Търсачка

Банер

Каталог Отбрана, Полиция Кризи, бедствия, аварии, катастрофи


Реферат, 21 стандартни страници, има апарат
Цена: 2.40лв.
Безплатно
Спестявате: 100.00%
Задайте въпрос за този материал

Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:"Table Normal"; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-parent:""; mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt; mso-para-margin:0cm; mso-para-margin-bottom:.0001pt; mso-pagination:widow-orphan; font-size:10.0pt; font-family:"Times New Roman"; mso-ansi-language:#0400; mso-fareast-language:#0400; mso-bidi-language:#0400;}


Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:"Table Normal"; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-parent:""; mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt; mso-para-margin:0cm; mso-para-margin-bottom:.0001pt; mso-pagination:widow-orphan; font-size:10.0pt; font-family:"Times New Roman"; mso-ansi-language:#0400; mso-fareast-language:#0400; mso-bidi-language:#0400;}

СЪДЪРЖАНИЕ

1. Въведение

2. Общи положения: определение, основни фактори и източници на заплаха

3. Система от мерки за национална сигурност

4. Критерии за оценка на икономическите аспекти на сигурността

5. Приоритети и фактори на националната сигурност

6. Заключение

1. Въведение

В света намаля заплахата от глобален ядрен конфликт, причинен от идеологическо противопоставяне. Има тенденция за укрепване ролята на правото при регулиране на спорни междудържавни проблеми. Подобряват се механизмите за управление на кризисни ситуации на Съвета за сигурност на ООН. Намаля значително опасността от пряка военна агресия срещу България. Въпреки това се запазва значението на военните и силовите фактори в международните отношения.

Нарастващо значение за сигурността на България имат световните икономически, политически, научно-технически, екологични, информационни процеси, както и изострящата се конкуренция за достъп до ресурси и инфраструктури, за пазари и най-модерни технологии. Възниква глобално информационно общество, извършва се световна икономическа интеграция, което създава нови предизвикателства за Р България.

Присъединяването на България към международните финансови и търговско-стопански структури открива нови перспективи за гарантиране на нашата сигурност. Изолирането на страната ни от световните интеграционни процеси само по себе си е заплаха за българските граждани, общество и държава.

В Европа нарасна респектът към европейските политически и икономически и към евроатлантическите военнополитически организации. Това прави малко вероятно налагането на едностранни, включително военни решения при регионални и двустранни конфликти.

След разпускането на организацията на Варшавския договор и преодоляването на блоковото противопоставяне се утвърди тенденция на укрепване на доверието и сътрудничеството. Започна да нараства значението на европейската архитектура за сигурност.

Задълбочиха се икономическите и социалните различия на континента, а заедно с тях се появиха нова несигурност и нови рискове. Породиха се конфликти на етническа, религиозна и социална основа. Противоречивият преход в страните от Централна и Източна Европа представлява голямо предизвикателство към техните демократични институции и към европейските структури.

Балканите са зона на конфликти и напрежение в Европа. Това създава сериозни рискове за националната сигурност на Република България. Страната ни не е в състояние сама да опазва своята сигурност или да се стреми към сигурност чрез неутралитет поради недостатъчния си финансов, икономически и военен потенциал.

Новите реалности предпоставят необходимостта тя да се приобщи към ефективни колективни системи за сигурност и икономическо развитие. В същото време се появяват нови възможности и се засилва значението на собствената политика за неутрализиране на неблагоприятни за сигурността на страната фактори. България има потенциал да бъде значим фактор за сигурност и стабилност в Югоизточна Европа.

В динамичния обществен живот, който отличава нашата съвременност, печелившата стратегия изисква да се разбере новото като универсален феномен. Не само като бойна техника и военна подготовка, като военно-стратегически подходи и оперативно-тактически схеми, но и като нови обществени реалности, нови взаимоотношения между армията и обществото, между вътрешната и външната политика, нови ценностни и психологически нагласи. Подобно заключение само по себе си едва ли ще предизвика съмнения и възражения. Въпросът е в това, че новата действителност често остава полускрита в съдържанието на понятия, които са традиционни. Това се отнася и до такива фундаментални определения като „отбрана” и „сигурност”.

Концепцията за националната сигурност на Република България представлява официално приети политически виждания за защита на българските граждани, общество и държава от външни и вътрешни заплахи от всякакво естество, при отчитане на наличните ресурси и съобразяване с нивото на гаранциите, които дават световната, евроатлантическата и европейската система за сигурност и стабилно развитие. Концепцията определя целите и задачите в периода на присъединяването на България към ефективна колективна система за евроатлантическа и европейска сигурност и с оглед на рисковите фактори, които заплашват по сегашния начин сигурността на страната. Основа на системата за евроатлантическа и европейска сигурност са Организацията на Северноатлантическия договор (НАТО), Европейският съюз (ЕС), Западноевропейският съюз (ЗЕС) и Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ).

 

------------------------------------------------------

 

 

Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:"Table Normal"; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-parent:""; mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt; mso-para-margin:0cm; mso-para-margin-bottom:.0001pt; mso-pagination:widow-orphan; font-size:10.0pt; font-family:"Times New Roman"; mso-ansi-language:#0400; mso-fareast-language:#0400; mso-bidi-language:#0400;}

6. Заключение

С приемането на Република България за член на НАТО, у нас е налице нова военнополитическа и военностратегическа среда с ново, по-високо състояние на сигурност и с нови, по-високи отговорности, а именно:

- Върху сигурността на България влияние оказват колективните гаранции и задължения по силата на Вашингтонския договор;

- В общата система за сигурност военният фактор продължава да играе определяща роля в тясна връзка с дипломатическите, политическите и икономическите фактори.

- Новите рискове и заплахи на 21-ви век изправят пред нови предизвикателства националната сигурност и Българската армия;

- Назрява необходимостта от нови концептуални и доктринални документи и планове за реализирането им, съответстващи на отговорностите от членството в НАТО и рисковете и заплахите на 21-ви век.

Основните мисии на Въоръжените сили на Република България в тази нова среда трябва да бъдат: отбранителна; подкрепа на международния мир и сигурност и принос към националната сигурност в мирно време.

За изпълнение на отбранителната си мисия Въоръжените сили провеждат отбранителна операция на собствена територия или друга съюзническа територия в отговор на военна криза за защита на териториалната цялост на страната, както и тази на други съюзнически държави.

За изпълнение на мисията подкрепа на международния мир и сигурност Българската армия осигурява формирования в състава на многонационални сили или самостоятелно за провеждане на операции по поддържане на мира, мироналагащи, хуманитарни и спасителни операции извън територията на страната. Сега, след като вече сме член на НАТО, тези подразделения са ядрото на силите, които страната ще предостави за участие в пълния спектър от мисии на Алианса. Същите са основният компонент от силите за развръщане (Deployable Forces).

За изпълнение на мисията принос към националната сигурност в мирно време Българската армия поддържа определено ниво от основни сили за отбрана (In Place Forces), с които да гарантирана националната сигурност и териториалната цялост на страната, както и за подпомагане на населението при бедствия, аварии и катастрофи, борбата с тероризма, организираната престъпност и трафика на наркотици, хора и оръжия и провеждане на операции по издирване и спасяване.

Важна задача, произтичаща от членството ни в НАТО и свързана с националната сигурност, е актуализацията на правно-нормативната база.

Обществените отношения, свързани със сигурността, отбраната и с Въоръжените сили на Република България се уреждат с Конституцията на страната, Закона за отбраната и Въоръжените сили (ЗОВС) и с отделни закони и нормативни актове за някои от структурите на системата за сигурност.

От всичко това следва изводът, че на този етап и през следващите години Република България ще отстоява своите интереси в сложна глобална и регионална среда на динамично променящи се и трудно предвидими предизвикателства.

Използвана литература

1. Конституция на Република България (обн. ДВ, бр. 56/13.07.1991 г.)

2. Концепция за националната сигурност на Република България (обн. ДВ, бр. 46/22.04.1998 г.)

3. Закон за ОВСРБ (обн. ДВ, бр. 122/27.12.1995 г.)

4. Военна стратегия на Р България – ГЩ на БА. С. 2002 г.

5. Закон за държавна агенция "Национална сигурност" в сила от 01.01.2008г.(обн. ДВ. бр.109 от 20 Декември 2007г.)

6. Г. Стефанов – Международна сигурност. С., 2006 г.

7. В. Рачев и др. – Национална и международна сигурност. С., 2005 г.

8. www.parliament.bg/kns/

9. www.president.bg/news

10. http://curia.europa.eu

11. http://www.europe.bg

12. www.md.government.bg


Коментари на клиенти:

Все още няма коментари за този материал.
Моля, влезте в системата с потебителско име и парола, за да оставите коментар.


За сайта

Кой е онлайн

В момента има 1079 посетителя и 76 потребителя в сайта

Намерете ни в Facebook


© 2010 znanieto.net Всички права запазени.
znanieto.net избра за свой хостинг партньор Viscomp.bg

Изграден с помощта на Joomla!.