Търсачка

Категории

Археология, История Аграрни науки Биология, Екология География, Геология Европейска интеграция Етнология, Фолклор Журналистика Икономика    Финанси, Банки    Маркетинг    Мениджмънт    Туризъм    Счетоводство    Международни Отношения (МИО)    Човешки ресурси, Икономика на труда    Макроикономика    Публична администрация    Реклама и PR    Планиране и прогнозиране    Бизнес комуникации и кореспонденция    Социални дейности    Търговия    Стопанска дейност на фирмата, Микроикономика    Агробизнес    Производство, технологии    Транспорт, Логистика    Застрахователно дело Информатика, ИТ Изобразително изкуство Литература Математика Отбрана, Полиция Право Психология Педагогика Политология, Политика Религия Социология Технически науки Физика Философия Чужди езици Горско стопанство Хранителни технологии Съобщения
Банер

Реферати Икономика Международни Отношения (МИО) ИКОНОМИЧЕСКО РАЗВИТИЕ НА РУМЪНИЯ


Дипломна работа, 54 страници по-големи от стандартните, съдържа таблици, има апарат
Цена: 4.80лв.
Безплатно
Спестявате: 100.00%
Задайте въпрос за този материал

Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:"Table Normal"; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-parent:""; mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt; mso-para-margin:0cm; mso-para-margin-bottom:.0001pt; mso-pagination:widow-orphan; font-size:10.0pt; font-family:"Times New Roman"; mso-ansi-language:#0400; mso-fareast-language:#0400; mso-bidi-language:#0400;}

Съдържание

I Геоикономически аспекти на развитието на Румъния.

1.Физикогеографска характеристика ..................................................... стр.3

2.Историческо развитие и административно устройство ......................стр.7

3.Икономическо развитие: потенциал ...................................................стр.8

II Политика на структурната реформа

1.Политика на приватизация.....................................................................стр. 12

2.Отраслови политики................................................................................стр.15

3.Политика в областта на пазарните услуги............................................стр. 20

III Политика за привличане на чуждестранни инвестиции..................................................................стр.25

IV Външна търговия

1.Вносен и износен режим........................................................................стр.28

2.Търговските отношения между България и Румъния..........................стр.34

V Двустранни отношения България – Румъния...............стр.43


На север от река Дунав,съвсем близо до нас се намира народ,който познаваме от векове,с който е свързана историческата ни съдба и за чиято страна си мислим ,че знаем доста неща. В минало а и днес ние сме живели и живеем при еднакви условия и проблемите ни много си приличат. Времето тече еднакво отдвете страни на голямата река.И все пак ние българите твърде слабо познаваме Румъния, твърде малко знаем за природните и богатства и забележителности за историческото минало,за културата и бита на хората ,които я населиават.Кои са румънците,защо Букурещ е ‘‘малкия Париж’’, къде са се скитали нашите хъшове,кой е Дракула,с какво са известни молдовските манастири-на тези въпроси повечето българи имат по някой отговор.За да се познава обаче една страна трябва още толкова много.

I Геоикономически аспекти на развитието на Румъния.

1.Физикогеографска характеристика.

Щедра е била природата към Румъния с тази “красива и благословена” страна,ниякои райони на която приличат на “величествен и просторен палат,шедьовър на архитектурата в които са събрани майсторски подредени всички природни красоти”

Румъния е разположена в Югоизточна Европа и се причислява към балканските страни. На юг граничи с България по река Дунав, границата е дълга 471 км, а сухопътната от придунавското градче Остров до Вима Вене на Черно море 138км.Река Дунав според румънския географ Петру Урбански траките наричали Дунаре или Дунаря, което означава вода ‘носеща кал’. Географското положение на Румъния се определя от три основни природни елемента - Карпатите, р. Дунав и Черно море. Всеки един играе важна роля в историята на румънския народ и неговата държава, както и в икономическото му развитие. На югозапад граничи с Югославия(544км), на запад с Унгария(455км), на север и на изток с Черно море(244км). Общата дължина на границата е 3190.3км. Румъния стои на еднакво разстояние от най-западната точка на Европа (по на 2500км.) Кабу да Рона(Португалия), от най-северната-Норкгон(Норвегия) и от най-източната Урал. По-близо е само до най-южната точка –нос Матапан(Гърция). Нейната територия е 237.5хил.кв.км. почти два пъти по-голяма от България, Румъния има формата близка до кръга. Тя е карпатска, черноморска и дунавска страна, в територията и са по-голиямата част от Източните и целите Южни Карпати(Трансилванските алпи).Има 1075 км дунавски бряг (38% от циялата дължина на Дунав) и 245км черноморско крайбрежие. През нея минават пътища от София, Северна и Източна Европа към Балканския полуостров и Близкия Изток. Румъния е на 12 място по големина в Европа.

Територията на Румъния е изключително разнообразна в физикогеографско отношение. Удивително е природното разнообразие – при облачни планини с алпийски пасища и равнини със сухи степи, вековни усойни гори и пясъчни дюни. Най-висока е централната част на страната, зоната от Карпатските дялове покрити с хубави гори, които нареждат Румъния сред най-залесените страни в Европа. Карпатите са хидроложкото сърце на страната. От тях радиално текат много реки. От карпатските си притоци р.Дунав получава 500куб.м. в сек. Вода . Голяма част от реките са впрегнати в турбините на много електро централи.Румънската низина (част от Долнодунавската низина) се напоява от р.Дунав. В миналото тя е известна с названието Влашка низина.Релефните форми в Румъния образуват три етажа от различни височини – равнини и долини към което се включват делтата на Дунав и Черноморското крайбрежие, плата и хълмисти области планини и предпланини.Тези три етажа са разпределени пропорционално, като всеки от тях заема приблизително една трета от територията на страната. Начинът по който се съчетават е твърде хармоничен.В средата се намира трансилванското плато високо не повече от 500м,заобиколено от всички страни от Карпатските планини.Античен писател останал поразен от величествената гледка,ги оприличил на корона. Планините от своя страна обградени от хълмове, покрити с лозя и овощни градини.Тези по-ниски части заемат някъде по-голяма площ,като например в Олтения.Хълмистите области преливат в широки равнини някои от които –Бъраган,Бурназ(в югоизточната част на страната)- изглеждат безкрайни. Румънските Карпати представляват най-голямата част от планинската верига, започваща близо до Братислава в Словакия, минаваща през Полша,Украйна и Румъния и достигаща до долината на Тимок на юг от Дунав,в Югославия.В тях се намират около 60% от всички гори и 20% от естествените пасища на Румъния. На територията на страната те се делят на Източни,Западни и Южни Карпати,в зависимост от разположението и орентацията им.

Източните Карпати започват от северната граница на Румъния и завършват в долината на р. Прахова. В по-голямата си част те са покрити с гори и са богати на минерални ресурси.В тази част се намират много туристически зони и редица стари градове.

Южните Карпати се издигат от долината на Прахова към дефилето на р.Жиу, а оттам завиват на югозапад кам р.Дунав. В тази част на планинската верига се намират най-високите и върхове-Молдовяну (2544м.) и Негою(2535м.). Красотата на пейзажа на Южните Карпати ги прави изключително привлекателно за туристите и поради това са изградени модерни туристически бази.

Западните Карпати завършват веригата на румънската територия. Съставени са от три групи : Банатските планини, планините Пояна Руска и Западните планини. Богати са на различни минерални ресурси – желязна руда,въглища,извори с минерална вода и др.

Предкарпатите са хълмисти райони, намиращи се между планинската верига и равнините,с височините от 400 до 800-1200м. Те са разположени преди всичко покрай Източните и Южните Карпати.В тях се намира множество гъсто населени низини,където са изграждани първите столици на румънските княжества- Бая,Сучава,Къмпулунг,Куртея де Ардеш,Търговище. Предкарпатите имат много важна роля в икономическия живот на страната. В тях са открити залежи на петрол и природен газ,солни масиви и минерални води. Географското положение и климатът им предоставят отлични възможности за развитие на животновъдство,склоновете им са покрити с лозя и овощни градини.Румъния е богата на полезни икопаеми. Едно от най-големите богатства е нефтът.Сонди пробиват земната кора от подножието на Карпатите до Черноморския шелф. Главните нефтодобивни райони са Предкарпатите,Трансилванското плато,Молдова ,Тимиш и др. Нефтът се намира на дълбочина от 800 до 2500м. Главни центрове са Плоещ,Пъргу Живу,Бузъу.

В Трансилванското плато съществуват големи находища от земен газ- с голям дебит,пренася се по газопроводи и се използва като гориво и суровина за химическата промишленост. Голяма част от химическите предприятия са изградени на базата на земния газ. Находищата на земен газ има още в северната част на окръг Сибиу-край градовете Медист и Копша Микъ. На базата на земния газ (метан) в Румъния е изграден първия в света завод за амоняк.

По долината на р.Жиул са най-големите находища на въглища с център гр.Петрошан.Черните въглища са високо калорични,коксуват се и се използват за черната металургия.В областта Олтения се добиват приблизително 80% от лигнитните въглища.

Железни руди се добиват в района на гр.Решица. Те се преработват в Хунедоарския металургичен комбинат.Добивът на желязна руда не задоволява страната.Има единични находишта на манган.

В селищата Бая Маре и Металич се намират находища на полиметални руди които съдържат цинк,мед,олово,злато и други примеси като сребро и живак. По различни места има находища на гипс. мрамор, варовикгабро, гнайс, слюда, мерен и др. Много са находищата на каменна сол,тя се намира както дълбоко в земята така и на самата повърхност във формата на стълбове,гъби и др.

Най-известни са находищата в Карпатите около Окнеле Мар и Слъник Буковина,в Трансилвания около Окна Муреш,солта се използва в химическата промишленост за производство на сода- калцирана, бикарбунат, каустик.

Румъния е една от най-богатите страни с минерални извори в Европа,някои от които се използват още от римско време. Те са обикновенно в прикарпатските подножия. Броят им надвишава 2000. Голям е броят на балнеоложките центрове в страната.По- известни са Бъйле Херкулане, Тушнад,Борсек,Ватра Дорней;

Климатът в Румъния е умерено континентален.Средната годишна температура е около 110 C.

Характерно за Трансилвания е по-влажно и хладно лято, а Влашко, Молдова, Банат и Кришна са с големи различия в сезоните сравнително сухо и горешто лято и хладна зима. Климатът по черноморското крайбрежие е по-мек. Валежите са най-големи в Бихор- 1000-1200 мм/кв.м, а по черноморското крайбрежие и делтата на р.Дунав и под 400 м. Най-редки са валежите в крайбрежната област през лятото. Преобладават североизточни и югозападни ветрове. Най-разпространени ветрове носят местни имена. В Панонската низина духа поривистият югоизточен вятър Косова,Кошава;

В страната се обособяват три климатични области: планинска с два типа – алпийски и субалпийски: климат на възвишенията (Трансилвания, Северна Молдова, и Северна Олтения);климатът на низините е три типа – панонски,долнодунавски и понтийски. Като цяло климатът на Румъния, особено в крайморската част и високопланинския регион,както и в подкарпатските низини, е удобен за повечето видове туризъм. Румъния разполага голямо водно богатство. Най-богати на води са Карпатите и Трансилвания, а най-бедни – Ръмънската низина и особено Северна Добруджа. Река Дунав има голямо значение за Румъния. Тя замръзва за около месец. Освен за напояване, тя има голямо значение и като плавателен път. Но осве това има и други големи реки, които минават през Трансилвания, Румънската низина, от Южните Карпати по източната ледникова долина, Ждрелата, Пещера, Падина, Бълбоч и пролома Зънъжей, през Молдова протича р. Сирешул.

Румъния е богат и на езера - има над 2000 езера; някои от тях са естесвени, а други изкуствени. Най- голямото езеро е Лакук Рошу (Червеното езеро). Ледникови езера има в високо планинските алпи. Солени езера са се образували в низините. Голямо значение за крайградския туризъм и спорта има езерото Снагов между Букурещ и Плоещ. Най-голямо е езерото на р.Дунав при Турну Северин.

Има богато почвено разнообразие в северната ни съседка, с голяма стойност са черноземните почви (Румънската низина и Добруджа и алкалните и земи покрай р.Дунав)

Растителният и животински свят също добре преобладава в тази страна,добре е обезпечена с иглолистни и широколилистни гори. Главните масиви с горски насъждения са Карпатите и Северна Румъния.Има и природни резервати с рядко срештана флора и фауна. Най-много се срещат бука,брезата,габъра,ясен,клен,както и различни видове иглолисти дървета-бор,ела,смърч.Обширна територия във Влашко,Добруджа и Банат е обезлесена,което влияние се оказва върху климата.

Недалеч от гр.Орадея се намира езерото и рекичка Пеця,в техните води се е съхранила повече от един млн.год. водна лилия. В Пятра Краголуй расте вид карамфил с големи красиви цветове. В подножието на Трансилванските Алпи се намира поляната на нарцисите (поляна нарчисилор).

Животинският свят не се различава от този в България.И двете държави спадат към Палеарктическа зоогеографска област. В Карпатите има големи запаси от рядък дивеч.Изисичането на горите в равнините е причина за обедняването на тези части от едър дивеч.Дребният дивеч се срешта предимно в откритите степни полета. Птиците се срештат около езерата ,блатата и дунавската делта.

Пештерният свят е богат и красив,в пештерата “Скърпшоара” в областта Клуж-Напока са изваяни известни форми наречени “Коралите”, “Цветната зелка”

 

-----------------------------------------------------------------------

 

Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:"Table Normal"; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-parent:""; mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt; mso-para-margin:0cm; mso-para-margin-bottom:.0001pt; mso-pagination:widow-orphan; font-size:10.0pt; font-family:"Times New Roman"; mso-ansi-language:#0400; mso-fareast-language:#0400; mso-bidi-language:#0400;}

България и Румъния облекчават преминаването на границата си 31 март 2005

Обмисля се създаването на българо-румънски митнически и полицески екипи за по-бързо преминаване на границата между двете страни, заяви румънският премиер Калин Търичану в четвъртък. Той е в София на официално посещение на министър-председателя Симеон сакскобургготски. Идеята е да се облекчат процедурите за свободно движение на хора и стоки още преди присъединяването на България и Румъния към Европейския съюз, допълни Търичану.

Според него, при преминаване на границата не трябва да се губи време в митническите операции и да няма неприятни ситуации, при които властите от двете страни на браздата злоупотребяват с положението си.

Мисля, че това е много уместно предложение и ще положим необходимите усилия, за да бъдат елиминирани трудностите, отбеляза премиерът Симеон Сакскобургготски.

Виждал съм как се държат и румънските, и българските власти и бих искал да приемем друг стил и култура, каза колегата му. Понякога някои от нашите полицаи се държат като милиционери и надхвърлят правомощията си, добави той.

В отговор на въпрос Търичану посочи, че към момента изчезването на тримата румънски журналисти в Ирак не е обвързано с конкретно искане и затова ще се въздържи от коментар по отношение на евентуалното изтегляне на румънския контингент. Търичану каза още, че в страната му е създаден кризисен щаб, в който участват представители на всички държавни институции. Щабът е предприел действия за връщането на журналистите в страната живи и здрави.

По думите на българския премиер на днешната среща е било установено, че двете страни имат едно и също желание и убеждение, че трябва заедно да постигнат целта за пълноправно членство в ЕС през 2007 година. Румънският министър-председател подчерта от своя страна, че България и Румъния ще си оказват взаимна помощ по процедурите на ратификация на присъединителния договор от парламентите на двете страни и ще направят общи постъпки пред страните от ЕС за възможно по-бързо ратифициране на договора.

Разговорите между двамата държавници в областта на регионалното сътрудничество са били съсредоточени в инфраструктурните проекти. Трансевропейският коридор № 4 е приоритет и за Румъния, и за България, отбеляза Търичану. Той определи като важни и модернизацията на Дунав маст при Русе-Гургево и развитието на инфраструктурата около второто съобръжение над Дунав при Видин-Калафат. Румънскитя премиер акцентира и на енергийните проекти НАБУКО и ТРАСЕКА

България и Румъния еднакво изостават от ЕС по брутен продукт на човек
5.3% ръст на БВП за януари - март отчете статистиката
21 юни 2004

България и Румъния еднакво изостават от средното ниво на брутния вътрешен продукт на човек от населението в Европейския съюз. Това показват данните на Евростат към 7 юни, съобщени в понеделник от Националния статистически институт (НСИ).

Нивото и в двете държави е 27% от БВП на старите 15 страни членки. Спрямо разширения съюз, Румъния леко изпреварва България с близо 30% от БВП на 25-те държави, към 29% за България.

За сравнение, брутният вътрешен продукт на глава от населението в Полша е 42% спрямо ЕС на 15-те и 46 на сто - спрямо средното ниво за 25-те. За Унгария данните са съответно 56% и 61 на сто, за Чехия - 63% и 69 на сто, а за Словения - 71% и 77 на сто.

5.3 процента е ръстът на Брутния вътрешен продукт (БВП) в България през първото тримесечие на годината, отчете НСИ. Спрямо същия период на 2003 г., с 6 % се е увеличила и създадената от националната икономика добавена стойност, като 72.7 на сто от нея идва от частния сектор, а 27.3 процента - от обществения.

В цифри, създаденият БВП за първите три месеца на годината е 8.055 млрд.лв. или по 1030 лв. на човек от населението. Преизчислена в евро, стойността на БВП е над 4.118 млрд. или по 526,5 евро на човек. Брутната добавена стойност за първите три месеца е 6.867 млрд.лв. по текущи цени.

81.1% от произведения БВП се изразходва за индивидуално потребление на населението, 10% - за колективно потребление, а 18.7% - за инвестиции. В сравнение с първите три месеца на миналата година, индивидуалното потребление е намаляло с 1.9% спрямо БВП, но като физическа стойност се е увеличило с 4.9 процента. Инвестициите в основен капитал са се увеличили с 2.1% спрямо БВП или с 21.4 процента.

13.1% е ръстът на външнотърговския оборот за първите три месеца на годината, вносът надвишава износа с 1.068 млрд.лв.. Износът на стоки и услуги е нараснал с 8 %, а вносът - със 17.7 на сто спрямо 2003 година.

Индустриалният сектор увеличава относителния си дял в брутната добавена стойност от 32.4 % през 2003 г. на 32.7 на сто през тази, нараства и относителният дял на аграрния сектор - от 5.9 на 6.5 %. Намалява дела на сектора на услугите -от 61.7 % през 2003-та на 60.8 на сто през първото тримесечие на 2004 година.

По сектори, в преработващата промишленост добавената стойност е нараснала с 8.4%, а в добивната - със 7.1 на сто. 14.1% е ръстът на брутната добавена стойност в съобщенията, 6.4 на сто - в транспорта.

С 30.1% се е увеличила кредитната активност на банките през първите три месеца на тази година, в сравнение с периода януари - март 2003-та, показват още данните на НСИ.

Използвана литература:

1. Учебник по Геоикономика – доц. д-р Соня Докова

2. Д-р Докова, С.. Геоикономически аспекти на структурната политика на Румъния. Изд. Свят 2001. София, 2001.

3. Кузманова, А., Станчева, Р., Алексова, В.. Румъния на една река разстояние. София, 1999.

4. Европа в цифри. София, 2000.

5. Справочник Европа. София, 2002.

6. Европа от А-Я. София, 2003.


Коментари на клиенти:

Все още няма коментари за този материал.
Моля, влезте в системата с потебителско име и парола, за да оставите коментар.


За сайта

Кой е онлайн

В момента има 715 посетителя и 3 потребителя в сайта

Намерете ни в Facebook


© 2010 znanieto.net Всички права запазени.
znanieto.net избра за свой хостинг партньор Viscomp.bg

Изграден с помощта на Joomla!.