Търсачка

Категории

Археология, История Аграрни науки Биология, Екология География, Геология Европейска интеграция Етнология, Фолклор Журналистика Икономика    Финанси, Банки    Маркетинг    Мениджмънт    Туризъм    Счетоводство    Международни Отношения (МИО)    Човешки ресурси, Икономика на труда    Макроикономика    Публична администрация    Реклама и PR    Планиране и прогнозиране    Бизнес комуникации и кореспонденция    Социални дейности    Търговия    Стопанска дейност на фирмата, Микроикономика    Агробизнес    Производство, технологии    Транспорт, Логистика    Застрахователно дело Информатика, ИТ Изобразително изкуство Литература Математика Отбрана, Полиция Право Психология Педагогика Политология, Политика Религия Социология Технически науки Физика Философия Чужди езици Горско стопанство Хранителни технологии Съобщения
Банер

Каталог Икономика Маркетинг Маркетингов план на фирма за транспортни услуги “S-клас” гр. Хасково


Реферат (малка дипломна работа), 31 стандартни страници, съдържа таблици, формули схеми
Цена: 2.40лв.
Безплатно
Спестявате: 100.00%
Задайте въпрос за този материал

Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4

I. РЕЗЮМЕ

S-клас” е дружество, което се занимава с организиране на пътнически превози по маршрута от Хасково до София и обратно. Фирмата е регистрирана като дружество с ограничена отговорност, основано от двама съдружника с равни дялови вноски по 30000 лв., като един от съдружниците внася и апартамент в идеалния център на град Хасково на стойност 28000 лв. Общата стойност на капитала възлиза на 88000 лв.

Фирмата извършва превози веднъж дневно с капацитет 50 души. Тръгва от автогара Хасково в 8.00ч. и пристига в София 10.20ч. По обратния маршруш тръгването става в 17.00ч. и пристига в Хасково в19.50ч. Цената на билетите е 8 лв. като за студенти и пенсионери са предвидени намаления. Отстъпки се правят и при закупуване на абонаментна карта на стойност 20 лв. за 10 пътувания при което билета стува 5лв.

Главните цели на дружеството са добиване на известност сред широк кръг потребители, утвърждаване на фирмената марка на пазара и реализиране на печалба в размер на 10000 лв.

Поради засиленото платежоспособно търсене и ненаситеноста на пазара работният екип прецени, че създаването на фирмата “S-клас” би имало успех. От проведената анкета (приложение1) се установи голям брой недоволни от нивото на качество на досега предлаганите услуги.

Цената на превоза се определя въз основа на направените разходи, но също така е съобразена и с това, колко са готови да заплатят потенциалните потребители. Определената сума възлиза на 8 лв. на човек и в нея се включва:

· Застраховка на пътника

· Теккущи и амортизационни разходи

· Печалба

Фирмата не използва дистрибуционни канали. За осъществяване на комуникационната политика дружеството използва следните рекламни канали:

ü реклама по телевизията, радиото и местната преса;

ü рекламни плакати, брошури, дипляни и други;

ü реклама по интернет.

За продажба на билети фирмата наема помещение на автогара Хасково. В София за продажба на билети се заплаща на едно от вече съществуващите гишета, билети се продават и в автобуса от стюарда.

За управление на фирмата се използва предоставения от съдружника Стефан Брусарски апартамент.

Фирмата закупува необходимия за транспорта автобус, който служи на дружеството за дълъг период от време.

Двамата съдружници участват в управлението на дружеството, заемайки различни постове. Наема се и допълнителен персонал: счетоводител, шофьор, стюард и шофьор.

Изчислените разходи за една година възлизат на лв., а приходите лв. Това определя печалба в размер на лв.

II. ПРЕДСТАВЯНЕ НА ФИРМАТА

1. ОПИСАНИЕ НА БИЗНЕСИДЕЯ

Хасково е град с 100 хил. население. В него се намират общо 10 гимназии и техникуми, които позволяват на завършилите основното си образование да продължат по-натък с образованието си. В тези училища се обучават близо 10000 деца от града и региона. Успеваемоста на учениците на така наречените елитни училища в града (езикова гимназия, математическа гимназия, икономически техникум - като се вземе под внимание, че от тези училища годишно завършват по около 200 души) за прием във ВУЗ е около 70% като една голяма част от приетите учат в София. Успеваемоста на другите училища е по-ниска, но като се има предвид техния брой те също осигуряват един значителен брой потенциални клиенти. Факта че града е и областен център подчинен пряко на централните управляващи органи в София благоприятства за по-големия брой пътувания до столицата. В непосредствена близост се намира и град Димитров град, който има 40000 население и също изпитва недостиг на автобуси пътуващи до столицата. Разбира се винаги съществува възможност за пътуване с влак, но този вид превоз е много по-бавен и неудобен, а разликата в цената е нищожна, което го прави неконкурентоспособен.

 

------------------------------------------------------------------

 

Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4

 

4. Комуникационна политика

4.1. Рекламна политика

За осъществяване на комуникационната политика дружеството използва няколко различни рекламни канали. Фирмата е нова на пазара и затова се отделя значителен рекламен бюджет от основния капитал. Това е необходимо, защото организирането на пътнически превози е дейност с множество конкуренти. Именно с помощта на интензивна въвеждаща реклама се добива голяма известност сред широк кръг потребители.

Използват се различни рекламни канали като телевизия, радио, местната преса, интернет, рекламни плакати, дипляни, брошури и др., пускани по пощата, раздавани на случайно подбрани хора и др.

Най-голям е делът на телевизията, радиото и местната преса в рекламната кампания, която провежда фирмата, благодарение на огромната си въздействаща сила върху голяма част от потребителите на услугата. За тази цел се отделят средства за пускането на реклама по регионална кабелна телевизия – “Юниън”. Канал “ЮниънTV” излъчва обяви и се гледа от много хора. Затова този вид реклама има голям ефект върху зрителите на телевизията /нагледно е най-убедително/.

Поради факта, че има хора, които не могат да си позволят да имат кабелна телевизия, а са много тези, които предпочитат слушането на радио пред гледането на телевизия се предвижда заделяне на средства за радио-реклама по регионалните станции.

За осъществяване на комуникационната политика се използват и специално изготвени рекламни печатни издания като диплянки, листовки, брошури. Те дават възможност за най-пълно и изчерпателно описание на услугите и оказват трайно влияние върху адресатите.

Тъй като потенциални клиенти на “S-клас” са предимно студенти в гад София, то рекламната кампания по автогарите е засилена. За целта се лепят рекламни плакати и обяви, раздават се диплянки на случайно подбрани хора (предимно на видима възраст от 18 до 30год.), с което се цели пробуждането на интерес у тях.

В интернет се съставя web страница на фирмата. Там се дава информация за нея, за персонала, предстоящи промоции, цени на услугите, какво представляват самите услуги, а също така се посочват начините за запазване на места. На страницата на видно и централно място е посочен талефон и e-mail за оплаквания на клиенти.

За още по-голямо въздействие върху потенциалните клиенти в първия месец от стартиране дейноста на фирмата се прави промоционална отстъпка за всички избрали “S-клас”. В този период цената на билета за всички пътуващи е 5лв. Тази инициатива на фирмата се рекламира широко с помоща на всички вече посочени средства.

4.2. Стимулиране на продажбите

За стимулиране на продажбите се предвижда отстъпка от 5% от цената на услугата за студенти и пенсионери. Освен това се предвижда предлагането на абонаментни карти за отстъка. Те включват предварително заплащане на сумата от 20лв. за 20 пътувания при което цената на услугата става 4.50лв. разбира се може да се закупи и карта за 10лв. за 10 пътувания и тогава цената е 5лв. Картата е валидна за срок от 1 година.

Друг начин за стимулиране на продажбите са предвидените от фирмата начини за запазване на места. Това става по телефона или по интернет като за да се считат запазени местата трябва да се получи потвърждение. Местата се пазят до 15 мин. преди тръгването на автобуса.

В автабуса се предлагат кафе (безплатно), безалкохолни напитки, сладки неща и сандвичи. Като странична дейност това носи допълнителни приходи на фирмата.

4.3. Връзки с обществеността

За осъществяване на връзки с обществеността се предвиждат интервюта в местните медии. По този начин се дава по-обемна информация, налага се фирмения стил, чрез което се постига трайно въздействие върху адресатите


Коментари на клиенти:

Все още няма коментари за този материал.
Моля, влезте в системата с потебителско име и парола, за да оставите коментар.


За сайта

Кой е онлайн

В момента има 2393 посетителя и 64 потребителя в сайта

Намерете ни в Facebook


© 2010 znanieto.net Всички права запазени.
znanieto.net избра за свой хостинг партньор Viscomp.bg

Изграден с помощта на Joomla!.