Търсачка

Категории

Археология, История Аграрни науки Биология, Екология География, Геология Европейска интеграция Етнология, Фолклор Журналистика Икономика    Финанси, Банки    Маркетинг    Мениджмънт    Туризъм    Счетоводство    Международни Отношения (МИО)    Човешки ресурси, Икономика на труда    Макроикономика    Публична администрация    Реклама и PR    Планиране и прогнозиране    Бизнес комуникации и кореспонденция    Социални дейности    Търговия    Стопанска дейност на фирмата, Микроикономика    Агробизнес    Производство, технологии    Транспорт, Логистика    Застрахователно дело Информатика, ИТ Изобразително изкуство Литература Математика Отбрана, Полиция Право Психология Педагогика Политология, Политика Религия Социология Технически науки Физика Философия Чужди езици Горско стопанство Хранителни технологии Съобщения
Банер

Каталог Икономика Маркетинг Маркетингов подход в бизнеса


Малка дипломна работа, 38 стандартни страници, съдържа таблици, графики, схеми
Цена: 2.40лв.
Безплатно
Спестявате: 100.00%
Задайте въпрос за този материал

Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:"Table Normal"; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-parent:""; mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt; mso-para-margin:0cm; mso-para-margin-bottom:.0001pt; mso-pagination:widow-orphan; font-size:10.0pt; font-family:"Times New Roman"; mso-ansi-language:#0400; mso-fareast-language:#0400; mso-bidi-language:#0400;} table.MsoTableGrid {mso-style-name:"Table Grid"; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; border:solid windowtext 1.0pt; mso-border-alt:solid windowtext .5pt; mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt; mso-border-insideh:.5pt solid windowtext; mso-border-insidev:.5pt solid windowtext; mso-para-margin:0cm; mso-para-margin-bottom:.0001pt; mso-pagination:widow-orphan; font-size:10.0pt; font-family:"Times New Roman"; mso-ansi-language:#0400; mso-fareast-language:#0400; mso-bidi-language:#0400;}

СЪДЪРЖАНИЕ

Въведение

3

ГЛАВА I Основи на маркетинговата политика във фирменото управление

5

1. Маркетинг концепция за фирмено управление

5

2. Маркетинг проучване и маркетинг информационна система

6

3. Избор на целеви пазари - сегментиране

9

4. Стоката – център на стоковата политика

11

5. Цена и ценообразуване

21

ГЛАВА II Анализ на маркетинга на хранително-вкусовата промишленост в международен и български план

23

1. Анализ на структурата на хранителния модел при формулирането на хранителната политика

23

2. Песимистични прогнози за хранителната промишленост в Европейския съюз

26

3. Покупателна способност на населението в България

27

Глава III Съвременни тенденции на международния и българския пазар на брашно

28

1. Маркетинг проучване на пазара за брашно

28/

ЗАКЛЮЧЕНИЕ

36

Използвана литература

38


ВЪВЕДЕНие

Целта на курсовата работа е въз основа на теорията на маркетинга и неговата практика за хранително-вкусовата промишленост и стоките в нея, да се анализира международния и българския пазар на брашна

Задачи, които са поставени са:

¨ В глава I - Основи на маркетинговата политика - в теоретичната част се набляга на маркетинг концепцията, маркетинг проучванията и информационната стратегия; областите на изследване и видове набирана информация, избора на целеви пазари и основните фактори обуславящи ефективното сегментиране на пазара. Основно внимание се обръща на стоката - център на стоковата политика, нейната търговска марка и опаковка, както и жизнения цикъл на продукта.

¨ В глава II - Анализ на маркетинга на хранително-вкусовата промишленост - в международен и български план - в тази глава е направено анкетно проучване на традиционни за българина храни, разкриващи социалната нагласа и хранителното поведение на изследваните социални групи. Анкетното проучване включва данни за социално-икономическия статус, хранителната консумация за едноседмичен период, сравнен с ретроспективен период от време с аналогична скала за традиционните български храни. В таблица са дадени едни от най-големите доставчици на хранителни продукти в ЕС за 1998 г.

¨ В глава III - Съвременни тенденции на международния и българския пазар на брашно - тук е направено маркетинг проучване на пазара на брашно на международен пазар, европейски пазар и вътрешен пазар. Отбелязан е вноса на пшеница за основните страни - вносителки на брашна, както и качеството на самата пшеница, от което зависи добива на брашната.

Чрез маркетинга стопанската организация трябва да гарантира на потребителя и здраве, сигурност, надеждност, спокойствие и удоволствие от ползването на продукта.

Маркетинг проучването ще е насочено към информационното осигуряване на решаването на специфичен маркетингов проблем, т.е. как ще се продава и реализира продукта брашното. Всичко това опира до набиране на информация за търсенето, предлагането, конкуренцията, качеството, марката, опаковката, рекламата, цена и т.н. Областите на изследване ще са пазар, структура на пазара, доставчици и търговски марки, продукта - видове, по какво се различават, жизнен цикъл, връзката му със сегментацията на пазара, задоволяване на потребителя и т.н. Всичко това е анализирано в отделните глави.

 

------------------------------------------------------------------

 

Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:"Table Normal"; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-parent:""; mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt; mso-para-margin:0cm; mso-para-margin-bottom:.0001pt; mso-pagination:widow-orphan; font-size:10.0pt; font-family:"Times New Roman"; mso-ansi-language:#0400; mso-fareast-language:#0400; mso-bidi-language:#0400;}

ЗАКЛЮЧЕНИЕ

С анализа на маркетинга на хранително-вкусовата промишленост определям профила на средния потенциален купувач на продукта, в който включвам социален статус, брой на членове в домакинствата, образование и доходи. При това проучване се вижда как би се харчел продукта и кои ще са купувачите.

Направено е маркетинг проучване на пазара на брашно, с цел да се очертаят географските райони където фирмата би искала да се продава продукта, да се видят основните конкуренти в този район.

Наблегнато е на качеството на пшеницата в България, защото от това зависи и отличителните качества на брашната. От доброто качества зависи реализацията на продукта, а от там и повече клиенти. Фирмата изкупува предимно пшеница с добър добив и отпускане на глутена, което е предпоставка за доброто качество на брашното, което ще се получи от преработката на пшеницата.

С развитието на пазара у нас се разшири кръга от партньори, за да може да се покрие целия сектор и нужди на клиентите й не само от брашната, но и с останалите продукти които произвежда - ориз, грис и трици. Организира пазара така, че клиентите да получават качествена стока навреме и на установеното място от тях. Това дължи на добрите маркетингови проучвания, които прави отдела по Пласмента.

Тенденциите й за успешна работа са новите технологии и автоматизиране на Мелницата. Назначени са повече млади хора, част от които са добри компютърни специалисти, така че са готови да посрещнат това поредно техническо, а и търговско предизвикателство.

За да защити терена си фирмата трябва да поддържа ниски разходи, а цените трябва да бъдат в съответствие с ценността на потребителя на дадената марка. Според древнокитайския теоретик Сундзъ: "Човек не разчита на това, че врагът няма да го атакува, а на факта, че самият той е недосегаем". Затова един лидер на опаковани стоки за широко потребление произвежда различни размери и форми от дадената марка, които да отговарят на предпочитанията на потребителите. Фирмата е убедена, че продукта й ще бъде доминиращ фактор чрез засилване на асортимента при продажбите на дребно.

Друг начин да стигнем пряко до потребителя е чрез въвеждане на продукта в повече от един магазин - с различни модели, разцветки, дизайн, опаковка и т.н.

През последните години се наблюдава процес на глобализиране на търговията на дребно. Това води до популяризиране на търговската марка, т.е. марката, използвана от големите търговци, а не от самите производители. Търговските вериги получават по-големи отстъпки поради купуването на големи количества от производителя.

В обществено развитие проблем е корупцията, поне два вида, в които ние се сблъскваме с нея. Най-тясно свързана и по-точно та произхожда от огромната наследена от миналото бюрокрация в работата на държавния апарат, от множеството разрешителни и забранителни, лицензионни и други подобни режими, които на всяка крачка връзват ръцете и препъват краката на частния бизнес. И с двете явления се сблъскваме ежедневно, но най-вече с бюрокрацията.

Друг проблем е, че притиснати от данъчното бреме, фирмата естествено е принудена да ограничава не само създаването на нови работни места, но не е в състояние да заплати достойно труда на вече работещите в нея специалисти. В резултат на това сегашната фискална политика на практика активизира един изключително гибелен и то още в близкото бъдеще за страната ни процес - нейното обезкървяване откъм кадърни и можещи специалисти. Кой би устоял на съблазънта да работи примерно в Германия при гарантирана минимална заплата 100 000 марки годишно или в Щатите!

Следователно трябва да използваме и затвърждаваме положителните представи за нас и да се стремим да премахнем причините, пораждащи отрицателните. Така по-бързо ще стигнем "бяла държава", по-бързо ще се доближим до стандартите на Европа.

ИЗПОЛЗВАНА ЛИТЕРАТУРА

1. Каракашева Л., Л. Менчева, Бл. Маркова, Маркетинг, 1999.

2. Котлер ф., Маркетинг - I и II част.

3. Статистически справочник 2004-2005 г.

4. ИНФО - бизнес справочник 2005.

5. Информационене бюлетин на МЗГАР - 2004-2005.

6. Списание "Хляб"2005.

7. Данни от Интернет.


Коментари на клиенти:

Все още няма коментари за този материал.
Моля, влезте в системата с потебителско име и парола, за да оставите коментар.


За сайта

Кой е онлайн

В момента има 542 посетителя в сайта

Намерете ни в Facebook


© 2010 znanieto.net Всички права запазени.
znanieto.net избра за свой хостинг партньор Viscomp.bg

Изграден с помощта на Joomla!.