Търсачка

Банер

Каталог Журналистика Измерване на аудиторията на печатните издания


Реферат, 23 стандартни страници
Цена: 2.40лв.
Безплатно
Спестявате: 100.00%
Задайте въпрос за този материал

Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:"Table Normal"; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-parent:""; mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt; mso-para-margin:0cm; mso-para-margin-bottom:.0001pt; mso-pagination:widow-orphan; font-size:10.0pt; font-family:"Times New Roman"; mso-ansi-language:#0400; mso-fareast-language:#0400; mso-bidi-language:#0400;}

Медийните изследвания обхващат измерванията на аудиторията на телевизията, радиото, пресата и външната реклама. Чрез тях се “извлича” по-дълбочинна информация, макар и различна за отделните медии. Общото между отделните медиини изследвания се търси предимно в тяхното предназначение:

· Измерват аудиторията до която достигат

· Измерват разходите за достигане до един представител на аудиторията.

· Установяват влиянието на медията върху рекламното въздействие.

Изследване на печатните издания

Към печатните издания се причисляват националните ежедневници, седмичните вестници, списанията и безплатните издания. Изследванията на вестниците и списанията се свързват с откривателските подходи на Старч и Галъп.

За да се измери аудиторията на вестниците и списанията е необходимо предварително да се определи за какъв вид аудитория става въпрос. Има четири вида:

v Средна аудитория на брой от печатното издание.

v Аудитория на даден брой.

v Аудитория на определена страница.

v Аудитория на рекламата

Средната аудитория включва средно число от читатели за определен брой издания на даден вестник или списание. Средната аудитория дава най-обща представа за печатното издание в качеството му на рекламоносител. За да е точно средно определена е необходимо да има по-малко колебания в аудиторията на отделните броеве.

В понятието “аудитория на броя” се включват всички читатели, които са чели даден брой на печатното издание. Посредством този начин се дава възможност за измерване на обема на читателите, които са били във възможност да забележат дадена реклама (т.н. opportunity to see).

Аудиторията на страницата” показва колко читатели са чели или са се спрели на дадена страница или на двойка съседни страници.

Аудиторията на рекламата” се приема за най-конкретното понятие. Чрез него се измерва броя на читателите които са видели дадена реклама.

Измерване на аудиторията на броя

Под понятието “читател” се разбира всеки респондент , който е заявил че е чел или видял екземпляр от изданието от интерес, където и да било в рамките на период, равен на интервала от публикуването на броя до датата на интервюирането.

- за читател се смята всеки един респондент, независимо каква част е прочел или видял.

- няма значение дали респондентът е прочел или видял вестника или списанието – преднамерено или непреднамерено

- понятието “читател” ма печатното издание е много по-широко от понятието “купувач”.

По “аудитория на броя” възможно да се смятат наедно читателите на настоящия брой и на предходните броеве , което води до свръх оценка на величината на читателите.

Измерването на аудиторията на печата се извършва посредством два начина:

1) подход на припомнянето

2) подход на разпознаването

Подходът на припомнянето разчита на паметта на респондента. Да може той да посочи какво е чел в указания времеви период.Този подход се осъществява чрез две техники:

- техника на последното четене

- техника на честотата

При техниката на последното четене на изследваните лица се задава открит или предварително кодиран въпрос , относно кога за последно са чели някакво издание или издания.

Въпроси задавани за честотата на четене или преглеждане се задават при техника на честотата. Те могат да бъдат от полуоценъчно естество (с отговори обикновено, редовно, най-често пр.: Кои вестници са четени ... ) или от фактологично (пита се за броя четения в някакъв период).

След изборът на най-подходящия подход на измерване, се използват различни начини за изчисление на средната аудитория на броя (AIR-average issue readership). При някой се използват :

- снимки на заглавията на вестниците и списанията

- други – самите заглавни страници на изданията или заглавията на статиите

- друг начин е чрез изчитане на заглавията

- а най-отдалеченият е само чрез наименованието на интересуващите издания

Подход и техника на разпознаването

При този тип подход на респондента се показват екземпляри от интересуващите ни издания и се пита дали са били четени от него. Подходът е техниките са възникнали и се използват от 30-те години в САЩ . Те се базират на процедурата “Though the book – “през книгата”, където се използват действителни броеве от интересуващите ни издания за да може да се подпомогне паметта на читателя и да може да се попита какво от тях е четено или прелиствано.

Но поради увеличаващия се брой и обем на печатните издания процедурата “Though the book става нефункционална и твърде скъпа за изследването. По тази причина е разработена техниката, при която се показват съкратени версии на изданията – съдържащи заглавната страница (корицата при списанията), основните редакционни рубрики и съдържанието.

Съществуват и други подходи за измерване аудиторията на броя – данните се събират чрез:

- пощенска анкета

- телефонно интервю

- самонаблюдение

 

------------------------------------------------------------------

 

Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:"Table Normal"; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-parent:""; mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt; mso-para-margin:0cm; mso-para-margin-bottom:.0001pt; mso-pagination:widow-orphan; font-size:10.0pt; font-family:"Times New Roman"; mso-ansi-language:#0400; mso-fareast-language:#0400; mso-bidi-language:#0400;}

Месец декември 2005г.

Промените за всекидневниците са били положителни спрямо вестниците „Дневен труд” - 36,6%, „24часа” - 25,8%. Въпреки заемащите челните места всекидневници, между двата водещи вестника е имало 11% разлика. Сравнено с предходните месеци вестник „ Труд” покачва своя дял сред читателите си – започвайки от 36,1% и достигайки до 36,6%.

Най-голям пробив през изминалото тримесечие е направил вестник „Атака”, който достига до 1,2% аудитория и заема 6-тото място. Сравнително леко покачване има при вестниците „Дневник” (0,3%), „ Сега”, ”Новинар”, а обратното-спад е имало при „Земя”, „Нощен труд”,и „ Дума”.

Седмичните издания са се разделяли на две групи – покачващи своя рейтинг и запазващи нивото от миналия месец. Сред първите с най-висок процент се характеризира вестник „Седмичен труд” (+0,4%). Другите в тази група са: „168 часа”, „Всичко за жената”, „Вестник за жената” и „Капитал”-които се покачват с 0,2%.

Най-разпространеното списание „Блясък” покачва своята читателска аудитория. Същото се случва и с „Журнал за жената”, „Хай клуб„ „За жената” и „Грация”. Рязко покачване бележи „Жената днес” от 0,5% на 1%.Докато спад има при „Космополитън”-1%, „Наш дом” -1%, „Плейбой” и „Градина” спадат от 0,7 на 0,3%.

За първи път се появяват като част от аудитордържателите списанията :

“National Geographic”, “Elle” и Максимум”.

Най-голям дял сред аудиторията безплатни издания са били тези на „Метро”-9,8% дял и „Била”. Спад се наблюдава при „ Практикер”, а подем при „ХИТ”.

Месец януари 2006г.

През този месец три са били всекидневниците които са се отчели с минимални загуби- това са били вестниците „ 24 часа”, ” Дневник” и „Пари”- с 0,1%. „Стандарт”, ” Земя” и ”Сега” запазват аудиторията си непроменена спрямо предходните месеци. Единствен вестник ”Дневен труд” е покачил своя рейтинг осезаемо с 0,4%.

Измененията при седмичните издания са сходни-по-малко читатели са имали вестниците „Седмичен труд”-5,2%, „ Вестник за жената” и „Капитал”. Обратното покачване се наблюдавало при рейтингите на „Трета възраст”, „Шок”, „Втора младост” „Пенсионери”, ” Доктор” и „ Шоу”.

Сред списанията намаление се е забелязвало при „Блясък” (4,7%), ” Жената днес”(0,9%), ” Ева”(0,7%), ” Максимум”(),3%) и „Ел”(0,5%).

Увеличилите своя читателски дял са били „Космополитън” (+0,3%), „Грация” и „ Мода” ( +0,2%).

Аудиторията при безплатните издания се е намалило, но с минимални стойности.

Заключение

Както се вижда от направеният анализ и сравнения през изминалата година за печатните издания е имало периоди с динамични или минимални изменения. Лидерските позиции през периода са се задържали от едни и същи печатни издания- при всекидневниците лидер е „ Дневен труд”, при седмичните вестници „Трета възраст”, който е привлякъл най- много читатели.

Списание „ Блясък” е заемало първата позиция през 2005год. и началото на 2006год, неотменно следвано от „ Журнал за жената”. А при безплатните издания след спирането от разпространение списание на „ Мтел”, водещото място трайно се е заело от брошурите издавани от магазин „ Метро”.

За явление на пазара може да се смята вестник” Атака”, който със своето навлизане заема място в челната десятка.

Също като много важно развитие на пазара на печатните издания може да се отчете и появата на световните списания National Geographic и „ELLE и то на български език.


Коментари на клиенти:

Все още няма коментари за този материал.
Моля, влезте в системата с потебителско име и парола, за да оставите коментар.


За сайта

Кой е онлайн

В момента има 1306 посетителя в сайта

Намерете ни в Facebook


© 2010 znanieto.net Всички права запазени.
znanieto.net избра за свой хостинг партньор Viscomp.bg

Изграден с помощта на Joomla!.