Търсачка

Категории

Археология, История Аграрни науки Биология, Екология География, Геология Европейска интеграция Етнология, Фолклор Журналистика Икономика    Финанси, Банки    Маркетинг    Мениджмънт    Туризъм    Счетоводство    Международни Отношения (МИО)    Човешки ресурси, Икономика на труда    Макроикономика    Публична администрация    Реклама и PR    Планиране и прогнозиране    Бизнес комуникации и кореспонденция    Социални дейности    Търговия    Стопанска дейност на фирмата, Микроикономика    Агробизнес    Производство, технологии    Транспорт, Логистика    Застрахователно дело Информатика, ИТ Изобразително изкуство Литература Математика Отбрана, Полиция Право Психология Педагогика Политология, Политика Религия Социология Технически науки Физика Философия Чужди езици Горско стопанство Хранителни технологии Съобщения
Банер

Каталог Икономика Маркетинг Дистрибуционна политика „Загорка” АД


Дипломна работа, 61 страници по-големи от стандартните, съдържа таблици, схеми, снимки, графични елементи, има апарат
Цена: 4.80лв.
Безплатно
Спестявате: 100.00%
Задайте въпрос за този материал

Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:"Table Normal"; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-parent:""; mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt; mso-para-margin:0cm; mso-para-margin-bottom:.0001pt; mso-pagination:widow-orphan; font-size:10.0pt; font-family:"Times New Roman"; mso-ansi-language:#0400; mso-fareast-language:#0400; mso-bidi-language:#0400;}

СЪДЪРЖАНИЕ

I. Теоритична част…....................................................................................................1

II. Представяне на фирмата....................................................................15

1. Описание на фирмата...................................................................15

2. Продуктова структура (мисия ) на „Загорка” АД......................17

3. Фирмена стратегия........................................................................19

4. Финансово състояние на фирмата...............................................20

5. SWOT анализ.................................................................................23

III. Диструбуционна политика....................................................................31

1. Анализ на дистрибуционната политика.......................................31

2. Продуктова политика.....................................................................34

3. Ценова политика.............................................................................35

4. Комуникационна политика............................................................36

5. Преглед на стратегиите и програмите за отделните елементи на промоционалния микс.............................................................................37

6. Анализ на резултатите...................................................................38

7. Оценка на конкурентите................................................................38

8. Доставчици......................................................................................41

9. Анализ на целевия пазар................................................................42

9.1. Избор на показатели за сегментиране...................................42

9.2. Анализ на потребителите........................................................43

10. Конфигурация на дистрибуционната мрежа на „Загорка” АД.............................................................................................................44

11.Физическа дистрибуция................................................................52

12. Персоал – оценка..........................................................................54

IV. Заключение...........................................................................................55

Използвана литература..............................................................................56


I.Теоритична част

Всяка фирма, независимо от предмета на нейната дейност, се стреми бързо и изгодно да реализира своите продукти и услуги. Дистрибуцията е ключов момент във функционирането на всяка организация. Тя е съвкупност от дейности, упражнявани от независими организации, събрани с цел да осъществяват съвместно придвижване на продукта от производителя до потребителя. Дистрибуцията се отнася до всички решения, които имат връзка с пътя на продукта до крайния потребител.

Дистрибуционната политика се явява като фактор за постигане на фирмените цели и продължение на идеите, заложени в маркетинговата стратегия в сферата на реализацията – възможно най-пълно и качествено задоволяване на потребностите на клиентите на фирмите. Потребителите реално не виждат протичането на процеса на дистрибуцията на един продукт.Те обаче ценят наличността на продукта в определеното време, място, количество и цена в резултат на функционирането на дистрибуционните канали. Появилите се тенденции през последното десетилетие за отваряне на пазарите, глобализацията в икономиката и регионалният подход при задоволяването на потребностите определят стратегическото значение на организацията на дистрибуцията.

Дистрибуционната политика изпълнява редица цели. Основна цел е осигуряване движението на стоката от сферата на производството до сферата на потребителите, при минимизиране на разходите. Тази цел непосредствено свързва дистрибуцията с икономическата концепция за по-добро управление на предлагането, за икономия на ресурси и понижаване на общите разходи по обслужване на доставката на продукти и продажбата им на конкурентни цени. Друга дистрибуторска цел е свързана с приспособяването на продукта към потребностите на пазара и организиране по време и място, като спомага да се внесе равновесие на пазара по отношение на преодоляване на несъответствието между количеството на стоките на пазара и обема на търсенето.

Задача на дистрибуционната политика е оптималното организиране на системата за разпределение на продукта - за всеки потребител да се осигури стока, която да отговаря на неговите изисквания – естетически, функционални, технически, дизайнерски, психологически и ценови. Обслужването на клиента е стратегическа задача на всички дейности, осигуряващи ефективно стокодвижение и стокоразпределение. Заедно с това реализацията на дистрибуционната политика е свързана със задачи като: оптимизиране на стоковия, паричния и информационния поток; оптимизиране и избор на каналите за пласмент; усъвъренстване на преките контакти между производител и потребител; регулиране на стоковите запаси по цялата верига на дистрибуцията;оптимизиране на транспортното обслужване и избор на транспортен модел.

Осигуряването на процеса на дистрибуция се реализира от цяла поредица от организации, обединени от обща цел и координирани стратегии, функциониращи като една обща система. Дистрибуцията като система се характеризира от: отделните дейности взаимно зависими и взаимно обвързани; отделните елементи имат обща цел-бърза доставка, минимални разходи, ограничен риск и високо равнище на обслужване на потребителите; наличие на съгласуваност при управление, организиране и изпълнение на материалните, паричните и информационните потоци; всяка промяна в елементите на системата предизвиква цялостен преглед, актуализация и препроектиране на дистрибуцията.

Всяка промяна в елементите на системата дистрибуция предизвиква цялостен преглед, актуализация и препроектиране на дистрибуцията. Подсистемите на дистрибуцията също се променят и допълват.

Подсистема Управлиние, информация и комуникация - това е подсистема, която включва управление на дистрибуцията, планиране, организация, координация и контрол; информация и поддържане на информационната система; организиране на дистрибуционния процес; вземане на дистрибуционни и управленски решения; финансиране и бюджет.

 

--------------------------------------------

Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:"Table Normal"; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-parent:""; mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt; mso-para-margin:0cm; mso-para-margin-bottom:.0001pt; mso-pagination:widow-orphan; font-size:10.0pt; font-family:"Times New Roman"; mso-ansi-language:#0400; mso-fareast-language:#0400; mso-bidi-language:#0400;}

IV. Заключение

”Загорка” АД е традиционен лидер на българския бирен пазар.Тя е извървяла много дълъг път. През 1994 г. държи едва 18% от пазара, а 10 години по-късно - през 2004 г. пазарният дял се увеличава до 31%.За да се стигне до днес - за първите шест месеца на 2007 год. печалбата преди облагане (EBIT) е скочила с 33.6% до 3.9 млн. евро. За полугодието приходите от продажби са за 1.779 млрд. евро, което е 11.8% ръст.

През 2000 г. пазарният дял на пивоварната е 21%, а "Интербрю", собственикът на "Каменица", държи 41%. През 2002 г. ролите се разменят и оттогава "Загорка" е лидер на пазара. На първо място по продажби в страната като марка е "Каменица". Но „Загорка” държи водещите марки по сегменти - в заведенията най-много се пие "Загорка", а най-продавана в магазините е "Ариана". През годините „ Загорка” влага над 80млн. евро в машини, в съоръжения, в технологии и подготовка на персонала с ясното съзнание, че ЕС е огромно предизвикателство за бизнеса - огромен пазар, огромна конкуренция, но и огромна възможност за реализация на способностите и уменията на фирмите. „Загорка” съумява да не е наблюдател на събитията, а да участва в тяхното създаване.И докато до сега финансовият ръст на компанията се дължи преди всичко на реализираните продажби на българския пазар, „Загорка” все повече насочва поглед и към външните пазари.Англия, Испания и САЩ скоро ще опитат вкуса на българската бира с марка „Загорка”. А това може да постигне само една фирма с достатъчно добре развита дистрибуционна политика.

Използвана литература

1. Дистрибуционна политика І и ІІ част – Лиляна Василева, Вера Ковачева, Христо Катранджиев

2. Икономически портал на регион Стара Загора

3. Plato Logic Limited - специализирана компания в наблюдението и анализа на пазара на бира за целите на бизнеса в световен мащаб.

4. Информационна агенция „Кросс”

5. Регал – специализирано издание за бизнеса с бързооборотни стоки

6. Вестник „Капитал”, „Монитор”, „Дневник”

7. Съюз на пивоварите в България

8. Доклад на комисията за защита на конкуренцията

9. Българска търговско-промишлена палата

 Коментари на клиенти:

Все още няма коментари за този материал.
Моля, влезте в системата с потебителско име и парола, за да оставите коментар.


За сайта

Кой е онлайн

В момента има 1316 посетителя и 67 потребителя в сайта

Намерете ни в Facebook


© 2010 znanieto.net Всички права запазени.
znanieto.net избра за свой хостинг партньор Viscomp.bg

Изграден с помощта на Joomla!.