Търсачка

Категории

Археология, История Аграрни науки Биология, Екология География, Геология Европейска интеграция Етнология, Фолклор Журналистика Икономика    Финанси, Банки    Маркетинг    Мениджмънт    Туризъм    Счетоводство    Международни Отношения (МИО)    Човешки ресурси, Икономика на труда    Макроикономика    Публична администрация    Реклама и PR    Планиране и прогнозиране    Бизнес комуникации и кореспонденция    Социални дейности    Търговия    Стопанска дейност на фирмата, Микроикономика    Агробизнес    Производство, технологии    Транспорт, Логистика    Застрахователно дело Информатика, ИТ Изобразително изкуство Литература Математика Отбрана, Полиция Право Психология Педагогика Политология, Политика Религия Социология Технически науки Физика Философия Чужди езици Горско стопанство Хранителни технологии Съобщения
Банер

Каталог Икономика Маркетинг Печалба и рентабилност на фирма „Викинг” ЕООД – продажба и сервиз на компютри


Малка дипломна работа, 23 страници по-големи от стандартните, съдържа таблици, формули, има апарат
Цена: 2.40лв.
Безплатно
Спестявате: 100.00%
Задайте въпрос за този материал

Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:"Table Normal"; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-parent:""; mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt; mso-para-margin:0cm; mso-para-margin-bottom:.0001pt; mso-pagination:widow-orphan; font-size:10.0pt; font-family:"Times New Roman"; mso-ansi-language:#0400; mso-fareast-language:#0400; mso-bidi-language:#0400;}

Увод

Всяка една фирма със започване дейността си преследва като краен резултат реализиране на печалба. Също така с утвърждаване позициите на фирмата на пазара тя търси начини да се задържи на този пазар предлагайки на клиентите вече утвърдени качествени продукти и допълнения към тях. И въпреки стремежа на фирмите да се справят с конкурентните си такива с предлагане на новости те следят своята печалба и именно тя е основният им ориентир.

Печалбата е тази която им дава възможност както да се развиват всестранно, така и да трупат капитали и позиции пред другите фирми. Когато една фирма реализира печалба, то това значи че фирмата е доходна т.е. рентабилна. Колкото по-голяма е рентабилността на една фирма, толкова са по-големи и позициите и възможностите й.

Ето защо обект на настоящата курсова работа ще е именно печалбата и рентабилността. Ще се направи анализ и изследване развитието и темповете на печалбата през отделните периоди и как това се отразява на фирмата. За целта на изследванията ще се използват предоставените данни от търговската фирма „Викинг” ЕООД със седалище в град Стара Загора. Специализирана в продажбата на компютри и компютърни модули, периферни устройства, асемблиране и сервиз на компютърна техника, изграждане и поддръжка на локални мрежи.

Целта на курсовият проект е да се изследва развитието тенденциите и възможностите на фирма „Викинг” ЕООД, на база нейната реализирана печалба през периода 2004-2006г. С оглед приложените отчети за приходите и разходите и балансите за посочения период ще се изчислят показатели даващи информация за печалбата и рентабилността, доход и доходност. И ще се изведат основните заключения, и препоръки към фирмата.


I. Теоретико – методологична част

1. Печалба

1.1 Същност и видове печалба

За изясняване същността на показателя печалба е необходимо да се обърне внимание и да се дефинират първо понятията – приходи и разходи.

Съгласно Закона за счетоводството приходите – това са всички постъпления за дадена фирма разгледани за определен период от време. До голяма степен приходите на фирмите зависят от цялото управление на фирмата, от характера на изпълняваните функции (ТЕ или ТД), а също така и от интензивността на конкуренцията. Приходите се групират в три основни групи: Приходи от дейността, финансови и извънредни приходи.

Основеният и най-важен източник на приходи за фирмите са тези отнесени към основната дейност. Това са суми от продажби на продукция, стоки или извършени услуги.

Към финансовите приходи отнасяме получените суми за предоставени и използвани от трети лица средства. Такива са лихви, девиденти, отрицателни разлики при операции с финансови активи и инструменти, от валутни разлики и други

Извънредните приходи не са свързани пряко с производствената дейност, а са резултат преди всичко от дейността на управителните органи. Такива са например приходи от отписани вземания, излишъци на материални запаси, приходи от застрахователни обезщетения на застраховани активи и други.

Съгласно Закона за Счетоводството разходите се формират от намалената стойност на активите, начислени трудови възнаграждения, социални и здравни осигуровки и други свързани с дейността на фирмата. Те се подразделят на три групи: Разходи по икономически елементи, финансови и извънредни разходи.

Изясняването същността на посочените показатели е необходимо от гледна точка даване дефиниция за икономическия показател – печалба. А именно: Печалбата това е разликата между приходите и разходите за даден период от време. Това е крайният резултат към който се стремят фирмите след приспадане на данъчни задължения за сметка на печалбата. Печалбата е важен икономически и финансов показател, източник на средства за разширяване и развитие на дейността, а също така и основен източник на нарастване на капитала на фирмите.

В условията на пазарното стопанство значението на печалбата като икономически показател нараства значително. Причина за това е, че печалбата, от една страна, е източник на средство за разширяване на производството в самата фирма, а, от друга страна е източник на постъпления в държавния бюджет.

От гледна точка на Закона за счетоводството печалбата е елемент на собствения капитал и изразява финансовия резултат на фирмата. Като такава печалбата е свързана с друга противоположна на нея икономическа категория – загубите. Последната изразява отрицателния икономически резултат т.е. ситуация при която разходите превишават приходите.

Конкретно за търговската печалба може да се каже че тя е резултат от реализираната сума на търговските отстъпки и надценки и сумата на разходите на стоковото обръщение. Разликата межу тези две суми образува печалбата. Поради това сумата на печалбата нараства при следните условия:

- ако нараства сумата на общия доход при запазваща се или при намаляваща сума на разходите на обръщението;

- ако намалява сумата на разходите на обръщението при запазваща се сума на общия доход

- ако сумата на общия доход нараства по-бързо от увеличаването на сумата на разходите на стоковото обръщение

 

-------------------------------------------------------------

 

Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:"Table Normal"; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-parent:""; mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt; mso-para-margin:0cm; mso-para-margin-bottom:.0001pt; mso-pagination:widow-orphan; font-size:10.0pt; font-family:"Times New Roman"; mso-ansi-language:#0400; mso-fareast-language:#0400; mso-bidi-language:#0400;}

III. Перспективи и възможности пред фирма „Викинг” ЕООД – гр. Стара Загора

С бързо развиващите се темпове на живота и усъвършенстване на техниката и технологиите в търговията, се повече фирмите се нуждаят от осъвременяване на дейността си. Нуждаят се от добра и висококачествена компютъризация и механизация на процесите си. Нуждаят се от компетентни лица даващи подходяща информация и консултации.

Пазара на продажби на компютри и компютърни средства е все още в началото на своя жизнен цикъл. В него навлизат постоянно нови и малки фирми, които не умеят или неуспяват да се задържат на сравнително добри позиции. Малко са фирмите които „оцеляват” отговаряйки на непрекъснатото търсене на постоянно изменящите се новости в компютърния бизнес. Фирмите трябва да притежават гъвкавост и нюх към задържане на колкото се може по голям кръг от клиенти. Трябва да предлагат конкурентни продукти и да удовлетворяват търсенето с цел запазване в пазарният отрасъл или навлизане в нов.

Фирма „Викинг”ЕООД – град Стара Загора вече 12 години е сред лидерите на пазара за компютри, компютърни конфигурации, части към тях, камери за видеонаблюдение и други. Запазила се сред един от многото, фирмата предлага на клиентите си винаги висококачествени продукти на изгодна цена. До настоящия момент фирмата разполага със няколко фирмени магазина в рамките на града.

За да се даде правилна и точна преценка за състоянието на фирма „Викинг”ЕООД и да се дадат насоки за развитието й - е необходимо да се разгледат нейните силни и слаби стари. Както и възможностите и заплахите които стоят пред фирмата.

Силните страни – Силните страни на фирмата това са първо нейните позиции, който си е извоювала на пазара до настоящия момент. Това и осигурява един богат подбор от клиенти които са лоялни към нея. Престижа и начина на работа на фирмата е познат. Сътрудничи си с доставчици които гарантират „качество” на продуктите които доставят. Силна страна се явяват и достъпните цени на предлаганото.

Слаби страни – Слаба страна на фирмата е сравнително ниската но постоянна печалба която реализират. Това обаче от своя страна не позволява на фирмата да се спуска в големи проекти и нови пазари.

Пред фирмата има много възможности и една от които е да увеличи печалбите си като открие нов фирмен магазин не само в рамките на града –седалище, но и извън него. Това би донесло нови доходи и позиции на фирмата. Заплаха при едно такова евентуално решение биха били конкурентите които съществуват във съответния град.

Фирма „Викинг” ЕООД се развива в сферата на един от най-бързо разрастващите бизнеси в търговията. Сферата на новости и постоянни промени на които фирмите предлагащи такива продукти трябва да отговарят във всеки един момент. На база анализите които са във втора глава може да се твърди че фирмата реализира своята продукция и съответно трупа печалба. Рентабилността за последната 2006г. е 3,74%. В сравнение с предходните изследвани години. Това означава че фирмата е започнала още по-пълно да използва наличните си ресурси. Да влага повече в квалификацията и преквалификацията на персонала си, с цел по добро ниво на култура на обслужване на клиентите.

Също от голямо значение за фирмата е устройството на магазините си. Една добра позиция пред конкурентите си би било ако предложи на клиентите си приятна обстановка в самите магазини. Да предлагат на клиентите и купувачите си различни допълнителни услуги които непритежават конкурентите. И не на последно място да се изгради рекламна кампания на фирмата за запознаване с търговската си дейност нови купувачи. Една рекламна кампания чрез използване на плакати, флаери, телевизионни реклами и други би въздействало благоприятно върху развитието на фирмата.

С разработената курсова работа се даде теоретична обосновка на печалбата и рентабилността като два от основните икономически показателя. Те са от съществено значение, поради което всяка търговска фирма следи за тяхното мнение и тенденции през годните. Подобно изследване на печалбата и рентабилността се постави в аналитичната част. С изчисляване на показатели даващи информация за състоянието на фирма „ Викинг”ЕООД – град Стара Загора.

Литература:

1. Адамов, В., Печалба инструмент на растежа на фирмата, В. Търново, „АБАГАР, 1996г.

2. Благоев, Б., Икономика на предприятието, ИУ-Варна, 2001г.

3. Сълова, Н., Александрова,М.; Икономика и планиране на вътрешната търговия, Варна, „ТедИна”,1996г.

4. Чуков, К., Анализ на приходите, печалбата и рантабилността на предприятието, София, 1995г.


Коментари на клиенти:

Все още няма коментари за този материал.
Моля, влезте в системата с потебителско име и парола, за да оставите коментар.


За сайта

Кой е онлайн

В момента има 761 посетителя и 4 потребителя в сайта

Намерете ни в Facebook


© 2010 znanieto.net Всички права запазени.
znanieto.net избра за свой хостинг партньор Viscomp.bg

Изграден с помощта на Joomla!.