Търсачка

Категории

Археология, История Аграрни науки Биология, Екология География, Геология Европейска интеграция Етнология, Фолклор Журналистика Икономика    Финанси, Банки    Маркетинг    Мениджмънт    Туризъм    Счетоводство    Международни Отношения (МИО)    Човешки ресурси, Икономика на труда    Макроикономика    Публична администрация    Реклама и PR    Планиране и прогнозиране    Бизнес комуникации и кореспонденция    Социални дейности    Търговия    Стопанска дейност на фирмата, Микроикономика    Агробизнес    Производство, технологии    Транспорт, Логистика    Застрахователно дело Информатика, ИТ Изобразително изкуство Литература Математика Отбрана, Полиция Право Психология Педагогика Политология, Политика Религия Социология Технически науки Физика Философия Чужди езици Горско стопанство Хранителни технологии Съобщения
Банер

Дипломни Икономика Туризъм Влиянието на кризата в туризма


Дипломна работа, 109 страници, част от които са по-големи от стандартните, съдържа таблици, бележки под линия, има апарат
Цена: 4.80лв.
Безплатно
Спестявате: 100.00%
Задайте въпрос за този материал

Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:"Table Normal"; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-parent:""; mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt; mso-para-margin:0cm; mso-para-margin-bottom:.0001pt; mso-pagination:widow-orphan; font-size:10.0pt; font-family:"Times New Roman"; mso-ansi-language:#0400; mso-fareast-language:#0400; mso-bidi-language:#0400;} table.MsoTableGrid {mso-style-name:"Table Grid"; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; border:solid windowtext 1.0pt; mso-border-alt:solid windowtext .5pt; mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt; mso-border-insideh:.5pt solid windowtext; mso-border-insidev:.5pt solid windowtext; mso-para-margin:0cm; mso-para-margin-bottom:.0001pt; mso-pagination:widow-orphan; text-autospace:none; font-size:10.0pt; font-family:"Times New Roman"; mso-ansi-language:#0400; mso-fareast-language:#0400; mso-bidi-language:#0400;}

Съдържание

Увод

3

І.

Същност на туристическия бизнес.

6

1.

Класификация.

8

2.

Значение.

9

3.

Правно регламентиране на туроператорския и турагентски бизнес.

12

4.

Съвременни тенденции в развитието на туристическия бизнес

15

5.

Туристически продукт: тенденции в развитието

17

ІІ.

Технология на туроператорската дейност.

1.

Същност и общи характеристики.

29

2.

Етапи на осъществяване на туроператорската дейност.

31

3.

Реализация на туристическия продукт.

36

4.

Отчитане на туристическо пътуване.

38

5.

Организация на туристически пътувания по желание на клиента.

39

6.

Технологични етапи и процедури при обслужването на клиентите в бюрата

41

ІІІ.

Ситуиране на проблема в кризисни условия

68

1.

Туристически сдружения в организацията на туристическата дейност

71

1.1.

ДАТ

73

1.2.

Национален съвет по туризъм

76

1.3.

Експертна комисия по регистрация на туроператорската и турагентската дейност

77

77

78

80

95

1.4.

Експертна комисия по категоризация на туристически обекти

1.5.

БАТА

1.6.

ІV.

БДАТ

Анализ и прогноза в туристическата специфика, оптимални тенденции и техните спектри на развитие

1.

Развитие на приходите и благосъстоянието

96

2.

Мобилност и транспорт

96

3.

Ресурси и екология

97

4.

Комуникации и технологии

97

5.

Глобализация на икономиката на туризма

97

V.

Изводи и заключения

104

VІ.

Използвана литература

108


Туристическият бизнес е широкообхватно понятие, включващо в себе си редица дейности, някои от които на пръв поглед нямат връзка с туризма. Неговата задача е да довежда в страната или района повече туристи от различни категории в зависимост от плановете за развитие на района или страната, и да ги обслужва по най- добрия начин. Туристическият бизнес е свързан със строителната промишлиност /изграждането на инфраструктура, обслужващи предприятия и т.н.,/ съкларската, мебелната и други отрасли, свързани с обзавеждането, хранително- вкусовата- /снабдяването на хотелите и ресторантите с хранителни продукти/, транспорта, екологията /изграждане на пречиствателни станции, депа за събиране на битови отпадъци и др./ Плановете за развитие се изготвят в зависимост от редица фактори включващи:

- природните дадености на района.

- Културните забележителности и автентичността им.

- Същесвуващата материална база, нейното състояние в момента и предвижданията за изграждането на нова и освежаването и реконструкцията и на старата.

- Наличието на достатъчно кадри - специалисти, обслужващ персонал и други професионалисти.

Това се осъществява чрез дейности за популяризиране на страната или района, показване и рекламиране на туристическите му ресурси в най- добрата им светлина, излагане на предимствата и положителните му качества, създаване на привлекателен образ за да се убедят потенциалните ктенти, че това може да бъде най- приятната им почивка, която ще остави у тях трайни положителни впечатления.

Рибов, М.,Туризмът В ерата на качеството, Тракия-М, С., 2003.

Дейността му включва всички дейности от запознаването на потенциалните туристи с предлагания туристически продукт, транспорта, настаняването, пребиваването, до изпращането им и лобирането за евентуално следващо пребиваване.

Туризмът днес е един от най- привлекателните отрасли в икономиката на една страна. Той не генерира повечето от проблемите характерни за тежката промишленост /индустриално замърсяване на околната среда изчерпване на ресурси и др/, Осигурява работа на значителна част от квалифицираната и неквалифицирана работна ръка на пазара на труда. В районите развиващи туризъм се развива и подобрява инфраструктурата, качеството на обслужване /и донякъде на живот/ не само за туристите но и за местните граждани въстановяват се паметници на културата, възобновяват се стари или се развиват все- още практикувани занаяти, традиции и др. Повишава се имиджът на района и от там на страната. Ако туристическите ресурси на страната се развиват правилно, туризмът може да донесе дълготрайни приходи и да стане поминък на населението от райони, които днес поради икономическите проблеми са западнали или дори изоставени от жителите си.

Туризмът е един от най- бързо развиващитe се отрасли в нашето време. В близките десетилетия той ще заеме едно от челните места в световната икономика, осигурявайки поминък на много хора. Той е най- сигурният и бръз начин за популяризиране и вдигане на престижа на дадена държава или район, ако е на нужното високо ниво, което да задоволи високите международни стандарти за да бъде привлекателен за световния туристически елит. Също така туризмът се явява антипод на войната, като заздравява връзките между народите и разширява, а дори променя мирогледа, кръгозора, както и кръга на интереси на дадена държава.

За развитието му освен природни, културни и исторически дадености са необходими стабилност, имидж, качествено обслужване, развита структура, подробна информация, улесняваща потребителите и реклама, представяща продукта в добра светлина. За съжаление в България повечето от тези фактори са слабо развити.

Проблемите в този отрасъл могат да се намерят в :

Експанзивното развитие и застрояване без точно определен архитектурен план на райони с живописна и почти непокътната природа, унищожението й и изчезването на уникални растителни и животински видове, а също така и до “пренаселването” на комплексите, /особено сезонните/ несъответствието между броя на туристите и мястото, където те да консумират почивката си /плаж, писти и др./ Бързото набавяне на персонал, който невнаги има нужната квалификация или достатъчен опит, за да се настигне строежа на нови и нови хотели.

Хищническото използване на ресурсите може да доведе до отрицателен ефект – разочарование на туристите от туристическия район и унищожение на природните дадености, заради които е построен комплекса. Това може да създаде лош имидж на района и траен спад на туристическия поток.

Също така доскоро а и все- още няма единна стратегия за общонационалното и цялостно развитие на туризма в България.

1.Mace,H.,Les modeles de gestion des services touristiques,2005

2.www.infotourism.net

І. Същност на туристическия бизнес

Съвременният туризъм е динамично развиващ се отрасъл. Отчитайки темповете на неговото развитие, много специалисти считат, че в началото на ХХI век, той е на едно то първите меса в световен мащаб по външнотърговски постъпления. След няколко десетилетия на ускорен подем, туристическата индустрия се намира на един превратен етап, при който установените бизнес образци и старите правила за дългосрочни успехи губят своята практическа приложимост и се заменят от нови. Новите модели на поведение се характеризират предимно със супер сегментация на търсенето, гъвкавост на предлагането и разпространението, постигане на рентабилност чрез системни икономии.

В този смисъл туроператорската и агентска дейност възниква и се развива в резултат на трайно утвърждаване на туризма като перспективен отрасъл на световното и в частност - на националното стопанство. Туроператорските агенции са в безспорно необходими и важни звена във вътрешния и международен туризъм. Направените проучвания показват, че в края на ХХ век над 60% от пътуващите в Западна Европа и преобладаващата част от американските и японски туристи, ползват услугите на тези специализирани стопански единици. Ежегодно десетки милиони туристи от цял свят осъществяват пътувания чрез туристическите агенции. От своя страна те изпълняват специфични задачи, осъществяват разнообразна и динамична дейност и се отличаван с особен характер и организация на трудовия процес. Все повече научни работници и специалисти потвърждават, че туристическите фирми са "моторът" на съвременната туристическа индустрия, че без тяхното участие в туристическия процес, туризмът не би достигнал такъв растеж.

Като икономическо явление туризмът е съвкупност от дейности в областта на производството на услуги, предоставяне на материални блага, разпределение и потребление. Основна задача на стопанските единици на туризма е да обслужват пътуващите и пребиваващите извън постоянното си местожителство лица, имащи цели общоприети за туристически. Туристическите агенции представляват свързващи звена, които създават благоприятни условия за срещане и взаимозадоволяване на търсенето и предлагането в туризма. От една страна те информират и подпомагат туристите при подготовката, организацията и реализацията на техните пътувания. от друга рекламират и продават продуктите на своите партнъори, състоящи се от транспортни, хотелиерски, рестъорантъорски и други допълнителни услуги, както и от специфични консумативи и сувенирни стоки. Може да се направи следното обобщено определение, че туристическата агенция е стопанско звено, което организира и продава на местни или неместни граждани собствени, групови и/или индивидуални туристически пътувания с обща цена и/или посредничи при продажбата на туристически услуги и стоки на туристически пътувания с обща цена. Според гореизложеното, съобразно конкретните условия и съдържанието на търговската операция, туристическата агенция действа като организатор и производител на туристическия продукт, т. е. извършва туроператорска дейност или като посредник и препродавач осъществява турагентска дейност. Независимо от определящата ситуация дейността на агенцията се осъществява в обслужващата сфера на националната икономика с цел реализиране на печалба. Нейният туристически продукт няма материален характер, но задоволява обществените потребности. Ето защо трудът изразходван за производството му е непризводителен, но общественополезен.

--------------------------------

Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 st1:*{behavior:url(#ieooui) } /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:"Table Normal"; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-parent:""; mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt; mso-para-margin:0cm; mso-para-margin-bottom:.0001pt; mso-pagination:widow-orphan; font-size:10.0pt; font-family:"Times New Roman"; mso-ansi-language:#0400; mso-fareast-language:#0400; mso-bidi-language:#0400;}

V. Изводи и заключения

В бъдеще развитието на туризма непрекъснато ще се увеличава. Общото развитие на икономиката в глобален мащаб, води до общото забогатяване на населението, което неизбежно довежда до увеличаване на потреблението и оттам - на туристическите пътувания./диаграма 2/ Наблюдават се все по-големи изисквания на туристите към предлагания продукт. Също така се увеличава търсенето на нови продукти и дестинации с подчертана уникалност. Все повече туристи се стремят да отидат „там където никой друг не е бил” /Монголия 1997г./. Отчасти причината за тази тенденция е презадоволяването на туриста с близки по вид и същност услуги. В бъдещото развитие на туризма все по- голямо значение ще играе анимацията.

В днешно време се отделя все по-голямо внимание на впечатлениеята, останавени от преживяванията в туристическия обект, тъй като те са сигурен начин туристът да направи добра реклама на района и евентуално да се върне отново. Акцентът е върху преживяванията на всеки турист понеже те формират впечатленията, които туристът ще запомни повече от състоянието на материалната база. Анимацията е науката, която организира свободното време на туриста и чрез „активно безделие” създава различни емоции в него.

Днес пътуванията с рекреационно-туристическа цел са необходимост за стотици милиони хора. В разивтите страни 15%- 20% от индивидуалните доходи са свързани с отдиха и туризма. Туризмът се первърна във важен, а за някои страни - основен икономически отрасъл, осигуряващ големи валутни постъпления и трудова заетост. /диаграма 3 и 4/ Той се масовизира и планетизира, стана не само достъпен, но няма алтернатива като форма за възстановяване на силите и опознаване на света.

Количествените и качествени натрупвания и особенности на туристичиския отрасъл предизвикаха обособяването му като динамична социално - икономическа сфера с глобална значимост и характерна институционна структура. Същевременно туристическата индустрия става все повече сфера на голяма конкурентна борба, в която всяко изоставане от научно - техничиското развитие и новите форми на управление, маркетинг и реклама заплашва туристическите фирми с провал.

В началото на 80-те години темпът на нарастване на предалганите туристически услуги надхвъля търсенето, пазарът претърпява промени при които купувачът излиза на преден план и започва да играе определяща роля. Преди да избере своето пътуване, той е "атакуван" с разнообразни форми на реклама и информация - от класическите брошури до Internet. Има достъп до хиляди оферти за курортите, хотелите и транспорта в собствената си страна и многократно повече оферти за дестинациите по света. Благодарение на информационно - рекламната агресия, клиентът придобива културата да избира пътуванията си и самочувствието как точно и кой да му ги организира.

През последните години големите чуждестранни туроператари и агенции работят с понятието "Лоялният клиент"- този, който всяка година ползва услугите само на една фирма. Между двата субекта на туристичиския пазар ес установяват отношения на принципа "възможностите ни да ви предложим, свободатави да изберете". Отношения, които позволяват на потребителя не само да консумира услуги, но и пряко да участва в разработването им. Подобни взаимовръзки се постигат благодарение на най- модерните информационни технологии, които позволяват да се съхранят, ползват и анализират данните (предпочитания, особености, възможности) за всеки човек потърсил дори веднъж туристическите услуги на една или друга фимра.

Анализите показват, че при частните пътувания едва 30-40% са организирани посредством туристически агент или каталог на туроператор. Останалите ползват услугите за информация и консултация, но сами определят начина, времето, маршрута и мястото на пътуването. Този стремеж към независимост на западния турист обуславят значителните средства, които туристическите компании изразходват за пъблик рилеишънс и информация на национално, регионално и местно равнище. Борбата за предоставяне на повече информация на потенциалния клиент и за оптимизиране на разходите му стимулира интеграцията между туристическите компании във вертикален и хоризонтален аспект т.е. те "мислят и действат" групово. Променя се и характеристиката на туристическите бюра, туроператара и турагента. Те вече не са продавачи на програми за пътуване в класическиа смисъл. Все повече нараства ролята им на "съветник". Каналите за реализация се усъвършенстват и съобразяват с желанията и поведението на туриста.

Продуктовата политика се формира в съответвие със стремежа на съвременния турист към независимост. Големите туроператори предлагат в своите каталози и възможности избор и комбинация на програми, като клиентът сам "прави" своето пътуване.

Сигурно е че сценарият за туристическата индустрия през следващите години включва една нова карта на конкуренцията, в която туристическите фирми ще трябва да се съревновават глобално и то не само в туристическия сектор, но често и с компании от по широкообхватния сектор на развлекателанат индустрия в световен мащаб.

1.www.europa.eu.int/index.fr.htm

2.Бъдещето на туризма в България: Разширяването на Европейския съюз – шанс на туризма в България. Ролята на новото законодателство, Сп. „Одисей”, брой 10 (25), 2003.

VI. Използвана литература:

1. Закон за туризма.

2. Георгиев, Асен; Василева, Мирослава. Туроператорска, агентска и транспортна дейност в туризма, София, 1999 г.

3. Велас, Франко; Бешерел, Лайонел. Международен туризъм, Мегабул, 1998 г.


Коментари на клиенти:

Все още няма коментари за този материал.
Моля, влезте в системата с потебителско име и парола, за да оставите коментар.


За сайта

Кой е онлайн

В момента има 526 посетителя в сайта

Намерете ни в Facebook


© 2010 znanieto.net Всички права запазени.
znanieto.net избра за свой хостинг партньор Viscomp.bg

Изграден с помощта на Joomla!.