Търсачка

Банер

Каталог Отбрана, Полиция СНАВР при възникване на пожари


Реферат (малка дипломна работа), 20 страници по-големи от стандартните, има литература
Цена: 2.40лв.
Безплатно
Спестявате: 100.00%
Задайте въпрос за този материал

Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:"Table Normal"; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-parent:""; mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt; mso-para-margin:0cm; mso-para-margin-bottom:.0001pt; mso-pagination:widow-orphan; font-size:10.0pt; font-family:"Times New Roman"; mso-ansi-language:#0400; mso-fareast-language:#0400; mso-bidi-language:#0400;}

Съдържание

І. УВОД

ІІ. ПОЖАР – основни термини и определения.Класификация на пожарите.

1.Определяне на явлението пожар

2.Характерни особености на пожара

3. Класификация на пожарите.

4.Дейностите по защитата на населението в случай на заплаха или възникване на бедствия :

III. ЕДИННАТА СПАСИТЕЛНА СИСТЕМА

1. Космическо разузнаване. Спътникови ситеми за ранно предупреждаване.

2. Изследване възможността за възникване на пожар и разпространението му в горски съобщества въз основа на съвременни спътникови данни.

3. Центърът за мониторинг и информация към Европейската комисия (MIC). Механизъм за гражданска защита на Общността

IV. Сложни и специфични операции

V.СПАСИТЕЛНИ И НЕОТЛОЖНИ АВАРИЙНО

ВЪЗСТАНОВИТЕЛНИ РАБОТИ

1. Задачи и съдържанието на СНАВР.

2. Провежданите СНАВР в зоната на бедствието

3. СНАВР при горски/полски пожари

УВОД

В Еропа и станата има природни и производстени рискови фактори, които засягат сигурността на хората, производствата, собствеността и обуславят необходимост от надежна защита на анселението и инфраструктурата, чрез извършване на превантивна дейност и конкретни практически действия за недопускане, а при наличие на бедствия и налмаляване на загубите от тях и отрицателното им влияние.

Това се обуславя от факта, че за територията на република България са характерни природни явления, като наводнения, земетресения, съша, свлачища, горски и други пожари, снежни бури, огнища на зарази и други.

За ликвидиране на псоледствията от тях се използва АСТ и специално обучен за работа с нея личен състав, както и специална организация на използването и.

Факторите, оказващи влияние върху сигурността и развитието на кризи в региона са от различно естество и са: политически; икономически; военни; териториални; етнически; религиозни; природни и други. Те са сврзани с възможности за проявление на потенциални опсности, които съществъват в обществото и природата и намират проявление при осъществяване на взаимодействие в сферата на двете системи. От тук произлиза и необходимостта човешкия фактор да балансира, организира и управлява процеса на това взаимодействие в областите и сферите, където това е възможно.

 

------------------------------------------------------------

 

Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:"Table Normal"; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-parent:""; mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt; mso-para-margin:0cm; mso-para-margin-bottom:.0001pt; mso-pagination:widow-orphan; font-size:10.0pt; font-family:"Times New Roman"; mso-ansi-language:#0400; mso-fareast-language:#0400; mso-bidi-language:#0400;}

СНАВР при горски/полски пожари

Отделите "АСД" участват в гасенето на големи горски и полски пожари, привлечени по искане на органите на Национална служба пожарна безопасност и защита на населението (НСПБЗН) (областна дирекция ПБЗН). След пристигане на мястото на пожара ръководителят на групата се представя на ръководителя на оперативните действия по пожарогасене (РОД), получава информация за разпространението на пожара - площ и фронт, посока и размери на фланговете, посока на вятъра и др., и получава задача от РОД, свързана с осигуряване или провеждане на пожарогасене.

Извършва се инструктаж на личния състав и се уточнява редът за взаимодействие и получаване на допълнителни задачи от РОД.

Личният състав се оборудва с необходимите средства за работа, индивидуални средства за защита, средства за оказване на долекарска помощ при изгаряне и подръчни средства за пожарогасене - лопати, метли, тупалки и др. Определя се дежурен наблюдател, който да следи за развитието на огъня. Същият незабавно информира личния състав при възникване на опасност от "обграждане" в огнена дъга.

За предотвратяване на нещастни случаи при провеждане на СНАВР в района на бедствието се предвиждат мерки за безопасни условия на труд, които личният състав е задължен строго да спазва.

С цел безопасното провеждане на СНАВР придвижването на техниката, извеждането на поразените и населението се организира по разузнати и обозначени пътища. Опасните места се ограждат и близо до тях се поставят добре видими предупредителни знаци и регулировчици. Забранява се, ако не е наложително, да се ходи по затрупванията, да се влиза в разрушените сгради и съоръжения, да се провеждат спасителни дейности близо до сгради, застрашени от срутвания.

Осигуряването на действията има за цел да се създадат условия за успешно провеждане на СНАВР и то включва:

· разузнаване;

· материално-техническо осигуряване;

· медицинско осигуряване;

· инженерно осигуряване;

· химическо осигуряване;

· комуникационно осигуряване.

Литература

1.Интернет.

http://www.space.bas.bg/astro/ses2006/Cd/R5.pdf

http://assets.panda.org/downloads/

http://bg.wikipedia.org/wiki

http://www.mdpba.government.bg/

2. ОТЧЕТ ПЪРВАТА ПОЛОВИНА НА 2007Г. ЗА ИЗВЪРШЕНИТЕ ДЕЙНОСТИ В ИЗПЪЛНЕНИЕ НА УТВЪРДЕНИТЕ СТРАТЕГИЧЕСКИ ЦЕЛИ НА АДМИНИСТРАЦИЯТА НА МДПБА ЗА 2007 Г.

3.Сборник с образователни материали за обучение за действия при бедствия, аварии, катастрофи и пожари.,С.2004

4.Пожарна и аварийна безопасност-специализирано издание.,бр.9,10,11,2006г.

5. Инструкция 3/18.06.2007г. за реда за осъществяване на СНАВР при бедствия.

6.SOS-112,бр.1,2/2007г.

7.Правилник за организацията и дейността по предотвратяване и ликвидиране на последствията при БАК

8.Чочев В., Оперативна тактика за гасене на пожари, Огнеборец,С.2003

9. НПИПБЗН, „Методическо ръководство за установяване на причините за възникване на пожари,С.2007г


Коментари на клиенти:

Все още няма коментари за този материал.
Моля, влезте в системата с потебителско име и парола, за да оставите коментар.


За сайта

Кой е онлайн

В момента има 1307 посетителя и 55 потребителя в сайта

Намерете ни в Facebook


© 2010 znanieto.net Всички права запазени.
znanieto.net избра за свой хостинг партньор Viscomp.bg

Изграден с помощта на Joomla!.