Търсачка

Категории

Археология, История Аграрни науки Биология, Екология География, Геология Европейска интеграция Етнология, Фолклор Журналистика Икономика    Финанси, Банки    Маркетинг    Мениджмънт    Туризъм    Счетоводство    Международни Отношения (МИО)    Човешки ресурси, Икономика на труда    Макроикономика    Публична администрация    Реклама и PR    Планиране и прогнозиране    Бизнес комуникации и кореспонденция    Социални дейности    Търговия    Стопанска дейност на фирмата, Микроикономика    Агробизнес    Производство, технологии    Транспорт, Логистика    Застрахователно дело Информатика, ИТ Изобразително изкуство Литература Математика Отбрана, Полиция Право Психология Педагогика Политология, Политика Религия Социология Технически науки Физика Философия Чужди езици Горско стопанство Хранителни технологии Съобщения
Банер

Каталог Икономика Маркетинг МАРКЕТИНГОВ ПЛАН ЗА ДЕЙНОСТТА НА “ЕКС 2006” ООД


Дипломна работа, 68 стандартни страници, съдържа таблици, формули, графики, схеми, има апарат
Цена: 4.80лв.
Безплатно
Спестявате: 100.00%
Задайте въпрос за този материал

Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:"Table Normal"; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-parent:""; mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt; mso-para-margin:0cm; mso-para-margin-bottom:.0001pt; mso-pagination:widow-orphan; font-size:10.0pt; font-family:"Times New Roman"; mso-ansi-language:#0400; mso-fareast-language:#0400; mso-bidi-language:#0400;}

С Ъ Д Ъ Р Ж А Н И Е

1. РЕЗЮМЕ ……………………………………………………………………………………… СТР. 1

2. УВОД ………………………….………………………………………………………………… СТР. 3

3. МИСИЯ …………………….………………………………………………………………….. СТР. 7

4. ЦЕЛИ И ОБХВАТ …..…………………………………………………………………. СТР. 9

5. ПРАВНА ФОРМА ……..………………………………………………………………. СТР. 10

6. МАРКЕТИНГОВ ПЛАН ……………………………………………………………. СТР. 13

7. ЖИЗНЕН ЦИКЪЛ НА БРАНША …………………………………………… СТР. 16

8. АНАЛИЗ И ОЦЕНКА НА ВЪНШНАТА СРЕДА ...……………… СТР. 18

МАКРОСРЕДА ……….…..……………………………………………………………. СТР. 18

МИКРОСРЕДА ………………………………………………………………………. СТР. 24

9. ПАЗАР. ПАЗАРНИ СЕГМЕНТИ ……………………………………………. СТР. 27

10. КОНКУРЕНЦИЯ …………………………………..………………………………… СТР. 29

АНАЛИЗ НА КОНКУРЕНТНИТЕ ФИРМИ ..…………………….. СТР. 31

11. ПОЛИТИКА НА УСЛУГИТЕ ………..……………………………………… СТР. 39

12. РЕКЛАМНА ПОЛИТИКА …………………………………..…………………. СТР. 46

13. ЦЕНИ И ЦЕНОВА ПОЛИТИКА ………………………..……………….. СТР. 48

14. ИНВЕСТИЦИОННИ РАЗХОДИ ……………………..…………………… СТР. 50

15. ЕКСПЛОАТАЦИОННИ РАЗХОДИ …………………..………………… СТР. 52

16. ПРИХОДИ ……………………………………..………………………………………… СТР. 59

17. МАРКЕТИНГОВО ПРОУЧВАНЕ НА “ЕКС-2006”ООД…….. СТР. 64

18. ЗАКЛЮЧЕНИЕ ….…………………………………………………………………… СТР. 66

19. ПРИЛОЖЕНИЕ………………………………………………………………………. СТР. 67


РЕЗЮМЕ

Проектът предвижда създаването на школа за езикова подготовка на деца и възрастни. Намирането на добра идея за бизнес е може би по-трудната част от това да намериш капитал и да го започнеш. Възникването на идеята и вземането на решение за стартиране на собствен бизнес не е едно и също нещо. По-често, когато на преден план излиза необходимостта от доходи, даже каквито и да са, силно се проявява стремежа да бъдеш господар на себе си и започва целенасочено търсене на идеи, които да допринесат за задоволяване на потребностите. Идеята, която се превръща в проспериращ бизнес не винаги е уникална, човек може да стигне сам до нея или пък да модифицира нечия друга идея.

В конкретния случай има и от двете твърдения по малко – самостоятелния път до идеята, както и ползването на вече генериран опит в тази област от други фирми.

Професионалната подготовка на член от семейството по английски език и настоящата реализация в тази област спонтанно поражда идеята за създаване на семеен бизнес. Просто повярвахме, че можем да я осъществим и започнахме.

Фирмата прави дейността на школата конкурентно способна, като работи неуморно в тази насока. Първоначална цел е да се направи популярна школата на територията на гр. Стара Загора чрез нейната успешна дейност. А като постигнат това, ще могат да разширят дейността си през втората година като разширят обучението по немски език и го направят в групи като тези по английски език. Също така предвид растящата популярност на испански език, предвиждат създаване на две групи. Като следствие от основната им дейност стигат и до реализацията на другата идея – легализирането на преводи, като в началото ще правят преводи, на които не се изисква легализация. Целесъобразността на това начинание се доказва от финансовата страна на настоящият проект. Още през първата година, колкото и малко да е времето от старта до края на финансовата година, очакват печалба, която не е голяма, но като начало ги задоволява. Тъй като икономическата среда, в която ще функционира школата е труднопредсказуема те правят маркетинговия си план за три години. През втората и трета година печалбата расте като достига 7500 лв., което ги кара да вярват, че ще могат да продължат нататък. Тяхната цел не е бързата и голяма печалба, а дълго време да могат да съществуват на пазара на чуждоезиковото обучение, осигурявайки винаги най-доброто за клиентите.


У В О Д

Към края на 19 век в резултат на развитието на естествените науки и дарвинизма в езикознанието се оформя натуралистическо направление. Според тях езикът е наследствен и отъждествяват език и раса. Те се базират на единния детски говор. Децата в най-ранна детска възраст, независимо от пол, цвят, националност, произнасят еднакви звуци. Но такава теория не може да се приеме. В този период детето не говори, то се учи да говори. Едва когато съчетанието “дядя” започне да означава “дядо” можем да кажем, че детето говори. Езикът не е наследствен. Доказателство за това са децата отгледани от животни или чуждоговорими родители. Това показва, че в понятието език се включват само преднамерено произнесени думи.

Двете основни функции на езика са комуникативна и мислооформяща. Според някои учени основна роля има мислооформящата. Те твърдят, че езикът служи само да реализира нашите мисли. Но не винаги преди да кажем нещо мислим. Мисленето протича много бързо, както и езикът.

Познаването на същността на езика е от съществено значение при преподаването на чужди езици.

Преподаването е започнало още преди хилядолетия и през вековете се е променяло. Промените са били предизвиквани от различни влияния. Причините са били различни в различните периоди от развитието на човечеството. През някои векове, езиците са били преподавани само за четене, в други предимно за устна комуникация. Тази разлика в целта на усвояване на езика водят и до разлики в метода на преподаване.

Историята на преподаването на чужди езици може би започва от древните гърци. Те се интересували от всичко, което са могли да разберат за човешкия ум и воля и са реализирали тази си потребност чрез учене на езици. Римляните вероятно са пък първите, които са учели чужд език официално. Те изучавали гръцки, преподаван им от гръцки учители и роби. Техният подход бил по-малко философски и по-практичен от този на гърците.

Преди 16 век в Европа, преподаването на чужди езици представлявало преподаване на латински на свещеници. През 16 и 17 век, френския език е бил “lingua franca” за разговор с чужденци. В двореца се говорел френски, но той бил нужен и на пътници, търговци и войници. През този период положението на латинския се променило. От жив език, който бил необходим на учащите се за да могат да четат, пишат и говорят, той се превърнал в мъртъв език, изучаван само за интелектуално упражнение. Анализът на граматиката и реториката на класическия латински се превърнал в модел на преподаване на езици между 17 и 19 век. Акцентът бил върху усвояване на граматическите правила и лексика чрез превод и писане на изречения по модел.. Изреченията, които се превеждали и пишели от учениците били пример на граматични пунктове и обикновенно нямали връзка с реалността. Този метод е известен като Grammar-Translation Method. Когато се изучавали съвременни езици от 18 век, те също били преподавани по същия метод. Този метод властвал при чуждоезиковото обучение в Европа от 1840 до 1940 година, дори до днес се използва. Но в средата на 19 век някои учени започват да критикуват принципите на този метод. Започнали промени. Имало все по-голяма нужда от способността да се говорят чуждите езици и редица реформатори преосмислили природата на езика и учението. Те заключили, че възрастните трябва да учат език така както децата го усвояват. Те предложили представянето на езика да става със смислен контекст и използването на жестове, за да се допълни значението.

Въпреки това дълго време техните идеи не се разпространили. Чак в началото на 20 век езиковедите отново се заинтересували от най-добрият начин за преподаване на език. Според тях ученето на езика трябва да започне с говорене и след това другите умения, думите и изреченията да бъдат представени в контекст, преводът да бъде избягван. Това е т. нар. Direct Method, станал популярен и практичен за големи класове и държавни училища.

Развитието на науката през 20 век оказва влияние върху езиковото обучение. Изследванията на Иван Павлов за условните рефлекси и бихейвиоризма водят до твърдението, че езиците са последователност от навици и ако те се развият, изучаващият език ще говори добре. Така на учениците се дава стимул, на който да реагират. Ако реагират правилно се възнаграждават, а ако реагират неправилно се поправят.

В годините след Втората световна война са се осъществили големи промени, повлияли и върху езиковото обучение. По-голямата достъпност на образованието означавало, че изучаването на езици не е само приоритет на елита, а необходимост за все повече хора. Повечето възможности за международни пътувания и бизнес, международен културен обмен увеличили нуждата от владеенето на езици.

Езикът, който в последните години се превърна в новия световен език е английският език. Около 580 милиона говорят английски, като първи и около 2/3 от тази цифра като втори. Един милиард го изучават, около 1/3 от населението на света са изложени на неговото влияние. Изчислено е че до 2050 год. половината свят ще го владее. Това е езика на глобализацията – международния бизнес, политика, дипломация. Това е езика на компютрите и Интернет.

Как езикът, говорен от “нисшите хора” в Англия през 1300 год. се е превърнал в глобален език? Не защото е лесен. От една страна не представлява трудност, но има неправилни глаголи, понякога странности в граматиката и малко съответствие между произношение и правопис. Още повече, че като език с много източници романски, германски, келтски, нормандски, притежава голяма еластичност. В английския има малко бариери пред влизането на нови думи и всяка година се публикуват речници с неологизми, повечето от които идват с Интернет, компютрите и тинейджърския жаргон.

Успеха или неуспеха на един език не зависи от неговите присъщи качества, а “всичко е свързано с влиянието на хората, които го говорят” (проф. Джейн Айчистън от Оксфордския университет).

Обаче не винаги е било така. В Източната част на Римската империя, гръцкият остава езика на търговията дълго след края на гръцкото надмощие. Латинския продължава да е езика на църквата и на образования западноевропеец дълго след западането на Римската империя.

Възходът на английският започва през 19 век, когато се разпространява в империя, на чиято територия слънцето никога не залязва – Британската империя.

Преди Великобритания да се присъедини към Европейския съюз през 1973 година, единствен официален език на съюза е френски. Но сега, когато членове са Дания, Финландия, Швеция, английският е основен език в съюза и повече от 85% от международните организации го използват като официален език.

В последните години, обаче доминирането на английския език се дължи най-вече на триумфа на английско говорящите САЩ като световна сила.

А дали няма всички тези фактори да способстват да се върнат ранно-библейските времена, когато хората са имали един общ език?

 

-----------------------------------------------------------------

Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:"Table Normal"; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-parent:""; mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt; mso-para-margin:0cm; mso-para-margin-bottom:.0001pt; mso-pagination:widow-orphan; font-size:10.0pt; font-family:"Times New Roman"; mso-ansi-language:#0400; mso-fareast-language:#0400; mso-bidi-language:#0400;}

Маркетингово проучване на „

Маркегинговото проучване се провежда при следния алгоритъм:

1. Формулиране на маркетинговия проблем и изследователските хипотгези

v Проблем:

Липса на информация за

Ä за потребителите

- предпочитание към определен език

- предпочитание или необходимост от определено ниво

- водещ мотив при избор на курсове за чуждоезиково

- обучение

- предпочитание към форма на обучение

предпочитание към време и продължитнелност на обучение

- други

Ä за конкурентите – водещаи конкуренти, цени и ценоваполитика на извършените от тях услуги, материално-техническа база и помощни средства, качество и професионализъм пряи провеждане на обучение

Ä за пазарните сегменти –дефиниране на групи от потребители по определени признаци

2. Определяне на целите на проучване

Проучването е насочено към изследване на потребителите – техните желания и потребности; изследване на конкурентите –предлаганите от тях слуги – качество, цена, материална база; пазарните сегменти и евентуалните пазарни ниши, които фирмата може да запълни.

3. Определяне на вида на проучването

Според стратегическата ориентация, проучването е продуктово и пазарно.

4. Определяне на обекта на проучване

· Потоенциалните потребители, дефинирани по възрастови групи и степен на владеене на езика

· Конкурентните школи на територията на гр. Стара Загора

5. Източници за набиране на информация

В процеса на изследване се набяаира първична и вторична информация.

Вторични данни за: покупателната способност на населението и сведения за конкурентите .

От първоизточника се осаигурава пряка информация за потребностите и желанията на клиентите и част от данните за конкурентите.

Ä данни от НСИ

Ä информация от Интернет

Ä рекламна кампания на конкурентите

Ä обяви във вестници:” Бизнес поща”, „7 дни”, „Старазагорски новини”

Ä първичната информация ше бъде набрана от потребителите чрез анкетно проучване

6. Методи и техника за събиране на данни

Най-подходящ за целаите на маркетинговото проучване е метода на анкетиране чрез писмена анкета на база квотна извадка в размер 100 бр. – 40% квота за възрастни и 60% за ученици, разпределени равномерно по степен.

Анкетните карти е целесъобразно да се разпространят в квотата ученическа възраст по училища в начална, основна и средна степен, а за възрастни на принципа на отзовалите се.

7. Разработване на въпросник за проучваненето

8. Анализ на резултатите от проучването

В групата на възрастни /над 20г/ около 90% не са посещавали курсове за чуждооезаиково обучение и биха се включили в такива за да отговорят на изискванията на работодател или стремеж към професиаонално развитие /70% от тях/ или при необходимост от излизане извън страната.

В ученическа възраст се регистрира по-висока посещаемост /40%/ като най-голям е интересът във въазрастовата група

до 10 и от 16 -19 г. Въпреки това ще се създадат групи във всички възрасти.

По отношоение предпочитанията към език не се наблюдават различия м/у отделните възрасти като все още приоритетен е английскит /80%/ от всички анкетирани, 15% биха се включили в курс по немски език и останалите 5% се разпределят м/у испанскии френски. Тези резултати са основание за обособяване на отделните групи.

Интерес представлява изявеното желание на част от анкетираните особено сред по-възрастните да осъществяват своето обучение индивидуално /70%/ от отговорилите като противоположна е предпочитанието сред ученяиците.

Без съществени различия всички групи анкетирани предпочитат курсовете да се продеждат предимно през седмицата /70%/ от отговорилите с времетраене два астрономически часа без почивка. По-малка част предпочитат останалите предложени варианти. Школата ще се съобрази с възрастовите особености и постигнато ново на обучение като приложи диференциация в продължителността на редовните курсове за едно ниво.

По отношение на мотовите за избор на школа като най-важни са посочени качество на обучение и цена – по 35%, което изисква подходящ баланс м/у маркетинговия инструментариум и прилагане на гъвкава ценова политика.

 Коментари на клиенти:

Все още няма коментари за този материал.
Моля, влезте в системата с потебителско име и парола, за да оставите коментар.


За сайта

Кой е онлайн

В момента има 2720 посетителя и 56 потребителя в сайта

Намерете ни в Facebook


© 2010 znanieto.net Всички права запазени.
znanieto.net избра за свой хостинг партньор Viscomp.bg

Изграден с помощта на Joomla!.