Търсачка

Категории

Археология, История Аграрни науки Биология, Екология География, Геология Европейска интеграция Етнология, Фолклор Журналистика Икономика    Финанси, Банки    Маркетинг    Мениджмънт    Туризъм    Счетоводство    Международни Отношения (МИО)    Човешки ресурси, Икономика на труда    Макроикономика    Публична администрация    Реклама и PR    Планиране и прогнозиране    Бизнес комуникации и кореспонденция    Социални дейности    Търговия    Стопанска дейност на фирмата, Микроикономика    Агробизнес    Производство, технологии    Транспорт, Логистика    Застрахователно дело Информатика, ИТ Изобразително изкуство Литература Математика Отбрана, Полиция Право Психология Педагогика Политология, Политика Религия Социология Технически науки Физика Философия Чужди езици Горско стопанство Хранителни технологии Съобщения
Банер

Каталог Икономика Транспорт, Логистика Анализ на логистичните дейности на фирма „Захарна заводи-Горна Ораховица” АД


Малка дипломна работа, 30 стандартни страници, съдържа таблици, схеми, графики, има апарат
Цена: 2.40лв.
Безплатно
Спестявате: 100.00%
Задайте въпрос за този материал

Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:"Table Normal"; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-parent:""; mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt; mso-para-margin:0cm; mso-para-margin-bottom:.0001pt; mso-pagination:widow-orphan; font-size:10.0pt; font-family:"Times New Roman"; mso-ansi-language:#0400; mso-fareast-language:#0400; mso-bidi-language:#0400;}

Съдържание

Увод.............................................................................................................................. 2 стр.

Глава Първа

Теоретико-методологични основи на стопанската логистика............................. 4 стр.

1. същност на стопанската логистика и нейни характерни черти............................. 4 стр.

Фиг. 1. Място и връзка на подсистемите снабдяване, производство и пласмент

Глава Втора

Анализ, оценка и развитие на логистичната дейност на „Захарни заводи-Горна Оряховица” АД.............................................................................................................. 9 стр.

1. Обща характеристика на дейността на фирмата.................................................... 9 стр.

2. Логистичен продукт и неговите физически атрибути........................................... 10 стр.

Таблица 1 Динамика на логистичните разходи за периода 2002-2006 год......... 11 стр.

Таблица 2 Динамика и иазменение на общите транспортни и складови разходи при изменение на цените на захарните изделия............................................................... 12 стр.

3. Логистични дейности при закупуването................................................................ 13 стр.

Фиг.2. Движение на материалите във фирмата...................................................... 13 стр.

4. Логистични дейности при производството............................................................ 14 стр.

Фиг. 3. Движение на материалните информационните потоци............................ 15 стр.

Таблица 3 Материалните ресурси, които влизат в предприятието..................... 17 стр.

5. Логистични дейности при складирането и обработването на готова продукция 18 стр.

Фиг. 4. Складови помещения на „Захарни заводи-Горна Оряховица” АД................ 19 стр.

6. Логистични дейности при реализацията и продажбите......................................... 22 стр.

Фиг. 5. Дистрибуционен канал на „Захарни заводи-Горна Оряховица” АД............. 22 стр.

Глава Трета

Възможности за подобряване на логистичните дейности на „Захарни заводи-Горна Оряховица” АД

1. Възможности за развитие на дистрибуционните канали на фирмата................... 24 стр.

Фиг. 6. Примерна схема за развитието на дистрибуционните канали на „Захарни заводи-Горна Оряховица” АД........................................................................................ 25 стр.

2. Преспективи за развитието на „Захарни заводи-Горна Оряховица” АД.............. 26 стр.

Заключение......................................................................................................................27стр.

Използвана литература................................................................................................28 стр.


УВОД

Развитието на националната икономика в страната поставя високи изисквания и за развитието на логистичната мрежа на предприятията. Всяка една фирма трябва да работи както за максимизиране на печалбата си, така и за подобряването на логистичната си верига. Правилното управление на логистичните операции във всяка една от тях допринасят за по-доборото им развитие, за по-високата производителност на труда, за увеличаването на кпитала, постигането на целите и всичко това спомага и за икономическото развитие на страната. Тези процеси са най-важни за правилното функциониране на фирмите и могат да се разглеждат като качествен показател. За момента в страната не са налице модерни логистични центрове, които да спомагат икономическото развитие. Но постепенното усъвършенстване на българските производители в тази насоки ще наложи изграждането на такива центрове, които да спомогнат за тяхната дейност.

Целта на курсовата работа е да покаже основните характеристики на стопанската логистика. С помоща на анализа на логистичните дейности на „Захарни изделия- Горна Оряховица”-АД да се очертаят възможностите за по-нататъшното развитие на логистичната мрежа. За постигането на тази цел трябва да се разгледат следните задачи с които се занимава разработката:

® Да се определи същността на стопанската логистика и основните цели и задачи , които тя разглежда

® Да се извърши кратка характеристика на дейностите на фирмата

® Да се анализират логистичните процеси в „Захарни изделия-Горна оряховица” АД

® Да се представят възможните насоки за подобряване на логистичните дейности в „Захарни изделия-Горна оряховица” АД

С прехода към пазарна икономика настъпват някои промени във функционирането на завода. Извършено е съкращение на производсвото и на технологичния цикъл, което лишава завода от лидерската му позиция в търговията със захарни изделия. След което започва да се прилага активна политика по отношение на инвестициите, които постъпват в предприятието.

При разработването на курсовата работа е използвана информация от „Захарни изделия-Горна Оряховица” АД, от главния счетоводител на предприятието и от отдел „Пласмент”. Извличана е информация от годишните счетоводните отчети на фирмата, от представени договори с доставчици и ценови листи на „Захарни изделия-Горна Оряховица” АД.

За целите на анализа са използвани различни таблици, диаграми и схеми, които да разяснят основните логистични процеси във фирмата. Анализът върху тях разкрива и основните минуси и плюсове на използвана стопанска логистика в „Захарни изделия-Горна Оряховица” АД. Разгледани се различни проблеми свързани с логистичните дейности на предприятието, за да се обхванат различните аспекти на дейността, която се развива в него.

 

----------------------------------------------------------------------

 

Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:"Table Normal"; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-parent:""; mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt; mso-para-margin:0cm; mso-para-margin-bottom:.0001pt; mso-pagination:widow-orphan; font-size:10.0pt; font-family:"Times New Roman"; mso-ansi-language:#0400; mso-fareast-language:#0400; mso-bidi-language:#0400;}

Заключение

Навлезлите след икономическите промени през 1989г. условия, налагат изграждането на модерна и по-сложна стопанска логистика в предприятията за тяхното по-добро развитие. Теретичната глава на курсовата работа дава ясна представа за характеристиките на логистиката, за нейните цели, задачи и функции. Това помага и за изясняването на някои аспекти от анализа на разгледаните логистични процеси в „Захарни заводи-Горна Оряховица” АД.

Разгладаните дейности, които се извършват в предприятието помагат да се направи анализ и на самата логистика като научна дисциплина. Тези анализи показват слабите и силните страни на развитата в предприятието логистична система. Това спомага и да се разсъждава върху възможности за справянето с някои от проблемите, които са засегнати. Приложени са възможности за развитие на „Захарни заводи-Горна Оряховица” АД от към нейното производство, предлагането на стоките, качеството, увеличаването на пазара и приходите на фирмата.

Като цяло развитието на логистиката в страната все още не е достигнало европейските мащаби. За целта трябва да се вземе предвид най-напред развитието на предприятията в страната. За да се подобри цялостното икономическо състояние и състоянието на фирмите е необходимо изграждането на модернистични логистични жентрове, които да спомагат за развитието на фирмите, за правилното извършване на логистичните дейности в тях.

Използвана литература

  1. Корчак, Б., “Що е логистика?”, АЕБТРИ, С., 1993.
  2. Гаторна, Дж., Основи на логистиката и дистрибуцията, Делфин Прес, Бургас, 1996.
  3. Косева, Д. и колектив, Статистика на предприятието, ИК СТЕНО, Варна, 2000.
  4. Добри Ангелов, Донка Желязкова, „Стопанска логидтика”, издателство „Наука и икономика”, Икономически университет- Варна
  5. http://www.zaharnizavodi.com/
  6. http://zzavod.gelesoft.com/
  7. http://www.chambersz.comКоментари на клиенти:

Все още няма коментари за този материал.
Моля, влезте в системата с потебителско име и парола, за да оставите коментар.


За сайта

Кой е онлайн

В момента има 562 посетителя в сайта

Намерете ни в Facebook


© 2010 znanieto.net Всички права запазени.
znanieto.net избра за свой хостинг партньор Viscomp.bg

Изграден с помощта на Joomla!.