Търсачка

Банер

Каталог Хранителни технологии Проект за създаване и разработване на заведение за бързо хранене


Дипломна работа, 50 страници по-големи от стандартните, съдържа таблици, формули, схеми, липсва апарат
Цена: 4.80лв.
Безплатно
Спестявате: 100.00%
Задайте въпрос за този материал

Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:"Table Normal"; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-parent:""; mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt; mso-para-margin:0cm; mso-para-margin-bottom:.0001pt; mso-pagination:widow-orphan; font-size:10.0pt; font-family:"Times New Roman"; mso-ansi-language:#0400; mso-fareast-language:#0400; mso-bidi-language:#0400;}

УВОД

Дълго време големите производствени мощности са се смятали за гарант на ниски разходи. Постепенното изчерпване на тези мощности и настъпващия ресурсен недостиг ( от материали и хора ) налагат търсенето на резерви и нови принципи на развитие. Новите технологии, развитието и разкриването на творческия потенциал на хората, откриването и покриването на нови потребности в икономиката и обществото, всичко това извежда на преден план един нов ключов фактор на развитие – малките и средни предприятия ( МСП ).

За конкретните предимства в сектора на дребният бизнес може определено да се каже, че на тях се разчита изключително много при решаването на задачи от ключова важност, като динамизирането и диверсификацията на икономиката, разрешаването на проблемите със заетостта, развитието и разпространението на иновациите и технологиите, подпомагането на регионалното развитие, интернационализацията на бизнеса.

За българския предприемач голям интерес предизвиква извъндомашното хранене с неговите подсистеми. Във извъндомашното хранене предприемачът вижда голям клиенто поток, възможност за самореализация и получаването на социална и икономическа ефективност.

Ресторантьорството е подсистема на извъндомашното хранене, с общовалидно от него и специфично при производството на кулинарна продукция при реализацията и организацията на потреблението на кулинарна продукция, други хранителни стоки и разнообразие от не стокови услуги, чрез които се получава социално-икономическа ефективност.

За мен ресторантьорството предизвиква голям интерес и особено новостите, които могат да се открият чрез него за голям контингент от хора. За това ще разработя бизнес проект на ресторант за бързо хранене.

Обща характеристика на проектираното заведение

Проектираното заведение ще е регистрирано като ЕТ “Стефка Стойнова”. Името на ресторанта е “Златния телец”. Седалището на фирмата ще е на автомагистрала “Тракия” по пътя за София. Телефонът за връзка е 45-66-59. Предметът на дейност: извършване на ресторантьорски услуги в сферата на бързото обслужване. Полезната площ на ресторанта е 350 м2. Паркингът ще е с капацитет 50 автомобила.

Ресторантът се намира на автомагистрала “Тракия” по пътя за София. Ще е на един етаж с лятна градина. В левия ъгъл до стената ще има фонтан с течаща вода, свързан с тавана, за горещите летни дни. Там ще се намират санитарно битовите помещения, канцеларията, лента на самообслужване, фоайе, мини бар и санитарния възел.

Мястото където ще се намира ресторанта е наследствено по бащинска линия, а самата сграда ще бъде построена от строителна фирма, на която главен архитект е сестра ми и този жест е подарък за мен от нея.

Обстановката на търговската зала ще излъчва изисканост и желание за ново посещение. Асортиментът относно ястията и напитките ще е изключително богат, а кухнята изключително бърза по отношение на приготвянето на ястия. Главния готвач ще е високо квалифициран в областта на бързото приготвяне на ястия. Персоналът ще е внимателно подбран, спрямо изискванията на собственика. Техниката в ресторанта ще е съгласувана с всички нужди от страна на клиенти и персонала, ще улеснява цялостния процес на производството, ще е в крак със съвремието, ще е с бързина за действие.

Ресторанта ще бъде достъпен, защото се намира в отбивка в дясно до самата автомагистрала. Ще има паркинг, чийто капацитет спокойно ще побира автомобилите на клиентите, дори когато ресторантът работи с пълен капацитет. Избрах именно това местонахождение, защото минава голям поток от хора, идващи от Истанбул за София, прибиращи се от морето за София, и много други пътуващи бизнесмени, певци, спортисти, шофьори. Предимно средностатистическият българин почти не е в състояние да си позволи разхищения различни от напрегнатото му ежедневие, но ще направя всичко възможно за привличането на платежоспособните потребители, като им предоставя нужния комфорт, качественото и бързо обслужване и невероятен вкус на предлаганите ястия.

До градината ще има детски кът с пързалки и детски играчки за забавляване на децата, за да може при отсядането родителите да се чувстват свободни и да се нахранят спокойно.

Помещението ще се затопля в студените зимни дни и прохлажда в горещите летни дни с климатик. Транспорта на персонала е осигурен от фирмата. Малък автобус ще разкарва персонала (отиване и връщане) в часове удобни за смените на персонала. Ресторанта ще бъде подсигурен с пластмасови чинийки, тарелки и пластмасови прибори, чантички за евентуални поръчки за вкъщи или по път (защото някой от хората нямат време за отсядане в ресторанта и ще консумират по път в колата или в къщи).

Сградата има електрическа инсталация, която е изведена от градската електрозахранваща мрежа, В и К – от градската водоснабдителна и канализационна мрежа, разполага и с телефон.

В този забързан и динамичен живот, проблемът с храненето се решава именно чрез заведенията за бързо хранене – ресторанти и други. Те са лесно достъпни, а богатия им асортимент задоволява вкусовете и капризите на всеки един посетител. Тези ресторанти нямат за цел да покажат екстравагантна обстановка, като класата на модерните ресторанти, а правят всичко да наложат качествена и бързо приготвена продукция.

Тези ресторанти предлагат преди всичко храна, която не изисква продължителна топлинна обработка, а само лека термична обработка, при която продукцията е готова за консумация. Такива ресторанти могат да бъдат открити по няколко причини – една от тях е да бъдат задоволени бързо хранителните нужди на хората и друга немаловажна – може да се разглеждат като обект на капиталовложение.

Този тип ресторанти ще осигури винаги топла и доброкачествена храна на клиентите.

 

---------------------------------------------------------------------

 

Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:"Table Normal"; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-parent:""; mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt; mso-para-margin:0cm; mso-para-margin-bottom:.0001pt; mso-pagination:widow-orphan; font-size:10.0pt; font-family:"Times New Roman"; mso-ansi-language:#0400; mso-fareast-language:#0400; mso-bidi-language:#0400;}

Описание на управленския екип

В заведението за бързо хранене главната управленска функция ще се изпълнява от собственика. Пред него директно ще отговаря целия персонал и ще може да следи от близо дейността, която извършва всеки един от персонала. За да протича работния процес по пълноценно ще има отговорници по звената.

Главният готвач ще наблюдава и коригира помощник-готвачите и шпикерките.

Собственика-мениджър ще следи за счетоводството дали правилно се изчислява.

Собственика-мениджър ще има следните данни като такъв:

- необходимата професионална компетентност, добро познаване на системата, която ръководи;

- знае английски, руски, български език;

- следи от близо нововъведенията в практиката и продължава да се учи;

- използва съвременните методи за управление – маркетинг, логистика, социална психология;

- перфектно общува с колектива и управленския персонал на по-ниско равнище и с обслужващия персонал;

- има добре изградена система за контрол;

- не допуска неефективна, губеща дейност;

- може да прави разлика между добре и лошо свършена работа;

- адекватен е на момента и не крие своите наблюдения;

- умее да поддържа делови контакти със другите фирми, общителен и убедителен е;

- спазва стриктно нормите регламентирани в Търговския Закон;


Мотивация и развитие на персонала

Мотивацията е процес на подтикване на себе си и останалите към действия, водещи до достигане както на личните цели, така и на целите на фирмата.

Най-добре се мотивира персоналът, когато се съчетае твърдото й заплащане със съответна плаваща част.

В ресторанта за бързо хранене ¾ от работната заплата ще е постоянна, а останалата част – плаваща. В проектираното заведение ще се осигури единен екип от хора, които са насочени за постигане на една цел, защото понякога един човек е достатъчен за непостигане на целите. Именно за това мениджърът трябва да утвърди позицията си на лидер.

Успешното разпределение на пълномощия между подчинените е доказало своето значение за подобряване на фирмената дейност. Получавайки повече права и поемайки по-голяма отговорност подчинените са по-мотивирани да подобряват своите умения и способност, да проявяват по-голяма инициатива при вземането на решение. По този начин собственикът-мениджър не се лишава от силата си за въздействие, напротив, той я засилва с изграждането на взаимно доверие и респект.

Материалното мотивиране също е от първостепенно значение. При големи празници, по време на изложенията в Пловдивския панаир и други случаи, оборотът ще е по-голям, тогава персонала ще получава премии. За Коледа и Великденските празници фирмата ще прави подаръци и банкети за работниците си. Главните готвачи и барманите ще получават и по 1% от печалбата. Ще се организират и курсове по езиково обучение, разходите, за които ще се поемат от фирмата. Ще мотивирам служителите си като им плащам според качеството на свършената от тях работа, по този начин всеки ще се стреми да не изостава от другите и да дава всичко от себе си.


Силни и слаби страни на фирмата

Силни

Слаби

Управление на организацията

“Сработен екип, състоящ се не от съдружници, а от съмишленици”

Качествени стоки; Стратегическо разположение;

Фирмата тепърва ще навлиза на пазара.

Не разполага все още с верига от ресторанти

Производство

Ръководители с дългогодишен, уникален опит в ресторантьорството.

Има ограничения за броя на желаещите да консумират в ресторанта – до 100 места

Маркетинг

Установени контакти с доставчици, гарантиращи висококачествени продукти, ниски транспортни разходи.

Достоверни и пълни маркетингови проучвания.

Висококачествена реклама.

Има нужда от огромни капиталовложения за реклама и самореклама.


Коментари на клиенти:

Все още няма коментари за този материал.
Моля, влезте в системата с потебителско име и парола, за да оставите коментар.


За сайта

Кой е онлайн

В момента има 952 посетителя и 102 потребителя в сайта

Намерете ни в Facebook


© 2010 znanieto.net Всички права запазени.
znanieto.net избра за свой хостинг партньор Viscomp.bg

Изграден с помощта на Joomla!.