Търсачка

Банер

Каталог Отбрана, Полиция Взривни вещества, използвани при тереристични операции


Реферат, 17 страници по-големи от стандартните, има литература
Цена: 2.40лв.
Безплатно
Спестявате: 100.00%
Задайте въпрос за този материал

Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:"Table Normal"; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-parent:""; mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt; mso-para-margin:0cm; mso-para-margin-bottom:.0001pt; mso-pagination:widow-orphan; font-size:10.0pt; font-family:"Times New Roman"; mso-ansi-language:#0400; mso-fareast-language:#0400; mso-bidi-language:#0400;}

Взривните вещества (ВВ) представляват химическите съединения или механични смеси, които се разлагат под влияние на определени външни въздействия (нагряване, удар, триене).При това в тях настъпва много бърза химическа реакция, отделят се топлина и газове, които от своя страна , са способни да извършват разрушения и да преместват обкръжаващата среда.

Това явление е характерно за ВВ и е известно под названието взрив.

Взривът се характеризира с много бързо преминаване на потенциалната енергия в топлинна, срязко повишаване на налягането в обкръжаващата среда и с висока концентрация на енергия в единица обем от взривно вещество.Той се съпровожда със звуков ефект, тъй като на определено разстояние от центъра на взрива ударната вълна преминава във въздуха в звукова.

Следователно отличителните признаци на взрива са високата обемна концентрация на енергия, разпространението на химичната реакция в заряда с голяма скорост, голяма мощност, високото налягане в зоната на взрива, образуването на газообразни продукти.

Отделената при взрива топлина нагрява образувалите се газове до температура от няколко хиляди градуса. Газовете, от своя страна, се разширяват и се стремят да заемат десетки хиляди пъти по-голям обем от първоначалния обем на взривното вещество, при което извършват механична работа.

Процесът на взривно превръщане зависи от компонентите на ВВ, начина на иницииране (възбуждане ).Той може да е термично разлагане, взривно горене и детонация.

Термичното разлагане е процес на взривно превръщане, който протича бавно, като топлината се предава на ВВ от слой към слой с неголяма променлива скорост, без да извършва механична работа.Този вид разлагане се наблюдава при обикновено изгаряне на взривно вещество на открито, а може и да настъпи и при преуплътнени влажни взривни вещества. Термичното разлагане намира приложение при унищожаването на негодни за употреба взривни вещества.

Взривното горене е процес на взривно превръщане , който се обуславя от предаването на енергията от един слой на ВВ към друг чрез топлопроводност. Протича сравнително бавно, без да се образува детонационна вълна, със скорост от няколкостотин метра в секунда. Взривното горене е характерно за барутите, протича със скорост 450-1000 m/s и намира приложение в ракетното и огнестрелното оръжие.

Процесът на взривното превръщане, обусловен от преминаването на ударната вълна по взривното вещество с постоянна свръхзвукова скорост, се нарича детонация. Тя е сложно газодинамично явление, което се обяснява с разпространението на ударната вълна в масата на ВВ, възбужда се от външен източник, който най-често е взривът на капсул-детонатор или електродетонатор. Ударната вълна и движещата се зад нея зона на химично превръщане е известна с названието детонационна вълна.

Продуктите от взрива на детонатора предизвикват рязък удар по най-близкия до него слой от взривно вещество и формират детонационна вълна, която се разпространява скокообразно и има следните особености:

-скоростта на нейното разпространение е винаги по-голяма от скоростта на звука;

-на фронта на вълната настъпват скокообразни изменения на налягането,плътността и температурата.

Детонацията е свръхзвуков процес и големината и зависи от енергийната характеристика на взривното вещество.

Химичната реакция в детонационната вълна започва и се развива в отделни гранули (частици) на взривното вещество и завършва с взрив.

Взривът на заряда се придружава с отделяне на голямо количество газообразни продукти. При това отровните примеси съставляват 5-10% от общия обем на газовете. Образуването на отровни газове зависи от физикомеханичните и енергийните свойства на взривното вещество и се проявява при детонацията на зарядите и при вторичните химични реакции. Към отровните газове се отнасят въглеродния окис, азотните окиси и серните съединения. Освен това при разлагането на гърмящия живак и оловния азид, които влизат в състава на инициатора, се отделят съответно живачни и оловни пари и други газове.

Количеството на отровните газове може да се ограничи като се използват доброкачествени взривни вещества, с достатъчно количество кислород и добра детонационна способност.

Работата на взрива представлява процес на взривно превръщане, при който настъпва извънредно бързо разширение на газообразните продукти на взрива с почти мигновено превръщане на топлинната енергия в механична работа. При това, в следствие голямото първоначално налягане, настъпват разрушаване и преместване на средата.

Способността на продуктите от взрива при своето разширение да извършват работа се нарича работоспособност на ВВ.

Работата на взрива се изразява с неговото метателно(фугасно) и бризантно действие.

 

-------------------------------------------------------

Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:"Table Normal"; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-parent:""; mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt; mso-para-margin:0cm; mso-para-margin-bottom:.0001pt; mso-pagination:widow-orphan; font-size:10.0pt; font-family:"Times New Roman"; mso-ansi-language:#0400; mso-fareast-language:#0400; mso-bidi-language:#0400;}

Взривни устройства се откриват и обезвреждат от ДОТИ и подразделенията на Гражданска защита. Гражданска защита обезврежда главно открити невзривени военни боеприпаси. Невзривени боеприпаси по време на стрелби се обезвреждат от инженерно-сапьопните подразделения на българската армия.

Оперативно-издирвателната дейност за разкриване на извършителите на взривявания се извършва главно от звена на служба “Полиция”, “Борба с организираната престъпност” и “Сигурност”.

За откриването, обезвреждането и унищожаването на ВВ и СВУ се използват различни технически средства и апаратура. Въпреки това , все още няма абсолютно сигурна апаратура, която да идентифицира ВВ сред околната среда. Техническите средства за откриване на експлозиви се намират на разполойение на полицията, въоръжените сили, частните охранителни дружества, както и в летищата, гарите, граничните контролно-пропускателни пунктове, банките, митниците и др.

Средствата за откриване и обезвреждане на СВУ можем да класифицираме като стационарни и мобилни.

Стационарните представляват портални детектори и апаратура за проверка на багаж. Те са поставени на летища, пристанища, на контролно-пропускателни пунктове в различни обекти( най-често финансови институции).

Към мобилните средства се отнасят:

-подвижни средства за откриване на взривни устройства- металотърсачи, уреди, реагиращи на изпаренията на ВВ( на азотни молекули), служебни кучета,обучени да откриват ВВ;

-прибори за прослушване на съмнителни предмети- стетоскопи;

-средства за защита- специални костюми и предпазни шлемове;

-средства за пренасяне на съмнителни предмети и невзривени взривни устройства- специални ремаркета и фургони или самоделно изготвени ремаркета (автомобилни гуми, пълни с пясък) за пренасяне на СВУ с тегло на заряда да 3-4кг;

-роботи за обезвреждане- с цел запазване на хората при обезвреждане се използват специални роботи, снабдени с апаратура за заснемане, пренасяне и унищожаване на СВУ.

-други средства за унищожаване- например т.нар. водни разрушители- метални тръби с поставен в тях взривен заряд и определено количество вода. При задействане на заряда водата поради високата си скорост разрушава взривното устройство и прекъсва евентуални процеси в устройства за забавяне на взривяването. Към тези средства спадат въжета и куки за обръщане на съмнителни предмети, ножици за рязане на тел и др.

Тези комплекти от инструменти и материали за обезвреждане на средства за взривяване се подбират в зависимост от конкретната обстановка и вида на средствата за обезвреждане.

Основните способи за унищожаване на взривни вещества са следните:

-унищожаване чрез взривяване;

-унищожаване чрез потапяне;

-унищожаване чрез изгаряне;

-унищожаване чрез разтваряне във вода.

Тези способи се прилагат от специализираните групи по унищожаване на ВВ. Изборът им е в зависимост от вида на съответните ВВ, които са били иззети. Използват се главно способите за унищожаване чрез взривяване и чрез изгаряне.

Редът за действие на органите на МВР при сигнал за заложено СВУ е уреден в Инструкция-№ І-16/06.03.2001г.

ИЗПОЛЗВАНА ЛИТЕРАТУРА

1. Станчев, И. Оперативно-бойна подготовка

2. Дойков, Н. Взрив, взривни вещества и самоделни взривни устройства, използвани за терористични актове и други престъпления.Коментари на клиенти:

Все още няма коментари за този материал.
Моля, влезте в системата с потебителско име и парола, за да оставите коментар.


За сайта

Кой е онлайн

В момента има 1188 посетителя и 58 потребителя в сайта

Намерете ни в Facebook


© 2010 znanieto.net Всички права запазени.
znanieto.net избра за свой хостинг партньор Viscomp.bg

Изграден с помощта на Joomla!.