

Сигурността на системите е от особено значение както за търговците, така и за потребителите на услуги. Предвидени са защитени канали за пренос на информацията, както и опции за криптиране на данните на потребителите и търговците.

Накрая бих могъл да заключа, че е постигнат желаният резултат, а именно внедряването на система за електронни разплащания в уебсайта на SPS Consult. Усъвършенстването на уебсайта не спира до тук. Предвижда се добавянето на допълнителни услуги, за които ще може да се заплаща по електронен път, както и добавянето на количка за пазарене (Shopping Cart), което ще позволи на клиентите на SPS Consult да заплащат за повече от една услуга с една транзакция.

От казаното до тук се вижда, че електронната търговия е една еволюция. Чрез използване на електронни технологии през интернет се постигат по-бързи транзакции, по-конкурентно способни пазари, по-сигурни отношения между клиенти и търговци.


ИЗПОЛЗВАНА ЛИТЕРАТУРА

1. Damon Williams, Pro PayPal E-Commerce, Apress, 2007

2. Sean Q. Lau,Modeling E-Commerce Systems: An Application of Generative Software Development Techniques, Verlag UK, 2007

3. David Travis, E-Commerce Usability, Userfocus, 2009

4. Paul Reinheimer, Professional Web APIs with PHP: eBay, Google, Paypal, Amazon, FedEx plus Web Feeds, Wiley Publishing Inc, 2006

5. Google Checkout Sandbox Basics,

http://code.google.com/apis/checkout/developer/Google_Checkout_Basic_HTML_Sandbox.html

6. Google Checkout Merchant Center https://checkout.google.com/support/sell/

7. PayPal, http://www.paypal.com

8.


Коментари на клиенти:

Все още няма коментари за този материал.
Моля, влезте в системата с потебителско име и парола, за да оставите коментар.


повече категории
Компютърни системи

За сайта

Кой е онлайн

В момента има 959 посетителя и 38 потребителя в сайта

Намерете ни в Facebook


© 2010 znanieto.net Всички права запазени.
znanieto.net избра за свой хостинг партньор Viscomp.bg

Изграден с помощта на Joomla!.