Търсачка

Категории

Археология, История Аграрни науки Биология, Екология География, Геология Европейска интеграция Етнология, Фолклор Журналистика Икономика    Финанси, Банки    Маркетинг    Мениджмънт    Туризъм    Счетоводство    Международни Отношения (МИО)    Човешки ресурси, Икономика на труда    Макроикономика    Публична администрация    Реклама и PR    Планиране и прогнозиране    Бизнес комуникации и кореспонденция    Социални дейности    Търговия    Стопанска дейност на фирмата, Микроикономика    Агробизнес    Производство, технологии    Транспорт, Логистика    Застрахователно дело Информатика, ИТ Изобразително изкуство Литература Математика Отбрана, Полиция Право Психология Педагогика Политология, Политика Религия Социология Технически науки Физика Философия Чужди езици Горско стопанство Хранителни технологии Съобщения
Банер

Каталог Икономика Маркетинг РОЛЯ И ЗНАЧЕНИЕ НА ПАЗАРНОТО ПРОУЧВАНE


Дипломна работа (Маркетингово проучване на пазарните позиции на хотелски комплекс “Гергана” в курортен комплекс “Албена”), 53 стандартни страници, липсва съдържание, има литература
Цена: 4.80лв.
Безплатно
Спестявате: 100.00%
Задайте въпрос за този материал

Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:"Table Normal"; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-parent:""; mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt; mso-para-margin:0cm; mso-para-margin-bottom:.0001pt; mso-pagination:widow-orphan; font-size:10.0pt; font-family:"Times New Roman"; mso-ansi-language:#0400; mso-fareast-language:#0400; mso-bidi-language:#0400;}

ВЪВЕДЕНИЕ

Маркетингът като рожба на пазарната икономика е философия на производството /от възникването на идеите до тяхното претворяване в продукти/, подчинено на условията и изискванията на пазара, намиращо се в непрекъснато динамично развитие под въздействието на широк спектър от фактори на обкръжаващата среда – икономически, политически, законови, регулативни, обществени, технологични. За производителите и посредниците маркетингът е средство за постигане на набелязаните от тях цели в бизнеса.

Маркетингът навлиза все повече в мениджмънта на различните дейности, осъществявани не само от бизнесорганизациите, но и от редица специални организации и ведомства. Като философия на съвременния мениджмънт за организация, координация, комуникация, планиране и стимулиране проблемите в предприятията с оглед по-пълното задоволяване потребностите на избраните целеви пазари и техните сегменти маркетингът ангажира все повече хора от населението.

Съвременният мениджмънт и вземаните решения са невъзможни без притежаването на необходимата информация. Маркетинговите проучвания и системите за събиране на информация са от съществено значение за правилното определяне влиянието на факторите от обкръжаващата среда, състоянието и динамиката на пазара, промените, настъпващи в навиците, предпочитанията и желанията на купувачите, възоснова на които мениджърът взема по-ефективни решения.

В темата са разгледани някои основни въпроси, овладяването на които открива възможност за ефективното организиране и провеждане на маркетинговите дейности в организации, предприятия и фирми. Разглеждането на методите и техниките на маркетинговите проучвания, в това число на пазарните проучвания, съдейства за придобиване на умения, начини и средства за самостоятелно изследване на конкретното състояние и развитие на пазарните процеси. Дава се възможност за запознаване с постиженията в световен мащаб и тяхната съпоставка с нашата действителност.

 

Глава Първа
Проучването на пазара като елемент на маркетинговото изследване

1. Същност на маркетинговите изследвания

Усъвършенстването на управлението на маркетинговата дейност в организации, предприятия и фирми налага провеждането на системни и задълбочени изследвания на разнообразните фактори и условия, влияещи върху маркетинга на стоките и услугите. Особено внимание при тях се обръща на: пазарните процеси, каналите на дистрибуция, ефективността на рекламната дейност, стимулирането на продажбите, анализа на методите и стоките, поведението на потребителите и другите функции на конкуриращите или сходните по дейност организации и фирми. Маркетинговото изследване е специфичен процес на събиране, обработване, систематизиране и анализиране на пазарната информация. [3;100] По своя обхват и съдържание то е по-широко понятие от изследването на пазара, което е негов основен елемент. Най-често под изследване на маркетинга се разбира работата, свързана с обективното събиране, обработване и анализиране на всички факти и проблеми, отнасящи се до продажбата и предвижването на стоките и услугите от производителите до потребителите на стоки за потребление или средства за производство.

При маркетинговите изследвания е необходимо да се спазват следните по-важни принципи: [4;99]

· Резултатите от изследванията да се основават на обективни фактори, отразяващи реалното състояние на изучавания проблем.

· Изучаването на тенденциите и закономерностите на вътрешният пазар да отчита и взема под внимание развитието и тенденциите на съответните външни пазари.

· Изследването да обхващи всички етапи на движението на стоката в канала на разпределение и да отчита асортимента на стоките и услугите, предназначени да задоволяват сходни потребности.

· Изследването е свързано с точно определен обект – пазар, продукт, услуга, и се отнася за определен период и място.

 

-------------------------------------------------------

 

Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:"Table Normal"; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-parent:""; mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt; mso-para-margin:0cm; mso-para-margin-bottom:.0001pt; mso-pagination:widow-orphan; font-size:10.0pt; font-family:"Times New Roman"; mso-ansi-language:#0400; mso-fareast-language:#0400; mso-bidi-language:#0400;}

ЗАКЛЮЧЕНИЕ

Макар и изключително кратко, проследяването на процеса на маркетинг проучването показва, че това е една колкото рутинна и стандартизирана процедура, толкова и сложен творчески процес, изискващ професионални знания и опит, нагласа и интуиция за справяне в разнородна среда, под влияние на голям брой фактори. Реалните успехи на маркетинговото проучване и на системното събиране на информация, която го поддържа, се измерва с положителните резултати от изпълнението на взетите върху тази основа управленски решения.

Пазарното проучване прави маркетингът по-успешен. В действителност много компании и дори цели отрасли губят поради липса на маркетингови изследвания.

Изграждането и поддържането на съвременна маркетинг-информационна система, включваща техника, технология, организация и управление, показва съществени различия в отделните фирми, при използваните от тях методология и методики за провеждането на пазарните проучвания. Малките фирми и много от средните предприятия не притежават специализирана система, функционираща по правилата на съвременния маркетинг. Причината е в необходимостта от значителни разходи за техническото, програмното и персоналното осигуряване на такава система. Това не означава, че в подобни фирми не постъпва информация, като база за вземане на управленски решения, защото връзката с пазара е еднакво необходима и задължителна както за голямото, така и за малкото и средно предприятие.


Използвана литература

1. Котлър Ф., Основи на маркетинга, София, 1993 г.

2. Маринова Е., Маркетинг, Варна, 1992 г.

3. Прайд У., Феръл О., Маркетинг: концепции и стратегии, София, 1994 г.

4. Александров К., Маркетинг, София, 1999 г.

5. Керемедчиев Е., Основи на маркетинга, София, 1991 г.

6. Каракашева Л., Менчева Л., Маркова Б., Маркетинг, София, 2001 г.

7. Узунова Ю., Маркетингов мениджмънт, Варна, 1992 г.

8. Желев С., Маркетингови изследвания, София, 1995 г.

9. Попов Д., Търговски енциклопедичен речник, София, 1996 г.Коментари на клиенти:

Все още няма коментари за този материал.
Моля, влезте в системата с потебителско име и парола, за да оставите коментар.


За сайта

Кой е онлайн

В момента има 460 посетителя в сайта

Намерете ни в Facebook


© 2010 znanieto.net Всички права запазени.
znanieto.net избра за свой хостинг партньор Viscomp.bg

Изграден с помощта на Joomla!.