Търсачка

Категории

Археология, История Аграрни науки Биология, Екология География, Геология Европейска интеграция Етнология, Фолклор Журналистика Икономика    Финанси, Банки    Маркетинг    Мениджмънт    Туризъм    Счетоводство    Международни Отношения (МИО)    Човешки ресурси, Икономика на труда    Макроикономика    Публична администрация    Реклама и PR    Планиране и прогнозиране    Бизнес комуникации и кореспонденция    Социални дейности    Търговия    Стопанска дейност на фирмата, Микроикономика    Агробизнес    Производство, технологии    Транспорт, Логистика    Застрахователно дело Информатика, ИТ Изобразително изкуство Литература Математика Отбрана, Полиция Право Психология Педагогика Политология, Политика Религия Социология Технически науки Физика Философия Чужди езици Горско стопанство Хранителни технологии Съобщения
Банер

Каталог Икономика Маркетинг Анализ на особеностите на маркетинговата политика на българска банка – Уни Кредит БУЛБАНК


Реферат, 28 страници по-големи от стандартните, съдържа снимки, графични елементи, има литература
Цена: 2.40лв.
Безплатно
Спестявате: 100.00%
Задайте въпрос за този материал

v:* {behavior:url(#default#VML);} o:* {behavior:url(#default#VML);} w:* {behavior:url(#default#VML);} .shape {behavior:url(#default#VML);} Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 st1:*{behavior:url(#ieooui) } /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:"Table Normal"; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-parent:""; mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt; mso-para-margin:0cm; mso-para-margin-bottom:.0001pt; mso-pagination:widow-orphan; font-size:10.0pt; font-family:"Times New Roman"; mso-ansi-language:#0400; mso-fareast-language:#0400; mso-bidi-language:#0400;}

“Ако в българската икономика има сектор, който да е изцяло реформиран и конкурентноспособен, това безспорно е банковата система”. Това е част от доклада на Европейската комисия за готовността на България за членство в ЕС. В него се акцентира върху трайната стабилност на българските банки и голямата конкуренция, настъпила след приватизирането на банковия сектор. Активността на банките във връзка с оказването на разнообразни услуги се провокира и от оживлението в средите на небанковите институции, които са много по-мобилни и бързо се ориентират на пазара на финансови услуги.

За кратки срокове банките се специализираха в услуги насочени към дребния инвеститор и предоставяне на пакети от услуги, диференцирани по основни групи потребители на банкови продукти.

Засилващата се конкуренция както в банковата система, така и от страна на небанковите институции, налага използването на модерни пазарни стратегии и управленчески подходи. Всичко това определя маркетинга на банковата дейност като главен фактор за успешното представяне на финансовата институция на икономическата сцена. Ако преди се е смятало, че успеха на банковата институция се определя от продуктите и услугите, които се предлагат, то днес е се акцентира на маркетинга на тези услуги. Наблюдава се еволюция в пазарното поведение от класическата производствена концепция към поведение, ориентирано по отношение потребностите на клиентите или т.нар. концепция за социално отговорния маркетинг. Многообразието от участници на пазара, предлагащи финансови услуги и постоянно обновяващите се потребителски предпочитания, налагат изграждане на динамична стратегия с диференциран подход по отношение на клиентите. Ако главната цел на мениджмънта е да се разширява пазарния дял на банката, то банковия маркетинг не само трябва да открие и изследва доминиращите потребителски предпочитания, но и да ги прогнозира. Необходимо е да се изработи стратегия по отношение на всеки потребителски сегмент. Това е определящо за поддържане на банковата конкурентоспособност. Съществуват редица интересни становища относно банковия маркетинг. В специализираната литература се предлагат варианти, според които банковия маркетинг синтезира три аналитични плоскости – максима, средстсво и метод.

Международни банкови групи разширяват дейността си в ЦИЕ

УниКредит Груп

УниКредит Булбанк е една от най-големите европейски финансови групи с дейност в 23 основни страни. Около 170 000 служители обслужват над 40 млн. клиенти в над 9 000 клонове и офиси. Групата има активи над 1 1018 млрд. евро.

Създадена е през 1998 г. от сливането на Credito Italiano и Rolo Banca 1473 (Credito Italiano Group) с Cariverona, Casa di Risparmio di Torino и Cassamarca (Unicredito).

През 1999 г. Cassa di Risparmio di Trento e Rovereto и Cassa di Risparmio di Trieste се присъединяват към Групата. Първата стъпка на Групата към реализиране на стратегията за проникване в Нова Европа започва същата година с придобиването на контролния пакет във втората по големина търговска банка в Полша - Bank Pekao. Между 1999 и 2000 г. към Групата се присъединяват Slovak bank, Pol'nobanca (сега Unibanka), Булбанк, и хърватската Splitska Banka (продадена на Bank Austria през април 2002 г.). През 2000 г. се създава Pioneer Global Asset Management чрез придобиването на Global Investment Management от Pioneer в Бостън, САЩ.

Последователно към Групата се присъединяват най-голямата хърватска банка - Zagrebacka Banka и Demirbank Румъния (сега UniCredit Romania). В Турция UniCredito Italiano постига споразумение с Koc Group (един от водещите холдинги в страната) за партньорство в областта на банковите и финансови услуги. През 2003 г. Групата придобива 95,04% oт чешката Zivnostenska Banka. През 2005 година Групата завърши покупката на контролен пакет акции от турската банка Yapi Kredi.

След обявеното през 2005 година сливане с HVB Group, УниКредит става банка номер едно в Австрия и втора по големина в Италия и Германия – най-заможните региони на Европа.

Новата Група е един от лидерите в Централна и Източна Европа. Новата Група е водеща в България, Полша и Хърватска и е между трите или петте най-големи банки в Босна, Турция, Словакия, Сърбия, Румъния и Чехия. Значително е присъствието на Групата в Русия, Украйна, Унгария, Словения и прибалтийските републики.

 

-----------------------------------------------

 

Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:"Table Normal"; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-parent:""; mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt; mso-para-margin:0cm; mso-para-margin-bottom:.0001pt; mso-pagination:widow-orphan; font-size:10.0pt; font-family:"Times New Roman"; mso-ansi-language:#0400; mso-fareast-language:#0400; mso-bidi-language:#0400;}

Срочният депозит е най-предпочитаният финансов продукт от младите

В условията на глобална финансова криза срочният депозит, спестовната сметка и осигуряването в доброволен пенсионен фонд са най-предпочитаните финансови продукти от българските студенти.

Това показва анкетно проучване на ING Животозастраховане и ING Пенсионно осигуряване проведено сред студенти на възраст между 19 и 22 години, което има за цел да се проследи отношението на младите хора към планирането на финансовото бъдеще в условията на криза.

Проучването е проведено в началото на месец февруари сред студенти редовно обучение във висши учебни заведения в София със специалности с бизнес насоченост.

Общо 59% от участниците в случайната извадка заявяват, че в условията на криза се доверяват най-силно на срочния депозит в банка, 44% залагат на спестовната сметка, а 24% посочват осигуряването в доброволен пенсионен фонд като най-предпочитан от тях финансов продукт в настоящата финансова ситуация.

Въпреки че традиционните банкови продукти остават предпочитано средство за инвестиция от младите хора, значителна част от тях се притесняват, че финасовата криза може да възпрепятства възможността им да спестяват за бъдещи нужди.

Намаляването на доходите (53%), промяната в стандарта на живот (47%) и намаляването на възможността да спестяват за бъдещи нужди (42%) са посочени като основни финансови страхове на младите хора в момента. Любопитно е, че сред изследваните лица преобладава нагласата да се спестява за бъдещи нужди, макар, че това е по-присъщо за семейни хора и лица със сравнително по-високи доходи.

Като цяло обаче студентите остават раздвоени в мнението си дали трябва да се спестява или потребява повече в условията на финансова криза. Макар и с минимална преднина преобладават студентите (52%), които смятат че е необходимо да се спестява повече, тъй като спестяванията дават допълнителна сигурност за бъдещето. 48% от всички анкетирани мислят точно обратното, че сега е препоръчително да се потребява, тъй като парите губят стойността си.

Като най-важни предимства на финансовите продукти в условията на криза, студентите изтъкват гарантирания доход (80%), финансовата защита свързана с влошаване на здравето (32%) и дългосрочната защита на спестяванията (27%). Това показва, че са актуални продукти, които в дългосрочен план предоставят защита на акумулираните средства.

Запитани кои разходи първо биха ограничили, ако финансовата ситуация се влоши, 76% от младежите посочват, че най-напред биха намалили разходите си за развлечения като кино, театър, заведения, 74% са склонни да спестяват от ваканции и почивки, а 31% от разходите за дрехи и обувки. Впечатление прави това, че младежите са най-малко склонни да ограничат разходите си за образование, за храна и режийни разходи (вода, ток и др.).

Изводът, който може да се направи на базата на тези изследвания сред младото поколение е, че инвестиционната култура и информираността през последните години се развива и нараства с особено бързи темпове.

Днес се преценяват много повече възможности и алтернативи при планирането на финансовото бъдеще. В условията на финансова криза хората, и в частност младото поколение, стават по-чувствителни към своите спестявания и към нуждите си от финансова защита за здраве, защита на доходи и семейство, и осигуряване на доходи за в трета възраст.

Интересен факт е, че младите хора все по-често се замислят за това как да регулират в дългосрочен аспект неравномерното разпределение на доходите и потреблението през техния жизнен цикъл, т.е да планират своето финансово бъдеще. Това обяснява нарастването на теглото на алтернативите на традиционните продукти и на дългосрочните продукти като форма на защита на доходите за по-дълги периоди от време.

Използвана литература

Сайтове:

http://www.unicreditgroup.eu

http://www.bank.bgКоментари на клиенти:

Все още няма коментари за този материал.
Моля, влезте в системата с потебителско име и парола, за да оставите коментар.


За сайта

Кой е онлайн

В момента има 3862 посетителя и 55 потребителя в сайта

Намерете ни в Facebook


© 2010 znanieto.net Всички права запазени.
znanieto.net избра за свой хостинг партньор Viscomp.bg

Изграден с помощта на Joomla!.