Търсачка

Банер

Каталог Отбрана, Полиция СРС като елемент от подсистемата за информационна система


Реферат, 22 страници по-големи от стандартните, има литература
Цена: 2.40лв.
Безплатно
Спестявате: 100.00%
Задайте въпрос за този материал

v:* {behavior:url(#default#VML);} o:* {behavior:url(#default#VML);} w:* {behavior:url(#default#VML);} .shape {behavior:url(#default#VML);} Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:"Table Normal"; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-parent:""; mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt; mso-para-margin:0cm; mso-para-margin-bottom:.0001pt; mso-pagination:widow-orphan; font-size:10.0pt; font-family:"Times New Roman"; mso-ansi-language:#0400; mso-fareast-language:#0400; mso-bidi-language:#0400;}

1. Специални разузнавателни средства при подслушване

Специалните разузнавателни средства (СРС) за подслуш­ване са едни от най-често прилаганите технически устройства за придобиване на разузнавателна информация. Това се дължи на факта, че акустическият сигнал е един от достоверните източници, подлежащ при това на допълнителна проверка. Особено масово те се използват в промишления шпи­онаж за придобиване информация за плановете и намерения­та на конкурента.

Чл. 6. от ЗСРС дава следната дефиниция за подслушва­нето:

„При подслушването чрез използването на технически средства, слухово или по друг начин се усвоява устна, теле­фонна или електронна информация на контролираните лица".

Определението показва, че чрез подслушването се из­вършва три вида контрол на информация, по­лучавана от обекти, интересуващи разузнавателните служби или лицата и организациите, занимаващи се с промишлен шпионаж:

контрол на устните разговори (слухов контрол);

телефонен контрол;

контрол на електронните комуникации..

Постиженията на техниката и технологията позволиха понастоящем да се създадат огромно количество СРС за под­слушване, различаващи се по принцип на действие, начин за предаване на придобитата информация, по радиус на действие. Особено голямо е разнообразието по отношение на габарит­ните им размери и външното им оформление, да не говорим за предметите, в които те са монтирани (т. нар. „камуфлажи").

Конструкцията на СРС позволява те да бъдат сравнител­но лесно монтирани в елементи от конструкцията на сградите и интериора, в различни предмети, лични вещи и дрехи.

Независимо от голямото разнообразие, СРС за подслуш­ване могат да бъдат класифицирани по няколко различни при­знака

по канала за предаване на информация;

по начина за придобиване на акустическата информация;

по режима на работа;

• по захранващите източници;

по конструктивното оформление.

Всеки един от тези признаци трябва да бъде разгледан по-подробно, за да бъдат оценени възможностите за използ­ване на различни методи за подслушване в зависимост от кон­кретните условия.

Канали за предаване на информация На практика се използват всички възможни видове кана­ли за придобиване и предаване на разузнавателна информация:

акустически канал със запис на информацията на магне­тофон;

предаване на информацията по преводни линии;

предаване на информацията по радиоканал;

предаване на информацията по инфрачервен (оптически) канал.

Информацията се придобива чрез приемане на звукови колебания. За предаването й се използват електрически сигнали с относително ниски честоти; радиосигнали, чиито честоти могат да бъдат разположени в много широк честотен диапазон; инфрачервени лъчи.

Използването на акустическия канал с директен запис на магнетофон в повечето случаи е ограничено за сравнително крат­котрайни задачи (срещи, заседания, конференции и т. н.). Това се дължи на факта, че все още звукозаписващите устройства имат ограничено време за запис, което налага подмяна на информа­ционния носител (касета, дискета или самия магнетофон).

Използването на проводните линии като канал за придо­биване и предаване на информация се основава на свойството на електрическите сигнали да се разпространяват на значи­телни разстояния по проводниците. Това увеличава секретно­стта в работата на разузнавателните служби и на организаци­ите, занимаващи се с промишлен шпионаж, намалява пробле­ма със захранването на СРС, тъй като в голяма част от случа­ите това е възможно да се осигури по самата линия. Инфор­мацията може да се предава по телефонни линии, по електри­ческата мрежа, по всички други линии, изпълняващи спома­гателни функции (домофони, алармени системи и т. н.). Връзката с линиите позволява тези технически устройства ес­тествено да бъдат свързани и камуфлирани в елементи, има­щи връзка с електрическите вериги (контакти, разклонители, лампи, розетки и др.)

Предавателите, използвани в системите за предаване на информация по радиоканал, са известни под името радиомикрофони. Те притежават редица предимства, поради което са едни от най-често използваните СРС за подслушване. Енерги­ята на електромагнитните вълни се разпространява на значи­телни разстояния (дори при малки мощности), преодолява съществуващи препятствия. Всичко това позволява приемни­ят пункт да бъде изнесен на разстояние от обекта на подслуш­ване, което повишава значително секретността в работата.

От техническа гледна точка няма проблеми радиомикрофоните да работят в произволен диапазон от радиочестоти. Конструктивни съображения обаче са направили най-често използвани диапазоните на УКВ и СВЧ.

В СРС с предаване на информацията чрез инфрачервени лъчи отново се използва енергията на електромагнитните вълни, но честотите вече са много по-високи. Използва се не­видимата част на оптическата област на спектъра - инфра­червеният (ИЧ) диапазон.

Поради малката дължина на вълната не представлява техническа трудност ИЧ лъчи да се фокусират в много тесен лъч, което ги прави трудно откриваеми дори със специална апара­тура. Радиусът на действие на тези системи може да достигне до 500 метра.

 

----------------------------------------------------------------

 

Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:"Table Normal"; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-parent:""; mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt; mso-para-margin:0cm; mso-para-margin-bottom:.0001pt; mso-pagination:widow-orphan; font-size:10.0pt; font-family:"Times New Roman"; mso-ansi-language:#0400; mso-fareast-language:#0400; mso-bidi-language:#0400;}

2.2.2. Представители на САЩ.

Водещите страни в НИОКР и производството на УБЛА са САЩ, Израел, Франция, Русия, Великобритания, Италия, Канада и ФРГ, но през последните години програми за създаване на собствени апарати разработват и Гърция, СР Югославия, Турция и Румъния.

Според някои прогнози през периода 1994-2003 г. в света ще бъдат производени 8000 УБЛА за многократно използване на обща стойност около 4 млрд. долара.

УБЛА “ГНАТ 750”

Основни тактико-технически характеристики:

- разпереност на крилото, м 10,75;

- дължина на апарата, м 5,32;

- тегло, кг:

на празен апарат 200

на горивото............................................................... 100

на полезния товар:.........................................................

в носовата част........................................................... 60

под крилото............................................................... 150

максимално при излитане..................................... 518;

-скорост, км/ч:.................................................................

максимална............................................................... 259

крейсерска при полет с голяма продължителност 85;

- скороподемност, м/с........................................................... 5,6;

- практически таван, м........................................................ 7620;

- боен радиус, км................................................................. 2800;

- време за патрулиране в зона, отдалечена

на 2000 км, ч.................................................................................. 12;

УБЛА „Гнат 750" е свободноносещ моноплан с нискоразположенс трапецовидно крило с площ 6,10 м2, опашни плоскости с обратна V-образност и прибираем триопорен колесник с управляемо носово колело и спирачки на основните колела. Конструкцията е изработена от въглеродно-епоксидни композиционни материали и издържа на претоварване до 6 q.

Силовата установка се състои от един двуцилиндров двутактов двигател модел 586 на австрийската фирма „Ротакс" с мощност 48,5 кВт (65 к.с.), разположен в задната част на тялото, и двулопатно тласкащо витлс с диаметър 1,52 м.

Бордната система за управление на полета е цифровата DFCS 50, като за автономна навигация се използват данните от инерциална и спътникова (от глобалната навигационна система GPS) апаратура.

В зависимост от задачите на апарата може да се монтира разнообразно оборудване: за разузнаване и наблюдение (телевизионна камера - обикновена или за работа при ниска осветеност, инфрачервена станция - за обзор в предната полусфера или с линейно сканиране, датчици за радиационно, химическо и бактериологично заразяване и др.), за електронно разузнаване и борба - за определяне на местоположението на предаватели на смущения, ретранслиране на информация, пренасяне и хвърляне на товари и др.

УБЛА излита и каца като самолет от подходящи терени, но може да бъде изстрелван от контейнерна пускова установка и да се приземява с парашут.

Базовата система, в която се използва „Гнат 750", се състои от 8 УБЛА, една цифрова земна станция за управление 06С5 87 (с 4 дисплея, от които един нашлемен и един графичен), монтирана във фургон 5-280, и оборудване за поддръжка.

Полетните изпитания на УБЛА „Гнат 750" са започват през 1989 г. Апаратът се произвежда от фирмата „Дженеръл атомикс еърнотикал систъмс". През 1994 г. беше използван за разузнаване в Босна

УБЛА “ПРЕДЪТЪР”

УБЛА „Предътьр" е модификация на „Гнат 750" и е предназначен за разузнаване предимно от средни височини.

Основни тактико-технически характеристики:

- разпереност на крилото, м.............................................. 14,85;

- дължина на апарата, м........................................................ 8,13;

- височина на апарата, м...................................................... 2,21;

- тегло, кг:.........................................................................................

на празен апарат............................. '......................................... 350

на горивото................................................................................. 295

на полезния товар...................................................................... 204

максимално при излитане....................................................... 850;

- максимална скорост, км/ч.................................................. 202;

- практически таван, м......................................................... 7010;

- боен радиус, км.................................................................... 805;

- продължителност на полета, ч............................................. 40.!

-

В сравнение с УБЛА „Гнат 750" „Предътър" има по-големи геометрични и теглови размери и по-ниско разположено крило с пл 11,45 м2. Ефективната му отразяваща повърхност е около 1 м2.

Силовата установка се състои от един четирицилиндров двутактов двигател модел 912 на фирмата „Ротакс" с мощност 63,4

кВт (85 к.с разположен в задната част на тялото, и двулопатно тласкащо витло променлива стъпка и диаметър 1,73 м.

Системата за управление на полета е по програма с възможност за препрограмиране в хода му и радиокомандна, включително и с използва

на спътникова система за свръзка. Апаратът има инерциално-спътнико (от глобалната навигационна система GPS) навигационна система LN-100G Обикновенно в полезния товар влизат модификацията SA-144/18 на електронно-оптичната и инфрачервената система „Скайбол; включваща инфрачервена станция за обзор в предната полусфера, две цветни телевизионни камери и лазерен далекомер, и радиолокациона станция за страничен обзор със синтезирана апаратура на антената различаваща способност 0,3 м.

Апаратът излита и каца като самолет. В аварийна ситуация може да се приземява с парашут.

Базовата система, в която се използва :Предътър", осигуря непрекъснато 24-часово наблюдение и се състои от 3-4 УБЛА, една земна станция за управление и 28 души личен състав. Може да се превозва по въздуха с два транспортни самолета С-141 „Старлифтър" или пет С-К „Херкулес" и да се развърне до 6 часа след пристигането.

Апаратът преминава войскови изпитания. Първият полет извършен през юли 1994 г, а в края на същата година са доставени апарата и една земна станция. През 1995 г. система от 3 УБЛА бей използвана за разузнаване в Босна и Херцеговина от база в Албания, ка-в продължение на 120 дена бяха извършени 80 полета с оби продължителност 750 часа. След модернизирането й през март 1996 същата система беше пребазирана в Унгария за продължаване н изпитанията.

УБЛА “ПРАУЛЪР”

Той е модификация на “ГНАТ 750”с характерната особенност на конструкцията за асиметричност на крилото и опашните плоскости

Основни тактико-технически характеристики:

- разпереност на крилото, м ;5,49;

- дължина на апарата, м 3,35;

- тегло, кг:

на празен апарат..................................................... 53,1

на полезния товар.................................................. 22,7

максимално при излитане.................................... 90,7;

-скорост, км/ч:................................................................

максимална.............................................................. 278

при патрулиране............................................... 78-102;

- практически таван, м 6400;

- боен радиус, км 259;

- продължителност на полета, ч над 6.

УБЛА “ПИОНЕР”

УБЛА „Пионер" е многоцелев, с голяма продължителност на полета, предназначен главно за телевизионно и инфрачервено наблюдение денем и нощем

12-Основни тактико-технически характеристики:

- разпереност на крилото, м................................................ 5,11;

- дължина на апарата, м........................................................ 4,26;

- тегло, кг:

на полезния товар......................................................................... 45

максимално при излитане........................................................ 210;

- скорост, км/ч:...............................................................................

максимална.............................................. :................................. 176

крейсерска................................................................................... 120

при патрулиране........................................................................ 111;

- скороподемност, м/сек........................................................ 4,1;

- височина на оперативно използване, м............... 305-3660;

-далечина на предаване на данните, км................................ 185;

-продължителност на полета, ч 5,5

УБЛА „Пионер" е свободноносещ моноплан с високоразположено правоъгълно крило и двукилев вертикален стабилизатор. Има триопорен неприбираем колесник с носова стойка, както и спирачна кука за приземяване. Апаратът е с модулна конструкция, и е изработен почти изцяло от композиционни материали. Ефективната отразяваща повърхност е около 0,5 кв. м.

Силовата установка се състои от един немски двуцилиндров двутактов двигател 5Р 350 с мощност 19,4 кВт (26 к.с), разположен в задната част на тялото, и двулопатно тласкащо витло. Горивният резервоар има вместимост 49 л.

Апаратът може да се управлява автоматично по програма или дистанционно от оператор - по-често.

Полезният товар се монтира в отсек с обем 0,1 куб. м в централната част на тялото и според задачата може да бъде апаратура за наблюдение (израелска телевизионна камера с висока различаваща способност „Моукт 200" или инфрачервена станция за обзор в предната полусфера „Моукт 400"), за ЕРБ, за препредаване на данни в УКВ и СВЧ-диапазон, лазерен далекомер-целеуказател и др.

„Пионер" излита и каца като самолет, но може да се изстрелва от пускова установка с хидравличен катапулт или с ракетен ускорител и да се приземява с използване на мрежа (вариант за ВМС на САЩ).

2.3.УБЛА на Русия.

УПРАВЛЯЕМ БЕЗПИЛОТЕН ЛЕТАТЕЛЕН АПАРАТ „ШМЕЛ-1" (РУСИЯ)

УБЛА „Шмел-1" е предназначен за наблюдение на бойното поле в тактическата дълбочина и предаване на данните в реален мащаб на времето, фирмата-производителка „Яковлев" разработва и модификации, предназначени за електоонна борба.

Основни тактико-технически характеристики:

- разпереност на крилото, м................................................ 3,25;

- дължина на апарата, м........................................................ 2,78;

- височина на апарата, м...................................................... 1,10;

- максимално тегло при излитане, кг.................................. 130;

- сkoрост, км/ч:...............................................................................

максимална................................................................................ 180

крейсерска.......................... ..................................................... 140;


Коментари на клиенти:

Все още няма коментари за този материал.
Моля, влезте в системата с потебителско име и парола, за да оставите коментар.


За сайта

Кой е онлайн

В момента има 606 посетителя и 1 потребител в сайта

Намерете ни в Facebook


© 2010 znanieto.net Всички права запазени.
znanieto.net избра за свой хостинг партньор Viscomp.bg

Изграден с помощта на Joomla!.