Търсачка

Категории

Археология, История Аграрни науки Биология, Екология География, Геология Европейска интеграция Етнология, Фолклор Журналистика Икономика    Финанси, Банки    Маркетинг    Мениджмънт    Туризъм    Счетоводство    Международни Отношения (МИО)    Човешки ресурси, Икономика на труда    Макроикономика    Публична администрация    Реклама и PR    Планиране и прогнозиране    Бизнес комуникации и кореспонденция    Социални дейности    Търговия    Стопанска дейност на фирмата, Микроикономика    Агробизнес    Производство, технологии    Транспорт, Логистика    Застрахователно дело Информатика, ИТ Изобразително изкуство Литература Математика Отбрана, Полиция Право Психология Педагогика Политология, Политика Религия Социология Технически науки Физика Философия Чужди езици Горско стопанство Хранителни технологии Съобщения
Банер

Каталог Икономика Мениджмънт Анализ и усъвършенстване на мениджмънта и инженеринга на Радомир Метал Индъстрийз АД


Дипломна работа, 98 страници по-големи от стандартните, съдържа таблици, формули, графики, схеми, има апарат
Цена: 4.80лв.
Безплатно
Спестявате: 100.00%
Задайте въпрос за този материал

Normal 0 21 false false false /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:"Table Normal"; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-parent:""; mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt; mso-para-margin:0cm; mso-para-margin-bottom:.0001pt; mso-pagination:widow-orphan; font-size:10.0pt; font-family:"Times New Roman"; mso-ansi-language:#0400; mso-fareast-language:#0400; mso-bidi-language:#0400;}

Резюме

Представената дипломна работа е на тема Анализ и усъвършенстване на мениджмънта и инженеринга на “Радомир Метал Индъстрийз” АД и по-конкретно на Стоманодобивен цех. Дипломната работа се състои от две глави. Глава първа е теоретико-методическа, Глава втора разглежда анализа на състоянието на бизнес организацията, както и предложенията за нейното усъвършенстване.

В Глава първа е представена теоретичната основа, необходима за по-нататъшното разработване на дипломната работа. Теоретико–методическата част е разделена на Литературен разбор и Методологически указания. Те съдържат теоретичната база, нужна за изясняване на поставените за решаване проблеми в дипломната разработка, както и описание на методите, използвани за определяне на различни параметри и състояния на анализираното предприятие. Това описание цели да изясни същността на съответния метод и да обоснове необходимостта от неговото използване.

Глава втора разглежда анализа на мениджмънта и инженеринга на “Радомир Метал Индъстрийз” АД. Анализът е направен на основа на разбирането, че преди да бъдат предприети бъдещи действия и стратегии е необходимо да се анализира влиянието на вътрешните и външните променливи фактори и взимайки в предвид откритите възможности по време на анализа да се изгради стратегия за бъдещи действия и да се дадат насоки за подобряване на дейността на организацията.

В тази глава е направен анализ на финансовото състояние на дружеството, SWOT анализ, като е разгледана и организационната структура. Направен е анализ на човешките и материални ресурси. Разгледана е външната среда и нейното влияние върху дейността на дружеството, в т.ч. политическа ситуация, икономическа ситуация, технологично развитие, социални отношения.

Голяма част от анализа на мениджмънта представлява проучването на пазара на фирмата – вътрешен и външен. Разгледана е политиката на доставките и особеностите, с които са свързани отделните производствени ресурси. Анализирани са основните пазарни стратегии на предприятието и ползите от тяхното приложение.

Анализът на финансовото състояние на металургичното предприятие включва анализ на счетоводния баланс и анализ на отчета за приходите и разходите. Установено е стабилно финансово състояние с тенденция към увеличаване на печалбата и намаляване на загубата.

SWOT – анализът разглежда силните и слаби страни на фирмата, благоприятните възможности и заплахите. Изводите от този анализ показват, че “Радомир Метал Индъстрийз” се намира в най-благоприятния първи квадрант на фигурата. Това означава, че фирмата има възможност да се възползва от благоприятните възможности на средата, тъй като те съвпадат с нейните силни страни.

Анализът на инженеринга на “Радомир Метал Индъстрийз” АД включва проучвания за типа на производство, за производствения процес и производствената структура. Установено е, че типът на производство е единичен, производствения процес е описан чрез последователността от извършваните технологични операции, а производствената структура е разгледана в по-общ план и включва освен технологични и всички видове спомагателни операции.

При анализът на инженеринговата дейност е разгледано пространственото разположение на машините и оборудването в СДЦ, а също така и функционирането на производствения процес във времето и пространството.

В последната част на дипломната работа – Проектна част – са направени предложения за усъвършенстване на мениджмънта и инженеринга на предприятието, а по-точно закупуването и въвеждането в експлоатация в СДЦ на Електрошлакова пещ, както и разширяването на пазарния дял в България и създаването на нови кадри и обучението на наличните такива. Изчислена е ефективността на предложените инвестиции, която показва, че те са целесъобразни. Установено е, че предприятието има възможност да осъществи направените предложения за усъвършенстване и е предложен вариант за финансиране на проектите.

-----------------------------------------------------------------

 

Normal 0 21 false false false /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:"Table Normal"; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-parent:""; mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt; mso-para-margin:0cm; mso-para-margin-bottom:.0001pt; mso-pagination:widow-orphan; font-size:10.0pt; font-family:"Times New Roman"; mso-ansi-language:#0400; mso-fareast-language:#0400; mso-bidi-language:#0400;}

Заключение

На база направения анализ на цялостната дейност на “Радомир Метал Индъстрийз” АД, може да се обобщи, че предприятието се развива в положителна посока - има стабилни позиции на пазара, добро състояние на финансовите ресурси. Всичко това дава възможност на дружеството да инвестира непрекъснато в своето усъвършенстване и да развива дейността си.

‘’Радомир Метал Индъстрийз” е утвърдила своя имидж сред потребителите на голямогабаритни стоманени отливки и заготовки, което я прави най-предпочитания доставчик за редица големи и малки предприятия на външния и вътрешния пазари.

Големият процентен дял на износа за страните от Европейския съюз, говори за високо качество на произвежданите от дружеството продукти, тъй като конкуренцията в Европейския съюз е изключително силна. Стоманодобивното предприятие разчита на своето основно конкурентно предимство – високо качество, което поддържа с помощта на модерно оборудване и квалифициран технологичен персонал.

В бъдеще предприятието планира разрастване на своя пазарен дял в страната. Тенденциите показват, че се очаква покачване на потребностите от стоманени продукти, в следствие засилено развитие на машиностроенето и корабостроенето у нас. За да посрещне нарасналото търсене, фирмата смята да разшири продуктовата си гама и да увеличи производствения си капацитет. Това е инвестиция, която дружеството може да си позволи, тъй като има добро финансово състояние.

Чрез предложенията за усъвършенстване на мениджмънта и инженеринга предприятието ще може да отговори на нарастващото търсене на по-качествени продукти и услуги. Това е начинът мениджмънта на компанията да се справи с динамичната среда. Тази гъвкавост ще позволи на фирмата да се справи с все по-голямата конкуренция и да подобри отношенията си с нарастващият брой клиенти и доставчици.

“Радомир Метал Индъстрийз” работи непрекъснато за усъвършенстване на своята дейност. Дружеството се управлява ефективно от опитни и предприемчиви ръководители, за което свидетелстват позициите на предприятието както на вътрешния, така и на външния пазар.

Използвана литература

1. Благоев, В., Маркетинг, Издателство International University, 2003г.

2. Велев, Младен, Мениджмънт на маркетинга, Издателство “Люрен”, 2003г.;

3. Ганчев, Панайот и колектив, Основи на мениджмънта, Издателство “Св. Евтимий Патриарх Търновски”, В. Търново, 1999г.

4. Даков, Иван, Производствен инженеринг, Издателство “Люрен”, 2003г.

5. Димков, Светослав, Стратегически мениджмънт, Издателство на ТУ – София, 2000г.

6. Дончев, Димитър, Анализ на стопанската дейност, Издателство “Софттрейд”, 2004г.

7. Дончев, Димитър; Велев, Младен; Димитров, Йордан; Бизнес икономика, Издателство “Софттрейд”, 2003г.;

8. Колчагова, Борислава, Мениджмънт на човешките ресурси, Издателство “Кинг”, 2001г.

9. Танева, Невяна, Иновационен мениджмънт, Издателство “Кинг”, 2007г.

10. Цветков, Георги, Производствен мениджмънт, Издателство “Софттрейд”, 2006г.;

11. Фирмена информация на Радомир Метал Индъстрийз АД

12. www.radomir-metals.com

13. ИнтернетКоментари на клиенти:

Все още няма коментари за този материал.
Моля, влезте в системата с потебителско име и парола, за да оставите коментар.


За сайта

Кой е онлайн

В момента има 2941 посетителя и 70 потребителя в сайта

Намерете ни в Facebook


© 2010 znanieto.net Всички права запазени.
znanieto.net избра за свой хостинг партньор Viscomp.bg

Изграден с помощта на Joomla!.