Търсачка

Категории

Археология, История Аграрни науки Биология, Екология География, Геология Европейска интеграция Етнология, Фолклор Журналистика Икономика    Финанси, Банки    Маркетинг    Мениджмънт    Туризъм    Счетоводство    Международни Отношения (МИО)    Човешки ресурси, Икономика на труда    Макроикономика    Публична администрация    Реклама и PR    Планиране и прогнозиране    Бизнес комуникации и кореспонденция    Социални дейности    Търговия    Стопанска дейност на фирмата, Микроикономика    Агробизнес    Производство, технологии    Транспорт, Логистика    Застрахователно дело Информатика, ИТ Изобразително изкуство Литература Математика Отбрана, Полиция Право Психология Педагогика Политология, Политика Религия Социология Технически науки Физика Философия Чужди езици Горско стопанство Хранителни технологии Съобщения
Банер

Реферати Икономика Планиране и прогнозиране Предприемачески план за създаване на ресторант за здравословно хренене


Реферат (малка дипломна работа), съдържа снимки, таблици, схеми
Цена: 2.40лв.
Безплатно
Спестявате: 100.00%
Задайте въпрос за този материал

Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:"Table Normal"; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-parent:""; mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt; mso-para-margin:0cm; mso-para-margin-bottom:.0001pt; mso-pagination:widow-orphan; font-size:10.0pt; font-family:"Times New Roman"; mso-ansi-language:#0400; mso-fareast-language:#0400; mso-bidi-language:#0400;}

Съдържание

1. Описание на бизнес-идеята

2. Обосновка на възможността идеята да се реализира

3. Анализ на външна среда

4. Анализ на вътрешната среда

5. Институционализацията на бизнеса

6. Локализация

7. Паричен поток


1. Описание на бизнес-идеята

Бизнес-идеята е за създаване на задравословен ресторант в центъра на град Варна, който да предлага на своите клиенти не само материална, но и духовна храна.

Ястията ще се поднасят в приятна атмосфера, заведението ще е в релаксиращи цветове, гостите ще се хранят на фона на тиха, отпускаща музика (предполагаема визия на ресторанта – в Приложение 1). По този начин посетителите ще могат да задоволят не само една от своите основни физиологични нужди (от храна), но ще могат поне за малко да се откъснат от забързаното ежедневие, да се отпуснат и да се отърват от натрупаните напрежение и стрес.

Храните и напитките ще са представени на посетителите в богато и нестандартно меню, което често ще се обновява (примерно меню – в Приложение 2). Главният готвач ще приготвя здравословна храна, от органични продукти, в съответствие с тенденцията, обща за ресторантьорството, да се обръща повече внимание на рационалното хранене.

Клиентелата, към която е насочен продуктът на ресторанта може да се раздели условно на няколко сегмента:

· Богати хора, демонстриращи новаторство и престиж;

· Привърженици на здравословното хранене и начин на живот;

· Хора на специален хранителен режим или диета (поради здравословни проблеми, наднормено тегло и др. причини);

· Случайни посетители (клиенти, които идват поради любопитство и интерес да се опита нещо ново и различно и в последствие също биха могли да се превърнат в редовни клиенти);

Освен варненци заведението ще разчита и на посещения от туристи, поради големия туристопоток в града и близкоразположените курорти.

Ресторантът ще бъде средно голям, самостоятелен ресторант с капацитет 80 места (+ 10 допълнителни стола, които могат да се използват при необходимост).

Ще се използва помещение под наем, което преди това също е било заведение, по този начин ще се спестят част от първоначалните разходи.

В ресторанта ще се обособят, обзаведат и оборудват търговска зала, кухня, складово помещение за хранителни продукти, складово помещение за други продукти и материали (столове, покривки, амбалаж, препарати и др.), съблекалня за персонала и санитарни помещения.

 

-------------------------------------------------------------

 

v:* {behavior:url(#default#VML);} o:* {behavior:url(#default#VML);} w:* {behavior:url(#default#VML);} .shape {behavior:url(#default#VML);} Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:"Table Normal"; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-parent:""; mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt; mso-para-margin:0cm; mso-para-margin-bottom:.0001pt; mso-pagination:widow-orphan; font-size:10.0pt; font-family:"Times New Roman"; mso-ansi-language:#0400; mso-fareast-language:#0400; mso-bidi-language:#0400;}

7.3. План на продажбите по натурални и стойностни показатели

Таблица 4

Допускаме, че средната консумация на посетител на заведението е 10 лв., тъй като не всички ще се хранят, някои ще консумират само напитки. (ср. цена на ястие – 15 лв., ср. цена на напитка – 5 лв. → (15+5)/2=10)

За последните 3 месеца на 2009 г. При песимистичния вариант допускаме, че на ден през заведението ще минават 40 души (половината капацитет на ресторанта) х 30 дена х 3 месеца → 3 600 клиента за тримесечието. При реалистичния вариант клиентите са два пъти повече – 7 200, а при оптимистичния – 10 800.

За 2010 г. предвиждаме същия клиентопоток, тъй като заведението още не е достатъчно познато, изчисляваме за 12 месеца.

За 2011 г. допускаме нарастване на броя на посетителите, защото ресторантът е вече разработен, достатъчно познат, има редовни клиенти. За песимистичния – с 10%, за реалистичния вариант с 25%, а за оптимистичния – с 35%.

7.4. План на приходите и разходите

Таблица 5

Приемаме за приходи на ресторанта реализирания оборот при реалистичния вариант за всички години (от Таблица 4 ).

За наема на помещението ще се сключи договор за 3 години, през които размерът му няма да се променя. Помещението е 203 м2 х 1 300 евро/месец → 2 535 лв. на месец.

Тъй като суровините трансформирани в кулинарен продукт имат 100% и дори по-голяма надценка допускаме, че с около 30%-40% (в случая приемаме 35%) от сумата на продажбите ще се покрият разходите за закупуване на необходимите продукти (храни и напитки).

Предполагаемата месечна заплата на служителите от персонала за 2009 г. е:

- Отговорник търговска зала – 600 лв.

- Главен готвач – 1000 лв.

- Помощник готвачи (топла и студена кухня) – 500 лв.

- Барман – 450 лв.

- Сервитьор – 400 лв.

- Техник/снабдител – 500 лв.

През 2010 г. заплатата за всяка една от длъжностите ще се увеличи с по 100 лв., а през 2011 г. с още 50 лв.

В сумата предвидена за комунални разходи влизат предполагаемите разходи за заплащане на използваните ток, вода и телефон през годината.

В графата други разходи отнасяме: разходи за изготвяне на рекламни материали (например указателни тебели, визитки, менюта или брошури с нови продукти), амортизации, застраховки, непредвидени разходи (при условие, че не възникват всички едновременно, в противен случай сумата не би била достатъчна).


Коментари на клиенти:

Все още няма коментари за този материал.
Моля, влезте в системата с потебителско име и парола, за да оставите коментар.


За сайта

Кой е онлайн

В момента има 2039 посетителя и 30 потребителя в сайта

Намерете ни в Facebook


© 2010 znanieto.net Всички права запазени.
znanieto.net избра за свой хостинг партньор Viscomp.bg

Изграден с помощта на Joomla!.