Търсачка

Категории

Археология, История Аграрни науки Биология, Екология География, Геология Европейска интеграция Етнология, Фолклор Журналистика Икономика    Финанси, Банки    Маркетинг    Мениджмънт    Туризъм    Счетоводство    Международни Отношения (МИО)    Човешки ресурси, Икономика на труда    Макроикономика    Публична администрация    Реклама и PR    Планиране и прогнозиране    Бизнес комуникации и кореспонденция    Социални дейности    Търговия    Стопанска дейност на фирмата, Микроикономика    Агробизнес    Производство, технологии    Транспорт, Логистика    Застрахователно дело Информатика, ИТ Изобразително изкуство Литература Математика Отбрана, Полиция Право Психология Педагогика Политология, Политика Религия Социология Технически науки Физика Философия Чужди езици Горско стопанство Хранителни технологии Съобщения
Банер

Реферати Икономика Маркетинг Провеждане на маркетингови изследвания


Реферат (малка дипломна работа), 24 страници по-големи от стандартните, съдържа таблици, схеми, 1 снимка
Цена: 2.40лв.
Безплатно
Спестявате: 100.00%
Задайте въпрос за този материал

Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:"Table Normal"; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-parent:""; mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt; mso-para-margin:0cm; mso-para-margin-bottom:.0001pt; mso-pagination:widow-orphan; font-size:10.0pt; font-family:"Times New Roman"; mso-ansi-language:#0400; mso-fareast-language:#0400; mso-bidi-language:#0400;}

СЪДЪРЖАНИЕ

1. Обект на маркетинговите изследвания

2. Маркетингови функции и инструментариум

3. Видове маркетингови изследвания

4. План на маркетинговите изследвания

5. Елементи на пазара

6. Банкови сегменти и маркетинг на отношенията

7. Видове пазари

8. Методи за набиране на маркетингова информация.

8.1 Кабинетни методи

8.2 Полеви методи

9. Начини на организация и етапи на маркетинговите изследвания.


1. Обект на маркетинговите изследвания

Маркетингът е по – скоро практическа наука, която е възникнала в резултат на стопанската дейност на пазара. Базирайки се на постиженията на различни научни дисциплини, маркетингът е събрал голям арсенал от съвременни подходи и методи, за да реши широк кръг от задачи възлагани на маркетинговите отдели.

Както всяка друга наука маркетингът търпи и едновременно с това предизвиква изменения в себе си и в средата, в която се развива. Част от тези промени са вътрешно присъщи, друга част отразява изменения в средата в която (и заради която) съществува дисциплината. Можем да кажем, че през 2000-2004 г. се очертаха основните тенденции в развитието на маркетинга, които най-вероятно ще са характерни и до края на десетилетието. Бихме могли да ги подразделим основно на три групи:

•  Предизвикани от технологичното развитие извън маркетинга

•  Произтичащи от промени в пазарната среда, най-вече от ефектите на глобализацията

•  Произтичащи от променената роля на маркетинга в организацията

От тук произтичат и промените в маркетинговите изследвания, които са функции от целенасочеността на маркетинга намиращи израс в определяне на целевия пазар, удовлетворяване на потребностите на потребителите и постигане на предимства пред конкурентите. Задачите му произтичат от принципа: “Първо продавай, а после произвеждай”. Спазването му, както стана ясно от изложеното в претходния абзац става все по трудно, ето защо е крайно необходимо набавяне на информация от вчера, днес и утре за пазара.

От тази гледна точка маркетинговите изследвания представляват специфична, обширна и комплексна дейност, специално насочена към набиране, обработка и анализ на информация за пазара, въз основа на която може да се вземат обосновани управленски решения. Те трябва да разкриват търсенето и предлагането и развиващите се в тях тенденции и закономерности.

2. Маркетингови функции и инструментариум

Управлението с помоща на маркетинга е многостранен и сложен процес, който включва освен оперативната, текуща работа по управлението, управленските функции, още и такива функции като изследване на пазара, оценка на ситуациятя, предвиждане, планиране, организация на практическата реализация на набелязаните мерки, мотивацията и контрола. Но основната по значимост функция е изследователската.

Наред с изброените функции и необходимия инструментариум, е необходимо да посочим и новостите, които ни предлагат на пазара за олеснение на маркетинговите изследвания:- новите ни “играчки”, например е-маркетинга, Wi - Fi технологията, потребителските пакети, така и непрекъснатото допълване на стандартните инструменти – нови варианти за отбиви от цената, нови промоции, нови варианти и дизайн на вложките, нови опаковки и т.н..

Пример за иновационен банков продукт, които към момента е предлаган от всички банки:

Всяка фирма разполага с компютри и техника с цел оптимизация на времето си, все по често се използва предлаганият от всички банки продукт, електронно банкиране. По всяко време клиентът може да проверява сметката си и движението по нея, както и да нарежда преводи т.е. всичко, което би направил банковия чиновник. Един иновационен продукт, които би привлякъл всеки себеуважаващ се бизнесмен.

 

-------------------------------------------------------------------------------

 

 

Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:"Table Normal"; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-parent:""; mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt; mso-para-margin:0cm; mso-para-margin-bottom:.0001pt; mso-pagination:widow-orphan; font-size:10.0pt; font-family:"Times New Roman"; mso-ansi-language:#0400; mso-fareast-language:#0400; mso-bidi-language:#0400;}

Основни принципи, въз основа на които се осъществяват маркетингови проучвания са:

*правилен избор на обекта на проучването;

*проучването да е валидно и да се отнася за строго определено време и за даден пазар и негов сегмент;

*да обхваща всички етапи на движение на стоката;

*проучването на вътрешния пазар да не е откъснато от влиянието на външния пазар

*резултатите да се основават на вярни данни.

Обхватът и обектите на маркетинговото проучване могат да бъдат най-различни като:

*общата стопанска конюктура;

*конкретен пазар или конкретен продукт, включително в сравнение с продукта на конкурентите;

*потребителите, посредниците, рекламата и други.

А основните етапи на маркетинговото проучване намират израз в:

*конкретизиране на проблема и целите на проучването;

*оценка и анализ на личната информация;

*получаване на нова, допълнителна информация, чрез ориентиране на конкретни източници;

*моделиране на проучването с помоща на план-програма, която да отрази обекта, срока, начина и средствата за проучване;

*набиране и обработка на информацията, анализиране на информацията;

*съставяне на доклад с изводи и предложения.

Организационната подготовка на маркетинговите проучвания представлява предварително уточняване на: обекта на проучването, маркетинговия микс, особеностите на пазара, стратегията на фирмата, целесъобразните информационни източници, формата на организацията, методите на проучване и др. Когато става въпрос за проучването на международни пазари, следва да се отчитат езиковите бариери, особеностите на информационните източници, различната терминология и други.

Маркетинговите проучвания са нещо без, което не може нито една съвременна банка. Динамичната среда , в която живеем изисква предлагането на иновационни и с подобрено качество продукти. Клиентите са все по информирани и идват в банките с точно определени нужди и желания. Изключително важно е обслужването и приветливостта на персонала. До скоро банковите служители нямаха право с техен почерк да добавят каквото и да било в платежни нареждания, а сега дори ги задължавт да опътват и помагат на клиентите си. Обслужването се подобрява и това предвещава по дългосрочни взаимоотношения с клиентите. По неписани закони всеки добре обслужен клиент ще доведе поне още пет клиента, но всеки недоволен би изгонил и повече. А коя фирма или организация би съществувала без клиенти?

ЗАКЛЮЧЕНИЕ

Очертава се това десетилетие да е най-динамичното от гледна точка на нови неща в теорията и най-вече, в практиката на маркетинга. Средата, в която работим, ни наложи изменения, някои от тях – революционни. Повечето от причините са извън маркетинга, но това не променя картината, а тя е блестяща. Остава ни да помогнем на банките и фирмите да забогатеят с надеждата, че и те ще ни отвърнат със същото. В по-конкретен план, периодът до 2010 г. вероятно ще се характеризира с редица добре очертани тенденции, които могат да бъдат класифицирани в три големи групи: предизвикани от изменения в технологиие в други области (най-вече информационните технологии), от промени в пазарната среда – основно глобализацията, както и от промени в самия маркетинг и неговата роля в организацията. Специално внимание е отделено на е-маркетинга, глобализацията , мултикултурния маркетинг, СТП концепцията, маркетингът на отношенията и маркетинга към достигане на корпоративните цели.Коментари на клиенти:

Все още няма коментари за този материал.
Моля, влезте в системата с потебителско име и парола, за да оставите коментар.


За сайта

Кой е онлайн

В момента има 1118 посетителя и 69 потребителя в сайта

Намерете ни в Facebook


© 2010 znanieto.net Всички права запазени.
znanieto.net избра за свой хостинг партньор Viscomp.bg

Изграден с помощта на Joomla!.